TI EINAI TO TOSA?

foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
19
Γιατί αλλού το αναφέρουν ως Τοsa Inu κι αλλού ως Τosa Ken;

Πάντως εμένα η συνέχιση της εκτροφής τους ως κυνομάχους δεν μου αρέσει...:(

omarock

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2009
2.836
7
Δραμα
Νομιζω οτι στις κυνομαχιες αυτες δεν δαγκωνονται (χωρις να ειμαι 100% σιγουρος),ειναι σαν το Σουμο,απλα ακινητοποιουν με το βαρος και δεν κανουν φασαρια.
Αυτους με τα χοντρα σχοινια τους εχω δει λαιβ σε μια εκθεση,οπως εχω αναφερει σε παλαιοτερο θεμα.
Αλλα τωρα βλεπω οτι μερικα φερνουν λιγο σε αυτα τα Dosa απο την Κορεα,αυτα που ειδα εγω εμοιαζαν σε Μπαντιμπιλντερ και ειδικα στο στηθος,και ειχαν πολυ αγρια εκφραση.
Παντως ειναι και αυτη μια παρεξηγημενη ρατσα.

foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
19
Τα Dosa αν δεν κάνω λάθος έχουν Τosa μέσα τους!

Στις φωτο απο το link παραπάνω φαίνονται να δαγκώνονται τα σκυλιά!

Fileiro

Well-Known Member
17 Οκτωβρίου 2006
452
1
Athens
Δυστυχώς το Tosa ειναι μια περίπτωση που προέρχεται απο έναν άλλο πολιτισμο.
Προκειται για σκύλο μάχης, με τη διαφορά οτι αν ματώσει ενας σκυλος..αν οπισθοχωρήσει ή αν κλάψει σταματάει ο αγώνας.Σαφώς και υπάρχουν δαγκώματα και λαβές..αλλά υπάρχει μεγάλη ομοιότητα με το sumo οπως είπε και ο omarock.
Inu (προφέρεται Inue ... με umlaut ξέρεις εσυ omarock) σημαίνει σκύλος στα ιαπωνικά.
Tosa = η επαρχία οπου θεωρείται η πατρίδα της φυλής στο νησί Shikoku (τωρα λέγεται Kochi).
Tosa Inu Tosa Ken Tosa Token = η ίδια φυλή.
Στην Ιαπωνία βέβαια υπάρχουν κατηγορίες βαρών στους αγωνες αυτούς ..και τύποι Tosa με την ανάλογη διαπλαση.

Σαν Ευρωπαίος θεωρώ το σπόρ άχρηστο και βάρβαρο. Αν ήμουν Ιάπωνας φαντάζομαι οτι θα απαντούσα περι τιμής..περηφάνειας κλπ κλπ...στο κατω κατω δεν πεθαίνει ουτε πονάει κανεις.
΄΄Αχρηστη παράδοση..που συνεχίζεται ως τις μέρες μας.
Εχω δει σκύλο πρώην Yokozuna (πρωταθλητή) απο κοντά καθως και εκατοντάδες Tosas σε εκθέσεις σε ολη την Ευρώπη. Αυτό γιατι είναι πολύ δύσκολο να εισαχθεί ποιοτικός σκύλος.Καλύτερα τα έχουν καταφέρει οι αμερικανοι με αρκετές εισαγωγές απο την Ιαπωνια.

Fileiro

Well-Known Member
17 Οκτωβρίου 2006
452
1
Athens
Το Dosa είναι μίξη mastino και tosa.Προιον προσπάθειας γρήγορου κέρδους....

Αυτό είναι το Mee Kyun Dosa ..κορεάτικη ηλιθιότητα με στόχο την εμφάνιση και μόνο.Υποτίθεται οτι εχουν 100-120 χρόνια ιστορίας διασταυρώσεων Tosas-mastino-Dogue de Bordeaux κλπ.
Η ποικιλία Too Kyun Dosa δεν είναι τιποτα αλλο απο απογόνοι Ιαπωνικων Tosa που συνέχισαν να εκτρέφονται στην Κορέα.

Last edited:

foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
19
Έχεις δίκιο ότι το βλέπουμε με την οπτική του Ευρωπαίου!
Πάντως σίγουρα έτσι όπως την περιγράφεις την μάχη τους είναι πιο ανεκτή από αυτό που έχουμε συνηθως στο μυαλό μας!

Όποτε βλέπω τέτοιες φωτο από τα Dosa τα λυπάμαι...ότι και να λενε οι εκτροφείς τους ότι είναι μια χαρά....:(

Fileiro

Well-Known Member
17 Οκτωβρίου 2006
452
1
Athens
Σίγουρα είναι πολύπλοκο τό ζήτημα..πέρα απο το οτι είναι άλλος λαός και άλλη νοοτροπία.
Μήπως είναι άχρηστο?Ποιος ο λόγος ύπαρξης του σπόρ?Μηπως κοινωνία γύρω απο τους αγωνες αυτούς και το οικονομικό υπόβαθρο (διαιτητές-προπονητές-εκτροφείς-ιδιοκτήτες-τζογαδόροι)?
Μήπως η Ιαπωνική παράδοση?Βέβαια δεν είναι τοσο παλιά φυλή οπως το Akita ή το σπάνιο εκτος Ιαπωνίας Shikoku Ken.H dημιουργία των Tosas ξεκίνησε με την άφιξη των πρώτων Αγγλικών Mastiff στα Ιαπωνικά νησιά....
Στους αγώνες αυτούς συμμετέχουν μονο οι σκύλοι που ΘΕΛΟΥΝ να παλέψουν.Σε αντίθετη περίπτωση αποκλείονται οριστικα.

Δύσκολος σκύλος..αφου έχει μέσα του τη μαχητικότητα..αποτελεί πολιτιστική κληρονομια ενος λαού και σαν τετοια θα πρέπει να αντιμετωπίζεται..υπο ....όρους!

Fileiro

Well-Known Member
17 Οκτωβρίου 2006
452
1
Athens
Νομίζω οι ταυρομαχίες δεν μπορούν να συγκριθούν με το αχρηστο σπορ των μαχών Tosas στην Ιαπωνία.Ο ταύρος βασανίζεται για αρκετά λεπτά με πολλούς τρόπους (picadores,banderilleros,espadas κλπ κλπ) και στο τέλος πεθαίνει αφου έχει φτάσει σε μια οριακή κατάσταση απο απώλειες αίματος,κουραση, stress απο το σπαθί που δεν τον λυτρώνει πάντα...και χρειάζεται η επέμβαση άλλου ταυρομάχου.
Κατα τη γνώμη μου πάντα οι ταυρομαχίες ανήκουν σε άλλο επίπεδο βασανισμού και βαρβαρότητας.Και οι Ισπανοί είναι Ευρωπαίοι. Δεν είναι Ιάπωνες.

sir-elric

Well-Known Member
17 Νοεμβρίου 2006
2.589
3
marathon beach
Νομίζω οι ταυρομαχίες δεν μπορούν να συγκριθούν με το αχρηστο σπορ των μαχών Tosas στην Ιαπωνία.Ο ταύρος βασανίζεται για αρκετά λεπτά με πολλούς τρόπους (picadores,banderilleros,espadas κλπ κλπ) και στο τέλος πεθαίνει αφου έχει φτάσει σε μια οριακή κατάσταση απο απώλειες αίματος,κουραση, stress απο το σπαθί που δεν τον λυτρώνει πάντα...και χρειάζεται η επέμβαση άλλου ταυρομάχου.
Κατα τη γνώμη μου πάντα οι ταυρομαχίες ανήκουν σε άλλο επίπεδο βασανισμού και βαρβαρότητας.Και οι Ισπανοί είναι Ευρωπαίοι. Δεν είναι Ιάπωνες.
ακριβως αυτο! οποτε δεν εχει να κανει με την ευρωπη ή την ανατολη.

υ.γ. ασε γιατι εχω δει δευτερη εθνικη ταυρομαχους και το ζωακη υπεφερε απιστευτα

Fileiro

Well-Known Member
17 Οκτωβρίου 2006
452
1
Athens
Δεν κατάλαβες τι εννοώ.Οι Ιάπωνες και οι συνήθειές τους δεν μπορουν να κατανοηθούν απο εμας τους Ευρωπαίους.Οι Ισπανοί ομως μπορούν.Αν και συγκρίνουμε ανόμοια πράγματα, οι ταυρομαχίες διεξάγονται στην Ευρώπη ενω ο κόσμος του Tosa είναι πολύ μακρια.
Όπως είπα..."Κατα τη γνώμη μου πάντα οι ταυρομαχίες ανήκουν σε άλλο επίπεδο βασανισμού και βαρβαρότητας.Και οι Ισπανοί είναι Ευρωπαίοι. Δεν είναι Ιάπωνες = Δεν έχουν ελαφρυντικά"

Chris K.A.

Well-Known Member
10 Ιουλίου 2014
566
1.037
43
Aθήνα
Μετά από 6 χρόνια "ησυχίας" για τα Tosa,ας μοιραστώ το παρακάτω...

2 χρόνια πίσω,τέλη Αυγούστου σε νησί του ΒΑ Αιγαίου,ιδιαίτερα χαλαρή παραλία με μαγικό ταβερνάκι λίγο πιο πάνω και ΤΙΠΟΤΑ άλλο

Καθόμαστε με το κορίτσι για φαγητό,έρχονται μετά από λίγο 2 τύποι και μια κοπέλα παρέα με ένα...μαύρο άλογο!Ενα τεράστιο,γεροδεμένο και εντυπωσιακό ζώο,δε μπορούσαμε να πάρουμε τα μάτια μας από πάνω του.Μετά από λίγα λεπτά,και ενώ είχαν έρθει 3-4 αδέσποτα στην ταβέρνα,ο χειριστής του το ελευθέρωσε και άρχισαν το παιχνίδι όλα μαζί,πάρα πολύ φιλικά,χωρίς γρυλίσματα και κάποιο παιχνίδι εκτός ορίων.Πολύ πολύ εντυπωσιακό πραγματικά να το βλέπεις να τρέχει (ή να καλπάζει καλύτερα...),περνούσε απροβλημάτιστα ανάμεσα από τα τραπέζια με τον κόσμο,ενώ μερικά μικρά παιδιά που έτρεχαν και έπαιζαν δεν το απασχόλησαν καθόλου.Οταν η μπάλα που έπαιζαν ήρθε στα πόδια μου,κοντοστάθηκε μπροστά μου,ο χειριστής του τον έβαλε να κάτσει,του την έδωσα και την πήρε πολύ ήρεμα και για την ηλικία και για την "κάψα" που είχε όντας πάνω στο παιχνίδι.Τρομερά κοντρολαρισμένο σκυλί!

Όταν τα αδέσποτα το ξέκαναν από την κούραση,ήρθε και κάθισε δίπλα στο αφεντικό του και άρχισε το ροχαλητό...Βρήκα την ευκαιρία να τον ρωτήσω μερικά πράγματα,μιας και καθόμασταν δίπλα δίπλα,μάθαμε το εντυπωσιακότατο γεγονός πως ήταν μόλις 9 μηνών (σ.σ. όταν λέμε για άλογο,εννοούμε α-λ-ο-γ-ο),τη φυλή που μέχρι τότε αγνοούσαμε καθώς και ότι είναι τρομερά φιλικός με όλους.

Πραγματικά σπάνιο ζώο,σε ένα υπέροχο μαύρο γυαλιστερό χρώμα,καταπληκτικό να το βλέπεις να κινείται στο χώρο και να επιβάλλεται με το αυτοκρατορικό παρουσιαστικό του σε 3-4 αδέσποτα αλλά μεγαλόσωμα σκυλιά και να παίζουν με τη ψυχή τους όλο το απόγευμα απροβλημάτιστα

• Like
Reactions: mareco

Amaliaz

Well-Known Member
23 Οκτωβρίου 2009
10.134
4.835
Βρήκα την ευκαιρία να τον ρωτήσω μερικά πράγματα,μιας και καθόμασταν δίπλα δίπλα,μάθαμε το εντυπωσιακότατο γεγονός πως ήταν μόλις 9 μηνών
Γι αυτο ηταν τρομερα φιλικος, επαιζε με σκυλια, ετρεχε αναμεσα σε παιδακια... Για ξαναρωτα τον στα 3 χρονια.

Chris K.A.

Well-Known Member
10 Ιουλίου 2014
566
1.037
43
Aθήνα
Γι αυτο ηταν τρομερα φιλικος, επαιζε με σκυλια, ετρεχε αναμεσα σε παιδακια... Για ξαναρωτα τον στα 3 χρονια.

Δε ξέρω @Amaliaz ,λογικά αν είναι τυπικό δείγμα και δεν είναι πολύ προσεκτικά μεγαλωμένο τότε τα άλλα σκυλιά όντως θα είχαν πρόβλημα ,για τα παιδιά δεν είμαι τόσο σίγουρος.
Όσο ο ασφαλέστερος τρόπος για να μάθεις για τη φυλή αλλά και να την αποκτήσεις είναι ένα ταξίδι στην Ιαπωνία (= δε βρήκα κάτι που να μου φάνηκε αξιόπιστο στην Ευρώπη),αρκετά απαυτά που ακούγονται μου φαίνονται κάπως να χαμε να λέγαμε

lawrence-gr

Well-Known Member
2 Σεπτεμβρίου 2008
6.571
837
Ξεσσαλονικη!!!
δαγκωνουν κ δαγκωνονται κανονικα παντως...γιατι κατι διαβασα παραπανω,οπως επισης κντως ειναι η μαφια τους απο πισω κ εχουν γινει διοργανωσεις με πολλα λεφτα με μαχες κ με αλλες ρατσες.δεν ειναι θεμα τιμης κ αηδιες.ειναι θεμα "τιμης".ξερουν καλα τι κανουν.