Zώνη αυτοκινήτου

Nizinny

Well-Known Member
3 Φεβρουαρίου 2011
3.208
927
Καναδάς
Ποια είναι καλή μάρκα για να ψάξω για ζώνη αυτοκινήτου και ποιο το κατάλληλο μέγεθος για ένα γιόρκι 2,7 κιλών?

Estranged

Well-Known Member
10 Ιουλίου 2012
5.972
7.548
Άνθρωπέ μου, και νόμιζα ότι θα μου δινες λύση! Tεσπά, θα σου πω αυτά που ξέρω.

Για γιόρκι δεν θα παιρνα ζώνη εγώ, θα παιρνα "θεσούλα" αυτοκινήτου (που ασφαλίζει).

Για ζώνες έψαξα επισταμμένα εδώ και μήνες και κατέληξα στις εξής (πανάκριβες αλλά θεωρητικά ασφαλέστερες) 2:

Clickit Sport. Η μόνη που πέρασε όλα τα κριτήρια ασφαλείας ενός θεωρηικά ανεξάρτητου φορέα crash test για σκυλιά, στην Αμερική. Η ίδια εταιρεία έχει νομίζω και τέτοια κρεβατάκια/θεσούλες για μικρόσωμα σκυλιά (δες στο Site το clickit mobile pet bed). Μόνο από amazon κτλ. Υπάρχει κεντρικός διανομέας για την Ευρώπη στη Γερμανία που στέλνει και Ελλάδα.

Kleinmetal Allsafe Harness. H ασφαλέστερη θεωρητικά ευρωπαϊκή ζώνη, πιστοποιημένη από το TUV. Στα τέστ του (αμερικάνικου) οργανισμού crash test που αναφέρω παραπάνω, είχε καλή απόδοση αφού βελτίωσε χαρακτηριστικά, αλλά τα περνούσε μόνο με εφαρμογή χωρίς το tether αλλά απευθείας περνώντας τη ζώνη του αυτοκινήτου πάνω στο σαμάρι. Γενικά στα τεστ του οργανισμού εκείνου, τα tether αποδείχτηκαν επικίνδυνα σε ατύχημα. Υπάρχει και σε online pet shop ελληνικά, είχα βρει αλλά τώρα δεν έχω το λινκ.

Υπάρχει και μια ακόμα ευρωπαική που τα πήγε καλά στα τεστ της TUV αλλά δεν τη θυμάμαι τώρα.

betty coltrane

Well-Known Member
7 Ιουλίου 2011
3.972
9.757
49
Ηράκλειο, Αττική
goodcopbadcop6.blogspot.gr
Δεν ξερω τι ειναι αυτα τα fancy πραγματα που λες @Estranged. :p Εγω εχω το σαμαρακι του το κλασσικο με εναν ιμαντα που καταληγει σε γλωσσακι ζωνης και πηρα απο καταστημα με ειδη αυτοκινητου. Δεν αρκει;

Nizinny

Well-Known Member
3 Φεβρουαρίου 2011
3.208
927
Καναδάς
Άνθρωπέ μου, και νόμιζα ότι θα μου δινες λύση! Tεσπά, θα σου πω αυτά που ξέρω.

Για γιόρκι δεν θα παιρνα ζώνη εγώ, θα παιρνα "θεσούλα" αυτοκινήτου (που ασφαλίζει).

Για ζώνες έψαξα επισταμμένα εδώ και μήνες και κατέληξα στις εξής (πανάκριβες αλλά θεωρητικά ασφαλέστερες) 2:

Clickit Sport. Η μόνη που πέρασε όλα τα κριτήρια ασφαλείας ενός θεωρηικά ανεξάρτητου φορέα crash test για σκυλιά, στην Αμερική. Η ίδια εταιρεία έχει νομίζω και τέτοια κρεβατάκια/θεσούλες για μικρόσωμα σκυλιά (δες στο Site το clickit mobile pet bed). Μόνο από amazon κτλ. Υπάρχει κεντρικός διανομέας για την Ευρώπη στη Γερμανία που στέλνει και Ελλάδα.

Kleinmetal Allsafe Harness. H ασφαλέστερη θεωρητικά ευρωπαϊκή ζώνη, πιστοποιημένη από το TUV. Στα τέστ του (αμερικάνικου) οργανισμού crash test που αναφέρω παραπάνω, είχε καλή απόδοση αφού βελτίωσε χαρακτηριστικά, αλλά τα περνούσε μόνο με εφαρμογή χωρίς το tether αλλά απευθείας περνώντας τη ζώνη του αυτοκινήτου πάνω στο σαμάρι. Γενικά στα τεστ του οργανισμού εκείνου, τα tether αποδείχτηκαν επικίνδυνα σε ατύχημα. Υπάρχει και σε online pet shop ελληνικά, είχα βρει αλλά τώρα δεν έχω το λινκ.

Υπάρχει και μια ακόμα ευρωπαική που τα πήγε καλά στα τεστ της TUV αλλά δεν τη θυμάμαι τώρα.
Eίσαι κορίτσι μάλαμα. :D

Estranged

Well-Known Member
10 Ιουλίου 2012
5.972
7.548
Ο ιμάντας που λες @betty coltrane είναι το tether.

Σύμφωνα με τας γραφάς, ο απλός ιμάντας με tether αρκεί μόνο για να κρατήσεις το σκυλί περιορισμένο (βασικό) και,αν δε σπάσουν, σε μικρό ατύχημα να κρατηθεί το σκυλί στην πίσω θέση.

Σε ατύχημα δεν αρκεί υποτίθεται. Είτε γιατί θα σπάσουν ή γιατί και να αντέξουν μπορεί να φύγει το σκυλί μπροστά και να σπάσει τα μούτρα του, ακόμα και δεμένο.

Τώρα πρακτικά, τι να σου πω. Δε δοκίμασα, είμαι σε έρευνα αγοράς. Κατά 99% ένα από τα δύο πάνω θα προτιμήσω.

Estranged

Well-Known Member
10 Ιουλίου 2012
5.972
7.548
Η σωστή ζώνη περιορίζει. Το clickit sport ας πούμε έχει κάτι γκρίνιες κι ότι παραπεριορίζει, γιατί άμα ξαπλώσει το σκυλί και πάει να σηκαθεί απότομα κλειδώνει η ζώνη και δεν το αφήνει. Αυτά με το tether δεν έχουν αυτό το πρόβλημα, γιατί τους δίνει το ιμαντάκι λίγο χώρο να γυριστούν.

Παράδειγμα γιατί το tether κρίθηκε επισφαλές. Σε χτύπημα μπορεί να αφήσει το σκυλί να πάει τόσο μπροστά που να χτυπήσει στη μπροστά θέση και το αδειάζει ανάμεσα στα πίσω και μπροστά καθίσματα (δηλαδή και στη μέση να ταν δεμένο, πάλι μπορεί να σαβουριάσει τα μούτρα του στη μέση και κάτω).

Κύριο κριτήριο είναι να μην επιτρέπει το δέσιμο σε απότομο φρενάρισμα ή πρόσκρουση να φεύγει ο σκύλος τόσο μπροστά γιατί είναι επικίνδυνο και για τον ίδιο και για τους μπροστά επιβάτες. Βασικό πρόβλημα το τελευταίο στα κακοασφαλισμένα crate, όπως έχουμε ξανασυζητήσει στο φόρουμ.

• Like
Reactions: mareco

Nizinny

Well-Known Member
3 Φεβρουαρίου 2011
3.208
927
Καναδάς
Ο ιμάντας που λες @betty coltrane είναι το tether.

Σύμφωνα με τας γραφάς, ο απλός ιμάντας με tether αρκεί μόνο για να κρατήσεις το σκυλί περιορισμένο (βασικό) και,αν δε σπάσουν, σε μικρό ατύχημα να κρατηθεί το σκυλί στην πίσω θέση.

Σε ατύχημα δεν αρκεί υποτίθεται. Είτε γιατί θα σπάσουν ή γιατί και να αντέξουν μπορεί να φύγει το σκυλί μπροστά και να σπάσει τα μούτρα του, ακόμα και δεμένο.

Τώρα πρακτικά, τι να σου πω. Δε δοκίμασα, είμαι σε έρευνα αγοράς. Κατά 99% ένα από τα δύο πάνω θα προτιμήσω.
Σε αγγλικά δεν τα λέει κάπου? Νο σπρέχεν ντόιτς. :oops: Επίσης νομίζω ότι και το small θα μας είναι μεγάλο.

Estranged

Well-Known Member
10 Ιουλίου 2012
5.972
7.548
Γι'αυτό σου λέω, πάρε σκυλοκάθισμα καλύτερα. Ψάξε στο γούγλη με το όνομα μόνο, θα το βρεις σε πολλά, ελληνικά και αγγλικά.

medusa

Well-Known Member
20 Φεβρουαρίου 2017
3.467
8.508
Δεν ξερω τι ειναι αυτα τα fancy πραγματα που λες @Estranged. :p Εγω εχω το σαμαρακι του το κλασσικο με εναν ιμαντα που καταληγει σε γλωσσακι ζωνης και πηρα απο καταστημα με ειδη αυτοκινητου. Δεν αρκει;
Και εγω αυτο πηρα, εβαλα και μια στρωματαρα να πιανει το μισο καθισμα (και το κενο με το μπροστα καθισμα για τα ποδια) και βασιλιας.

• Like
Reactions: Nizinny

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.967
20.396
Εγώ, το 3κιλο θα το'χα σε boxάκι. Είτε πλαστικό, είτε υφασμάτινο. Και θα έδενα το boxάκι με την ζώνη ή κάπως τέλος πάντων, ώστε να μην απογειωθεί, σε <ο μη γένοιτο> στιγμή ανάγκης.

Nizinny

Well-Known Member
3 Φεβρουαρίου 2011
3.208
927
Καναδάς
Εγώ, το 3κιλο θα το'χα σε boxάκι. Είτε πλαστικό, είτε υφασμάτινο. Και θα έδενα το boxάκι με την ζώνη ή κάπως τέλος πάντων, ώστε να μην απογειωθεί, σε <ο μη γένοιτο> στιγμή ανάγκης.
Έτσι την έχουμε τώρα, λέγαμε όμως για κάτι με λιγότερο εγκλεισμό. Ασφαλές πάνω απ'ολα βέβαια, αλλιώς ας κάτσει κι έτσι.

vrmode

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2006
8.668
11.086
Athens
Κι εγώ τον απλό ιμάντα (tether) έχω, αν και έχω ζήσει ιστορία τρόμου και φρίκης. Μια φορά, με το που δένω το σκύλο, αυτός αρχίζει και κυλιέται και να χτυπιέται στο πίσω κάθισμα για να "βγάλει" από πάνω του τη σιτρονέλα. Αγνοώ και πάω στο κάθισμα του οδηγού. Ακούω έναν απόκοσμο ήχο απελπισίας από το σκύλο σαν να τον μαχαίρωσαν - είχε τυλιχτεί ο ιμάντας γύρω από το λαιμό και το σκυλί πνιγόταν κανονικότα, τα μάτια πετάγονταν έξω. Πετάχτηκα πίσω - ευτυχώς μου κοψε, και το πρώτο πράγμα που κοίταξα να κάνω ήταν να απασφαλίσω τον ιμάντα και όχι να παλαίψω να βγάλω το κλιπ από το στηθόλουρο, που θα ήταν μάταιο γιατί είχε τεντώσει και δεν άνοιγε.
Τρόμαξα τόσο πολύ που δεν τον ξαναέδεσα - επίσης επικίνδυνο, ειδικά με τον συγκεκριμένο σκύλο που έπρεπε να του σπρώχνεις τη μούρη από το λεβιέ για να αλλάζεις ταχύτητα.
Υποθέτω ότι τα παραπάνω που αναφέρει η Estranged να είναι safe και για τέτοια περίπτωση.

Estranged

Well-Known Member
10 Ιουλίου 2012
5.972
7.548
Πήρα τελικά αυτή τη ζώνη. Report:

Το σαμάρι φαίνεται γερό και ασφαλές.

Το πρόβλημα της είναι το δέσιμο. Αν δείτε, πιάνει με ένα tether πάνω στην ίδια τη ζώνη του πίσω καθίσματος, αφού την έχεις ασφαλίσει. Μάλλον για να επιτρέπει ελευθερία κινήσεων σε αντίθεση με τις κοινές ζώνες που ασφαλίζουν κατευθείαν στο κούμπωμα της ζώνης. Υποθέτω ότι αααν έχεις σύγκρουση και αααν φύγει ευθεία μπροστά το σκυλί, τότε κλειδώνει η ζώνη και κάνει τη δουλειά της. Έλα μου όμως που σε κάθε άλλη περίπτωση το σκυλί πάει όπου θέλει.

Οπότε με το που τον έβαλα στο αμάξι, έκανε ένα σάλτο και έφυγε έξω απ'το αμάξι με τη ζώνη μαζί... Περιττό να πω ότι έτσι όπως γυρνούσε για να βολευτεί γιατί αγχώθηκε πρώτη φορά στο αμάξι μου θα μου ερχόταν πάνω στο κεφάλι. Οπότε τελικά πήρα τον οδηγό, τον έκανα 3 σβούρες γύρω από το κεφαλάρι του πίσω καθίσματος, τον πέρασα και μέσα από τον εαυτό του, και εφάρμοσα αυτόν πάνω στο σαμάρι.

Να πω ότι νιώθω ότι πέταξα τζάμπα λεφτά; Ως ένα βαθμό. Τουλάχιστον είναι και το σαμάρι που δεν τα κλαίω. Νομίζω θα πάω να πάρω ένα απλό tether.

Εις άλλα νέα, το κάλυμμα πίσω καθίσματος της ίδιας εταιρείας, εξαιρετικό.