Ένας ελληνικός ποιμενικός ανάμεσα στη φαμίλια


mAthosalas

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2011
1.053
2
52
Πάτρα
Προ ημερων δίπλα στη φαμιλια,Συζυγο και τις 3 κορες μου ηρθε να συγκατοικησει μαζι μας ενας Ε.Π..Μιλουσα για αυτον στο "καλωσηρθατε".Ο Φοιβος λοιπον.
Απο την πρωτη στιγμη που μπηκε σπιτι αρχισε η εκπαιδευση.Μαθαινοντας μας ο ιδιος αλλά και μαθαινοντας τον και εμεις.Σαφη ορια σε αυτον αλλά και χάδια και πληρης ελευθερια κινησεων.Ο μικρος ζει αναμεσα μας,μεσα στο σπιτι μαζι μας με αρκετες βολτες εξω για τις αναγκες του.
Εδω να πω οτι ελαχιστες ηταν οι φορες που τα αφησε μεσα.ποτέ τα κακα του μονο λιγα "νερα".Σταθερες βολτες εξω και σχεδον μια εβδομαδα κρατησε το "τα κανω εξω",χωρις ιδιαιτερα προβληματα.Πλεον αν θελει να βγει παει μπροστα στην πορτα και γρυλιζει-σιγοκλαιει σαν να ειδοποειει.Μου εκανε μεγαλη εντυπωση γιατι ειναι ακομη 8 εβδομαδων μολις...
Απο την αρχη εως σημερα και θα συνεχισουμε ετσι,εξηγησα σε ολες(γυναικες βλεπεις..) στο σπιτι να μην τον χτυπησει καμμια οτι κι αν γινει.ΜΟΝΟ ΦΩΝΗ και αρνηση "Φοιβο οχι" και αν ξεφυγει η κατασταση θα το δω εγω.Εως τωρα τα γνωστα κουταβιστικα τερτιπια...δαγκωματακια οχι πονου αλλά "χαζα" πιο πολυ παιχνιδιου.Μου εφαγε μπαινοντας σπιτι μια παντοφλα-δεν τον προλαβα- και του τις αφησα και τις δυο για παιχνιδι να γλυτωσουν τα υπολοιπα.Εως τωρα αν και δαγκωνει οτι βρει χαλαρα το μονο θεμα ειναι οτι αν δεν τον δω "Οχι Φοιβο" θα μασουλαει και παιχνιδια απο τις μικρες.Αν τον "μαλωσω" τα αφηνει.βεβαια μαζευονται αλλά αν κατι ξεμεινει και το δει μαλλον θα παιξει.Υπαρχει αλλος τροπος να μαθει "οχι";πειτε μου.
Επισης ηθελα να ρωτησω.Αν και του εχω εξ' αρχης ενα σπιτακι σε μια γωνια στο σπιτι,κοντα μας κι οχι απομονωμενο,αυτος σχεδον ποτέ δεν το προτιμησε.Ή θα κοιμαται διπλα στα κρεββατια μας ή στο πατωμα κοντα μας.Ή προτιμα ηρεμα σημεια οταν θελει ησυχια.Δεν ενοχλει αλλά θα ηθελα να ρωτησω αν ειναι σωστο αυτο ή πρεπει να τον περιορισω.
Τριτο πραγμα που θελω να μαθω.Οταν ερχονται συγγενεις και φιλοι σπιτι,παει πανω τους και κανει παιχνιδια.Εχω ζητησει απ'ολους να αποφευγουν τα πολλα χαδια και στον Φοιβο περιοριζω το πολυ "κολλητηλικι".Σωστα κανω ή ακομη μικρος ειναι και θα μαθει μεγαλωνοντας;
Για εξω αρχισε με λουρακι και μονο εγω μερικες φορες τον κακομαθαινω(αλλά με ακουει)και τον αφηνω χωρις λουρι,ελεγχοντας τον ομως(τον βγαζω σε κλειστο χωρο-αδιεξοδο).
Θελω να μαθω και το εξης,μεσα στο σπιτι οταν φευγουμε τον εχω λυτο,οπως παντα.θα πρεπει να τον περιοριζω σε καποιο χωρο με το νερο του δίπλα ή οχι;Για να μην κανει και ελευθερα βλτα παντου με ρισκο για ζημιες;Εχει αρπαξει μερικες φορες πραγματα που δεν ηθελα οταν λειπαμε.
Τον βλεπω ως συμπεριφορα σε ξενους αρκετα επιφυλακτικο.Δηαλδη πχ οταν νοιωθει ταχυδρομο δεν θα γαυγισει αλλά καθεται πισω απο την εξωπορτα και κοιταζει εκει...καλο μου φαινεται αυτο.γενικοτερα σπανια θα γαυγισει αλλά δεν με χαλαει.Το θεμα ειναι αν χρειαστει και μονο να 'επεμβει" ή ακομη καλυτερα να καταλαβει ή και να ειδοποιησει.Σωστα ή λαθος σκεφτομαι;...
με τις μικρες κορες μου(10 ετων-3 ετων και 1κατι ετων)τα παει πολυ καλα.Μονο με "τσιτωνει" λιγο οταν ζυγωνει κοντα του η πιο μικρη γιατι ακομη δεν ξερει πως να φερθει αυτη.Εγω τι θα επρεπε να προσεχω σχετικα με τα παιδια;Τις εχω μαθει ολες το "Οχι Φοιβο" αν χρειαζεται και τις ενοχλει κατι στη συμπεριφορα του και ως τωρα απλα δεν εχω σημαντικο θεμα.Καμμια φορα μονο που δεν τις ακουει κανοντας τα δικα του...
Οταν δεν ακουει,καποιες φορες το κανει αυτο(αν και θεωρω οτι ειναι λογω ηλικιας αυτο)επιμενω σε φωνη και τον βλεπω να κανει πισω...να "την ακουει".Σωστο ή οχι;
Μετα τον 4ο μηνα(μπαινοντας στον 40)θα αρχισω βασικη υπακοη σε καθημερινη βαση με λουρι και "αυστηροτητα" εκτελεσης.Ήδη ομως εχουμε αρχισει "κατσε", "κοντα" "μαζι" και φυσικα το "Οχι"..Ολα με το Ονομα του μαζι το οποιο θα ελεγα το εμαθε μεσα σε 2-3 μερες.με το "Φοιβο" γυριζει κεφαλι...Ποια η αποψη σας;να απευθυνθω σε εκπαιδευτη ή να τολμησω μονος μου;Ειχα ενα Γερμανικο Ποιμενικο θηλυκο να πω το οποιο το ειχα παει στον Αθανασατο(αν το λεω καλα)Αθηνα για βασικη Υπακοη και οσο ζουσε ηταν παντα 'απικο" στις εντολες μου.Δηλαδη ειχα εκπαιδευτει κι εγω μαζι και τα πηγαιναμε περιφημα.Εδω λοιπον,στον Ε.Π.να τολμησω μονος μου ή δεν παιρνει χαμπαρι και θελει ειδικο και οχι εμενα;
Με ταϊσμα το κανω εγω και μονο αν λειπω λογω δουλειας το κανει η συζυγος.εαν τωρα φυγω διακοπες ή λογω δουλειας με την οικογενεια να του αφηνω παραπανω φαγητο ή να ερχεται ακποιος συγγενης(μανα μου πχ)να τον ταϊζει;Τροφη εχω επιλεξει την belcando puppy gravy μεχρι τον 4ο μηνα...σταθερα γευματα 3 και μια χαρα τα τρωει.νερο μπολικο και ολη μερα και ως τωρα ολα καλα.Εχω αλλη επιλογη καλυτερη για τη συγεκκριμενη ρατσα;Εχω σκοπο να τον ταϊζω μονο ξηρα τροφη.Ουτε μαγειρεμα ουτε κοκκαλα τιποτα,για ολη τη ζωη του.Ειναι καλυτερα ετσι ή αυτος θα βαλει ορια ή "θελω";
Ανοιξα αυτο το Τοπικ και ισως σας πρηζω εν καιρω,αν κατι θελησω και δεν μπορω να διαβασω σε αλλο σημειο εδω μεσα.γενικα εχω σκιστει διαβαζοντας εδω και ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ γιατι μαθαινω πολλα και τσεκαρω και αν αυτα που ξερω ειναι σωστα ή οχι...
Προκαταβολικα ευχαριστω για οποιες απαντησεις και θα τα λεμε εν καιρω.

ΟΥΦ τα εγραψα(πιαστηκε το χερι μου :) )
Κωστας
 


Amaliaz

Well-Known Member
23 Οκτωβρίου 2009
10.131
4.808
Ολα μου φαίνονται μια χαρα ... εκτος.... απο τα χαδια που περιορίζονται απο γνωστούς και φίλους... αστον να τον χαιδευουν οσο θελουν.. μόνο καλο θα του κάνει.. επίσης τα "οχι" και "μη" εγω στη θέση σου θα τα περιόριζα και θα του τραβούσα την προσοχή σε κάτι αλλο οταν έκανε κάτι μη αποδεκτό... μην ξεχνάς είναι ΜΟΝΟ 2 μηνών:)
 


io maria

Well-Known Member
16 Φεβρουαρίου 2010
1.322
28
Γέρακας
Με μπερδεψες λιγακι...
Το σκυλι αυτη την στιγμη μενει μεσα στο σπιτι μαζι σας σωστα? Αλλα του εχεις φτιαξει ενα σπιτακι εκτος σπιτιου σας για να μεινει μελλοντικα?
Μου φαινεται λογικοτατο να μην το προτιμαει. Θελει να ειναι με την οικογενεια του. Και η οικογενεια του ειστε εσεις.
Προσωπικα ειμαι υπερ του σκυλου μεσα στο σπιτι ανεξαρτητου μεγεθους. Αλλα αν εσυ θες μελλοντικα να τον εχεις εξω μου φαινεται σκληρο να τον συνηθιζεις σε μια κατασταση και μετα να του την αλλαξεις χωρις να ξερει ο κακομοιρης σε τι εφταιξε και ειναι στην "απομονωση"
Γενικα οι ΕΠ ειναι επιφυλακτικοι με τους ξενους και δεν βλεπω που ειναι το προβλημα σε αυτο. Καλο ειναι που θελει να παιζει με τους καλεσμενους σου γιατι ποτε δεν ειναι πολυ νωρις για κοινωνικοποιηση.
Καλο θα ηταν να του δινεις και καποια κοκκαλα για να κρατας σε καλη κατασταση τα δοντια του. Το αν θα τον ταιζεις μονο ξηρα τροφη για ολη του την ζωη ειναι καθαρα επιλογη σου. (διαβασε και αντιστοιχα θεματα διατροφης να παρεις καμμια ιδεα)
Θα πρεπει να σκεφτεις τι θα κανεις οταν θα λειπεις διακοπες. Δεν ειναι μονο το φαγητο. Ο σκυλος εχει και αλλες αναγκες. (βολτα, συντροφια)
Οπως καταλαβες ή θα καταλαβεις συντομα εκτος απο τις 3 κορες σου απεκτησες και εναν γιο. Να σου ζησουν
 


Natassa

Well-Known Member
10 Ιανουαρίου 2008
4.700
172
Αθήνα
www.petphoto.gr
Καλώς ήρθατε κ να χαίρεστε το μικρό!!


τι ηλικία το πήρατε το σκύλο στο σπίτι;
Επίσης, μήπως θα έπρεπε να μη το διορθωνετε τόσο συχνά; Είναι πολύ κουτάβι ακόμα...


Επίσης, έχε στο νου σου την πάρα πολύ καλή κοινωνικοποίηση - με ανθρώπους κ ζώα !! Είναι πολύ σηνατικό για έναν ΕΠ αυτό, για να μην έχετε θέματα στο μέλλον.
 


mAthosalas

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2011
1.053
2
52
Πάτρα
Με μπερδεψες λιγακι...
Το σκυλι αυτη την στιγμη μενει μεσα στο σπιτι μαζι σας σωστα? Αλλα του εχεις φτιαξει ενα σπιτακι εκτος σπιτιου σας για να μεινει μελλοντικα?
Oχι,του εχω ενα σπιτακι μεσα στο σπιτι μας.Μονο και μονο για να μαθει να κοιμαται εκει ανενοχλητος και για να εχει το δικο του χωρο.Αλλά δεν το προτιμα και ειναι αλλου συνεχως.

τι ηλικία το πήρατε το σκύλο στο σπίτι;
50 ημερων τον εφερα σπιτι...

Ευχαριστω για τα καλωσορισματα :)


Αρα απο τις απαντησεις σας συμπεραινω οτι ειναι καλο να τον αφηνω να παιζει με συγγενεις και ξενους;Γιατι αυτο κανει εως τωρα.Δεν θα του "κανει κακο" αυτο στο χαρακτηρα του;Εννοω μηπως το θεωρησει δεδομενο και μεγαλωνοντας αντι να εχει το νου του να φυλαει και το σπιτι μπαινει κανεις και παιζει;....Αυτη την επιφυλαξη εχω,χωρις να ειμαι σιγουρος αν σκεφτομαι λαθος. :confused:
 


johnk

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2010
10.176
5.601
ΑΘΗΝΑ
Γειά σου, Κώστα.

Ο "ειδικός" στο θέμα σου, ο άνθρωπός σου, είναι το μέλος ptf (βέβαια, όχι μόνο αυτός), επειδή έχει ένα Ελληνικό Ποιμενικό (20 μηνών, τώρα), μέσα στο σπίτι, με 5μελή οικογένεια και 3-4 μέλη της ευρύτερης οικογένειας...
Παρόλα αυτά, να πω 2-3 πράγματα (σαν πολύ στενός οικογενειακός φίλος - που παρακολούθησα το σκυλί από κουτάβι - και κάθε φορά που με βλέπει, νομίζεις ότι είμαι o αγαπημένος φίλος, που έχει να τον δει 20 χρόνια!!!), μιάς και διαισθάνομαι πως ο ptf, για λόγους δουλειάς, θα αργήσει να διαβάσει το θέμα σου.

1. Οπως σου είπαν και οι προλαλλήσαντες, για το ΕΠ, ποτέ δεν είναι πολύ νωρίς (κυρίως) για κοινωνικοποίηση και ποτέ δεν είναι πολύ αργά (δευτερευόντως - για να μην ξεχνιόμαστε) και ποτέ δεν είναι αρκετή!
Πολλή κοινωνικοποίηση με όλους και με όλα. Αρκεί οι ξένοι που θέλεις να χαϊδέψουν το σκυλί, να το κάνουν με "επίσημο" τρόπο... Οσο για τους συγγενείς - φίλους που έρχονται σπίτι παρουσία σας, άσε όσα "κολητηλίκια" επιθυμεί ο σκύλος και αντέχουν αυτοί.
Οταν μεγαλώσει, θα καταλάβεις πολύ καλά τη μεταστροφή του... Ξέρει αυτός...:cool:
Εννοείται ότι με τις κόρες σου θα αποκτήσει τρομερό σύνδεσμο! Είτε τον εκπαιδεύουν σωστά, είτε τον "κακομαθαίνουν"! Θα τους "συγχωρεί" σφάλματα και θα τις προστατεύει με τη ζωή του, μεγαλώνοντας... Στο σημείο αυτό, θα πρέπει να προσέχεις όταν παίζουν οι μικρές κόρες σου με άλλα παιδάκια, να μη "χοντρύνει" το παιχνίδι, γιατί ο σκύλος θα νομίζει ότι τα κορίτσια σου απειλούνται και δεν θα σου αρέσει η αντίδρασή του...

2. Αν άρχισε με τη μία παντόφλα, ίσως πρέπει να σταματήσει εδώ, μιάς και όλα τα παπούτσια - ρούχα σου μυρίζουν φανταστικά γι' αυτόν: Εχουν τη δική σου μυρωδιά και, επιπλέον, δεν ξεχωρίζει παλιά - καινούργια...

3. Αστον να κοιμάται όπου θέλει. Του χρειάζεται να νιώθει κοντά στην αγέλη, εξάλλου αυτήν θα κληθεί, ίσως (ο μη γέννητω) να προστατέψει. Μεγαλώνοντας, επειδή είναι αρκετά ανεξάρτητα, θα πηγαίνει να κοιμάται κάπου που θα μπορεί να ελέγχει όλο το σπίτι, με το ένα μάτι ανοιχτό...
Ομως, καλό είναι να μάθει το crate (αυτό εννοείς, λέγοντας "σπιτάκι"?), ώστε να μπορεί να αποσύρεται εκεί για ξεκούραση - καταφύγιο, για να ηρεμεί όταν νομίζεις ότι είναι "τσιτωμένος" και για να αποφεύγεις δυσάρεστες καταστάσεις όταν έχεις πολλούς ξένους, π.χ. για τραπέζι...

4. Πρόσεχε το γαύγισμά του, περιόρισέ το λίγο, γιατί, μεγαλώνοντας, θα γαυγίζει όλο και περισσότερο. Τα τσοπανόσκυλα είναι αρκετά ...vocal ("γαυγιστερά") και αν μεν ζεις σε ημιαστική περιοχή, έχει καλώς. Αν, όμως, έχεις γείτονες κοντά σου, δεν θα τους αρέσει καθόλου και δεν θέλεις με τίποτα να βλάψουν το σκύλο σου...

5. Σε σχέση με το "λυτός - δεμένος" έξω. Οπως θα σου πουν αρκετά μέλη, ο σκύλος σου (όταν μεγαλώσει) δεν είναι το στυλ του λυτού σκύλου σε πάρκα και αλάνες, που θα παίζει όμορφα με όλα τα υπόλοιπα σκυλάκια. Δεν έχει την "φιλοσοφία" του υπάκουου Γερμανικού Ποιμενικού. Βέβαια, όσο είναι κουτάβι, άστον να το απολαύσει...

6. Ο συγγενής που θα το ταΐζει, όταν λείπετε διακοπές, θα πρέπει να γνωρίζεται πολύ καλά με το σκύλο!!! Θα πρέπει να έχει δημιουργήσει στενή επαφή με το σκύλο. Εκεί θα πρέπει να προβληματιστείτε αν ο συγγενής θα έρχεται μόνο για να τον ταΐσει, ή αν (για παράδειγμα) θα μπορεί να προσκαλέσει και άλλο άτομο σπίτι, για να καθήσουν λίγο...
Αυτό, μιάς και ο σκύλος δεν μπορεί να διαβάσει ...ταυτότητες και να τσεκάρει ότι η συμαθέστατη κυρία, που έρχεται συχνά, είναι η μητέρα σου. Ο ptf μπορεί, αν επιθυμεί, να σου πει ολόκληρες ιστορίες επ' αυτού. Π.χ., εγώ θα μπορούσα (???) ίσως να μπω για να ταΐσω το ΕΠ του φίλου μου, αλλά δεν νομίζω ότι θα με άφηνε να υποδεχτώ και κάποιον τρίτο στο σπίτι του...

7. Εκπαίδευση: Σε εκπαιδευτή που να έχει πείρα από τσοπανόσκυλα! Εν γένει, τα λεγόμενα "ορεινά ποιμενικά" (όπως το Ελληνικό Ποιμενικό) δεν είναι οι πιο εύκολα εκπαιδεύσιμες φυλές. Είναι ανεξάρτητοι χαρακτήρες, θέλουν να βλέπουν χρησιμότητα στις εντολές, χρειάζονται - απαιτούν αμοιβαίο σεβασμό κλπ. Αρα χρειάζεσαι α) καλό εκπαιδευτή και β) που να ξέρει από τσοπανόσκυλα. Ψάξε...:)
 


mAthosalas

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2011
1.053
2
52
Πάτρα
Επίσης, έχε στο νου σου την πάρα πολύ καλή κοινωνικοποίηση - με ανθρώπους κ ζώα !! Είναι πολύ σηνατικό για έναν ΕΠ αυτό, για να μην έχετε θέματα στο μέλλον.
Επ ευκαιριας να ρωτησω κι αυτο.η κτηνιατρος μου ειπε για κανα μηνα ακομη να αποφευγω να τον βγαζω εξω βολτα "καλη"στο βουνο ή σε χωραφια επειδη ακομη ειναι πολυ μικρος.Μην κολλησει τιποτα ασθενειες πχ λεπτοσπειρωση...ισχυει κατι τετοιο;
Προσωπικα με φοβιζει και να μην τον κουρασω ακομη για τα κοκκαλα του,μεχρι να δυναμωσει λιγο.Εχω αδικο;
 


mAthosalas

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2011
1.053
2
52
Πάτρα
Γειά σου, Κώστα.
Γεια και απο μενα(Γιαννη να υποθεσω απο το Johnk; ) Σε ευχαριστω παρα πολυ για τις πολυ κατατοπιστικες και κατανοητες κουβεντες σου.Πολυ χρησιμες τις βρισκω και μπορω να πω μου δινεις εναν θετικο "αερα" γιατι διαβασα και καποια σχολια περι Ε.Π.που με προβληματισαν καπως σχετικα με το "ατιθασο" του χαρακτηρα του.Διαβαζοντας προσεκτικα οσα εγραψες,επιασα τα νοηματα και προχωραμε σωστα :)
 


st3li0s

Well-Known Member
26 Αυγούστου 2009
8.560
2.741
Θεσ/νίκη
Κώστα εφόσον έχεις αρχίσει σωστά ακολούθησε μέσα στο σπίτι αυτό που κάνεις και τώρα!

Αν είναι ήρεμος γενικά και δεν θέλει να πάει στο σπιτάκι του τι σε πειράζει?
Θα καθίσει όπου βρει(αφού είπες ότι του έδωσες ελευθερία μέσα στο σπίτι)!Προφανώς το σπιτάκι θα φύγει σε λίγο καιρό και ο σκύλος θα αράζει όπου βρει!Εγώ έτσι κάνω!

Τα γνωστά δαγκώματα και απώλειες παντοφλών κτλ κτλ μην τα ξαναπούμε γιατί από λίγο έως πολύ είναι γνωστά!
Εσείς θα συνεχίσετε το "όχι" και ο μικρός θα το καταλάβει με τον καιρό!
Μην έχετε απαιτήσεις!Είναι μόλις 2 μηνών!Το μήνυμα το παίρνει μέρα με την ημέρα!
Ήδη μας λες ότι ο μικρός έχει αρχίσει να παίρνει το μήνυμα έξω=τουαλέτα!Ξέρεις τι σημαίνει αυτό για ένα κουτάβι 2 μηνών!ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΑΓΜΑ!

Όσον αφορά τα χάδια θα σου πω κάτι!
Μεγάλωσε τον σκύλο σου μέσα στα χάδια!Άσε τον να εξερευνεί κάθετι ΚΑΙ ανθρώπους!Βγάλε από το μυαλό σου ότι χάδι=σκατομπεμπές!Η φυλή του Ελληνικού Ποιμενικού βγάζει προστασία,μην στεναχωριέσαι!
ΠΡΕΠΕΙ να γνωρίσει πολλές καταστάσεις,πολλούς ανθρώπους,πολλά πράγματα!
ΜΟΝΟ τότε όταν θα μεγαλώσει και θα αναπτύξει μαζί με την σωστή εκπαίδευση την ΚΡΙΤΙΚΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ να ξεχωρίζει καταστάσεις και κατ'επέκταση να βγάλει προστασία!Αυτό πάρτο σαν κανόνα!

Μάθε στο σκύλο σου καταστάσεις!Μάθε τον να γνωρίσει το οτιδήποτε!
Θυμήσου ότι κακομαθημένος σκύλος είναι ΟΧΙ αυτός που έχει πάρει χάδια αλλά αυτός του οποίου ο ιδιοκτήτης έδειξε ανοχές σε κάποιες καταστάσεις!
Είσαι σταθερός και φαίνεται,συνέχισε έτσι και όταν θα μεστώσει το μυαλό του μικρού θα δεις ότι έκανες καλή δουλειά!

Υπομονή και επιμονή!
 


johnk

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2010
10.176
5.601
ΑΘΗΝΑ
Σωστά υποθέτεις...;)

Από εκεί και πέρα, υπάρχουν αρκετές φυλές που θα μπορούσες να τις χαρακτηρίσεις "ατίθασες", αλλά όχι τον Ελληνικό Ποιμενικό. Ο ΕΠ είναι "ανεξάρτητος". Ας μην ξεχνάμε τον αρχικό λόγο της ύπαρξής του: Πολλές φορές έπρεπε να κάνει "κάτι", χωρίς να είναι σε οπτική ή ακουστική επαφή με τον τσοπάνη...

Εχει αναπτύξει, λοιπόν, ισχυρά ένστικτα που θα τον καθοδηγήσουν, ενδεχομένως, να "κρίνει" ότι μία κατάσταση δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί όπως του λες εσύ, αλλά με άλλο τρόπο - και ίσως να αποδειχτεί ότι, συχνά, "έχει δίκιο"...

Την συμπεριφορά αυτή, εμείς την αποκαλούμε "ατίθαση - απείθαρχη", εκείνος την αποκαλεί "καθήκον"...

Και, επειδή δεν θα διστάσει να θυσιαστεί για τα "ιερά και τα όσια", εφόσον βλέπει το "καθήκον", παρακούοντας, ίσως, τη δική σου θέληση, πήρα το θάρρος και σου είπα:
α) καλός εκπαιδευτής που να σιγουρευτείς ότι γνωρίζει τη προσέγγιση - φιλοσοφία - ανεξαρτησία - αμοιβαίο σεβασμό των ορεινών ποιμενικών, τα "γιατί" και τα "πως" τους...
β) ποτέ λυτός, έξω από την καλή σου περίφραξη, όταν μεγαλώσει...
 


mAthosalas

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2011
1.053
2
52
Πάτρα
Η κτηνιατρος μου ειπε για κανα μηνα ακομη να αποφευγω να τον βγαζω εξω βολτα "καλη"στο βουνο ή σε χωραφια επειδη ακομη ειναι πολυ μικρος.Μην κολλησει τιποτα ασθενειες πχ λεπτοσπειρωση...ισχυει κατι τετοιο;
Προσωπικα με φοβιζει και να μην τον κουρασω ακομη για τα κοκκαλα του,μεχρι να δυναμωσει λιγο.Εχω αδικο;
 


Noela

Well-Known Member
25 Οκτωβρίου 2007
1.954
222
Παλλήνη
www.agilityadddicts.gr
Wow, Κώστα, σεντόνι. Γι αυτό το άφησα για το βράδυ. :D
Καταρχήν να τον χαίρεσαι τον κούταβο! Εκλπηκτική φυλή που άμα μεγαλώσει σωστά θα τον λατρέψεις και δεν τον αλλάζεις με τίποτα.
Πάμε ένα-ένα.

Αν τον "μαλωσω" τα αφηνει.βεβαια μαζευονται αλλά αν κατι ξεμεινει και το δει μαλλον θα παιξει.Υπαρχει αλλος τροπος να μαθει "οχι";πειτε μου.
8 εβδομάδων είναι πολύ μικρός ακόμα για να τον μαλώνεις παραπάνω. Αφού καταλαβαίνει το 'όχι' ή έστω τον δυσαρεστημένο τόνο της φωνής σου για την ώρα είναι αρκετά. Σε ένα κουτάβι, απλά προνοείς να μην έχει πρόσβαση σε πράγματα που δε θα έπρεπε, ώστε να μη εδραιώνονται κι επιβραβεύονται λάθος συμπεριφορές που θα είναι δύσκολο να αλλάξεις στο μέλλον.

Αν και του εχω εξ' αρχης ενα σπιτακι σε μια γωνια στο σπιτι,κοντα μας κι οχι απομονωμενο,αυτος σχεδον ποτέ δεν το προτιμησε.Ή θα κοιμαται διπλα στα κρεββατια μας ή στο πατωμα κοντα μας.Ή προτιμα ηρεμα σημεια οταν θελει ησυχια.Δεν ενοχλει αλλά θα ηθελα να ρωτησω αν ειναι σωστο αυτο ή πρεπει να τον περιορισω.
Πιθανότατα νιώθει ανασφάλεια ακόμα γι αυτό επιζητά να κοιμάται κοντά σας. Θεωρώ λάθος ένα κυριαρχικό σκυλί όπως είναι οι Ελληνικοί Ποιμενικοί να κοιμούνται στον ίδιο χώρο με εμάς. Θα πρέπει να ορίσεις εσύ ποιός είναι ο δικός του χώρος. Περιγράφεις λίγο το σπιτάκι του;
Σχετικά με τον περιορισμό, κάθε σκυλί θα πρέπει να μάθει να είναι ΚΑΙ περιορισμένο, όποτε χρειάζεται.

Τριτο πραγμα που θελω να μαθω.Οταν ερχονται συγγενεις και φιλοι σπιτι,παει πανω τους και κανει παιχνιδια.Εχω ζητησει απ'ολους να αποφευγουν τα πολλα χαδια και στον Φοιβο περιοριζω το πολυ "κολλητηλικι".Σωστα κανω ή ακομη μικρος ειναι και θα μαθει μεγαλωνοντας;
Τι ακριβώς θες να μάθει μεγαλώνοντας; 8 με 12 εβδομάδων ένα κουτάβι διανύει την περίοδο κοινωνικοποίησης με ανθρώπους η οποία είναι σημαντικότατη και θα χαράξει τη ζωή του για πάντα. Πρέπει να έχει πληθώρα θετικών εμπειριών με διαφόρους ανθρώπους ώστε να μη γίνει φοβικό ή επιθετικό. Μην του τη στερήσεις αλλά να την επιδιώκεις.
Για ποιόν λόγο τον πήρες; Μόνο για φύλακα; Αν ναι, χώρου ή ανθρώπων;

Θελω να μαθω και το εξης,μεσα στο σπιτι οταν φευγουμε τον εχω λυτο,οπως παντα.θα πρεπει να τον περιοριζω σε καποιο χωρο με το νερο του δίπλα ή οχι;Για να μην κανει και ελευθερα βλτα παντου με ρισκο για ζημιες;Εχει αρπαξει μερικες φορες πραγματα που δεν ηθελα οταν λειπαμε.
Ρίξε μια ματιά εδώ: http://www.happypuppy.gr/crate-training.html
(Αν δεν επιτρέπεται το link παρακαλώ σβήστε το. Έχω χαθεί λίγο με το τι επιτρέπεται και τι όχι πλέον)

Τον βλεπω ως συμπεριφορα σε ξενους αρκετα επιφυλακτικο.Δηαλδη πχ οταν νοιωθει ταχυδρομο δεν θα γαυγισει αλλά καθεται πισω απο την εξωπορτα και κοιταζει εκει...καλο μου φαινεται αυτο.γενικοτερα σπανια θα γαυγισει αλλά δεν με χαλαει.Το θεμα ειναι αν χρειαστει και μονο να 'επεμβει" ή ακομη καλυτερα να καταλαβει ή και να ειδοποιησει.Σωστα ή λαθος σκεφτομαι;...
H φυλή χρακτηρίζεται ως επιφυλακτική με αγνώστους. Ο δικός μου από την άλλη δεν είναι, πλησιάζει οποιονδήποτε στο δρόμο. Γενικώς έχουν δική τους κρίση και θα γαυγίσει όταν θεωρεί ότι απαιτείται. Μην έχεις όμως εσύ τόσο μεγάλες απαιτήσεις από ένα τόσο μικρό κουτάβι. Στο μέλλον μπορεί να παρακαλάς να γαύγιζε λιγότερο. :D

με τις μικρες κορες μου(10 ετων-3 ετων και 1κατι ετων)τα παει πολυ καλα.Μονο με "τσιτωνει" λιγο οταν ζυγωνει κοντα του η πιο μικρη γιατι ακομη δεν ξερει πως να φερθει αυτη.Εγω τι θα επρεπε να προσεχω σχετικα με τα παιδια;Τις εχω μαθει ολες το "Οχι Φοιβο" αν χρειαζεται και τις ενοχλει κατι στη συμπεριφορα του και ως τωρα απλα δεν εχω σημαντικο θεμα.Καμμια φορα μονο που δεν τις ακουει κανοντας τα δικα του...
Οταν δεν ακουει,καποιες φορες το κανει αυτο(αν και θεωρω οτι ειναι λογω ηλικιας αυτο)επιμενω σε φωνη και τον βλεπω να κανει πισω...να "την ακουει".Σωστο ή οχι;
Ναι, αν δεν υπακούει τις μικρές, εσύ ως αρχηγός πρέπει να επιμένεις. Επίσης, ποτέ δεν αφήνουμε παιδιά και σκυλιά μαζί ανεπίβλεπτα, για το καλό και των δύο.

Μετα τον 4ο μηνα(μπαινοντας στον 40)θα αρχισω βασικη υπακοη σε καθημερινη βαση με λουρι και "αυστηροτητα" εκτελεσης.Ήδη ομως εχουμε αρχισει "κατσε", "κοντα" "μαζι" και φυσικα το "Οχι"..Ολα με το Ονομα του μαζι το οποιο θα ελεγα το εμαθε μεσα σε 2-3 μερες.με το "Φοιβο" γυριζει κεφαλι...Ποια η αποψη σας;να απευθυνθω σε εκπαιδευτη ή να τολμησω μονος μου;Ειχα ενα Γερμανικο Ποιμενικο θηλυκο να πω το οποιο το ειχα παει στον Αθανασατο(αν το λεω καλα)Αθηνα για βασικη Υπακοη και οσο ζουσε ηταν παντα 'απικο" στις εντολες μου.Δηλαδη ειχα εκπαιδευτει κι εγω μαζι και τα πηγαιναμε περιφημα.Εδω λοιπον,στον Ε.Π.να τολμησω μονος μου ή δεν παιρνει χαμπαρι και θελει ειδικο και οχι εμενα;
Είναι δύσκολα σκυλιά και πιστεύω ότι επιβάλλεται εκπαίδευση από επαγγελματία. Είναι μέρα με τη νύχτα ένας αρσενικός ΕΠ με ένα θηλυκό ΓΠ. Βέβαια μη καθυστερείς, ξεκίνα εσύ από τον 4ο και βλέπεις. Πιθανότατα στην εφηβεία θα χρειαστείς βοήθεια. Είναι θέμα να βρεις σωστό εκπαιδευτή που να γνωρίζει από ορεινούς ποιμενικούς για να μη στον χαλάσει τον σκύλο. Δε θέλει βια σε καμία περίπτωση αλλά σίγουρα θέλει πολύ αυστηρότητα και συνέπεια. Πρέπει να έχεις τον σεβασμό του απαραίτητα.

Με ταϊσμα το κανω εγω και μονο αν λειπω λογω δουλειας το κανει η συζυγος.εαν τωρα φυγω διακοπες ή λογω δουλειας με την οικογενεια να του αφηνω παραπανω φαγητο ή να ερχεται ακποιος συγγενης(μανα μου πχ)να τον ταϊζει;Τροφη εχω επιλεξει την belcando puppy gravy μεχρι τον 4ο μηνα...σταθερα γευματα 3 και μια χαρα τα τρωει.νερο μπολικο και ολη μερα και ως τωρα ολα καλα.Εχω αλλη επιλογη καλυτερη για τη συγεκκριμενη ρατσα;Εχω σκοπο να τον ταϊζω μονο ξηρα τροφη.Ουτε μαγειρεμα ουτε κοκκαλα τιποτα,για ολη τη ζωη του.Ειναι καλυτερα ετσι ή αυτος θα βαλει ορια ή "θελω";
Να τον ταϊζουν όλα τα μέλη της οικογένειας γιατί δε ξέρεις πότε θα χρειαστεί. Θα πρέπει να μπορεί να μπει η μάνα σου σπίτι π.χ. Επίσης θα πρέπει να νιώθει κάτω από όλη την οικογένεια κι εξαρτημένος. Δύσκολο με τόσο μικρά παιδιά. Τροφή διαλέγεις ότι ταιριάζει καλύτερα στον δικό σου σκύλο. Καλό είναι (αφού αποχαιρετίσει τα γαλακτερά δοντάκια) να του δίνεις μια στο τόσο μεγάλες ωμές κοκάλες για να διατηρηθούν τα δόντια του καθαρά και να μη χρειαστεί να υποβληθεί σε νάρκωση για καθαρισμό.


Ουφ κι εγώ. :p
Ε δε κάθομαι να διαβάσω και τα από κάτω, ε;
 
Last edited:




foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
18
Nα σου ζήσει το κουτάβι!
Να ρωτήσω για αρχή....γιατί μπορεί να μας βοηθήσει γισ τον χαρακτήρα του....από πού πήρες το κουτάβι;
Ποιοι είναι οι γονείς του;
Από που κρατάνε;
 
Last edited:


mAthosalas

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2011
1.053
2
52
Πάτρα
Nα σου ζήσει το κουτάβι!
Να ρωτήσω για αρχή....γιατί μπορεί να μας βοηθήσει γισ τον χαρακτήρα του....από πού πήρες το κουτάβι;
Ποιοι είναι οι γονείς του;
Από που κρατάνε;
Το πηρα απο περιοχη Ορεινα των Ιωαννινων.Οι γονεις η μανα ειναι 4.5 ετων απο τον Αρκτουρο ερχομενη και ο πατερας επισης Ε.Π. κι αυτος 5 ετων και απο γέννα απο σκυλα προερχομενη απο Αρκτουρο.Την μητερα την ειδα απο κοντα,4.5 ετων τωρα περιπου 45κιλα αλλά ο πατερας δεν ηταν εκει την μερα που πηρα το Φοιβο.Ηταν στο κοπαδι φυλουσε για λυκο...Και τα δυο σκυλια,οι γονεις αυτη την εργασια εχουν,φυλαξη κοπαδιων.Ζουν και τα δυο εκει πανω.
Δεν εχω χαρτια δεν ξερω αλλες λετομερειες,αλλά θα με ενδιεφερε να τον παω σε καμμια εκθεση μορφολογιας(αν το λεω σωστα; ) και να μου πουν αποψη.
Οποιαδηποτε αποψη ευπροσδεκτη γιατι και για μενα ο Ε.Π.μου κινει παρα πολυ το ενδιαφερον να τον μαθω και να τον φροντιζω οσο καλυτερα περνα απο το χερι μου.
 


GRDANE

Well-Known Member
7 Σεπτεμβρίου 2007
6.815
5.047
patra
grdane.blogspot.com
καλως ηλθες επισημως κι απο εμενα...
να επισημανω οτι το κουταβι ειναι καταπληκτικο απο θεμα μορφολογιας, χαρακτηρα, συμπεριφορας.
επειδη σε ολα οσα ρωτησες πιστευω εχεις καλυφθει θα μεινω μονο στο θεμα των εμβολιων και της βολτας...
η κτηνιατρος σου εχει δικιο απο την μια πλευρα
απο την αλλη πλευρα περιμενοντας τα σκυλια να ολοκληρωσουν τον κυκλο εμβολιων και μετα να τα βγαλουμε "εξω"
χανουμε σημαντικο χρονο απο την κρισιμη περιοδο της κοινωνικοποιησης ( κατι που στην συγκεκριμενη φυλη το θεωρω αναγκαιο)
ετσι το ρισκο συχνα το παιρνει ο ιδιοκτητης βαζοντας στην ζυγαρια τα συν και πλην της καθε περιπτωσης και πραττοντας αναλογως....
προσωπικα τα κουταβια μου προερχομενα απο εκτροφειο κι οχι πετσοπ , τα κυκλοφορουσα 3 μερες μετα το πρωτο εμβολιο χωρις να αντιμετωπισω προβληματα...
λαμβανοντας υποψη την φυλη και την προελευση του κουταβιου ρισκαρω να προτεινω την εκθεση του σε αλλα σκυλια και υπαιθριο χωρο υπο αυστηρη ομω επιβλεψη του τι θαβαζει στο στομα του και απο που θα πινει κι αν νερο κλπ..
να τον χαιρεσαι τον κουταβο καθως και ολη την οικογενεια σου...
 


jimmy58

Well-Known Member
16 Σεπτεμβρίου 2008
260
0
κατ αρχας να σου ζησει ο κουκλος.
εγω θελω να πω μια μικρη λεπτομερεια.
οταν μαλωνουμαι το σκυλο μας δεν τον φωναζουμαι με το ονομα του δηλ.οχι-μη φοιβο
το ονομα το κραταμαι για κατι καλο η για να ερθει κοντα μας
στο μαλωμα λεμε απλα ενα -μη-η οτι αλλο του μαθαμαι αλλα χωρις το ονομα του
 


mAthosalas

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2011
1.053
2
52
Πάτρα
Σας ευχαριστω και παλι.Πετρο και γω εχω αποφασισει οσο ειναι κουταβι να τον βγαζω κανονικα εξω,να βλεπει κοσμο,αλλους σκυλους(που ξερω απο φιλους) και περιβαλλον γενικοτερα.Προσεχω τα παντα και δεν τον αφηνω για πολλα-πολλα σε βρωμιες και σχετικα...Ελπιζω να βγει σε καλο!
 


ptf

Well-Known Member
2 Ιουλίου 2009
2.051
1.809
58
ΑΘΗΝΑ
Καλώς όρισες και να χαίρεσαι την πολυμελή σου οικογένεια.
Για μένα το ρίσκο μη κοινωνικοποιημένου Ε.Π. είναι κατά πολύ μεγαλύτερο από το ρίσκο ασθένειας, κι έτσι έπραξα με τη Θέτιδα.
 


agathe

Well-Known Member
27 Ιανουαρίου 2011
3.265
114
Σπέτσες
ουάου.... σούπερ ο κούκλος...
έχω κι εγώ ΕΠ 1,5 ετών πια...τον Αρη μου, με τον οποίο είμαι απλώς τρελαμένη...
είναι φοβερά σκυλιά... τι να σου πρωτοπώ.
όταν τον πήραμε (40 ημερών περίπου), από τα Γιάννενα κι εμείς, ήταν ένα γουνομπαλάκι, όλο γλύκα. γύρναγε μέσα στο σπίτι γύρω γύρω, άρπαζε ότι έβρισκε, κυρίως πόδια... βέβαια κοιμόταν έξω. προσωπικά, για να τον έχω το νου μου για κανα δίμηνο κοιμόμουν στον καναπέ...
το όνομά του το έμαθε εύκολα. βέβαια μέχρι να του βρούμε όνομα εγώ τον φώναζα "άντρα μου"... (ακόμα και σήμερα, εκτός από το Άρης, γυρνάει και στο "άντρα μου"!!!!!)
μην έχεις έννοια αν τον πολυχαϊδεύουν. θεωρώ ότι όλα τα σκυλιά το χρειάζονται, ειδικά τα μικρούλια. αργότερα ξέρει πολύ καλά να ξεχωρίζει...
το άσχημο είναι ότι μεγαλώνουν ΤΑΧΥΤΑΤΑ. δεν προλαβαίνεις να τα χαρείς...
τώρα πια είναι ένας κούκλος, γαυγίζει μόνο όταν υπάρχει λόγος, όχι για ψύλλου πήδημα (όπως κάνει το γκόλντεν που έχω επίσης) και άμα κάνει το λάθος κάποιος ξένος να περάσει το κατώφλι, φωτιά στα μπατζάκια του...
κι εγώ μικρό τον άφηνα ελεύθερο να περπατάει-τρέχει, αλλά τώρα πια όχι. φοβάμαι ότι θα την κοπανήσει, κι άντε βρες τον. (σημείωση, μένω σε μικρό νησί). μια φορά που ο άντρας μου τον είχε βγάλει με λουρί φυσικά, έκανε μια απότομη κίνηση, έβγαλε σαν κύριος το κεφάλι του από το κολάρο (ο σκύλος όχι ο άντρας μου) κι έγινε καπνός. ευτυχώς τον βρήκε λίγο αργότερα έξω από ένα σπίτι να "τσαμπουκαλεύεται" μ'έναν άλλο αρσενικό (δεν ξέρω τη ράτσα του) και τον γύρισε σπίτι.
αυτό πάντως που θα σε ξετρελάνει μ'αυτό το σκυλί να ξέρεις θα είναι τα μάτια του. πιστεύω ότι έχουν από τα πιο εκφραστικά μάτια...

τι να σου λέω γι'αυτά τα σκυλιά. πιστεύω (μην με παρεξηγήσετε οι υπόλοιποι, ξέρω πως για τον καθένα ο δικός του είναι ο καλύτερος) πως είναι από τα πιο καλόψυχα. και όταν θα σε κοιτάει μ'αυτά τα μάτια, θα σε στέλνει.

α, εγώ δεν τον πήγα για εκπαίδευση. δουλέψαμε μόνοι μας και καταφέραμε αρκετά. η κουμπάρα μου όμως, με ίδιο σκύλο, την πήγε όταν ήταν 5-6 μηνών, κι αυτό μόνο για να μάθει βασική υπακοή: κάτσε, έλα κλπ. Βέβαια στη βόλτα, άμα δει γάτα, ούτε κάτσε, ούτε τίποτα... Και που λες, ήθελε να την μάθει και το "πάρτον" (του τύπου αρπάζει κάποιον και τον κάνει κομματάκια, που λέει ο λόγος). ο εκπαιδευτής βέβαια της είπε ότι αυτά τα πράγματα δεν γίνονται, ότι αυτά τα σκυλιά έχουν από μόνα τους το ένστικτο της προστασίας, οπότε αν της μάθει κι αυτός κάτι τέτοιο και της τα ενισχύσει, τότε το σκυλί θα γινόταν κίλερ...(δεν ξέρω αν καταλαβαίνεις τι εννοώ)

καλώς ήρθες - κι εγώ νέα είμαι...θα τα λέμε

ελπίζω να μη σας ζάλισα....