Ένστικτο φύλαξης ροτβάιλερ


Camorra

New Member
10 Ιανουαρίου 2019
4
0
28
Καλησπέρα παιδιά!
Έχω ένα αρσενικό ροτβάιλερ 6,5 μηνών.
Είναι υπάκουος κοινωνικός αλλά πιστεύω πως είναι υπερβολικά φιλικός με όλους.. τίς προάλλες μπήκε στο σπίτι ένας μάστορας χωρίς να χτυπήσει πόρτες,επειδή δεν ήξερε ότι υπήρχε σκύλος και ο μικρός μου έτρεξε πάνω του και άρχισε να τον γλύφει... επίσης όποιος του μιλάει στις βόλτες πάει καί του κάνει χαρές.....τα ροτβάιλερ γενικά είναι επιφυλακτικά με τους γύρω αλλά ο δικός μου είναι το άκρως αντίθετο..... έχει κανείς παρόμοια θέματα η είχατε στο παρελθόν??.
 


Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.445
12.860
Aθήνα
Καλώς ήρθες.

Εαν το σκυλάκι είναι εκτροφικο, καταλληλοτερος να σου απαντήσει και να σε καθοδηγήσει, είναι ο εκτροφέας του.
Αυτός ξέρει καλύτερα από τον καθένα από που προέρχεται το κουτάβι και τι περιμένει από αυτό όσον αφορά τον χαρακτήρα του.

Εαν μιλάμε για ροτ από αλλες πηγές, κανείς δεν μπορεί να σου πει με σιγουριά πως θα εξελιχθεί και αν θα έχει τον τυπικό χαρακτήρα ενός ροτ.

Παρόλα αυτά δεν ξέρω τι ακριβώς περιμένεις από ένα μωρό 6,5 μηνών.
 
  • Like
Reactions: Nizinny and Camorra


mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.654
19.887
Παρόλα αυτά δεν ξέρω τι ακριβώς περιμένεις από ένα μωρό 6,5 μηνών.
Πραγματικά όμως! Τι διαφορετικό φαντάστηκες ότι μπορεί να έκανε ένας μπέμπης;

Να σου ζήσει ο μικρός!
 
  • Like
Reactions: Camorra


st3li0s

Well-Known Member
26 Αυγούστου 2009
8.560
2.741
Θεσ/νίκη
Πολύ όμορφα!
Απίστευτη προσέγγιση!

Λάθος stantards έχεις?
Και μην στερείς τα ερεθίσματα από το μικρό!

Είναι επιφυλακτικά στην ηλικία που πρέπει και με το μυαλό που πρέπει!

6,5 μηνών επιβάλλεται να είναι σφουγγάρι, οπότε να εύχεσαι να αντιδρά σαν σφουγγάρι και όχι με επιφύλαξη!
Αν έχει σωστό μυαλό και δουλευτεί σε σωστά περιβάλλοντα τότε θα έχει ικανό μυαλό να ξεχωρίζει αργότερα!

Φαίνεται οξύμωρο, αλλά δεν είναι!
Η καχυποψία και η φύλαξη θα έρθουν με την βοήθεια σου και όχι μόνα τους!
Εσύ θα κατευθύνεις σιγά σιγά το που θέλεις να είναι καχύποπτος και που όχι. Επίσης θα αρχίζει να στο δείχνει και ο σκύλος που σηκώνει καχυποψία και που είναι δεκτικός. Εκεί έρχεσαι εσύ και χτίζεις πράγματα.
 
  • Like
Reactions: Camorra


Camorra

New Member
10 Ιανουαρίου 2019
4
0
28
Καλημέρα παιδιά..
Έχετε δίκιο πάνω στο θέμα και εγώ το θεώρησα λογικό αφού είναι μωρό ακόμα... απλά βρίσκομαι σε κύκλο με άτομα των οποίων τα σκυλιά στην ίδια ηλικία ήταν απίστευτα επιφυλακτικά καί καχύποπτα... ίσως έφταιγε καί η κοινωνικοποίηση τους..
Καί για να μην παρεξηγηθω για την αρχική μου δημοσίευση δεν θέλω ένα άγριο και αιμοβόρο ροτ όπως οι περισσότερο,αλλά έναν πιστό και αφοσιωμένο φίλο,για αυτό και κάνω μεγάλη προσπάθεια να μην του περάσω κανένα αρνητικό ερέθισμα η συμπεριφορά... απλά άνοιξα το θέμα πληροφοριακά και για να δω πώς το βλέπουν και άλλοι το θέμα... ευχαριστώ!!
 


mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.654
19.887
... απλά βρίσκομαι σε κύκλο με άτομα των οποίων τα σκυλιά στην ίδια ηλικία ήταν απίστευτα επιφυλακτικά καί καχύποπτα... ίσως έφταιγε καί η κοινωνικοποίηση τους..
Η, η ΜΗ κοινωνικοποίησή τους.
Η, οι φοβίες τους.

Οπότε, μην κρίνεις απ'ότι βλέπεις.
Κανονικά, θα έπρεπε ήδη να γνωρίζεις, τι είδους ένστικτα θα βγάλει κάποια στιγμή ο σκύλος σου.
Γνωρίζεις;
Γνωρίζεις τους γονείς; Τους παππούδες;
 


Pepev50

Well-Known Member
3 Οκτωβρίου 2016
460
2.570
39
Μην είσαι απόλυτα σίγουρος οτι όλοι οι άνθρωποι διαβάζουν καλά τις συμπεριφορές του σκύλου.
Για παράδειγμα. Έχουμε έναν σκύλος που δεν πλησιάζει ανθρώπους, μπορεί να είναι επιφυλακτικότητα αλλά μπορεί να είναι και φόβος, μπορεί να είναι και λίγο απ όλα.
Το σκυλί που σε αυτή την μικρή ηλικία πλησιάζει άφοβα τους πάντες και τα πάντα (ανθρώπους, ζώα, πράγματα που κάνουν έντονους ήχους κλπ) είναι ένα θετικό στοιχείο τόσο για τον χαρακτήρα όσο και για το καλό νευρικό του σύστημα. Έχεις περισσότερες πιθανότητες να έχεις έναν ισορροπημένο σκύλο όταν ενηλικιωθεί.

Σχετικά με το ένστικτο της φύλαξης, δεν είναι όλα τα σκυλιά ίδια ούτε παρουσιάζουν καρμπόν συμπεριφορές, ακόμη και αν ανήκουν στην ίδια φυλή. Προέρχονται από διαφορετικούς γονείς, μεγάλωσαν διαφορετικά, έχουν διαφορετικά ερεθίσματα και εν τέλη είναι διαφορετικοί χαρακτήρες. Έχω ακούσει από εκπαιδευτές για κουτάβια 7-9 μηνών είχαν βγάλει τα ένστικτα και θα μπορούσαν να ξεκινήσουν εκπ/ση φύλαξης. Έχω ακούσει και για σκυλιά που βγήκαν στα 2+ έτη.

Αυτό που έχεις να κάνεις εσύ, είναι να του δώσεις από τώρα λόγους να σε προστατεύσει αύριο. Πρέπει να χτίσεις την καλύτερη δυνατή επικοινωνία με τον σκύλο σου, να καταλάβει ότι είσαι τόσο πολύτιμος γι αυτόν, όσο είναι και αυτός για σένα.

Μπορείς να πάρεις μια ιδέα βέβαια από τους γονείς του. Πριν τον πάρεις από τον ιδιώτη, είχες ρωτήσει αν φυλάνε οι γονείς του? Τους είχες δει τι είδους φύλαξη κάνανε? Υπάρχουν πολλές έννοιες για την λέξη φύλαξη. Άλλος φύλαξη θεωρεί το γάβγισμα, άλλος την ακινητοποίηση του εισβολέα, άλλος το δάγκωμα κλπ. Ξεκαθάρισε το.

Όσο μεγαλώνει θ αρχίσει να δείχνει σημάδια, θα τα καταλάβεις. Μετά μπορείς να τον τσεκάρεις με έναν εκπαιδευτή. Είναι το πιο απλό. Αν μπουκάρει ο εκπ/της μέσα στο σπίτι και ο σκύλος τρέχει να κρυφτεί.. σκούρα τα πράματα. Αν κάτσει εκεί κ γαβγίζει... σημαίνει οτι κάτι έχει το οποίο μπορείς να το ενισχύσεις. Και ανάλογα την αντίδραση του σκύλου, ο εκπ/τής θα σε κατευθύνει.
 
  • Like
Reactions: Nizinny


Hammer

Well-Known Member
7 Ιουλίου 2017
1.468
2.711
Υπάρχουν πολλές έννοιες για την λέξη φύλαξη. Άλλος φύλαξη θεωρεί το γάβγισμα, άλλος την ακινητοποίηση του εισβολέα, άλλος το δάγκωμα κλπ. Ξεκαθάρισε το.
Αυτο που λες εδω ειναι πολυ σημαντικο, εξαρταται σε μεγαλο βαθμο απο το πως το αντιλαμβάνεται ο καθενας.

Ο κλασικος ορισμος ενος σκυλου φυλακα ειναι ενας σκυλος απλησιαστος απο αγνωστους, που βγαζει επιθετικη συμπεριφορα σε οποιονδηποτε προσπαθησει να εισβάλλει στην περιοχη του. Αρχικα προσπαθει να απωθησει τον εισβολεα(γαυγισμα-γρυλισμα) και αν ο εισβολεας συνεχισει, τοτε επιτιθεται.
Αν θα τον ακινητοποιησει ή οχι εξαρταται απο τα ενστικτα του σκυλου και την εκπαιδευση του(αν εχει εκπαιδευτει).

Το κουταβι που το εχει στο αιμα του βγαζει "φυλαξη" απο 8 εβδομαδων! Φυσικα σε αυτη την ηλικια δεν μπορει να ειναι αποτρεπτικος φυλακας, αλλα ειναι προειδοποιητικος.
Στους 6 μηνες τα ενστικτα αυτα ειναι πιο εντονα, εννοειται οτι εχει πολυ δρομο ακομα, αλλα οι συμπεριφορες αυτες ειναι εκει και ο κουταβος πρεπει να προσπαθει να τις εκδηλωσει με καθε ευκαιρια. Ετσι μαθαινει και αποκτα εμπειριες, βλεπει τις αντιδρασεις των αλλων, τις δικες σου κτλ...
Φυλακας ειναι μετα τα 2 χρονια. 5 χρονων ειναι στα ντουζενια του.
Φυσικα ενας σκυλος φυλακας δεν φτανει να γεννηθει "σωστος", πρεπει και να ανατραφει σωστα απο κουταβι και για ολη τη ζωη του.

@Camorra αυτο δεν σημαινει οτι ο σκυλος σου δεν θα σε υπερασπιστει αν νιωσει οτι κινδυνευεις. Και φυσικα, οπως σου ειπαν ηδη, υπαρχει περιπτωση τα ενστικτα αυτα να ερθουν με τον καιρο.
Αν ενδιαφερεσαι παντως για φυλαξη, εστω και λιγο, τοτε σταματα να αφηνεις ξενους,στον δρομο ή στο σπιτι να παιζουν και να χαϊδευουν το κουταβι...
Ακομα και να εχει ενστικτο φυλακα μεσα του, δεν θα το βγαλει ποτε ετσι...
 
  • Like
Reactions: Pepev50


Pepev50

Well-Known Member
3 Οκτωβρίου 2016
460
2.570
39
Ο κλασικος ορισμος ενος σκυλου φυλακα ειναι ενας σκυλος απλησιαστος απο αγνωστους,

Αν ενδιαφερεσαι παντως για φυλαξη, εστω και λιγο, τοτε σταματα να αφηνεις ξενους,στον δρομο ή στο σπιτι να παιζουν και να χαϊδευουν το κουταβι...
Ακομα και να εχει ενστικτο φυλακα μεσα του, δεν θα το βγαλει ποτε ετσι...
Σχετικά με τον κλασικό ορισμό που αναφέρεις. Ο σκύλος ο οποίος είναι απλησίαστος στη βόλτα, στο σπίτι του κλπ είναι μάλλον ένας ανεξέλεγκτος και επιθετικός σκύλος. Είναι ένας σκύλος που δεν μπορείς να κυκλοφορήσεις σχεδόν πουθενά που υπάρχει κόσμος ή άλλα ζώα. Ο κλασσικός σκύλος φύλακας είναι ένα ισορροπημένο ζώο το οποίο δεν αντιδρά επιθετικά αν δεν προκληθεί.
Ξέρω ότι το εννοείς σύμφωνα με την διευκρίνησή μου, γι αυτό άλλωστε συνεχίζεις την πρότασή σου με τη φράση οποιονδήποτε προσπαθεί να εισβάλλει στην περιοχή του. Απλά ήθελα να κάνω την διευκρίνηση για τον επιπόλαιο αναγνώστη.

Να κάνω και ένα σχόλιο για την 2η παράγραφο, αν ο σκύλος έχει το ένστικτο θα το βγάλει με την πρώτη ευκαιρία. Είτε έχει χαϊδευτεί είτε όχι. Αλλά θα το βγάλει σωστά με την βοήθεια ενός επαγγελματία εκπαιδευτή ο οποίος έχει σαφές πλάνο για το τι θέλει ο ιδιοκτήτης απο τον σκύλο.
Εξάλλου πως μπορεί να ξέρουμε αν ένας σκύλος φυλάει αν δεν μπουκάρει κάποιος μέσα να δούμε την αντίδρασή του? Αν ένας σκύλος γαβγίζει στην πόρτα ή τα κάγκελα δεν σημαίνει οτι θα δαγκώσει κιόλας. Η ασφάλεια που προσφέρει στο σκύλο το κάγκελο και το λουρί συχνά μας παραπλανά. Στην δική μου πορεία εκπαίδευσης με τον δικό μου σκύλο ανακάλυψα παραμέτρους οι οποίες επηρεάζουν τον σκύλο που ούτε καν φανταζόμουν.
Για παράδειγμα, στην πρώτη απειλή που δεχτήκαμε στην βόλτα, ο σκύλος γύρισε προς την απειλή αλλά με το πίσω πόδι έψαχνε το δικό μου πόδι για να με πατήσει. Αυτό το πάτημα που μου έκανε, έδινε την σιγουριά στον σκύλο ότι ήμουν ακόμα εκεί και ενίσχυε την αυτοπεποίθηση και το θάρρος του.
Για να μην κουράζω, όταν ο σκύλος χρονίσει μπορείς να μιλήσεις με κάποιον εκπαιδευτή. Θα κάνει κανα 2 τσεκαρίσματα, εκεί να εύχεσαι να μην το βάλει στα πόδια. Αν έστω κάτσει εκεί που είναι έχεις κάτι να δουλέψεις.
 


east49

Well-Known Member
6 Δεκεμβρίου 2012
3.743
5.061
Ας εχουμε υπ οψιν μας οτι αλλο ειναι ο ατρομητος σκυλος (εφηβος) που δεν φοβαται να πλησιασει τα περιεργα/νεα ερεθισματα-θορυβους-ανθρωπους-καταστασεις, με τον over social σκυλο που δεν εχει καμια αναστολη στο να ανεβει στο σβερκο του αγνωστου και να του δωσει γλωσσοφιλα, η δεν εχει κανεναν ενδοιασμο να τον υποδεχτει στο χωρο του με αγκαλιες και φιλια μεχρι τελικης πτωσης......
 


Hammer

Well-Known Member
7 Ιουλίου 2017
1.468
2.711
Σχετικά με τον κλασικό ορισμό που αναφέρεις. Ο σκύλος ο οποίος είναι απλησίαστος στη βόλτα, στο σπίτι του κλπ είναι μάλλον ένας ανεξέλεγκτος και επιθετικός σκύλος. Είναι ένας σκύλος που δεν μπορείς να κυκλοφορήσεις σχεδόν πουθενά που υπάρχει κόσμος ή άλλα ζώα. Ο κλασσικός σκύλος φύλακας είναι ένα ισορροπημένο ζώο το οποίο δεν αντιδρά επιθετικά αν δεν προκληθεί.
Ο σκυλος φυλαξης ειναι επιθετικος και μπορει να γινει επικινδυνος αν νιωσει οτι πρεπει. Αυτος ειναι ο σκοπος του. Συμφωνω δεν μπορεις να τον κυκλοφορεις στα πιο πολλα μερη...
Η εισοδος στον χωρο του ειναι προκληση απο μονη της. Πρεπει να αντιδρασει-απωθησει τον εισερχομενο.
Αυτο δεν σημαινει οτι ειναι φονικος, υπερ-επιθετικος ή υπερβολικα βιαιος.
Γενικα δεν μιλαμε για ζωο που μπορει να ζει σε πυκνοκατοικημενες περιοχες, μπορεις να εχεις εναν τετοιο σκυλο αν ζεις σε πολυ αραιοκατοικημενη περιοχη ή στις ερημιες...
Να κάνω και ένα σχόλιο για την 2η παράγραφο, αν ο σκύλος έχει το ένστικτο θα το βγάλει με την πρώτη ευκαιρία. Είτε έχει χαϊδευτεί είτε όχι.
Εδω διαφωνω, η κοινωνικοποιηση αν γινει με λαθος τροπο(χαδια, παιχνιδια, λιχουδιες απο ξενους κτλ...) θα μειωσει κατα πολυ την ταση του για φυλαξη.
Κοινωνικοποιηση γινεται στο κουταβι αλλα με πιο "ηπιους" τροπους. Ερχεται σε επαφη με φιλικους ανθρωπους, μπορει να πλησιασει, να μυρισει αλλα δεν δεχεται χερια πανω του εκτος αν γνωρισει καλα καποιον και αρχισει σιγα σιγα να τον εμπιστευεται.
Εξάλλου πως μπορεί να ξέρουμε αν ένας σκύλος φυλάει αν δεν μπουκάρει κάποιος μέσα να δούμε την αντίδρασή του? Αν ένας σκύλος γαβγίζει στην πόρτα ή τα κάγκελα δεν σημαίνει οτι θα δαγκώσει κιόλας. Η ασφάλεια που προσφέρει στο σκύλο το κάγκελο και το λουρί συχνά μας παραπλανά.
Εδω συμφωνω απολυτα, το 90% των σκυλων που φαινεται οτι κανουν φυλαξη απλα "μπλοφαρουν"....
Υπαρχει ομως και το 10%.
Δεν ειμαι κατα του τσεκαρισματος, αν εξαρταται η ασφαλεια σου απο τον σκυλο πιστευω ειναι καλο να γινει για να ξερεις που βρισκεσαι. Αλλα πρεπει να γινει απο πολυ σωστο ερεθιστη και στην καταλληλη ηλικια του σκυλου γιατι μπορει να κανεις ζημια...
 
  • Like
Reactions: mal.ektor


Georgia & Pako

Active Member
17 Ιανουαρίου 2019
37
34
26
Η σωστή εκπαίδευση θα είναι αυτή που θα πλασει τον σκύλο όπως θέλει ο ιδιοκτήτης, μέχρι το σημείο που επιτρέπει κι ο χαρακτήρας του ζωου βέβαια. Θεωρώ ομως πως ένα σκυλί κοινωνικοποιημένο είναι πολύ πιο εύκολα διαχείρισιμο από ενα επιθετικό.. Άποψη μου βέβαια , αν κάνω λάθος διορθωστε με. :)
 


Hammer

Well-Known Member
7 Ιουλίου 2017
1.468
2.711
Η σωστή εκπαίδευση θα είναι αυτή που θα πλασει τον σκύλο όπως θέλει ο ιδιοκτήτης, μέχρι το σημείο που επιτρέπει κι ο χαρακτήρας του ζωου βέβαια. Θεωρώ ομως πως ένα σκυλί κοινωνικοποιημένο είναι πολύ πιο εύκολα διαχείρισιμο από ενα επιθετικό.. Άποψη μου βέβαια , αν κάνω λάθος διορθωστε με. :)
Καλημερα, ναι φυσικα και ειναι πολυ πιο διαχειρισιμο το κοινωνικοποιημενο και εκπαιδευμενο. Ειναι ομως και πιο διαχειρισιμο απο "αλλους"...
Αυτο δεν ειναι κατι κακο βεβαια. Μια χαρα φυσιολογικος pet σκυλος, αυτο που θελει το 99,9 των ιδιοκτητων.
Αμα ριχνει και κανενα γαυγισμα οταν ερχεται καποιος ξενος στην πορτα για να σε ειδοποιει, μια χαρα, δεν θες τιποτα αλλο;)

Εξαρταται βεβαια και απο τον χαρακτηρα και τις τασεις που εχει το κουταβι, επιλεγεις και απο εκει προσπαθεις να"χτισεις" αυτο που θες.
Για παραδειγμα, εχουμε μια τοκετοομαδα που αποτελειται απο 3 κουταβια. Στους 2 μηνες μπορεις να τα τσεκαρεις για να σχηματισεις μια αρχικη εικονα. Πλησιαζεις τον χωρο(πχ κενελ) που βρισκονται τα κουταβια χωρις την μαμα τους.
Το 1ο κουταβι ερχεται στον φραχτη χαρουμενο που σε βλεπει κουνωντας ουρα και γαυγιζοντας χαρουμενα. Θελει να σε γνωρισει και να παιξετε. Θα γινει πολυ καλος pet σκυλος.
Το 2ο κουταβι ερχεται επισης στον φραχτη αλλα πιο "τσιτωμενο", ελαφρως πιο επιφυλακτικο, χωρις φοβο ομως , πιο εντονο γαυγισμα-γρυλισμα, και αν τρεξεις κατα μηκος του φραχτη εξιταρεται ακομα περισσοτερο και θελει να σε κυνηγησει. Αυτος ειναι υποψηφιος για υπηρεσιακου τυπου σκυλος.
Το 3ο κουταβι δεν πλησιαζει καν στον φραχη... Καθεται ενα μετρο πισω και σε γαυγιζει-γρυλιζει πρισπαθωντας να σε τρομαξει. Ουρα σηκωμενη, κεφαλι ψηλα. Δεν θελει ουτε να παιξετε, ουτε να σε γνωρισει, ουτε να σε κυνηγησει. Θελει να φυγεις απο εκει και να μην σε ξαναδει ποτε. Δυσκολα θα γινει η ψυχη του party...Θα μπορεσει ομως να δεθει στην ζωη του με λιγους και καλους αν κερδισεις την εμπιστοσυνη του. Αυτος ειναι ο φυλακας.