Γιατι διαλεξα Husky??


antonis_xl

Well-Known Member
18 Ιανουαρίου 2008
92
0
Gas said:
antonis_xl said:
νομίζω η Gaia Lykaia είναι η πλέον καταλληλη
αμα σου πω οτι ειναι απασχολημενη θα καρφωθω??
Οντος τα παιδια εχουν πολλη δουλεια αυτο το καιρο οποτε ας κάνουμε υπομονη μέχρι να πάρουν και αυτοι μια ανασα!!!
 




mariant

Member
30 Μαϊου 2008
7
0
Και οχι δεν εχουν προβλημα στη θερμοκρασια της χωρας μας
σε ποια περιχή θα μεγαλώσει το σκυλι?
Θεωρώ οτι αυτά τα σκυλιά το καλοκαίρι υπυφέρουν στην ελλάδα!!
 




GAIA LYKAIA

Well-Known Member
30 Δεκεμβρίου 2007
614
16
56
Θεσσαλονίκη
gaialykaia.com
Ας θέσουμε το θέμα απλά....

Στο μυαλό του κάθε σκύλου κυριαρχούν 2 απλές αλλά βασικές ερωτήσεις: "Γιατί;" & "Γιατί να μην;". Όσο και αν αυτό φαντάζει απλοϊκό, είναι αληθινό. Ένας σκύλος δεν πρόκειται να κάτσει να φιλοσοφήσει την καθημερινότητα. Απλώς θα θελήσει να επιτύχει τους καθημερινούς του σκοπούς με τις λιγότερες δυνατόν απώλειες (ενεργειακές ή σωματικές). Μέσα σε αυτούς τους στόχους συγκαταλεγόμαστε και εμείς.

Ας θέσουμε ένα μικρό παράδειγμα για κάθε μία από τις 2 κατηγορίες ερωτήσεων:

"Γιατί;"
Γιατί να Έρθω - Κάτσω - Φέρω - Σταματήσω ;

"Γιατί να μην;"
Γιατί να μην συνεχίσω να μασάω αυτό που μασάω, να μην πατήσω εκεί, να μην αποτελειώσω το πιάτο σου;

Είναι αρκετά φανερό ότι οι δύο αυτές βασικές ερωτήσεις (συνδυασμένες με τις ανάλογες απαντήσεις) μορφοποιούν στο μεγαλύτερο βαθμό τη σχέση μας με το σκύλο. Όσο έχουμε την ικανότητα να δώσουμε ικανοποιητικές (όχι σωστές - σωστό /λάθος υπάρχει στον ανθρώπινο κόσμο) απαντήσεις σε αυτές τις 2 απλές ερωτήσεις, μπορούμε να μεταβιβάσουμε στο σκύλο μας τρομερό όγκο πληροφόρησης. Βέβαια, σε αυτό το αξίωμα (ότι είμαστε σε θέση να μεταφέρουμε την πληροφορία) υπάρχει ένα μικρό πρόβλημα. Οι απαντήσεις που εμείς πιστεύουμε ότι θα έπρεπε να ικανοποιήσουν το σκύλο μας, μπορεί να τον αφήνουν παγερά αδιάφορο! Και μια και είναι σκύλος, όσο εμείς θα ψάχνουμε για την επόμενη ικανοποιητική απάντηση, αυτός απλώς θα συνεχίσει να κάνει αυτό που έκανε, πριν εμείς τον διακόψουμε.... χωρίς λόγο (αφού δεν καταφέραμε να ικανοποιήσουμε την περιέργειά του).

Και επειδή η Ειρωνεία (και δη η Ελληνική) είναι ένα σημαντικό συστατικό της καθημερινότητάς μας, η Ζωή θα τα φέρει έτσι ώστε να "λουστούμε" πολλές φορές αυτά που μετά βδελυμίας αποκηρύσσαμε. Ως αποτέλεσμα, μερικές φυλές σκύλων, μέσα από τη διαδικασία επιλογής που κατέληξε στη δημιουργία τους, ενίσχυσαν ακόμη πιο πολύ την ικανότητα τους να θέτουν ακόμα πιο εύστοχα και ενδιαφέροντα ερωτήματα στις δύο παραπάνω ερωτήσεις.

Ένα Μεθοριακό Τσομπανόσκυλο (κοινώς Border Collie) μπορεί πολύ εύκολα να ικανοποιήσει την απορία του ως προς το "Γιατί;" με μία απλή απάντηση του τύπου "Επειδή το λέω εγώ!". Καθώς η φυλή αυτή έχει μια αστείρευτη ανάγκη να ικανοποιήσει ακόμα και την πιο τρελή εντολή που μπορεί να δεχθεί, δε θα το σκεφθεί ούτε δευτερόλεπτο παραπάνω. Η παραπάνω απάντηση το ικανοποιεί πλήρως και θα ξεκινήσει αμέσως να εκτελεί την εντολή!

Στον αντίποδα αυτής της χαριτωμένης σύγκρισης έχουμε το Σιβηρικό Σκληροτράχηλο σκυλί (κοινώς Σιβηρικό Χάσκυ). Το σκυλί αυτό, στο άκουσμα της παραπάνω αιτιολόγησης του "Γιατί;", θα γύρει το κεφάλι του στο πλάι και θα κοιτάξει όλο κατανόηση (μπορεί και με λίγη δόση ειρωνείας - εξαρτάται αποκλειστικά από τη διάθεση του Χάσκυ) τον άνθρωπο που ξεστόμισε αυτή τη μπούρδα. Κάθε Χάσκυ που έχει γεννηθεί σε αυτή τη Γη, ξέρει από καταβολής του ότι η φράση "Επειδή το λέω εγώ!" δεν είναι καμιά αποδεκτή απάντηση, για κανένα από τα χιλιάδες ερωτήματα που μπορεί να ανακύψουν στον κόσμο του. 'Ετσι λοιπόν, ξεκινάει ο αιώνιος τυπικός διάλογος μεταξύ ανθρώπου (ο όρος "Ιδιοκτήτης" επίσης δεν έχει καμία έννοια στον κόσμο του Χάσκυ, γι' αυτό και δεν το χρησιμοποιώ καθόλου) και Χάσκυ:

Άνθρωπος: Θα πρέπει να το κάνεις γιατί με αγαπάς!
Χάσκυ (με βαθύ τόνο ειλικρίνειας): Η Αγάπη είναι συναίσθημα, δεν είναι Αιτία...

Άνθρωπος (λίγο πιο έντονα): Είναι σημαντικό να το κάνεις!
Χάσκυ (με μεγάλη σοφία): Οι άνθρωποι δίνουν σημασία σε λάθος πράγματα...

Άνθρωπος (σχεδόν εκνευρισμένος): Αν δε το κάνεις θα σε τιμωρήσω!
Χάσκυ (με βαθύ τόνο ειλικρίνειας): Τότε, μπορεί να μην έχω άλλη επιλογή από το να υπακούσω... αλλά πλέον δε θα σε εμπιστεύομαι...

Άνθρωπος (πιο ήρεμα, προσπαθώντας μια άλλη προσέγγιση): Θα διασκεδάσουμε...
Χάσκυ (με ενδιαφέρον): ........πόσο;

Άνθρωπος: Τόσο πολύ που θα με παρακαλάς να μη σταματήσουμε ποτέ!
Χάσκυ: Αν είναι έτσι θα το δοκιμάσω. Αλλά να έχεις υπ’ όψην σου ότι βαριέμαι εύκολα. Οπότε, φρόντισε να είναι ενδιαφέρον!


Αν βέβαια ο Άνθρωπος προσπαθούσε να πείσει το Χάσκυ να τρέξει, ο διάλογος θα ήταν δραματικά πιο σύντομος!

Άνθρωπος: Θέλω να τρέξεις σαν τον Άνεμο!
Χάσκυ (από απόσταση μερικών μέτρων και χωρίς να κοιτάξει πίσω): ......................έχω ήδη φύγει!!!

Κοινώς, είναι πολύ εύκολο να κάνεις τα σκυλιά να κάνουν αυτό για το οποίο είναι γενετικά προδιατεθειμένα: ένα Ριτρίβερ θα επαναφέρει οτιδήποτε πανεύκολα, ένας Ποιμενικός θα "κοπαδιάσει" ζώα αυτόματα, ένα Χάσκυ θα τρέξει στη στιγμή και δε θα σταματήσει για ώρες. Αλλά, αν θέλετε να αναγκάσετε ένα σκύλο να κάνει κάτι το οποίο είναι ενάντια στη Φύση του, όπως να στείλετε ένα Μαστίφ να επαναφέρει μία πάπια από μία λίμνη, τότε θα πρέπει να έχετε πολύ δυνατά επιχειρήματα!

Μία γνωστή εκπαιδεύτρια του εξωτερικού έθεσε κάποτε μια πολύ απλή εξίσωση βάση της οποίας μπορεί ο καθένας να κρίνει πόσο έργο θα χρειασθεί για να καταφέρει το σκύλο του να κάνει κάτι:


"Όσο μεγαλύτερη είναι η απόσταση μεταξύ Χ & Ψ, τόσο πιο πολύ πρέπει να εξηγήσετε το Ω"
Χ=Επιθυμητή συμπεριφορά, Ψ=Γενετικά προγραμματισμένη συμπεριφορά, Ω=Γιατί;


Βασικά, υπάρχουν τρία (3) κύρια χαρακτηριστικά που δείχνουν πόσο εύκολα μπορεί να εκπαιδευτεί ένας σκύλος:

1) Αντίληψη (Εξυπνάδα κοινώς) - η ικανότητα του σκύλου να αντιλαμβάνεται τον κόσμο που τον περιβάλει και η περιέργεια που δείχνει για να τον αντιληφθεί
2) Διάθεση - η επιθυμία του σκύλου να έρθει σε επαφή και να αντιδράσει σε/με άλλα όντα (είτε σκυλιά, είτε ανθρώπους)
3) Αυτοπεποίθηση - Πνευματική και Συναισθηματική.


Στο Χάσκυ (και σε πολλές άλλες φυλές που έχουν χαρακτηριστεί ανεπίδεκτες μαθήσεως), όλα αυτά τα χαρακτηριστικά υπάρχουν και σε αφθονία! Συνδυαζόμενα ειδικά με την σωματική κατασκευή του, έχετε ένα σκυλί που μπορεί να κάνει τα πάντα!

Οπότε, γιατί φαινομενικά δεν υπακούει καθόλου......;

--------------------------------------------------Η Συνέχεια Σε Λίγο---------------------------------------
 
  • Like
Reactions: Luiza


Gas

Well-Known Member
29 Μαϊου 2008
128
0
43
/clap /clap /clap

το πολυπλοκο πως θα ηταν??...αναρωτιεμαι ο ατομος....
 
Last edited:


xritaki

Well-Known Member
7 Ιουνίου 2008
1.724
1
θελω χασκυ!! Τα κοκερ που ειναι μεταξυ κλιμακας κολι-χασκυ? Χασκιζουν ε?
Μπραβο παντως πολυ ωραια αναλυση! Μου αρεσει αυτη η προσσεγγιση στη σχεση σκυλου ανθρωπου:)
 


Giannis007

Member
27 Ιουλίου 2008
5
0
ρε φιλε επιδη εχω και εγω ενα χασκι και δεν γνωριζω και πολλα μου λες τα sites που εχεις διαβασει και αν ξερεις αρκετα για χασκι πες το μου για να σε ρωτισω κατι που εχω απορια..ποσο χρονων ειναι το μωρο?
 


bulldoglover

Well-Known Member
19 Αυγούστου 2008
62
0
Γεια σας παιδια... παει πολυς καιρος απο τοτε που εθεσα το τελευταιο μου thread στο φορουμ. Παρολα αυτα, αποφασισα να σας γραψω και εγω την ιστορια μου..Τωρα θα πειτε τη κανει ενας bulldoglover, σε ενα σιτε με Χασκυ?:p Η απαντηση ειναι απλη, αφου δεν μου παιρνανε bulldog πηρα ενα χασκυ.

Λοιπον, να σας πω πως ξεκινησε αυτο. Πριν 5 μηνες, ηρθε ενα χασκυ σπιτι μου.. Ητανε αρκετα μικρο 9-10 μηνων. ητανε σε ΑΘΛΙΑ κατασταση... τριχωμα διαλυμενο, προσωπο γδαρμενο, ουρα σχεδον χωρις τριχωμα... εγω το λυπηθηκα και ετσι το πηρα στο κτηνιατρο ο οποιος μου ειπε οτι περιπλανιεται ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 2-3 μηνες. εγω πληρωσα και 70 ευρο για περιποιηση, κουρεμα κτλπ. ΤΟ αφησα δεμενο εξω απο το σπιτι μπας και το δει κανενας και τις νυχτες το εβαλα και μεσα...πηγα και στην αστυνομια, κανενας δεν το εψαχνε... εψαξα ΟΛΟ το χωριο και τιποτα. Οταν περασαν 4 μερες διακρυνα ενα tattoo στο αυτη, ξερεται που αποδικνυει την καθαροαιμια του. πηρα στο κοινωνιολογικο και δεν ειχαν τηλεφωνο αφεντικου, παρα μονο τηλεφωνο εκτροφεα. Πηρα τηλεφωνο τον εκτροφεα, αλλα δεν απαντουσε. τον επερνα για 3 μερες. Ετσι ο σκυλος εμεινε σπιτι μου, δεχθηκα 5 ανθρωπους να δουν αν ειναι ο δικος τους.. τιποτα.. Περασαν 3 μηνες οσπου ξανατηλεφωνισα στον κοινωνιολογικο ο οποιος μου εδωσε το ιδιο τηλεφωνο, και παλι δεν απαντουσε. Οταν περασαν 6 μηνες και ο σκυλος τωρα πλεον ειναι 1.5 χρονων, επεισα τον πατερα μου (σπιτι μενω ακομα, 17 χρονων ειμαι) και εφτιαξε ενα φραχτη με αλουμινιο γυρω στα 650 ευρο και ο σκυλος κινειται ελευθερα σε ολη την πισω αυλη του σπιτιου.πορσφατα μας γεννησε και 3 σκυλακια, τα οποια εδωσα σε κοντινους μου ανθρωπους που ξερω οτι θα τα προσεχουν.

Τωρα θελω να σας ρωτησω καποια πραγματα αν εχετε το χρονο να μου απαντησετε,

1. Μπορω να χρησιμοποιησω το tattoo για να βγαλω και χαρτια καθαροαιμιας του σκυλου?
2. Ο σκυλος μου εχει τασεις φυγης... πηδαει επανω απο τον φραχτη και επιστρεφει πισω μετα απο 2-3 μερες.. τι μπορω να κανω?
3. Πως μπορω να τον μαθω να κανει τα λερωμενα του οταν τον βγαζω βολτα? παντα τα κραταει και τα κανει οταν τον φερνω πισω

Σας ευχαριστω για τον χρονο σας, περιμενω συντομα απαντηση, Γιωργος.
 


Kirki - Amirah

Well-Known Member
27 Οκτωβρίου 2009
1.202
2
1. Μπορω να χρησιμοποιησω το tattoo για να βγαλω και χαρτια καθαροαιμιας του σκυλου?
2. Ο σκυλος μου εχει τασεις φυγης... πηδαει επανω απο τον φραχτη και επιστρεφει πισω μετα απο 2-3 μερες.. τι μπορω να κανω?
3. Πως μπορω να τον μαθω να κανει τα λερωμενα του οταν τον βγαζω βολτα? παντα τα κραταει και τα κανει οταν τον φερνω πισω
1. Δεν ξερω...
2. Ψηλωσε το φραχτη..
3. Περιμενεις υπομονετικα μεχρι να τα κανει - του λες κανε τσισα κλπ.... και οταν τα κανει του λες χιλια μπραβο και παιζετε σαν να μην υπαρχει αυριο. ΔΕΝ επιστρεφετε σπιτι αμεσως μολις τα κανει, γιατι συνδιαζει την αναγκη του με το τελος της βολτας - και ετσι τα κραταει για το σπιτι.
 


bulldoglover

Well-Known Member
19 Αυγούστου 2008
62
0
Σε αυτο οσο αφορα τις τασεις φυγεις κατι γινεται... Επειδη αρχισα να την αφηνω ελευθερη και μενει κοντα μου..απλα φοβαμαι να το ρισκαρω, για παραδειγμα πριν απο 2 βδομαδες την πηρα σε κατι λειβαδια και την αφησα ελευθερη σιγα σιγα... εκεινη αρχισε να τρεχει, εγω τις φωναζα και δεν επεστρεφε μεχρι που οταν πηγε ποιο μακρυα αρχισα να την τρεχω απο πισω...δεν ξερω αν ηταν σωστη κινηση, δεν ξερω αν το πηρε για παιχνιδι... παντως συνεχισε μεχρι που κουραστηκε... εμενα με αφορα το πρωτο που δεν εχω ΙΔΕΑ τι να κανω, οσο αφορα το 3 δεν ειναι και short-term problem..:p απο οτι καταλαβα η Gaia Lykaia ειναι η καταλληλη σε οτι αφορα αυτες τις φυλες σκυλων....
 
Last edited:


mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.652
19.886
Σκοπεύεις να γίνεις εκτροφέας; Αν όχι δεν υπάρχει λόγος να αφήνεις το σκυλί σου να αναπαραγάγεται. Και αν το αφήνεις λυτό και ελεύθερο, καταλαβαίνεις φαντάζομαι ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να το χάσεις.
 


foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
18
Το tatoo που λες είναι από τον εκτροφέα;
ΑΝ ναι λογικά μπορείς να βρεις ποιος σκύλος είναι και ίσως να πάρεις το pedigree του!

Η φυλή αυτή από όσο ξέρω έχει την τάση της περιπλάνησης, οπότε πρέπει να ψηλώσεις κι ενισχύσεις τον φράχτη ώστε να μην μπορεί να βγει έξω!
Τι βόλτες και τι άλλο κάνετε καθημερινά για εκτόνωση;
Αν εκτονώνεται σωστά ίσως και να θέλει λιγότερο να φύγει!

Μαζί σας πόσες ώρες περνάει;
Μέσα στο σπίτι μπαίνει καθόλου;

Είναι εύκολο να μάθει να τα κάνει στην βόλτα, εφόσον ασχοληθείς μαζί της!Ψάξε μέσα στο forum θα βρεις πολλά θέματα σχετικά με την εκπαίδευση τουαλέτας!


Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι από την στιγμή που δεν μπορείτε να φροντίσεται να μην έρχεται σε επαφή με αρσενικά την περίδο του οίστρου πρέπει να στειρώσετε την σκύλα σας!

Ρίξε μια ματιά στο παρακάτω link!
Γιατί ΔΕΝ ζευγαρώνουμε τα σκυλιά μας!
 


bulldoglover

Well-Known Member
19 Αυγούστου 2008
62
0
ευχαριστω παιδια για τις απαντησες. Μπορω να πω οτι περναω αρκετο χρονο την μερα... πριν να φυγω για σχολειο, παω την χαιδευω και φευγω(κανενα 15 λεπτο) οταν ερχομαι απο το σχολειο το ιδιο. Μετα το φαγητο, την καθαριζω και καθαριζω και το περιβαλον (Εαν υπαρχουν κακα κτλπ) την νυχτα την περνω 30-45 λεπτα βολτα. ομως τωρα εχει 1.5 μηνα π γεννησε και εκοψα τις βολτες μεχρι τωρα λογο του οτι μου εδειχνε ανασφαλεια(τραβουσε καπως πισω, τα κουταβια εκλεαν...) και ετσι σταματησα.. τωρα εδω και 2 μερες, αρχησα να την περνω παλι βολτα. Αυτο που φοβαμαι οσο αφορα το pedigree ειναι εαν υπαρχει περιπτωση ο εκτροφεας να θελει να μου παρει το σκυλο...τοτε τη κανω?
 




katerina k.

Well-Known Member
11 Σεπτεμβρίου 2009
6.204
13
Κηφισιά
Καταρχην για να καταλάβω..γιατι ζευγάρωσες τη σκύλα? Κατά λάθος?
Αν έχει pedigree και τη ζητήσει πίσω ο ιδιοκτήτης είσαι υποχρεωμενος να τη δωσεις, εκτός αν συμφωνήσεις με τον ιδιοκτήτη να σου την αφήσει. Ο εκτροφέας , αν δεν ειναι συνιοδηκτήτης, δεν μπορει να στη παρει πίσω. Τσιπάκι δεν είχε?
 


bulldoglover

Well-Known Member
19 Αυγούστου 2008
62
0
τη σκυλα δεν τν ζευγαρωσα εγω. οπως σας ειπα καναμε αυτο το φραχτη. ενας πολυ λεπτος λαμπραντορ καταφερε να μπει απο κατω και μας εκανε την δουλεια. την επομενη μερα την πηρα στο κτηνιατρο, αυτος δεν "ανακαλυψε" τιποτα..ενα πτυχιακι εχει απο τη βουλγαρια, τη περιμενεις.. μας ειπε οτι τα πηρε για "κοπρανα" αντι για σκυλακια.
Τωρα οσο αφορα το τσιπακι, οχι δεν εχει. 2 κτηνιατροι την ελεγξαν και μου ειπαν οχι.Λογο του οτι χανεται συχνα πηγα να της βαλω τσιπ πριν 1 εβδομαδα, και μου ειπε ο κτηνιατρος οτι δεν ειναι σωστο να βαλω τωρα, να βαλω μετα απο λιγες μερες οταν θα εχει σταματησει εντελος θηλασμο κτλπ. δεν ξερω γιατι. Διαβασα σε ενα σιτε του κυνολογικου συνδεσμου Κυπρου οτι απο τη στιγμη που βαζεις τσιπ στο σκυλο κατοχηρωνεται επανω σου. αυτο ισχυει, ή δεν καταλαβα καλα?
 


mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.652
19.886
Βεβαίως ισχύει. Αν δεν έχει τσιπάκι και του βάλεις εσύ, το καταχωρείς στα δικά σου στοιχεία. Μόνο επιμένεις, να σιγουρευτείς ότι θα σταλεί προς καταχώρηση και στον κτηνιατρικό σύλλογο, αλλιώς δεν έχει νόημα. Προσωπικά, δεν μπορώ να καταλάβω τι σχέση έχει ο θηλασμός με το τσιπάρισμα. Δεν απαιτείται νάρκωση ή κάτι τέτοιο. Ούτε που καταλαβαίνει τίποτα το σκυλί.
 


bulldoglover

Well-Known Member
19 Αυγούστου 2008
62
0
ΧοαΧοαΧΟα.. ΓΙα αυτο αλλωστε πηρα το σκυλι να το ψαξουν για τσιπακι σε 2 κτηνιατρους..:p η μητερα του κτηνιατρου που ειναι νοσοκομος μπορει να ξερει περισσοτερα απο αυτον...:p αλλαζω κτηνιατρο, απο αυριο του βαζω και τσιπακι. ΅Ευχαριστο.
 


mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.652
19.886
Εγώ αν ήμουν στην θέση σου (βέβαια το είδα ότι το έψαξες), θα έψαχνα αρχικώς να βρω τον εκτροφέα. Από το τηλέφωνο που σου έδωσαν και δεν απαντάει, θα προσπαθούσα να βρω την επωνυμία και μετά πάλι ίσως μέσω internet, κάποιο άλλο τηλέφωνο γιατί μπορεί το αρχικό να μην ισχύει πια. Και όλα αυτά μόνο και μόνο για να σιγουρευτώ όσο περισσότερο μπορώ, ότι κάποιος δεν το κλαίει το σκυλί. Ο εκτροφέας δεν νομίζω ότι θα μπορεί να το διεκδικήσει αν δεν είναι στο όνομά του, αλλά τουλάχιστον ίσως ξέρει να σου πει ποιός είναι ο ιδιοκτήτης. Αυτά θα έκανα εγώ...