Εμπειρία με ερλιχίωση;


wgsd

Banned
Banned
31 Μαϊου 2010
89
0
Παραθετο ενα αρθρο με info για την ασθενεια.Εμεις περασαμε εριλιχιωση και προς στο παρον ολα πανε καλα...τρεμω μη γινει χρονια ομως.Θα δουμε.


Η Νόσος :Μια από τις χαρακτηριστικότερες νόσους που μεταδίδονται από τους κρότωνες, (τα γνωστά σε όλους μας τσιμπούρια), είναι η Ερλιχίωση του σκύλου. Νόσημα επικίνδυνο για τον σκύλο, που χαρακτηρίζεται από πτώση των θρομβοκυττάρων* του αίματος, με άμεση συνέπεια την πρόκληση αιμορραγιών, και τον θάνατο του ζώου αν δεν εφαρμοσθεί εγκαίρως η κατάλληλη θεραπευτική αγωγή.
Ιστορικά στοιχεία: Η νόσος πρωτοπεριγράφηκε το 1935 στο Αλγέρι, και ονομάστηκε Ρικετσίωση του σκύλου. Από τότε έμεινε άγνωστη, μέχρι την εποχή του πολέμου του Βιετνάμ, οπότε περιγράφηκε σαν βαρεία νόσος των στρατιωτικών Αμερικάνικων σκύλων στη Νοτιοανατολική Ασία, ονομάστηκε Τροπική Παγκυτοπενία και μελετήθηκε προσεκτικότερα. Αργότερα διαπιστώθηκε ότι η νόσος έχει παγκόσμια εξάπλωση.
Αίτιο: Η Ερλιχίωση του σκύλου είναι εμπύρετη νόσος του σκύλου και άλλων κυνιδών, και οφείλεται στον ρικετσιακό μικροοργανισμό Ehrlichia Canis, που παρασιτεί τα λευκοκύτταρα * του αίματος.
Τρόπος Μετάδοσης: Η μετάδοση γίνεται από ζώο σε ζώο, μέσω τσιμπουριών του είδους Rhipicephalus Sanguineus.
Eξάπλωση: Η νόσος προσβάλλει τα οικόσιτα και άγρια ζώα που ανήκουν στην οικογένεια των κυνιδών. Εργαστηριακή μόλυνση έχει επιτευχθεί στο κογιότ , την αλεπού και το τσακάλι. Η εξάπλωση της νόσου είναι σχεδόν παγκόσμια. Περιστατικά έχουν αναφερθεί σε σκυλιά της Νοτίου και Βορείου Αμερικής, της Καραιβικής, της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και της Ευρώπης.
Η νόσος σημειώνει έξαρση συγχρόνως με την έξαρση των παρασιτώσεων από τσιμπούρια. Τα μολυσμένα σκυλιά παραμένουν σε κατάσταση φορέα μέχρι να ολοκληρωθεί η θεραπευτική τους αγωγή, έστω και αν δεν παρουσιάζουν συμπτώματα
Συμπτώματα: Το υπεύθυνο μικρόβιο πολλαπλασιάζεται μέσα στα λευκοκύτταρα του αίματος και προκαλεί πανκυτοπενία*. Ο θάνατος, όταν επέρχεται, οφείλεται στην ακατάσχετη αιμορραγία λόγω της μείωσης των θρομβοκυττάρων, ή στις δευτερεύουσες λοιμώξεις που οφείλονται στη μείωση των λευκοκυττάρων που αποτελούν τις αμυντικές μονάδες του οργανισμού.
Η νόσος διαιρείται από πλευράς συμπτωμάτων σε τρεις διαδοχικές φάσεις , την οξεία, την υποκλινική και την χρόνια:

  • α. οξεία φάση: Εμφανίζεται συνήθως κατά τους Ανοιξιάτικους μήνες, λίγο μετά την εμφάνιση των τσιμπουριών. Το ζώο που πάσχει, έχει συνήθως στο δέρμα του τσιμπούρια. Τα πρώτα κλινικά συμπτώματα παρουσιάζονται συνήθως 10-20 ημέρες μετά την μόλυνση και είναι ελαφριάς μορφής : Κυματοειδής πυρετός, μερική ή πλήρης ανορεξία, κατάπτωση, μικρή απώλεια βάρους.
    Σπανιότερα παρατηρείται μικρή διόγκωση των λεμφογαγγλίων, ελαφρά θόλωση του κερατοειδούς*, επιπεφυκίτιδα*, διάμεση πνευμονία, οίδημα των άκρων και του όσχεου και εμετός. Σε μερικές περιπτώσεις πιθανόν να παρατηρηθούν μικρές αιμορραγίες.
    Στη φάση αυτή, παρά το γεγονός ότι κατά την εξέταση αίματος παρατηρείται συνήθως έντονη θρομβοκυτταροπενία (πτώση του αριθμού των αιμοπεταλίων του αίματος, που φυσιολογικά πρέπει να βρίσκονται μεταξύ 200.000 και 450.000 ), δεν παρατηρούνται συνήθως οι τυπικές αιμορραγικές εκδηλώσεις της νόσου που χαρακτηρίζουν το σύνδρομο της αιμορραγικής διάθεσης (πετέχειες στο δέρμα και τους βλεννογόνους, ρινορραγία, αιματουρία κ.λ.π)
    Η πρώτη αυτή «εμπύρετη φάση» διαρκεί από 4 ημέρες μέχρι και 3 εβδομάδες, και ακολουθείται από την ‘υποκλινική φάση?.
  • β. Υποκλινική φάση : Κατα την φάση αυτή, που διαρκεί 40-120 ημέρες, άν και τα κλινικά συμπτώματα υποχωρούν και το ζώο εμφανίζεται σαν να έχει θεραπευτεί, τα αιματολογικά ευρήματα είναι συνήθως παρόμοια με εκείνα της οξείας φάσης, δηλαδή λευκοκυττάρωση, υποπλαστική αναιμία* και έντονη θρομβοκυτταροπενία .
  • γ. Χρόνια φάση: Η χρόνια φάση αποτελεί την τελική φάση της νόσου. Τα συνήθη κλινικά συμπτώματα είναι : κατάπτωση και ληθαργικότητα, πυρετός, ωχρότητα βλεννογόνων, προοδευτική απώλεια βάρους, πετέχειες και εκχυμώσεις στο δέρμα και τους βλεννογόνους, και ρινορραγία ετερόπλευρη ή αμφοτερόπλευρη.
    Η ρινορραγία παρουσιάζεται συνήθως απότομα και είναι ιδιαίτερα έντονη και επίμονη. Αποτέλεσμα των αιμορραγιών είναι η σοβαρή οξεία αιμορραγική αναιμία.
    Συνήθως η χρόνια φάση της νόσου εμφανίζεται κατά τους φθινοπωρινούς ή χειμερινούς μήνες, και έτσι τις περισσότερες φορές τα πάσχοντα ζώα δεν έχουν τσιμπούρια στο δέρμα τους κατά την διάρκεια αυτής της φάσης.
    Σε ορισμένες ράτσες σκύλων όπως π.χ. στα λυκόσκυλα, είναι δυνατόν η χρόνια φάση να παρουσιάζει δύο διαφορετικές μεταξύ τους μορφές, που χαρακτηρίζονται σαν " ήπια χρόνια" και σαν "σοβαρή χρόνια" μορφή.
    Η "ήπια χρόνια" μορφή στα λυκόσκυλα δεν διαφέρει πολύ από τη χρόνια μορφή που παρατηρείται στις άλλες ράτσες.
    Αντίθετα, η "σοβαρή χρόνια" μορφή, είναι βαρύτατη και συχνά μοιραία, έστω και αν εφαρμοσθεί θεραπεία. Στη μορφή αυτή, παρουσιάζονται οξύτατα κλινικά συμπτώματα 60-120 ημέρες μετά τη μόλυνση, και περιλαμβάνουν οξεία πανλευκοπενία, κατήφεια, ανορεξία, αδυνάτισμα και έντονες αιμορραγίες από τις ρινικές κοιλότητες, τα ούλα, το ουροποιητικό σύστημα, το πεπτικό κ.λ.π. Συχνά συνυπάρχουν δευτερεύουσες βακτηριακές μολύνσεις.
    Στα σκυλιά που δεν εφαρμόζεται θεραπεία, επέρχεται ο θάνατος μέσα σε μερικές ώρες έως λίγες ημέρες μετά την έναρξη των αιμορραγιών.
Διάγνωση- Θεραπεία: Φυσικά, η διάγνωση και η θεραπευτική αντιμετώπιση των ασθενειών, δεν αποτελεί αντικείμενο του ιδιοκτήτη, αλλά του Κτηνιάτρου.
Ο Κτηνίατρος διαθέτει τις απαραίτητες γνώσεις που χρειάζονται για να αντιμετωπίσει κατάλληλα το πρόβλημα αφ'ενός, αλλά και να το διαγνώσει σωστά. Διότι η διάγνωση δεν είναι και τόσο απλή από τον μη ειδικό, δεδομένου ότι τα κλινικά συμπτώματα δεν είναι παθογνωμονικά της Ερλιχίωσης. Η θρομβοκυτταροπενία, η λευκοπενία και η αναιμία παρουσιάζονται και σε άλλες νόσους, όπως για παράδειγμα στην Πιροπλάσμωση. Η αιμορραγίες και ιδιαιτέρως η αιμορραγία από τις ρινικές κοιλότητες, μπορεί να οφείλονται και σε Λεϊσμανίαση, (Kala-azar), δηλητηριάσεις, Νεοπλασίες-όγκους των ρινικών κοιλοτήτων, ή ξένα σώματα (π.χ. αγκάθια). Ευθύνη του ιδιοκτήτου είναι η γρήγορη επίσκεψη στον κτηνίατρο, αμέσως μόλις αντιληφθεί ότι το ζώο του παρουσιάζει οτιδήποτε το μη φυσιολογικό.
Θα πρέπει να τονίσουμε ότι η Ερλιχίωση, εφ'όσον διαγνωσθεί εγκαίρως και δοθεί η κατάλληλη θεραπεία, είναι νόσος που θεραπεύεται στις περισσότερες των περιπτώσεων.
Πρόληψη: Η πρόληψη της Ερλιχίωσης συνίσταται στην συστηματική και προσεκτική καταπολέμηση των τσιμπουριών, τόσο επάνω στο σώμα των ζώων, όσο και στο περιβάλλον τους. Η εφαρμογή προληπτικών μέσων, ( αντιπαρασιτικά περιλαίμια και σκευάσματα ), πριν την εμφάνιση των τσιμπουριών στο ζώο, αποτελεί την καλλίτερη αντιμετώπιση του κινδύνου μολύνσεως.
Σχέση με την δημόσια υγεία: Η Ερλιχίωση δεν προσβάλλει τον άνθρωπο. Η επαφή επομένως με τα ασθενή ζώα και χορήγηση θεραπείας σε αυτά, δεν δημιουργεί κινδύνους για τους ιδιοκτήτες.
 


kopritis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
7.809
23
Αθήνα, κεντρο.
Kαλό θα είναι να παραθέσεις και την πηγή απο την οποία πήρες το άρθρο.

Οσο για τη χρόνια φάση, δε γνωρίζω κανένα δεσποζόμενο σκυλί που ελέγχεται τακτικά και παίρνει αντιβίωση όταν χρειάζεται, το οποιο να έφτασε ποτέ σε τέτοιο επίπεδο. Δεν υπάρχει κανένας λόγος φόβου ή πανικού. Η ερλιχίωση είναι μια αρρώστια που αντιμετωπίζεται εύκολα αν διαγνωστεί σχετικά νωρίς.
 


ΜMaritina

Well-Known Member
24 Δεκεμβρίου 2009
954
3
Νέα Σμύρνη
Όταν κάναμε την εξέταση αίματος... έπεσε της κτηνιάτρου η σύριγγα από το χέρι του Ορφέα και έπεσε πάνω μου αίμα του...
Και μου είπε ότι δεν πρέπει το αίμα του σκύλου που έχει ερλιχίωση, να έρθει σε επαφή με δικές μας ανοιχτές πληγές. Γιατί είπε ότι μπορεί να κολλήσει κι ο άνθρωπος.
Τα συμπτώματα στον άνθρωπο μου είπε, θα είναι πυρετός ενεξήγητης αιτίας, που οι γιατροί δε θα μπορούν να αιτιολογήσουν...
όχι όμως ότι πρέπει να πανικοβαλόμαστε... απλά να προσέχουμε...
Αλλά όσο έψαξα... στο ίντερνετ... δε βρήκα πουθενά να αναφέρει κάτι τέτοιο... ίσα ίσα παντού έλεγε ότι λέει παραπάνω...

Να ρωτήσω και κάτι άλλο που έχω ένα κενό;
Αν κολλήσει μία φορά... και ξανανέβει πάνω του άρρωστο τσιμπούρι... τι γίνεται; ξανακολλάει; ή αφού έχει αντισώματα... δεν ξανακολλάει;
 


kopritis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
7.809
23
Αθήνα, κεντρο.
Ξανακολλάει απ'οσο ξέρω... Αλλά ούτως ή άλλως είναι πολλοί αυτοι που υποστηρίζουν οτι ποτέ το μικρόβιο δε φεύγει τελειώς απο τον οργανισμό.... απλά "κρύβεται" σε κάποιους ιστούς. Γι'αυτό και είναι σημαντικό να γίνονται εξετάσεις κάθε έξι μήνες, για να ξαναδώσουμε αντιβίωση αν ξαναπαρατηρηθεί έξαρση.

Αν καταφέρεις να κολλήσεις ερλιχίωση απο το σκύλο σου, θα πρεπει μετά να αγοράσεις κι ενα λαχείο! ;) Οι γιατροί/κτηνίατροι ξέρουν να σου πουν ποιες είναι οι πιθανότητες, αλλά εμένα ποτέ δε μου'χει περάσει απο το μυαλό. :)
 


wgsd

Banned
Banned
31 Μαϊου 2010
89
0
Τα αντισωματα απο τη θεραπεια δεν διαρκουν για παντα...μακαρι να γινοτανε.Απλα θελει συνεχεια παρακολουθηση και καλη προληψη.Εγω του βαζω κολαρο scalibor(ανα 4μηνες), αμπουλα advantix(καθε 25μερες), τον ψεκαζω με sprey frontline(ανα 2με3 βδομαδες) και του κανω και μια εξεταση αιματος ανα 4-5μηνες.
 


ΜMaritina

Well-Known Member
24 Δεκεμβρίου 2009
954
3
Νέα Σμύρνη
Να σου πω την αλήθεια μου... με την υστερία που με πιάνει όταν το βλέπω και δεν είναι στα κέφια του...
το να κολλήσω μου περνάει αδιάφορο...
Είναι από τις "υπερβολές" μου ίσως... αλλά δεν μπορώ να το βλέπω άρρωστο, καθόλου...
Υποθέτω μου το είπε γι' αυτό η κτηνίατρος, γιατί με παραβλέπει αγχώδη... :)
 


Alex77

Well-Known Member
13 Μαϊου 2008
72
0
Αθηνα
Οπως εχω γραψει και σε αλλο θεμα εδω συστυχως και εμεις προσληφθηκαμε απο ερλιχιωση με δεικτη 1/400. Απο βδομαδα ξεκιναμε την θεραπεια με ronaxan. Το κακο στην περιπτωση μου ομως ειναι οτι στις γενικες αιματος αν και ολα ειναι φυσιολογικα η κρεατινινη ειναι λιγο ανεβασμενη αν και μεσα στο λογικα πλαισια. Στις εξετασεις ουρων που καναμε εδειξαν (αραιωση ή συγκεντρωση?) ουρων χαμηλη (1005) και απο εκει ο κτηνιατρος οδηγηθηκε στο συμπερασμα οτι υπαρχει καποια βλαβη στα νεφρα. Βεβαια σε δευτερο κτηνιατρο που πηγα που τον εμπιστευομαι και ειναι πολυ καλος μου ειπε οτι δεν συντρεχει λογος ανησυχιας και οτι δεν εχουν προβλημα τα νεφρα. Θα παω και σε τριτο τελικα να διασταυρωσω τις εκτιμησεις τους και να αποφασισω τι διατροφη θα ακολουθησω απο εδω και περα.
Γνωριζετε μηπως αν χορηγωντας τροφη για νεφροπαθεις σε σκυλια που τελικα δεν πασχουν απο νεφρικη ανεπαρκεια δημιουργειται καποιο προβλημα?
 


Ertax

Member
21 Δεκεμβρίου 2009
15
0
3 χρονών πανέμορφος ο γερμανικός ποιμενικός μου. Ισως τα πιο ευάλωτα σκυλιά στα μολυσμένα τσιμπούρια.

Οταν άρχισε να σκουντουφλάει πάνω μου κατάλαβα ότι κάτι δεν πάει καλά.

Τύφλωση.

1 εβδομάδα φιλοξενήθηκε στο biovet Θεσσαλονίκη για τεστ στον μυελό των οστών: Απλαστική Αναιμία, ο οργανισμός σταματάει να ανανέωνει τα κύτταρά του. Ενα αεροπλάνο που πετάει χωρίς καύσιμα, όσο πάει.

Ενέσεις με το απαγορευμένο decatourabolin (αναβολικό) μήπως και ξυπνήσει ένα θαύμα, μεταγγίσεις κάθε εβδομάδα από άλλα σκυλιά συλλόγων εντελώς τυφλά μια οι τύποι αίματος στους σκύλους είναι αναρχικά μεγάλος.

Επί εβδομάδες ζούσε με χαμηλότατο αιματοκρίτη. Ομως αυτή η υπερηφάνεια ενός λυκόσκυλου, έστω και τυφλού, δεν άφηνε ίχνος στον περαστικό να καταλάβει ότι κάτι συμβαίνει.

Η πιο δυνατή αίσθηση στον σκύλο είναι η ακοή, αυτό ίσως το γνωρίζετε. Το επισημοποιεί και ο δαγκούλης μου, ένα σκυλάκι υγιέστατο που στα 6 του χρόνια παρουσίαση κληρονομική εκφύλιση του αμφιβληστροειδούς, τώρα είναι τυφλό. Ομως μπορεί και παίζει κανονικά, τρέχει, δεν σκουντουφλάει πουθενά. Η σούπερ ακοή, η όσφρηση , η 6η αίσθηση, δίνουν όλη την απαραίτητη "εικόνα" του περιβάλλοντος στο οποίο ζει.

Κάθε κυριακή στο λυκοσκυλάκι μου ο αιματοκρίτης χτυπούσε την πόρτα του 8 (!!!) , την Δευτέρα μετά την μετάγγιση έφθανε το 15.

Μια Δευτέρα δεν ξύπνησε ποτέ.

Μην αφήνετε τον σκύλο σας χωρίς πρόληψη για τσιμπούρια, για οτιδήποτε.

Θα καταλάβετε το λάθος σας μετά από χρόνια, όμως τα ματάκια του τότε θα είναι μαχαίρια στην καρδιά σας, όπως είναι στην δική μου.

Αν δεν γνωρίζετε κάποιον να έχει προσπαθήσει και να εφαρμόσει ομοιοπαθητική σε σκύλο, γνωρίστε εμένα. Εφτασα στο σημείο αυτό, ανοίγοντας μια αμφιλεγόμενη επιστήμη (με ή χωρίς εισαγωγικά η λέξη επιστήμη), ως ύστατη ελπίδα που στο τέλος απέτειχε και αυτή.

Το είχε σκεπάσει η πάχνη εκείνο το πρωινό, έκανε και κρύο, χειμώνας.

Ητανε ήρεμο.

Πιστεύω θα με είχε συγχωρέσει, όχι όμως εγώ τον εαυτό μου.
 
Last edited:


kopritis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
7.809
23
Αθήνα, κεντρο.
Αγαπητέ Ertax,

Λυπάμαι πάρα πολύ για το σκυλάκι σου. Τα'πες μόνος σου, η πρόληψη για εξωπαράσιτα και οι τακτικές εξετάσεις για τις πιο κοινές μολυσματικές ασθένειες (καλααζαρ, ερλιχίωση) είναι θέμα ζωής και θανάτου για το σκύλο μας.

Πάντως αν κατάλαβα καλά (διόρθωσε με αν όχι), ο σκύλος σου είχει απλαστική αναιμία, όχι ερλιχίωση. Δεν έχω ξανακούσει για την αρρώστια αυτή στο σκύλο, αλλά γνωριζω ένα παιδάκι που την έχει. Αφού πέρασε απο πολλά κύματα μεταγγίσεων, τελικά έκανε μεταμόσχευση μυελού των οστών και είναι ευτυχως τώρα καλά.

Αν και όταν θέλεις, πες μας δυο λόγια παραπάνω για την αρρώστια (η οποια είναι κληρονομική, δεν έχει να κάνει με τα τσιμπούρια, όχι?) και θα φροντίσουμε να μεταφέρουμε τα μυνήματα σε ανάλογο θέμα, ωστε να μη μπερδευόμαστε με την ερλιχίωση.
 


Sara

Well-Known Member
27 Δεκεμβρίου 2008
7.737
1.479
Illinois, USA
Όταν κάναμε την εξέταση αίματος... έπεσε της κτηνιάτρου η σύριγγα από το χέρι του Ορφέα και έπεσε πάνω μου αίμα του...
Και μου είπε ότι δεν πρέπει το αίμα του σκύλου που έχει ερλιχίωση, να έρθει σε επαφή με δικές μας ανοιχτές πληγές. Γιατί είπε ότι μπορεί να κολλήσει κι ο άνθρωπος.
Τα συμπτώματα στον άνθρωπο μου είπε, θα είναι πυρετός ενεξήγητης αιτίας, που οι γιατροί δε θα μπορούν να αιτιολογήσουν...
όχι όμως ότι πρέπει να πανικοβαλόμαστε... απλά να προσέχουμε...
Αλλά όσο έψαξα... στο ίντερνετ... δε βρήκα πουθενά να αναφέρει κάτι τέτοιο... ίσα ίσα παντού έλεγε ότι λέει παραπάνω...
Δε νομίζω ότι μπορείς να κολλήσεις τη σκυλίσια ερλιχίωση. Ορίστε τι λέει η αμερικανική κυβέρνηση περί της ανθρώπινης στο επίσημο ανακοινωθέν του Υπουργείου Υγείας (Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών):

http://www.cdc.gov/ticks/diseases/ehrlichiosis/
http://www.cdc.gov/ncidod/dvrd/ehrlichia/q&a/q&a.htm

Κι εδώ η Κτηνιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Georgia:

http://www.vet.uga.edu/vpp/clerk/Bockino/
 


Ertax

Member
21 Δεκεμβρίου 2009
15
0
Η απλαστική αναιμία ήταν το κορύφωμα της μόλυνσης από τσιμπούρι, οπότε νομίζω έχει να κάνει με την ερλιχίωση ή έστω με τα τσιμπούρια. Το τσιμπούρι πρέπει να ήταν κάποιο συγκεκριμένο είδος, αλλά δεν μπορώ να ανακαλέσω στην μνήμη μου τις πληροφορίες που μάζευα τότε από το ιντερνετ.

Αγαπητέ Ertax,

Λυπάμαι πάρα πολύ για το σκυλάκι σου. Τα'πες μόνος σου, η πρόληψη για εξωπαράσιτα και οι τακτικές εξετάσεις για τις πιο κοινές μολυσματικές ασθένειες (καλααζαρ, ερλιχίωση) είναι θέμα ζωής και θανάτου για το σκύλο μας.

Πάντως αν κατάλαβα καλά (διόρθωσε με αν όχι), ο σκύλος σου είχει απλαστική αναιμία, όχι ερλιχίωση. Δεν έχω ξανακούσει για την αρρώστια αυτή στο σκύλο, αλλά γνωριζω ένα παιδάκι που την έχει. Αφού πέρασε απο πολλά κύματα μεταγγίσεων, τελικά έκανε μεταμόσχευση μυελού των οστών και είναι ευτυχως τώρα καλά.

Αν και όταν θέλεις, πες μας δυο λόγια παραπάνω για την αρρώστια (η οποια είναι κληρονομική, δεν έχει να κάνει με τα τσιμπούρια, όχι?) και θα φροντίσουμε να μεταφέρουμε τα μυνήματα σε ανάλογο θέμα, ωστε να μη μπερδευόμαστε με την ερλιχίωση.
 
Last edited:


Tricky

Well-Known Member
20 Ιουλίου 2008
2.014
294
Μια ερωτηση στο θεμα :

Ποση vibramycin δινεται σε περιπτωσεις ερλιχιωσης ? Ποσα mg/kg και ποσες φορες την ημερα ?

Το Σαββατο , σκυλος γειτονα διαγνωστηκε με ερλιχιωση (1/200) και ο γιατρος του εγραψε 100 mg vibramycin καθε 12 ωρες . Ο σκυλος ειναι 29 κιλα...
 


mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.661
19.891
Νομίζω ότι κι εγώ την ίδια δόση έδινα. Για 1/800 όμως, αν κάπου παίζει ρόλο.
 


ΜMaritina

Well-Known Member
24 Δεκεμβρίου 2009
954
3
Νέα Σμύρνη
Τώρα μου ανάψατε φωτιές!
Εμένα, μου είχε πει 3 χάπια ανά 24ωρο.
Για την ακρίβεια, μου είχε πει στην αρχή να παίρνει Ronaxan 3 χάπια τη μέρα κι όταν την ρώτησα για vibramycin, μου είπε, να συνεχίσω την ίδια δοσολογία... Αφού είναι ακριβώς το ίδιο χάπι.
Ο σκύλος είναι 31 κιλά και είχει δείκτη 1/200.

Να ανησυχήσω; Τον παραχαπάκωσα;
 


mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.661
19.891
Παιδιά, μην πανικοβάλλουμε ο ένας τον άλλον.
Οτι λέει ο γιατρός που τον παρακολουθεί και ξέρει.
 


ΜMaritina

Well-Known Member
24 Δεκεμβρίου 2009
954
3
Νέα Σμύρνη
Δεν μπορώ να ελέγξω το άγχος μου! :mad:
Συγγνώμη!
Μόλις την πήρα τηλέφωνο και τελικά δεν τον έχω παραχαπακώσει! :D
 


Tricky

Well-Known Member
20 Ιουλίου 2008
2.014
294
Τώρα μου ανάψατε φωτιές!
Εμένα, μου είχε πει 3 χάπια ανά 24ωρο.
Για την ακρίβεια, μου είχε πει στην αρχή να παίρνει Ronaxan 3 χάπια τη μέρα κι όταν την ρώτησα για vibramycin, μου είπε, να συνεχίσω την ίδια δοσολογία... Αφού είναι ακριβώς το ίδιο χάπι.
Ο σκύλος είναι 31 κιλά και είχει δείκτη 1/200.

Να ανησυχήσω; Τον παραχαπάκωσα;
Παιδιά, μην πανικοβάλλουμε ο ένας τον άλλον.
Οτι λέει ο γιατρός που τον παρακολουθεί και ξέρει.
To ζητημα ειναι οτι και εγω απο οτι βρισκω online , η σωστη δοση ειναι 100 mg / 10 kg σωματικου βαρους , μοιρασμενο σε δυο δοσεις, το 24ωρο (για ενα σκυλο 30 κιλων δηλαδη , πρεπει να δινεται 150 mg το 12ωρο) ...η δοση του/της Siouxsie ειναι δηλαδη η ''σωστη'' .

Κανεις αλλος με εμπειρια στο θεμα ?
 


nikos_x

Well-Known Member
31 Μαρτίου 2008
2.117
11
...
Kαλησπερα!

Για σκυλο 25κιλων ,1 χαπι /10 kg σωματικου βαρους.
Εδινα δηλαδη 2μιση χαπια την ημερα. 1μισο το πρωι - 1 το βραδυ.

Θεραπεια με Vibramycin εννοειται.

:)

edit: Ο τιτλος ηταν 1/1600.
 


kango1

Well-Known Member
27 Σεπτεμβρίου 2007
11.313
16
ATHENS
Eρώτηση..
Θα μπορούσαμε να δίναμε vibramycin για μια εβδομάδα σε περίπτωση που βλέπαμε ένα τσιμπούρι πάνω του για πρόληψη?
 


FrenchieFan

Well-Known Member
26 Ιουλίου 2006
5.000
1.506
Athens
www.frenchieworld.de.vu
Eρώτηση..
Θα μπορούσαμε να δίναμε vibramycin για μια εβδομάδα σε περίπτωση που βλέπαμε ένα τσιμπούρι πάνω του για πρόληψη?
Λογικα δεν θα πιασει- επειδη η θεραπεια με δοξυκυκλινες πρεπει να διαρκεσει για 3 εβδομαδες για να φερει αποτελεσματα.

Απιο την αλλη, δεν θα εδινα στον σκυλο μου ενα τοσο ηπατοτοξικο φαρμακο ετσι απλα, επειδη ειχε ενα τσιμπουρι.
Δεν ειναι και ΟΛΑ τα τσιμπουρια μολισμενα και μεταδιδουν την αρρωστια.

Κανε το τεστ για ερλιχια- σε λιγες εβδομαδες- και αν εχει ερλιχιοση, του κανεις και θεραπεια κανονικα!