Κανονισμοί & Οδηγίες της F.C.I. προς τους κριτές


Manogr

Well-Known Member
25 Ιανουαρίου 2012
149
31
49
Glyfada, Greece
www.dogpark.gr
Έγραψα ένα σχετικό άρθρο για τις παραπάνω οδηγίες (περιληπτική μετάφραση ουσιαστικά)... μην αμελείτε και την οδηγία για το χαλαρό λουρί ε; καιρός είναι να σταματήσουμε να βλέπουμε σκυλιά στα πρόθυρα ασφυξίας!

Αν θέλετε μπορείτε να το διαβάσετε εδώ αλλά το αντιγράφω κι' όλας για να μην θεωρηθεί απλό διαφημιστικό το post μου (όπως κάποτε που έβαζα απλά τα λινκ):

H F.C.I., η Διεθνής Κυνολογική Ομοσπονδία, είναι η ανώτατη κυνολογική αρχή σε 89 χώρες μέσω αναγνωρισμένων σωματείων (ένα σε κάθε χώρα) ενώ παράλληλα συνεργάζεται στενά στα πλαίσια συμφωνιών και με πολλές άλλες χώρες, το Αγγλικό Kennel Club και το American Kennel Club.
Οι αρμοδιότητες της πολλές καθώς εξασφαλίζει αναγνώριση ανάμεσα στα μέλη και στους συνεργαζόμενους φορείς των Pedigree, των κριτών, των επωνυμιών εκτροφείων κ.ο.κ.
Οι εκθέσεις μορφολογίας αποτελούν φυσικά ένα βασικό πυλώνα της κυνοφιλίας και της F.C.I. η οποία στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της εκδίδει οδηγίες – κατευθύνσεις προς τους Εθνικούς Ομίλους.



Τον Οκτώβριο του 2013 στο Helsinki η Γενική Συνέλευση έλαβε αρκετές αποφάσεις μία από τις οποίες αφορούσε τους κριτές και τις εκθέσεις μορφολογίας και θα αναλύσουμε στο σημερινό άρθρο.
Οι κανόνες αυτοί ισχύουν ουσιαστικά από φέτος, θα εφαρμοστούν και στις εκθέσεις του Κ.Ο.Ε. και αναφέρονται στο FCI Basic statement for show judges: dogs fit for their original function όπου και μπορείτε να τις διαβάσετε αναλυτικά.

Βασικός σκοπός είναι η υπενθύμιση στους κριτές ότι σκοπός τους είναι η διατήρηση των εξωτερικών και εσωτερικών χαρακτηριστικών κάθε φυλής όπως ορίζονται στο πρότυπο κάθε φυλής με σκοπό την ανάδειξη ικανών γεννητόρων απαλλαγμένων από υπερτυπικά χαρακτηριστικά, υπερβολές και προβλήματα υγείας. Κάθε φυλή πρέπει να μπορεί να αντεπεξέλθει σε αυτό για το οποίο εκτράφηκε (Fit For Function) είτε είναι κυνήγι είτε φύλαξη είτε απλά συντροφιά χωρίς προβλήματα και υπερβολές που δημιούργησαν τόσα και τόσα προβλήματα τα τελευταία χρόνια.

Οι κριτές θα πρέπει σε όλα τα σκυλιά να προσέχουν τα παρακάτω σημεία λαμβάνοντας υπόψη τους τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και το πρότυπο κάθε φυλής. Σκυλιά με προβλήματα στα παρακάτω σημεία θα πρέπει να λαμβάνουν χαρακτηρισμό “Καλός” ή έστω ποτέ παραπάνω από “Πολύ Καλός” και φυσικά ποτέ δεν θα πρέπει να θεωρούνται υποψήφια για CAC/CACIB:

Έλλειψη Αρμονίας και Κατασκευή: τα σκυλιά πρέπει να είναι συμμετρικά και να κινούνται χωρίς προβλήματα.
Αναπνοή: κανονική αναπνοή σε κίνηση και στάση. Ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δίδεται σε υπερτυπικά χαρακτηριστικά που δυσκολεύουν την αναπνοή όπως πολύ ηχηρή αναπνοή ή δυσκολία σε αυτή, πολύ μικρά και κλειστά ρουθούνια η δέρμα που τα καλύπτει.
Δόντια: ανεπτυγμένα σύμφωνα με το πρότυπο κάθε φυλής. Συγκεκριμένα προβλήματα αναφέρονται αναλυτικά στο statement όπως στενές και αδύναμες σιαγόνες, υπερβολικά μικρά δόντια κτλ
Μάτια: όλα τα σκυλιά πρέπει να έχουν καθαρά και στεγνά μάτια χωρίς προβλήματα.
Πολύ χαλαρό δέρμα: όλα τα σκυλιά πρέπει να έχουν υγιές δέρμα χωρίς προβλήματα. Ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δίδεται σε υπερβολές όπως πολύ χαλαρό δέρμα και ζάρες που καλύπτουν τα μάτια και τη μύτη και γενικά πολύ χαλαρό δέρμα σε σώμα και κεφάλι.
Υπέρβαρα σκυλιά: τα τελευταία χρόνια υπάρχει μεγάλη αύξηση σε υπέρβαρα σκυλιά λόγω διατροφής, έλλειψης άσκησης κτλ αν ο κριτής δεν μπορεί να πιάσει τα πλευρά ή όταν ο σκύλος δεν μπορεί να περπατήσει σωστά δεν θα πρέπει ποτέ να παίρνει χαρακτηρισμό “εξαίρετος”.
Χαρακτήρας και Συμπεριφορά: Όλα τα σκυλιά πρέπει να έχουν κατάλληλη συμπεριφορά στο στίβο. Επιτρέπονται χαρακτηριστικές συμπεριφορές κάθε φυλής αλλά επιθετικά και υπερβολικά ντροπαλά (φοβισμένα) σκυλιά πρέπει πάντα να αποβάλλονται.


Photo by: Sami Osenius

Αν και τα παραπάνω σημεία υγείας είναι το πιο σημαντικό σημείο των οδηγιών τα παρακάτω είναι επίσης σημαντικά αφού αφορούν πρακτικά θέματα της παρουσίασης των σκύλων στις εκθέσεις και εξαρτώνται αποκλειστικά από τους ιδιοκτήτες και τους χειριστές τους. Αν εφαρμοστούν τα παρακάτω θα αλλάξουν πολλά!

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΚΑΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΣ

Είναι πολύ συνηθισμένο φυλές, σε στάση και κίνηση, να παρουσιάζονται στο στίβο με τεντωμένο και σφιχτό στο λαιμό λουρί. Αυτό δεν προωθεί την ευζωία των σκύλων ενώ παράλληλα εμποδίζει τη σωστή κίνηση και κάνει την φυσική κίνηση αδύνατον να επιτευχθεί.

Τα σκυλιά πρέπει να παρουσιάζονται με χαλαρό λουρί με ένα φυσικό τρόπο με τη σωστή και τη χαρακτηριστική για την κάθε φυλή κίνηση.

Το τράβηγμα / σήκωμα των σκύλων από το λαιμό και / ή την ουρά απαγορεύεται.

Απαγορεύεται να προετοιμάζονται οι σκύλοι με οποιοδήποτε υλικό το οποίο αλλοιώνει την υφή, το χρώμα ή τη φόρμα του τριχώματος, του δέρματος ή της μύτης. Επιτρέπεται μόνο τριμάρισμα (ξύρισμα με ειδική μηχανή), κούρεμα, χτένισμα και βούρτσισμα.

Ένας εκθέτης που δεν ακολουθεί τους κανονισμούς παρουσίασης πρέπει να βγαίνει από το στίβο.
Αν και το παραπάνω δεν επηρεάζει την υγεία ή τη συμπεριφορά άμεσα, ο κριτής έχει τη δυνατότητα να αρνηθεί να κρίνει το σκυλί ή να του δώσει χαμηλότερο χαρακτηρισμό.



Το έγγραφο της FCI ολοκληρώνεται με την υπενθύμιση ότι κάθε κριτής επηρεάζει την εξέλιξη και την υγεία κάθε φυλής. Στα πλαίσια αυτά μετά από την κρίση κάποια φυλής στην οποία παρατηρούνται προβλήματα υγείας ή συμπεριφοράς ο κριτής θα πρέπει να συμπληρώνει ένα συγκεκριμένο έγγραφο το οποίο θα είναι διαθέσιμο σε όλες τις Εθνικές και Διεθνείς Εκθέσεις.

Οι υπερβολές των τελευταίων χρόνων δημιούργησαν αρκετά προβλήματα υγείας τα οποία τώρα όλοι πρέπει να αντιμετωπίσουμε από το πόστο μας (εκτροφείς, κριτές, ιδιοκτήτες, όμιλοι κτλ) πρώτα για το καλό των ίδιων των σκύλων και στη συνέχεια για το καλό της κυνοφιλίας στο σύνολο της!
 




Στατιστικά Forum

Θέματα
33.114
Μηνύματα
895.820
Μέλη
19.924
Νεότερο μέλος
ALEXANDRA MOSCHOU