Με δάγκωσε σοβαρά και τον φοβάμαι πλέον.


sea-mol

Well-Known Member
18 Μαρτίου 2011
6.882
8.847
Πρέβεζα
Αν καταλάβει ότι τον φοβάσαι...το έχασες το παιχνίδι...
Καλό είναι να απευθυνθείς σε ειδικό...
Μέχρι τότε...μην δίνεις εντολές που δεν μπορείς να εφαρμόσεις-επιβάλεις! Θα χαλάσεις ότι υπακοή έχεις χτίσει μέχρι τώρα και θα δυσκολευτείς να επιβάλεις μεγαλύτερη αργότερα.
Δηλαδή...καλύτερα αν μπορείς...άσε δεμένο από τον λαιμό του ένα λουρί, σε καταστάσεις που προβλέπεις ότι θα κάνει την στραβή (γιατί το όπλο σου είναι το μυαλό σου και η μεγαλύτερη πρόβλεψη από τον σκύλο) πχ...μεσημέρι στο μπαλκόνι...και όταν την κάνει, διόρθωσέ τον με το λουρί (αφού φοβάσαι να τον πιάσεις από το κολάρο)
Μην τον εκθέτεις σε καταστάσεις που δεν μπορείς να ελέγξεις, και αν τύχει μια τέτοια, μην καις τις εντολές με το να φωνάζεις επι ματαίω...
 


kasi

Well-Known Member
17 Φεβρουαρίου 2009
3.081
1.091
Αθηνα -
www.facebook.com
Τέτοιου είδους επιθετικότητα προς τον ιδιοκτήτη είναι ΤΕΛΕΙΩΣ ΛΑΘΟς και απαράδεκτη. Ο σκύλος θεωρεί ότι είναι ο αρχηγός και με το δάγκωμα σε "δι'όρθωσε" γιατί πήγες να του επιβάλεις να κάνει κάτι με το οποίο διαφωνούσε΄. Αυτό κατά τη γνώμη μου δεν πρέπει να το αφήσεις να περάσει έτσι. Προφανώς του έχεις αφήσει πολλά περιθώρια από κουτάβι ακόμα και κατά πάσα πιθανότητα σου έδινε και άλλα σημάδια τα οποία εσύ δεν αναγνώρισες. Θα σου πρότεινα να απευθυνθείς σε έναν εκπαιδευτή και ΑΜΕΣΑ πριν χειροτερέψει αυτή η συμπεριφορά. Μέχρι τότε, θα πρέπει να του βάλεις το λουρί και να του κάνεις επαναλήψεις στη βασική υπακοή χωρίς να του αφήσεις κανένα περιθώριο να σε αμφισβητήσει.

Ξεκίνα με το φαγητό. Μην τον αφήσεις να πλησιάσει το μπολ του αν δεν πάρει εντολή από εσένα. Σε αφήνει να του το πάρεις την ώρα που τρώει? Ξεκίνα να του το κάνεις.
Βάζε τον να εκτελεί εντολές για να πάρει λιχουδιά. Αν θέλει να βγει στο μπαλκόνι θα πρέπει να βγαίνει με το λουρί και μόνο όταν εσύ αποφασίσεις ότι μπορεί να βγει και αφού τον έχεις βάλει πρώτα να κάτσει με εντολή. Σκέψου τι άλλα "προνόμια" του έχεις δώσει και βάλτον να τα κερδίζει πρώτα. Επειδή είναι 11 μηνών έχει περιθώριο ακόμα.

Μην ουρλιάζεις και μην τον χτυπήσεις. Προσπάθησε ο τόνος της φωνής σου να είναι αποφασιστικός, κοφτός και αυστηρός του στυλ "η εντολή που σου δίνω δεν είναι υπό διαπραγμάτευση"....
Επιβράβευσέ τον λεκτικά.
+ΦΩΝΩ και επαυξανω!

..και επειδη τα οικονομικα καταλαβαινω ειναι δυσκολα αυτο το καιρο.. δεν μπορουν ολοι ανα πασα ωρα και στιγμη να απευθυνονται σε εκπαιδευτη οσο σωστο και αν ειναι αυτο..
οι παραπανω συμβουλες ειναι χρυσες..

Η βασικη υπακοη στην περιπτωση αυτη ειναι "Μη" (γαυγιζεις), "ελα" (μεσα και σκασε :D )

και γενικα , Βασικη υπακοη δεν ειναι το κατσε (δεν το λεω για εσενα, αλλα πολλοι το θεωρουν αυτο) Βασικη υπακοη ειναι να μπορεις να συνεννοεισαι στην καθημερινοτητα σου με τον σκυλο σου χωρις προβληματα.. με εντολες... αντε ισως ξεκιναει απο το κατσε..
Ειναι σε μια ηλικια "ευαισθητη" που ψαχνει πατηματα να σε καβαλησει.. μη τον λυπασαι! Ξερει πολυ καλα να κανει τα θλιμενα ματακια.. και σου λεω μη τον λυπασαι γιατι αν πετυχεις σαν "δασκαλα" η μελλοντικη σας σχεση θα ειναι υπεροχη!
Tip. ξεκινα απο την αρχη σαν μην ξερει τιποτα... κοψε τα πολλα πολλα χαδια και δινε τα του εν αλλαξ με την λιχουδια σαν επιβραβευση! .. ειναι εξυπνα.. αν δεν δουν λιχουδια σε γραφουν καμια φορα..οποτε μη τον κανει να θεωρει δεδομενη την λιχουδια του!
Μην τον φοβασαι και μη νιωθεις ανσφαλης , το καταλαβαινει και δεν χανει την ευκαιρια να ανεβει σκαλοπατι... Αυτοπεποιθηση, πειθαρχια και η αυτος η εσυ! ο Αρχηγος νικαει!

Ολα καλα θα πανε!!!!!!
 
Last edited:


annie27mile

Well-Known Member
12 Οκτωβρίου 2011
181
2
Neapolh Nikaias
Τι γνωριζει απο βασική εκπαιδευση και πως(εννοω με τι τροπο) του τα εμαθες? Επισης, οταν γαυγιζει στο μπαλκονι γιατι και ποτε το κανει?μονο οταν περναει αλλος σκυλος? Τελος, ανεφερες ότι σου γρυλιζει τελευταια......ποτε σου γρυλιζει, σε ποιες περιπτωσεις??
Περαστικα στο χερι σου!! :)
Από βασική εκπαίδευση γνωρίζει εντολές διάφορες όπως ''κάτσε'', ΄΄κάτω΄΄, ''μείνε'' , ''έλα'' κτλ του τα έμαθα εγώ από μικρό... Γαυγίζει στο μπαλκόνι αν δει κάτι περίεργο ..να περνάει κάποιος άγνωστος ή κλασσικά να γαυγίζει ή να περνά άλλο σκυλί.. άρχισε να μου γρυλίζει ακριβώς σε τέτοιες περιπτώσεις όταν πάω θυμωμένη κοντά του και του λέω σιωπή και πάω να τον βάλω μέσα ειδικά σε περίπτωση που δεν σταματά να γαυγίζει. Αν απλά του πω ''Ρίκο σιωπή και κάτσε'' θα κάτσει αλλά μπορεί να συνεχίσει να γαυγίζει.. ευχαριστώ για τα περαστικά.
 


KERVEROSNFWU

Well-Known Member
20 Ιουνίου 2012
47
0
Συμαντικο εαν εχεις το λουρι συνεχεια και μεσα στο σπιτι και μετα το βγαλεις αφου δεν εχει κανει κατι θα καταλαβει αμεσα ο σκυλος οτι εβγαλες το λουρι.Με αποτελεσμα να υπαρξει ''κλειδωμα'' απο τον σκυλο στην εικονα λουρι = μπορει και με τιμωρει αλλα και το κλειδωμα χωρις λουρι = δεν μπορει να με τιμωρει.Λογου φοβου που εχεις πλεον.
Το Λουρι - οδηγος ειναι ενα επικοινωνιακο ''συρμα'' οπου μεσω αυτου μεταλαμπαδευονται αρκετα πιο ευκολα τα αισθηματα (φοβος,mind traffic,αρνητικη ψυχοσωματικη συμπεριφορα του αρχηγου,και κτλ κτλ).
Αρα πρεπει να βρεις τροπο να περασεις 2 εικονες τις οποιες πρεπει αναγκαστικα και μη να κλειδωσει ο σκυλος
1.Με λουρι οδηγο + κλουβι (τον βαζεις μεσα για τιμωρια εμμεση)
2.Χωρις λουρι οδηγο + κλουβι (παρε εναν σπαγγο δεστο στο κολλαρο και απλα εχεις εναν λουρι οδηγο αορατο και ξανα μεσα στο κλουβι)

Η τιμωρια αυτη ειναι εμμεση και οχι αμεση. χρησιμοποιεις ενα τριτο ''κομματι''.Σου αφερω την ελευθερια σου οταν μου γριλιζεις και εχεις προθεση να με δαγκωσεις.

Χρονος μεχρι να βαλει την μουσουδα του αναμεσα απο τα 2 μπροστινα ποδια του
Εσυ στεκεσαι απεναντι του σε αποσταση περιπου 3 μετρων π.χ. μπαλκονι και δεν το κοιτας αδιαφορεις!
(βεβαια ριχνουμε λοξιες ματιες για να δουμε τι γινεται)
Οταν πεσει η μουσουδα του τοτε του ανοιγεις το κλουβι.Του λες μια φορα ελα και αυτο και μονο!
Βγαινει τιναζετε =ξεστρεσαρετε και ερχετε διπλα σου
Αυτο.
και η επαναληψη μητηρ μαθησεως

Αυτη ειναι η δικη μου αποψη :)

αυτο λεγεται εμμεση τιμωρια με αρνητικη εμπειρια
 
Last edited:


katerina k.

Well-Known Member
11 Σεπτεμβρίου 2009
6.204
13
Κηφισιά
Πιστευω οτι η επιβραβευση τωρα ειναι τελειως λαθος.!
Παραδειγμα
Μανα - παιδι
Το παιδι κανει μια ζημια
Η μητερα το μαλωνει λεκτικα
Το παιδι αντι να ''σκυψει κεφαλι'',παιρνει ενα βαζο και το ριχνει στο κεφαλι της μητερας
Η μητερα τον τραβαει απο το χερι του ριχνει και 2 μπατσες στο ποπο και τον βαζει ττιμωρια να κατσει σε μια μερια
Καθεται το παιδακι κλαιγοντας
Η μανα μολις κατσει το παιδακι θα του πει μπραβο παιδι μου γιατι εκατσες?
Δεν το νομιζω!

Αποψη μου παντα

Άποψή μου. Άκυρο το παράδειγμα.
1. Τι σχέση έχει η αντίληψη του ανθρώπου με την αντίληψη του σκύλου. Στον σκύλο δεν θα έδινα ΠΟΤΕ 2 μπάτσες....γιατί πολύ απλά δεν θα καταλάβει γιατί τις έφαγε.
2. Κανείς δεν μίλησε για τιμωρία. Γιατί να τιμωρήσεις έναν σκύλο ο οποίος έκανε αυτό που εσύ του έχεις δώσει το δικαίωμα να κάνει? Έδειξε την ενόχλησή του με τον μόνο τρόπο που ξέρει, εφόσον τα σκυλιά δεν μπορούν να 'αντιμιλήσουν", δεν μπορούν να "πετάξουν ένα βάζο στο κεφάλι του αφεντικού τους" Η χρήση της λέξης "τιμωρία" είναι λάθος εξ'ορισμού.

3. Η κλούβα δεν χρησιμοποιείται ώς μέσο τιμωρίας. Ποτέ.
Το βασικό είναι να επανέλθει η σωστή ισορροπία στη σχέση τους και να ξεκαθαρίσουν οι ρόλοι.. Και αυτό, λυπάμαι αλλά δεν πρόκειται να γίνει με "τιμωρία". Μόνο με τη σωστή εκπαίδευση και συμπεριφορά. Και η σωστή εκπάιδευση συμπεριλαμβάνει και επιβράβευση, έστω και λεκτική.
 




ICE

Well-Known Member
9 Νοεμβρίου 2010
6.410
421
ΑΘΗΝΑ
Ο καθε σκυλος, θελει διαφορετικο χειρισμο. Ο καθε σκυλος, εχει εναν δικο του μοναδικο χαρακτηρα. Ο καθε ιδιοκτητης, εχει εναν δικο του μοναδικο χαρακτηρα. Ο σκυλος, πρεπει να ειναι παντα ΚΑΤΩ απο τον ιδιοκτητη. Δεν ''χαϊδευουμε'' ποτε αρνητικη συμπεριφορα, και δεν αφηνουμε να εξελιχθει αρνητικη συμπεριφορα...
 


BiggBilly

Well-Known Member
28 Μαϊου 2010
4.237
407
Γλυφάδα
... αν με δάγκωνε σκύλος μου θα έτρωγε μια κλωτσιά στα μούτρα που για το υπόλοιπο του την ζωή θα θυμάται τι το προκάλεσε...
 


nasouk

Well-Known Member
15 Ιουλίου 2010
1.166
3
Διορθωση απο τον πνιχτη η απο το περιλαιμιο = σκανδαλη για επιθεση.
Με οδηγο οτι κανεις, βαλε τον οδηγο και να επιβαλεσαι με αποφαστικοτητα και βασικη επιτοπου.
Αυτα απο 2 εκπαιδευτες , ενω διορθωνα απο τον πνιχτη και εβλεπα μην αναμενομενες αντιδρασεις.
 


ptf

Well-Known Member
2 Ιουλίου 2009
2.051
1.809
58
ΑΘΗΝΑ
Με ή χωρίς οδηγό ο σκύλος αντιλαμβάνεται το φόβο. Πρώτα απ´ όλα λοιπόν πρέπει να καταπολεμήσετε το φόβο σας. Αν δεν το καταφέρετε, οποιαδήποτε μέθοδος είναι καταδικασμένη σε αποτυχία.
 


nasouk

Well-Known Member
15 Ιουλίου 2010
1.166
3
Ενας τσιτωμενος σκυλος αν διορθωθει απο τον πνιχτη εχει πολυ μεγαλυτερες πιθανοτητες να γυρισει να διορθωσει , παρα με τον οδηγο.Τωρα το ειπα καλυτερα.Κατα τα αλλα συμφωνω , αν φοβασαι την εκατσες.
Yeap.
 


ICE

Well-Known Member
9 Νοεμβρίου 2010
6.410
421
ΑΘΗΝΑ
Ενας τσιτωμενος σκυλος αν διορθωθει απο τον πνιχτη εχει πολυ μεγαλυτερες πιθανοτητες να γυρισει να διορθωσει ,
Τι να κανει; Να ''διορθωσει''; Μαλλον για κατι άλλο μιλαμε αν γυρισει, και οχι για ''διορθωση''...
 


merlin 1

Well-Known Member
14 Αυγούστου 2011
358
0
το να σου πουμε τι να κανεις ...... ειναι ευκολο, απλα θα μπορεσεις να δειξεις στο σκυλο σου ποιος ειναι το αφεντικο ???:-({|=
 


kasi

Well-Known Member
17 Φεβρουαρίου 2009
3.081
1.091
Αθηνα -
www.facebook.com
... αν με δάγκωνε σκύλος μου θα έτρωγε μια κλωτσιά στα μούτρα που για το υπόλοιπο του την ζωή θα θυμάται τι το προκάλεσε...
χα!;)..
ετσι ειναι...
αν εκανε κανα τετοιο στον αρχηγο της αγελης του θα του "κοβε τ'αυτι, την ουρα.." και μετα "κάι κάι καί... "
 


Amaliaz

Well-Known Member
23 Οκτωβρίου 2009
10.131
4.808
αν εκανε κανα τετοιο στον αρχηγο της αγελης του θα του "κοβε τ'αυτι, την ουρα.." και μετα "κάι κάι καί... "
O αρχηγος ναι αυτο θα εκανε. Αρα η φιλη μας εδω θα πρεπει να αναρωτηθει αν εχει αυτη τη θεση στα ματια του σκυλου της.
 


st3li0s

Well-Known Member
26 Αυγούστου 2009
8.560
2.741
Θεσ/νίκη
... αν με δάγκωνε σκύλος μου θα έτρωγε μια κλωτσιά στα μούτρα που για το υπόλοιπο του την ζωή θα θυμάται τι το προκάλεσε...
Γνωρίζουμε όμως ότι άπαξ και κάνουμε αυτή την ενέργεια τον προκαλούμε ανοιχτά και θα πρέπει να στηρίξουμε την επιλογή άπαξ και αντιδράσει αντί να λουφάξει όπως περιμένουμε?
 


AlexVag

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2009
289
0
αρχισε απο τα πιο απλα και βλεπεις...δειξει στο σκυλο σου οτι εσυ ελεγχεις το ποτε και αν θα φαει...οτι εσυ αποφασιζεις ποτε και αν θα βγει στο μπαλκονι...οτι εσυ αποφασιζεις που θα κοιμηθει...μην τον αφηνεις ποτε να ανεβει στο επιπεδο σου(κρεβατι καναπε κτλ)...δεν θα τον αφηνεις ποτε να περναει πρωτος απο πορτα...και οταν τον κοιτας στα ματια θα περιμενεις να παρει απυτος το βλεμμα του απο πανω σου πρωτα...για να φαει η να βγει εξω θα πρεπει πρωτα να εκτελεσει μια εντολη...θα ξεκιναει το φαγητο μονο με εντολη...και οσο τρωει θα του δινεις εντολη να σταματησει...αν δεν το κανει του παιρνεις το μπολ...η αν φοβασαι μπαινεις απλα μπροστα σε αυτον και το μπολ...πριν του δωσεις εντολη να φαει κανε οτι τρως απο το φαγητο του...ενω εσυ ποτε δεν θα του δινεις τιποτα απο αυτα που τρως...επισης στη βολτα δεν θα πηγαινει ποτε μπροστα σου...θα τον εχεις για λιγες μερες συνεχεια στο διπλα...με πολυ κοντο λουρι...εγω αυτα τα εκανα σε λαμπραντορ βεβαια απο οταν ηταν κουταβι και τωρα ξερει ποιος κανει κουμαντο...αλλα επιασαν τοπο γιατι απο ολη την οικογενεια αν πω κατι εγω ειναι νομος για το σκυλο...αν το πει πχ ο πατερας μου μπορει να μην τον ακουσει...α και επισης οταν περπατας στο σπιτι και ειναι ξαπλωμενος μπροστα σου θα πρεπει να σηκωνεται να περασεις και οχι να κανεις τον κυκλο...στην αρχη που δεν σηκωνοταν η δικια μου της πατουσα πολυυυ ελεφρα την ουρα η την εσπρωχνα με το ποδι... απο τη στιγμη που φοβασαι μην ξεκινησεις με διορθωσεις γιατι ο σκυλος σε καταλαβαινει και μπορει να αντιδρασει περιεργα...αν θες να διορθωσεις τραβα τον οδηγο 2-3 φορες κοφτα και δωσε εντολη...αλλα ξαναλεω αν φοβασαι μην το κανεις...ξεκινα με τα βασικα
 


KERVEROSNFWU

Well-Known Member
20 Ιουνίου 2012
47
0
Άποψή μου. Άκυρο το παράδειγμα.
1. Τι σχέση έχει η αντίληψη του ανθρώπου με την αντίληψη του σκύλου. Στον σκύλο δεν θα έδινα ΠΟΤΕ 2 μπάτσες....γιατί πολύ απλά δεν θα καταλάβει γιατί τις έφαγε.
2. Κανείς δεν μίλησε για τιμωρία. Γιατί να τιμωρήσεις έναν σκύλο ο οποίος έκανε αυτό που εσύ του έχεις δώσει το δικαίωμα να κάνει? Έδειξε την ενόχλησή του με τον μόνο τρόπο που ξέρει, εφόσον τα σκυλιά δεν μπορούν να 'αντιμιλήσουν", δεν μπορούν να "πετάξουν ένα βάζο στο κεφάλι του αφεντικού τους" Η χρήση της λέξης "τιμωρία" είναι λάθος εξ'ορισμού.

3. Η κλούβα δεν χρησιμοποιείται ώς μέσο τιμωρίας. Ποτέ.
Το βασικό είναι να επανέλθει η σωστή ισορροπία στη σχέση τους και να ξεκαθαρίσουν οι ρόλοι.. Και αυτό, λυπάμαι αλλά δεν πρόκειται να γίνει με "τιμωρία". Μόνο με τη σωστή εκπαίδευση και συμπεριφορά. Και η σωστή εκπάιδευση συμπεριλαμβάνει και επιβράβευση, έστω και λεκτική.
Mε συγχωρεις Katerina K. αλλα μαλλον με παρεξηγησες
Το παραδειγμα ηταν καθαρα και μονο μανα - παιδι απλα για δωσω την τελικη αποδοση επιβραβευσης ή οχι και για την τιμωρια.
Τιμωρια ειναι απλα μια λεξη που λεμε ακομα και στο παιδι και το κατανοει επειδη μιλαμε την ιδια γλωσσα.
Τιμωρια στον σκυλο = αρνητικη εμεπιρια,αρνητικη ενισχυση,ελλειψη θετικης ή μη αποδοση της και 0 σταση του Α και πολλα ακομα.
Και ποτε δεν θα εδινα μπατσα σε ενα σκυλο (το παραδειγμα ηταν και μονο για μανα και παιδι)
Και εγω συμφωνω στο οτι ο σκυλος δεν εχει λογικη και γιαυτο μιλησα με ενα παραδειγμα.
Το στομα του ειναι τα χερια τα δικα μας και το εφκραζει με τον δικο του τροπο το οχι,το δεν θελω,μην με ενοχλεις και κτλ.
Και γιαυτο το σωστοτερο ειναι να γιγνωσκεις και να μπορεις να διαβαζεις την γλωσσα σωματος,και να διαμορφωνεται ο καθενας με τον χαρακτηρα του σκυλου
Για μενα δεν υπαρχουν ρατσες σκυλων.Για μενα , υπαρχουν χαρακτηρες σκυλων οπου ο καθενας εχει το ''κατι'' ξεχωριστο να σου δωσει καθε φορα:)
Και αυτο ειναι το μαγικο της ολης υποθεσης η διαφορα χαρακτηρων ειναι αυτα που τα ξεχωρίζει για μενα.
Και αυτο λατρευω να προσπαθω να καταλαβω το τι θελει ο σκυλακος.Φανταστικο για μενα
Αληθεια μπορεις να μου αιτιολογησεις στον μην χρησιμοποιεις το κλουβι ?
Ειμαι πολλη χαρουμενος που κανω μια τετοια κουβεντα :D

Ευχαριστω εκ των προτερων και παντα με εκτιμηση
 
Last edited:


katerina k.

Well-Known Member
11 Σεπτεμβρίου 2009
6.204
13
Κηφισιά
Συμφωνώ με ICE...ο κάθε σκύλος είναι διαφορετικός και ο κάθε ιδιοκτήτης είναι διαφορετικός. Η τακτική που προτείνουμε (προτείνουμε γιατί δεν είμαστε οι ειδικοί), είναι πιο λογική σε μια ιδιοκτήτρια η οποία μετά από το πρώτο συμβάν "ψιλοφοβάται"...
Προσωπικά έχω ακολουθήσει και τις δύο τακτικές και έπιασαν, αλλά σε δύο διαφορετικά σκυλιά. Το λυκόσκυλο που είχα τόλμησε να μου γρυλλίσει όταν πήγα να τον κατεβάσω από το κρεβάτι μου και "είπε τον Χριστό Μανώλη από τη σφαλιάρα"....έπιασε μια χαρά.