AGRIAN

Well-Known Member
24 Ιουλίου 2015
590
1.968
Αθήνα
Αγαπητέ @canis
Λυπάμαι αν το πρώτο σου ουσιαστικό μήνυμα είναι και το τελευταίο σου εδώ (ελπίζω πως θα "μετανοήσεις"). Δεν θέλω να μπω ούτε σε προσωπική αντιπαράθεση, ούτε σε στείρα επανάληψη.

Έγραψα εξ αρχής, εισαγωγικά οτι "...... τα περισσότερα από αυτά (ενν. που γράφω) είτε δεν γίνονται δεκτά από τους περισσότερους, είτε στην καλύτερη είναι αμφισβητούμενα και συζητήσιμα". Εσύ είσαι με τους περισσότερους, εγώ με τους λιγότερους. Ήθελα να γίνει ένας καλόπιστος διάλογος, αλλά αυτός απαιτεί τουλάχιστον δύο.

Γνωρίζω την επίσημη θέση, είναι αυτή που περιγράφεις. Εγώ δέχομαι οτι αυτή η μείξη έγινε τότε που λες, αλλά δεν αφορά το πιτ, αφορά άλλες φυλές και έγραψα ποιές. Το κύριο πρόβλημα της κρατούσας στη βιβλιογραφία άποψη, την οποία αποδέχεσαι με βεβαιότητα, είναι οτι ΔΕΝ ΕΞΗΓΕΙ την ύπαρξη τόσων πολλών σκύλων σε τόσο πολλές παραστάσεις δεκάδες, εκατοντάδες και χιλιάδες χρόνια ΠΡΙΝ την "επίσημη" δημιουργία της φυλής με τα ΙΔΙΑ μορφολογικά χαρακτηριστικά (και εν πολύς και ψυχικά, όπως μας παραδίδει η ιστοριογραφία). Αν η φυλή δημιουργήθηκε circa 1900, πώς έχουμε ίδια σκυλιά σε τόσες παραστάσεις ΠΟΛΥ ΠΡΙΝ από αυτό το χρονικό σημείο ; Μέγα μυστήριο και αναπάντητο.

Επειδή δέχομαι τη γενετική και την ιστορία και εμπιστεύομαι τα μάτια μου, επέτρεψέ μου να διατηρώ την άποψή μου μέχρις τυχόν αποδείξεως του εναντίου.

Συμφωνώ και υπερθεματίζω με την τελευταία σου παράγραφο.

Θα συνεχίσω να γράφω στο παρόν, κι αν ποτέ θελήσεις να επανέλθεις, καλοδεχούμενος :)
 


AGRIAN

Well-Known Member
24 Ιουλίου 2015
590
1.968
Αθήνα
Αγαπητέ @sea-mol
o Χάνκοκ, όχι μόνο "φτιάχνει" μυθικό παρελθόν, αλλά παραπονιέται λέγοντας οτι όσοι παρουσιάζουν τους μολοσσικούς σκύλους να κατάγονται από την αρχαία Ήπειρο, χαρίζουν/εξαφανίζουν άλλα δύο χιλιάδες (2.000) χρόνια προγενέστερης ιστορίας τους, βάζοντας τους σκύλους αυτούς να κατάγονται από τους ασσύριους, σουμέριους, πέρσες κλπ.
Αποδέχεται την καταγωγή τους από τη Μολοσσία αλλά τους πάει πολύ πιο πίσω.
Ακριβώς τα ίδια έγραψα κι εγώ στα αρχικά μου ποστ.

Μήπως να ξαναδιάβαζες το κείμενο από τη σελίδα που ανάρτησες ; 'Η να μου υποδείκνυες που ακριβώς με διορθώνει ;
 


sea-mol

Well-Known Member
18 Μαρτίου 2011
6.882
8.847
Πρέβεζα
Κάτι δεν κατάλαβες.
Τους δίνει (των Μαστιφ) καταγωγή παλιότερη και από αλλού, και γράφει πώς τέτοιου σκύλους οι έλληνες θα μπορούσαν να έχουν γνωρίσει μόνο κατά την ελληνιστική περίοδο.
Διαχωρίζει σαφώς τα μαστιφ από τα Μολοσσοειδή.
Ξαναδές το

Despite this scholars with no knowledge of dogs still try to attribute the origin of the mastiff group to a small isolated group of
mountain people in Epirus, rightly famous for a quite different type of dog

και υιοθετεί τον M.B.Wynn:
Many people therefore erroneously think the word molossus necessarily means a mastiff, whereas the Greeks only became acquainted with the true mastiff about the time of the Macedonian conquest at 336BC
 
Last edited:


AGRIAN

Well-Known Member
24 Ιουλίου 2015
590
1.968
Αθήνα
Το ζήτημα της καταγωγής του σκύλου προκαλεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Όλοι οι άνθρωποι ενδιαφέρονται για την καταγωγή του σκύλου τους, κάτι που στην πραγματικότητα είναι ένα φυλετικό ζήτημα. Αυτό το βλέπουμε έντονα και στο παρόν φόρουμ, όπου η πιο συνήθης ερώτηση όποιου έχει σκύλο που δεν προέρχεται από αναγνωρισμένο εκτροφείο ή είναι αδέσποτο ή ημίαιμο, είναι : από τι φυλές προέρχεται ο σκύλος μου ;

Αρχή σοφίας η των ονομάτων επίσκεψις είπε ο Αντισθένης. Για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε όσο γίνεται πιο σωστά, θα πρέπει πρώτα να ορίσουμε τις έννοιες. Διαφορετικά θα εμπλακούμε σε βαβελικές συζητήσεις καθώς ο καθένας θα εννοεί άλλα από αυτά που λέει με τις ίδιες λέξεις ο συνομιλητής του. Στη συνέχεια να σαρκώσουμε με περιεχόμενο το «σκελετό» και να ορίσουμε μία μεθοδολογία διαλόγου. Όντως ξεφεύγει από το σκοπό και το χαρακτήρα του εφήμερου που έχει κάθε ανάρτηση σε κάθε διαδικτυακό φόρουμ, όντως είναι δύσκολο, αλλά εκτιμώ ότι έχει μία αξία για οποιονδήποτε ενδιαφέρεται να κάνει ένα βήμα παραπάνω στην πληρέστερη κατανόηση του σκύλου του. Εξ άλλου, σύμφωνα με την αρχή της διατήρησης της ενέργειας τίποτε δεν χάνεται στη φύση ή, αν προτιμάτε, όλα εγγράφονται στον «αιθέρα» κατά τον Πλωτίνο.

Απαραίτητη διευκρίνιση, την οποία επαναλαμβάνω : Τα περισσότερα από όσα κατωτέρω καταθέτω, δεν είναι αυθαίρετα αλλά στηρίζονται σε πάρα πολλές πηγές και είτε έχουν ήδη γραφεί είτε επεξεργαστεί από διάφορους ερευνητές. Προφανέστατα υπάρχουν και αντίθετες απόψεις κι όποιος θέλει τις καταθέτει.

Πάμε λοιπόν από την αρχή.


Στη Βιολογία, όλοι οι οργανισμοί κατατάσσονται σε είδη, με κριτήριο αν μέσω της αναπαραγωγής προκύπτουν γόνιμοι απόγονοι. Οι σκύλοι ανήκουν όλοι στο ίδιο είδος, το Canis lupus familiaris καθώς η μίξη δυο οποιωνδήποτε σκύλων, όσο κι αν διαφέρουν, δίνει γόνιμο απόγονο. Ωστόσο, εντός του είδους οι διαφορές είναι εμφανείς, τόσο ως προς τα εξωτερικά σωματικά γνωρίσματα, αλλά και ως προς τα πιο δύσκολα να διαπιστωθούν ψυχικά γνωρίσματα, ώστε προκύπτει η ανάγκη διαχωρισμού του είδους σε φυλές.

Φυλή είναι μια ομάδα σκύλων με σωματικά και ψυχικά χαρακτηριστικά διαφορετικά από άλλες αντίστοιχες ομάδες.Είναι αδιαμφιβήτητο ότι υπάρχουν σωματικές διαφορές μεταξύ των σκύλων. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ένα Γερμανικό Ποιμενικό, ένα Γιορκσάϊρ Τερριέ και ένα Ροτβάϊλερ. Ή οποιεσδήποτε άλλες φυλές εσείς επιλέξετε. Δείτε τυπικούς εκπροσώπους τους και θα καταλάβετε. Επίσης αδιαμφισβήτητο είναι το γεγονός ότι υπάρχουν ψυχικές διαφορές, διαφορές χαρακτήρα, μεταξύ των φυλών σκύλων.

Ο Κάρολος Δαρβίνος(1809-1882) περιέγραψε την διαδικασία της ειδογένεσης. Στο βιβλίο του "Η Καταγωγή των Ειδών" https://www.scribd.com/document/58296962/Charles-Darwin-Η-καταγωγή-των-ειδών το 1856 απεδείχθη ότι τα νέα είδη προκύπτουν από την διαφοροποίηση μέρους του πληθυσμού ενός είδους, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένας ξεχωριστός κλάδος εντός του είδους. Η διαφοροποίηση αυτή κάποια στιγμή γίνεται τόσο μεγάλη, ώστε είναι αδύνατη η αναπαραγωγή μεταξύ του αρχικού είδους και του διαφοροποιημένου κλάδου του, με αποτέλεσμα να προκύπτει ένα νέο είδος. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ένα ενδιάμεσο στάδιο, όπου η μίξη μεταξύ του αρχικού είδους και του κλάδου να δίνει γόνιμο απόγονο, αργότερα όσο η διαφοροποίηση αυξάνει ο απόγονος καθίσταται όχι πάντοτε γόνιμος, μέχρι που είναι αδύνατο να παραχθεί απόγονος, οπότε έχουμε ένα νέο είδος. Οι διαδικασίες της ειδογένεσης διαρκούν πολλές χιλιάδες χρόνια, με αποτέλεσμα να μην γίνονται αντιληπτές κατά τη διάρκεια της ζωής ενός ατόμου.

Το είδος «σκύλος» βρίσκεται τώρα στην κατάσταση όπου έχουν δημιουργηθεί κλάδοι διαφοροποίησης, που αντιστοιχούν στις φυλές, αλλά η διαφοροποίηση αυτή δεν έχει φτάσει στο σημείο του να θεωρηθούν ως νέα είδη. Το αναμενόμενο είναι ότι αν συνεχιστεί η διαφοροποίηση αυτή, με τις φυλές να μην μειγνύονται μεταξύ τους, τότε στο μέλλον θα μιλάμε για νέα είδη. Κλασικό παράδειγμα πλήρους διαχωρισμού μεταξύ ειδών είναι το άλογο και ο γάιδαρος, που μπορούν να αναπαραχθούν, αλλά ο απόγονος, το πουλάρι, δεν είναι γόνιμος, συνεπώς αποτελούν διαφορετικά είδη, που διαχωρίστηκαν σχετικά πρόσφατα.

Αντίστοιχο παράδειγμα πρόσφατα διαχωρισμένων ειδών είναι ο σκύλος με το τσακάλι και τον λύκο, όπου υπάρχουν μικρά ποσοστά γονιμότητας αν μειχθούν, συνεπώς η κατάταξή τους σε διαφορετικά είδη είναι προβληματική. Η διαφοροποίηση των ειδών περνά διαδοχικά στάδια μειωμένης γονιμότητας του απογόνου, έπειτα μειωμένης αναπαραγωγικής δυνατότητας και τέλος ο διαχωρισμός γίνεται πλήρης, δεν μπορεί να γίνει αναπαραγωγή και έχουμε νέο είδος. Έτσι εξηγείται για ποιόν λόγο υπάρχουν είδη που σχετίζονται μεταξύ τους, περισσότερο από ότι με άλλα, καθώς αποτέλεσαν διαφοροποιήσεις από κοινό πρόγονο, συνεπώς μοιάζουν αρκετά μεταξύ τους. Η συσχέτιση αυτή είναι εμφανής τις περισσότερες φορές και μας βεβαιώνει ότι ο σκύλος και ο λύκος προέρχονται από κοινή ρίζα.
Κατ’ εμέ ο σκύλος προέρχεται από το λύκο, εξ ου και η επιστημονική του ονομασία : Canis lupus familiaris όπου lupus = λύκος στα λατινικά Αντίστοιχη συσχέτιση υπάρχει και μεταξύ των διαφόρων φυλών στο σκύλο, όπου μάλιστα είναι εμφανές ότι κάποιες φυλές έχουν μεγαλύτερη συσχέτιση μεταξύ τους από ότι με άλλες, καθότι προέκυψαν από κοινό κλάδο διαφοροποίησης.

Ο Δαρβίνος επίσης αναλύει την έννοια της φυσικής επιλογής, μέσω της οποίας επιβιώνουν οι οργανισμοί που είναι καλύτερα προσαρμοσμένοι στο περιβάλλον τους. Οι επιβιώσαντες οργανισμοί αφήνουν απογόνους και με τον τρόπο αυτό περνούν μέσω της κληρονομικότητας τα χαρακτηριστικά τους στην επόμενη γενιά. Αποτέλεσμα είναι οι οργανισμοί στο πέρασμα των γενεών να προσαρμόζονται καλύτερα στο περιβάλλον τους, καθώς επιβιώνουν και κληροδοτούν τα χαρακτηριστικά τους οι καλύτερα προσαρμοσμένοι, δλδ οι δυνατότεροι και ικανότεροι. Προϋπόθεση για τη λειτουργία της φυσικής επιλογής είναι οι οργανισμοί να μην είναι πανομοιότυποι, αλλά να υπάρχει ένας βαθμός τυχαίας μικροδιαφοροποίησης, ώστε να συσσωρευτούν τα ευνοϊκότερα χαρακτηριστικά.

Σημαντικό στοιχείο της εξελικτικής θεωρίας είναι η μη κληρονομικότητα των αποκτημένων χαρακτηριστικών κατά τη διάρκεια της ζωής ενός οργανισμού. Η επιστήμη έχει ήδη αποδείξει με την ανακάλυψη του γενετικού υλικού –DNA– ότι το γενετικό υλικό δεν αλλάζει κατά τη διάρκεια της ζωής του ατόμου. Άλλωστε το γενετικό υλικό αποτελεί πλέον και αποδεικτικό στοιχείο της ταυτότητας του ατόμου, πράγμα που γίνεται καθότι αμετάβλητο. Ο μηχανισμός της εξέλιξης υποδηλώνει ότι όσοι οργανισμοί προσαρμοστούν στο περιβάλλον και επιβιώσουν θα κληροδοτήσουν το γενετικό τους υλικό στους απογόνους, εάν βέβαια κάνουν απογόνους. Συνεπώς τα είδη αλλάζουν μόνο μέσω της φυσικής επιλογής και όχι από επίκτητα χαρακτηριστικά.

Άλλος μηχανισμός επιλογής είναι η σεξουαλική επιλογή. Το θηλυκό επιλέγει το αρσενικό με το οποίο θα δώσει απογόνους. Ο μηχανισμός αυτός είναι δευτερεύων, καθώς η επιλογή γίνεται ανάμεσα από ήδη επιβιώσαντες μέσω της φυσικής επιλογής. Εδώ μπαίνει μία κρίσιμη παράμετρος που πρέπει να έχουμε πάντα κατά νου στο σύγχρονο σκύλο : Ότι πλέον ΔΕΝ επιλέγει το θηλυκό το αρσενικό, αλλά ο άνθρωπος, ο εκτροφέας. Με δικά του κριτήρια, σκοπούς και στόχους. Αυτό είναι καθοριστικό για τη συνέχεια.

(Συνεχίζεται αν και όταν, λόγω χρόνου και διάθεσης)
 
  • Like
Reactions: Hiraeth


east49

Well-Known Member
6 Δεκεμβρίου 2012
3.743
5.061
Για το κυριως θεμα σας δεν εχω αποψη κ να με συγχωρειτε, αλλα μιας κ διαβαζω το θεμα, θα σταθω σε αυτο εδω:

Αν και δεν αναφέρθηκα σε ποιότητα ζωής θα προσπαθήσω να απαντήσω.
Το κάνε κόρσο ας πούμε,(προγναθική φυλή),δεν νομίζω να βασανίζεται από όλα αυτά που λες.
Σε αντίθεση με το αγγλικό μπουλντόγκ που μπορεί να βασανίζεται.Όμως είναι θύμα υπερτυπισμού,κάτι που δεν ισχύει για όλες τις προγναθικές φυλές. Αν και καλά θα ήταν να είχαμε μαρτυρίες κατόχων από το φόρουμ.
Κατ αρχην βραχυκεφαλο χαρακτηριζεται ενα σκυλι που η αναλογια ρυγχους ειναι μικροτερη απο του κρανιου. Το πρωτο σημειο ειναι οτι δεν εχουμε απολυτο μεγεθος, δλδ μπορει να μιλαμε για ρυγχος 5 ποντων κ κρανιο 10 η για ρυγχος 10 ποντων κ κρανιο 20..... Βραχυκεφαλα κ τα δυο το ενα με κεφαλακι κ το αλλο με κεφαλα κ φυσικα αλλη δυναμη δαγκωματος το ενα αλλη το αλλο.....

Μετα, το cane corso ΔΕΝ ΗΤΑΝ (κ δεν ειναι απολυτα ακομα) προγναθικο!
Το κατα FCI πρωτυπο οριζει undershot (until 5mm) kl level acceptable, ενω ο AKC δεχεται ολους τους τυπους δαγκωματων την στιγμη που η Ιταλοι κτηνοτροφοι μιλανε για sissor bite κ level τονιζοντας ομως οτι αυτο που τους ενδιεφερε ηταν το μεγεθος του κρανιου κ του ρυγχους να ειναι τετοιο που ο σκυλος να εχει και εξαιρετικη αναπνοη αρα αντοχη στην γενικοτερη ζωη του.
Ειναι το σημειο σκοτωμου των μισων αναβιωτων της φυλης με τους αλλους μισους κ ο λογος που η φυλη εχει χωριστει πλεον στα δυο κ μιλαμε για εργασιακο τυπο κ εκθεσιακο τυπο (με διαφορετικο χαρακτηρα βεβαια αλλα αυτο ειναι αλλο κεφαλαιο).

Αλλα, λιγη ιστορια, των corso περιληπτικα:
Πριν το 1994 η φυλη ηταν μια ενιαια με το mastino napolitano μεχρι που το corso αναγνωριστηκε ως ο ελαφρυς τυπος του πρωτου. Το mastino ποτε στην ιστορια του δεν ηταν undershot. Σημερα ολα τα εκθεσιακα cane corso ειναι.

Τι πραγματικα αλλαξε κ εφτασε το corso απο sissor/level να ειναι full undershot κ να θυμιζει boxer???

Κατ αρχας η ανθρωπινη επιλογη. Μιας κ η φυση "επιδοτει" το ψαλιδωτο, σημαινει οτι για να δημιουργησεις σταθερους απογονους undershot το χαρακτηριστικο συνειδητα το πεταξες κ δεν θα το ξαναβρεις.....
Μετα τα γονιδια. Απο undershot παιρνεις undershot με μια ανω γναθο να μειωνεται συνεχως με οτι αυτο συνεπαγεται για την οδοντοστοιχεια κ την αναπνοη κ φυσικα τα.... απολυτα μεγεθη.
Τελος τα κεφαλια που μικρυναν αρα κ οι μουσουδες κατ αναλογια με το προηγουμενο προβλημα να πολλαπλασιαζεται......

Και συνοψιζοντας, ΝΑΙ το corso σε θεμα δαγκωματος ειναι ενα ΘΥΜΑ του υπερτυπισμου, καποιου που αποφασισε να καταρτησει το προτυπο κ να περιορισει τον τυπο δαγκωματος ωστε να "διαφοροποιηθει απο το μαστινο" (επισημη δικαιολογια) και ΝΑΙ συνοδευεται απο ΠΟΛΛΑ προβληματα υγειας που στο μελλον θα γινουν καταστροφικοτερα (μενει απλα να περασουν κανα δυο δεκαετιες) που πλεον ο εκθεσιακος τυπος θα μοιαζει με bulldog κ ουτε καν με boxer.......

Αυτα....
 
  • Like
Reactions: sea-mol and AGRIAN


cygor

Well-Known Member
15 Νοεμβρίου 2015
623
1.496
41
Για το κυριως θεμα σας δεν εχω αποψη κ να με συγχωρειτε, αλλα μιας κ διαβαζω το θεμα, θα σταθω σε αυτο εδω:

...ενω ο AKC δεχεται ολους τους τυπους δαγκωματων την στιγμη που η Ιταλοι κτηνοτροφοι μιλανε για sissor bite κ level τονιζοντας ομως οτι αυτο που τους ενδιεφερε ηταν το μεγεθος του κρανιου κ του ρυγχους να ειναι τετοιο που ο σκυλος να εχει και εξαιρετικη αναπνοη αρα αντοχη στην γενικοτερη ζωη του.

Αυτα....
Σαφη γνωμη των Ιταλων για το θεμα του δαγκωματος του Corso ακομα δεν εχω σχηματισει μιας και ο καθενας λεει τα δικα του, σιγουρα ομως δεν θα ελεγα σαν συνολο οτι μιλανε για ψαλιδωτο...
Ακομα και οι μεγαλοι Stefano Gandolfi και Fernando Casolino υποστηριζουν muzzle 1/3 of the head, teeth lightly undershot.
 
  • Like
Reactions: GRDANE


east49

Well-Known Member
6 Δεκεμβρίου 2012
3.743
5.061
@cygor

Muzzle 1/2 ηταν παντα, κ σε προτρεπω να διαβασεις οποιαδηποτε συνεντευξη (η βιβλιο) του Paolo Breber η κειμενα συνεντευξεις κ αρθρα του Flavio Bruno που εχουν γραψει πολλα για το θεμα, για να σχηματισεις αποψη.

Μπορεις να διαβασεις επισης πολλα στις σελιδες τους η να απευθυνθεις κατευθειαν σε "παραδοσιακους" εκτροφεις ζητωντας σκυλο undershot. Μολις φας το βρισιμο της αρκουδας θα σχηματισεις ακομα καλυτερη αποψη :p
 


spyv

Well-Known Member
8 Αυγούστου 2011
2.566
5.977
Πειραιάς
Μετα, το cane corso ΔΕΝ ΗΤΑΝ (κ δεν ειναι απολυτα ακομα) προγναθικο!
Το κατα FCI πρωτυπο οριζει undershot (until 5mm) kl level acceptable,
sorry @AGRIAN , για το off- topic.

@east49 , αντιγραφω απο το il cane corso των casolino, gandolfi:

ο morsiani που συνεταξε το προτυπο, αναφερει με τον gandolfi στο commento allo standard για τις μασελες τους:

"Nel cane corso il leggero prognatismo è dato dal superamento di 5mm degli incisivi dell' arcata inferiore dei loro corrispodenti dell' arcata superiore. La misura di 5mm è un valore medio ottimale."

η επιθυμητη δε αναλογια κρανιου/ ρυγχους κατ' αυτους ειναι 66/ 34 %.
 






east49

Well-Known Member
6 Δεκεμβρίου 2012
3.743
5.061
@spyv

Δεν καταλαβαινω την διαφωνια, μιας κ το ανεφερα παραπανω. Οι μισοι υποστηριζαν αυτο, οι μισοι το αλλο κ τωρα εχουν χωριστει στα δυο κ τραβηξαν αλλους δρομους........

Οποιος διαβασει κειμενα και των υπολοιπων επισης αναβιωτων της φυλης θα εχει ολοκληρωμενη αποψη απο τις δυο πλευρες.

@sea-mol
Λεει οτι το cane corso ηταν undershot με μεση τιμη τα 5mm.
Λεει ο morsiani βεβαια που εφτιαξε το προτυπο κ μερικοι ακομα βριζουν.....

Παρ αυτα εγω θετω ενα ερωτημα:
Το corso ηταν ο ελαφρυς τυπος του mastino.
Το corso ΠΟΤΕ δεν εξετραφει με "προδιαγραφες δαγκωματος" οπως γινεται σημερα, αλλα με βαση την γενικοτερη λειτουργικοτητα του. Εκτρεφοταν "να κανει την δουλεια" κοινως.

-Με το mastino να ειναι κυριως ψαλιδωτο, ειναι ποτε δυνατον το corso να εγινε χωρις...... "επιλεκτικη εκτροφη" undershot???
 
  • Like
Reactions: sea-mol


spyv

Well-Known Member
8 Αυγούστου 2011
2.566
5.977
Πειραιάς
@spyv

Δεν καταλαβαινω την διαφωνια, μιας κ το ανεφερα παραπανω. Οι μισοι υποστηριζαν αυτο, οι μισοι το αλλο κ τωρα εχουν χωριστει στα δυο κ τραβηξαν αλλους δρομους........

Οποιος διαβασει κειμενα και των υπολοιπων επισης αναβιωτων της φυλης θα εχει ολοκληρωμενη αποψη απο τις δυο πλευρες.
δεν εγραψα οτι διαφωνουμε.
ποιους αναβιωτες της φυλης εννοεις;
 


east49

Well-Known Member
6 Δεκεμβρίου 2012
3.743
5.061
Ανεφερα παραπανω Paolo Breber κ Flavio Bruno με τον δευτερο να ειναι καθηγητης κτηνιατρικης με πολλες μελετες επι του θεματος, που ειχε αποτελεσει κ προεδρος του SACC κ αποχωρησε και εξ αιτιας αυτου του θεματος κ της διαφωνιας του......
 
  • Like
Reactions: zenio


cygor

Well-Known Member
15 Νοεμβρίου 2015
623
1.496
41
@cygor

Muzzle 1/2 ηταν παντα, κ σε προτρεπω να διαβασεις οποιαδηποτε συνεντευξη (η βιβλιο) του Paolo Breber η κειμενα συνεντευξεις κ αρθρα του Flavio Bruno που εχουν γραψει πολλα για το θεμα, για να σχηματισεις αποψη.

Μπορεις να διαβασεις επισης πολλα στις σελιδες τους η να απευθυνθεις κατευθειαν σε "παραδοσιακους" εκτροφεις ζητωντας σκυλο undershot. Μολις φας το βρισιμο της αρκουδας θα σχηματισεις ακομα καλυτερη αποψη :p
Να επισημανω οτι διαφωνια μου δεν ειναι για το πιο ειναι το σωστο αλλα για το οτι δογματικα αναφερεις "την στιγμη που η Ιταλοι κτηνοτροφοι μιλανε για sissor bite κ level"
θελω να πω δηλαδη οτι εβαλα εγω δυο ονοματα εβαλες εσυ δυο ονοματα και καταληξαμε σαυτο που εχω πρωτοαναφερει οτι οι Ιταλοι λενε ο καθενας το δικα του οποτε και δεν μπορουμε να εχουμε σαφη εικονα, μιας και παραδοσιακα βγαζανε σκυλια και απο τις 2 εκδοχες...ενταξει μεχρι εδω;
απο κει κι επειτα δεν εχω διαβασει πουθενα οτι η μουσουδα πρεπει να ειναι το μισο κεφαλι του σκυλου...Νομιζω θα εμοιαζε αστειο ενα τετοιο κορσο...
και τελος φυσικα και υπαρχουν παραδοσιακοι εκτροφεις που στηριζουν αντερσοτ και αφου θες ντοκουμεντα καποιες αναφορες γινονται και στο ρουστικο
νομιζω καπου στο τελος δειχνουν και δαγκωματα αντερσοτ...οποτε το γλυτωνω το βρισιμο :p
 


east49

Well-Known Member
6 Δεκεμβρίου 2012
3.743
5.061
@cygor
Ποιος μιλησε για
απο κει κι επειτα δεν εχω διαβασει πουθενα οτι η μουσουδα πρεπει να ειναι το μισο κεφαλι του σκυλου.
Αναλογια 1/2 σημαινει μουσουδα 5 δαχτυλα κεφαλι 10.....
Ενα μερος μουσουδα δυο μερη κεφαλι.....
Η το 66/34 % που αναφερθηκε ποιο πριν κλπ κλπ κλπ
Αυτο ειναι αποδεκτο γενικα, δεν ειναι και αυτο για διαμαχη!!

Για το δαγκωμα σου ειπα.
Διαβασε κειμενα κ απο τις δυο πλευρες.
Δεν τα λεει ο μπακαλης της γειτονιας, ουτε γω... ενας πρωην προεδρος του πρωτου "ομιλου" της φυλης το λεει, μεταξυ αλλων.
Τελος αν θες να φας κ εσυ το βρισιμο σου, να σου δωσω τα στοιχεια απο καμια 10αρια γελαδοβοσκους να δεις αντιδρασεις αν ζητησεις undershot σκυλο......

Υ. Γ. Καπου εχω στο αρχειο μια προσφατη συνεντευξη ενος γνωστου κ πολυβραβευμενου εκτροφεα της φυλης με αρκετους It. CH. στο εκτροφειο του, που λεει ανοιχτα οτι "αν καποιος μας ρωταγε 20-30 πριν τι δαγκωμα εχουν τα σκυλια μας δεν ξεραμε να απαντησουμε. Σιγουρα ομως ειχαν μεγαλο κεφαλι κ αυτο που σημερα θα λεγαμε μεγαλη μουσουδα. Τα σκυλια μας τα εκτρεφαμε για να ειναι λειτουργικα, οχι για να εχουν ενα συγκεκριμενο χαρακτηριστικο"
Μολις την ανασυρω θα στην στειλω....
 
  • Like
Reactions: sea-mol


sea-mol

Well-Known Member
18 Μαρτίου 2011
6.882
8.847
Πρέβεζα
απο κει κι επειτα δεν εχω διαβασει πουθενα οτι η μουσουδα πρεπει να ειναι το μισο κεφαλι του σκυλου...Νομιζω θα εμοιαζε αστειο ενα τετοιο κορσο...
Με το 1/2 η east αναφέρεται σε αυτό που λέει το πρότυπο:
Muzzle: Strong, square, noticeably shorter than the
skull, ratio muzzle : skull approximately 1 : 2
Δηλαδή στο σύνολο της κεφαλής το ρύγχος είναι 33,3 και το κρανίο 66,6
 


Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.445
12.860
Aθήνα
Μετα, το cane corso ΔΕΝ ΗΤΑΝ (κ δεν ειναι απολυτα ακομα) προγναθικο!
Το κατα FCI πρωτυπο οριζει undershot (until 5mm) kl level acceptable, ενω ο AKC δεχεται ολους τους τυπους δαγκωματων την στιγμη που η Ιταλοι κτηνοτροφοι μιλανε για sissor bite κ level
-Με το mastino να ειναι κυριως ψαλιδωτο, ειναι ποτε δυνατον το corso να εγινε χωρις...... "επιλεκτικη εκτροφη" undershot???
Από δύο σκύλους με ψαλιδωτο δάγκωμα, μπορεί να πάρεις προγναθικο ή υπογναθικο σκύλο.
Από δύο προγναθικους όμως δεν παίρνεις ψαλιδωτο.
Αυτό παραπέμπει σε υποτελή γονίδια.
Το ποσό προγναθικο θα βγει (5mm ή 1cm) είναι κάτι που φαντάζομαι δύσκολα μπορείς να προβλέψεις, πόσο μάλλον να σταθεροποιήσεις.
Η ουσία είναι πως άπαξ και ζητείται από οποιοδήποτε πρότυπο undershot bite, ζητείται η εξαφάνιση του κυρίαρχου level ή scissor bite από την γενετική δεξαμενή της φυλής.
 
  • Like
Reactions: GRDANE and east49


sea-mol

Well-Known Member
18 Μαρτίου 2011
6.882
8.847
Πρέβεζα
Ερώτηση κρίσεως (κρίσιμη δηλαδή) για τον προγναθισμό.
Τους παράλληλους άξονες στο Μαστίνο και τους συγκλίνοντες (που ευνοούν προγναθισμό) στο Κάνε, πότε τους θεσπίσανε? Έχουμε παλιές φωτογραφίες από κανε με παράλληλους?
Έχουν γνώμη για τους άξονες οι "παραδοσιακοί εκτροφείς" east?
Στο δικό μου το φτωχό κυνολογικά μυαλό, είναι ένα σημαντικότατο όριο ανάμεσα στις Μαστιφ και τις Μολοσσοειδείς φυλές το αν θα φύγουν οι άξονες σε συγκλίνοντες.
Μήπως κάπου εκεί τα κάνανε λίγο μούτι τα πράγματα?
Ενημερώστε πλιζ
 


cygor

Well-Known Member
15 Νοεμβρίου 2015
623
1.496
41
@cygor
Ποιος μιλησε για

Αναλογια 1/2 σημαινει μουσουδα 5 δαχτυλα κεφαλι 10.....
Ενα μερος μουσουδα δυο μερη κεφαλι.....
Η το 66/34 % που αναφερθηκε ποιο πριν κλπ κλπ κλπ
Αυτο ειναι αποδεκτο γενικα, δεν ειναι και αυτο για διαμαχη!!
και που το διαφορετικο απο αυτο που ανεφερα εγω και διαφωνησες; "muzzle = 1/3 of the head"
δηλαδη αν σφαξουμε ενα κορσο και του μετρησουμε το κεφαλι με μια μεζουρα οφ δε ενταηρ χεντ ουαν/θερντ ιζ δε μασολ :p
απλα εσυ λες δε μαζολ ισ χαφ οφ δε ρεστ οφ δε χεντ, σο φακιν γουατ να πουμε :p

@cygor
Για το δαγκωμα σου ειπα.
Διαβασε κειμενα κ απο τις δυο πλευρες.
την στιγμη που η Ιταλοι κτηνοτροφοι μιλανε για sissor bite
αη ρεστ μαη κεης..!!
 




Στατιστικά Forum

Θέματα
33.123
Μηνύματα
895.931
Μέλη
19.938
Νεότερο μέλος
panos95