Σκύλος και λύκοι σε GoPro


canis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
1.410
6.538
Στην Σουηδία έχει αρχίσει η εποχή κυνηγιού της άλκης και αυτό, όπως κάθε κυνήγι, ενέχει αρκετούς κινδύνους.

Στο video η Κλάρα, ένα Swedish Elkhound, κυνηγά και σε κάποια στιγμή συναντά δύο λύκους. Η όλη συνάντηση καταγράφεται από μια GoPro κάμερα που φέρει ο σκύλος. Η Κλάρα "κληρονόμησε" ένα τραύμα στην πλάτη που χρειάστηκε ράμματα και καμιά 15αριά μικρότερα που δεν χρειάστηκαν ιδιαίτερη περιποίηση. Ο ιδιοκτήτης λέει πως γλύτωσε χάρη στο προστατευτικό κυνηγετικό στηθόλουρο/γιλέκο.

Εγώ πάλι βλέπω συνεχώς το video προσπαθώντας να κατανοήσω την συμπεριφορά των λύκων. Δε μπορώ να υποστηρίξω πως είναι επιθετική, αλλά περισσότερο "περιεργαστική" και... παιχνιδιάρικη. Από την άλλη ο λύκος δεν είναι τόσο "τσαμπουκάς" και "φωνακλάς" όταν επιτίθεται. Νομίζω όμως ότι 10 περίπου λεπτά αρκούν και με το παραπάνω σε δύο λύκους για να μπορέσουν να σκοτώσουν το θήραμα ή την απειλή. Αυτοί μοιάζουν περισσότερο να ανταπέδωσαν στο σκύλο μια επιθετική συμπεριφορά, ενώ εκείνοι είχαν μια πιο "παιχνιδιάρικη" διάθεση... Εικασίες βέβαια.

 


ghelly

Well-Known Member
17 Απριλίου 2012
11.220
5.730
Πάτρα
Όντας παντελώς άπειρη με μόνη "γνώση" ό,τι έχω αποκομίσει από ντοκυμαντερ για τις αγέλες λύκων.... χωρίς να ειμαι παρατηρητής λύκων στο αττικό :whistle:
δεν βλέπω και εγώ "καυγά". Περισσότερο σαν να θέλουν να μυριστούν/επεξεργαστούν την Κλάρα παρά σαν να θέλουν να την εκδιωξουν/κυνηγήσουν/σκοτώσουν. Αν ήταν θέμα επίθεσης φαντάζομαι δεν θα υπήρχαν τα "διαλείμματα" που βλέπουμε. Θα ήταν επίθεση γερή ώσπου να την εξοντώσουν. Συν οτι οι λύκοι κυνηγούν και επιτίθενται σε αγελες, εδώ δεν φαίνεται καν να εμπλέκεται ο δεύτερος λύκος.

Γράφεις ότι η Κλάρα κυνηγούσε... μήπως ήταν ήδη σε alert mode και αυτό τσίτωσε και τους λύκους (που παρόλα αυτά δεν τους αντιλαμβάνομαι με επιθετική διάθεση)?

Ξανατονίζω.... παντελώς άσχετη...
 


ioanna a

Well-Known Member
21 Ιανουαρίου 2014
2.239
3.079
Φυσικά ως ασχετάρα:
για εμενα προσπαθούν να σιγουρευτούν ότι δεν θα ξαναπατήσει πόδι εκεί.εισέβαλε στη περιοχή τους (βρήκε τη φωλια τους; ) ''Ελα σκυλάκι τρέξε - για να σου κρατσανίσω τα πόδια από πίσω, χωρίς να δαγκωθώ εγώ''

ο λύκος που συμμετέχει λιγότερο μου μοιάζει θηλυκός από το προσωπάκι , ενώ ο άλλος αρσενικός. Εσάς;

πολύ τυχερός ο ιδιοκτήτης........πάρα πολύ τυχερός
Υ.Γ : κυκλοφορούν και παρατηρητές λύκων στο αττικό πάρκο; (και στο φορουμ; κάτι είχε πάρει το μάτι μου.)
 


canis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
1.410
6.538
Ναι, κυνηγούσε. Σε ότι mode και να ήταν η συνάντηση σκύλου με λύκο έχει πάντα έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα που δεν μπορώ εύκολα να περιγράψω. Το έχω ζήσει προσωπικά με σκύλο (και δικό μου) και λύκους (διαφορετικούς και σε διαφορετικά μέρη) σε "αιχμαλωσία".

Υπάρχει ένα δέος και μια υποταγή από πλευράς σκύλου ή μια επιθετικότητα (αμυντική κυρίως) ανάλογα την φυλή. Σίγουρα η σκυλίτσα ένιωσε ότι απειλείται και προσπάθησε να αμυνθεί. Το ότι ήταν θηλυκό ίσως να έπαιξε και αυτό ρόλο στην προσέγγιση των λύκων.

Τι να πω; Εικασίες κάνω κι εγώ με βάση αυτό το video και μόνο, αλλά έχει ενδιαφέρον.
 


ghelly

Well-Known Member
17 Απριλίου 2012
11.220
5.730
Πάτρα
Ωραίο και χρήσιμο θα ήταν αντι για gopro φορεμένη στο στηθόλουρο, να την είχε ο ιδιοκτητης. Οπότε να έχουμε εικόνα και των 2 "αντιμαχόμενων" πλευρών. Θα ήταν σαφώς πιο διαφωτιστικό.

Αλλά παρόλα αυτά... πιστεύω ότι ο λύκος δεν χρειάζεται να "επιδείξει" την ανωτερότητα του στον σκύλο. Αν ήθελε να της κάνει κακό της σκύλας, θα της έκανε επιτόπου.... δεν θα "χαζολογουσε".
 


epial

Well-Known Member
24 Ιουλίου 2011
3.026
5.276
65
Aθήνα
Aπ οτι διάβασα, η σκύλα φορούσε ειδικό σιδηρόπλεκτο «φορεμα» που να αντέχει τις δαγκωνιές!
 


GRDANE

Well-Known Member
7 Σεπτεμβρίου 2007
6.817
5.047
patra
grdane.blogspot.com
εχουμε ενα θηρευτηνα συναντα δυο αλλους θηρευτες οι οποιοι μαλιστα δεν ενδιαφερονται ειδικα αν πεινανε για το ειδος που θα θηρεσουν...
αυτο που με μπερδεψε οτι δεν ακουγεται ουτε ενα λυχτισμα ενα γρυλισμα κι αυτο με προβληματισε στην αρχη...
οκ γι ατο λυκο το θεωρω φυσιολογικο αλλα οχι για το σκυλο..
αυτο που εγω νομιζω οτι παρακολουθησα ειναι οτι η σκυλα μολις ειδε τους δυο λυκους κολλησε... θελησε ν ααπομακρυνθει αλλα στο 056 δεχεται το πρωτο δαγκωμα κι αρχιζει να τρεχει... μεχρι που ο ενας λυκος της κλεινει το δρομο και στο 1,10 δεχεταοι το δευτερο δαγκωμα... απο εκει κι επειτα ο λυκος ειναι αγριμι δν θα κατσει να αντιπαρατεθει ευθεως βλεπουμε λοιπον τον ενα να απασχολει την σκυλα και ο αλλος να θελει να χωθει πισω...εκει βλεπουμε συνεχως τον ενα λυκο που πιστευουμε οτι παιζει αλλα δεν φαινεται ο δευτερος επειδη κυκλοφορει γυρω γυρω και η σκυλα ειναι σε διαρκως σε κινηση.... χεσμενη κατα βαθος.... γι αυτο και δεν γρυλλιζει παρα μονο αλλυχτα ελαχιστα στον καυγα οταν δεχεται μαλον τα σοβαρα δαγκωματα...
γι αυτο βλεπουμε τη σκυλα να τρεχει συνεχως προσπαθει να φυγει αλλα δεν την αφηνουν... μεχρι που τελικα δεν αποφευγει την συμπλοκη ...
μπραβο της και τυχερη που φορουσε και το σαμαρι θα μπορουσαν και να την πνιξουν... αλλα φοββονταν μαλον τα δοντια της....

αυτα νομιζω και συμπεραινω εγω οτι παρακολουθησα.....
 


st3li0s

Well-Known Member
26 Αυγούστου 2009
8.560
2.741
Θεσ/νίκη
Με την καμία δεν είναι παιχνιδιάρικη διάθεση...
Εγώ βλέπω μία πολύ καλή ανάπτυξη από πλευράς λύκων...ως "καιροσκόποι" δεν εμπλέκονται ευθέως και το πάνε γύρω γύρω...
Φαίνεται η ανωτερότητα των λύκων και η κατωτερότητα της σκύλας...
 
  • Like
Reactions: Aslan and GRDANE


canis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
1.410
6.538
Παιχνιδιάρικη όχι με την έννοια "Είμαστε φιλαράκια" αλλά όπως παίζει η γάτα με το ποντίκι που δεν έχει διάθεση (εκείνη την στιγμή) να το σκοτώσει και να το φάει.

Μπορεί να έχετε και δίκιο όμως, δεν μπορώ να καταλήξω σε ασφαλές συμπέρασμα.
 
  • Like
Reactions: GRDANE


GRDANE

Well-Known Member
7 Σεπτεμβρίου 2007
6.817
5.047
patra
grdane.blogspot.com
που δεν εχει διαθεση να το σκοτωσει και να το φαει αλλα .... τρωγεται να το αρπαξει...
ισως αυτο εσωσε τη σκυλα...
προσωπικα ξαναβλεποντας το βιντεο ειμαι σιγουρος οτι η αρχη εγινε απο τους λυκους στο 056...
 
  • Like
Reactions: sea-mol and Aslan


Aslan

Well-Known Member
12 Μαϊου 2014
1.024
1.882
Αθήνα, Φλύα
Και εγώ κλίνω ως προς την άποψη του GRDANE...
Ίσως δεν είναι το πιό αντιπροσωπευτικό video που μπορούμε να δούμε, μιάς και είναι από την αγέλη ενός πάρκου, αλλά σίγουρα διακρίνουμε τον τρόπο επίθεσης-επιβολής μιας ομάδας σε έναν λύκο που θυμίζει αρκετά τον τρόπο προσέγγισης της σκυλίτσας από τους δύο λύκους τους παραπάνω video.
 
  • Like
Reactions: GRDANE


spyv

Well-Known Member
8 Αυγούστου 2011
2.559
5.971
Πειραιάς
εμενα μου φαινεται οτι οι λυκοι εχουν επιθετικη διαθεση και απλα προσπαθουν να εξαντλησουν τον σκυλο. ισως αυτα που φορουσε τους κινησαν και την περιεργεια.

δεν μπορω να πιστεψω πως αγρια ζωα θα ειχαν διαθεση να παιξουν με ενα αγνωστο ζωο που βρισκεται ξαφνικα στο χωρο τους. δε βγαζει νοημα.

ο σκυλος φαινεται να ξαφνιαζεται οταν συναντα τον πρωτο λυκο και καταλαβαινει οτι ειναι στην περιοχη τους. το ιδιο επαθα κι εγω οταν εβλεπα το βιντεο.