Σφυρίχτρα καλέσματος;


joncr

Well-Known Member
23 Ιουλίου 2008
116
0
ydrefsi.blogspot.com
Θα ηθελα να μαθω κατι. Εχω δει στη τηλεοραση να χρησιμοποιουνται καποιες ειδικες σφυριχτρες σε σκυλους . Από οτι εχω καταλάβει αυτες οι σφυριχτρες λειτουργουν σε συχνωτιτα που δεν ακουει το ανθρωπινο αυτι αλλα μονο ο σκυλος. Τις χρησιμοποιουν απμαλλον αντι της εντολης ελα και μαλιστα σε αρκετα μεγαλες αποστασεις. Υπαρχει κατι τετοιο και ειναι λειτουργικό και αβλαβες; Θα με βολευε αρκετα....
 


ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.688
23
ATHENS
Yπάρχει σφυρίχτρα υπερήχων.

Εγώ πάντα την έχω μαζί μου όταν παίρνω το σκύλο στο βουνό. Μια φορά που τον έχασα (ήταν περίπου 6 μηνών κουτάβι, πήρε από πίσω ένα κοπάδι ελάφια, χάθηκε μέσα στο δασός και δεν ήξερε να γυρίσει) η σφυρίχτρα με βοήθησε να τον βρω. Την ιστορία την περιγράφω εδώ:

Αυτό πάντως που δεν ξεχνώ να παίρνω μαζί μου πάντα, όταν τον πάω βόλτα στο βουνό, είναι η σφυρίκτρα υπερήχων (μπορείς να την βρεις σε μεγάλα pet shop και η τιμή τους ξεκινά από 3 ευρώ.) Ένας κυνηγός μου είχε πει πως, με την σφυρίκτρα αυτή, ελέγχει τα σκυλιά του κατά την διάρκεια του κυνηγιού, με το να τους δίνει το στίγμα του. Αποδείχτηκε πολύτιμη συμβουλή!
Όταν ο δικός μου ήταν στην ηλικία της σκυλίτσα σου, κατά την διάρκεια μιας μεγάλης βόλτας στην Πάρνηθα, πέσαμε σε ένα κοπάδι ελάφια. Ο μικρός ενθουσιασμένος άρχισε να τα κυνηγά με αποτέλεσμα να εξαφανιστεί! Τρελάθηκα!
Είχε ήδη αρχίζει να νυχτώνει και μέσα στο πυκνό δάσος, όσο και να τον έψαχνα φωνάζοντας τον με τον άντρα μου, εκείνος δεν φαινόταν πουθενά!

Απελπισμένη και έτοιμη να βάλω τα κλάματα, θυμήθηκα την σφυρίκτρα υπερήχων που είχα στην τσάντα μου. Άρχιζα να σφυρίζω, προσπαθώντας να του δώσω το στίγμα μου στο δάσος. Ο μικρός εμφανίστηκε μετά από λίγα λεπτά, πανικοβλημένος. Προφανώς, κάποια στιγμή συνειδητοποίησε ότι μας έχασε και προσπαθούσε μάταια μέσα στην πυκνή βλάστηση να μας εντοπίσει. Μόλις άκουσε τον ήχο της σφυρίκτρας ήρθε τρέχοντας!
:)
 


denis

Well-Known Member
25 Απριλίου 2007
8.820
12
Athens
www.rottweiler-greece.net
Χρειάζεται εξάσκηση δεν υπακούει στο σφύριγμα με ''έλα'' αυτόματα.

Καλύτερα όταν τον ταίζεις ή με λιχουδιές.

Επίσης δεν θα το κάνεις πολύ συχνά, σε κάθε βόλτα. Η σφυρ'ιχτρα θα είναι για έκτακτη ανάγκη, για να μπορείς να ξέρεις σίγουρα ότι ο σκύλος θα έρθει αυτόματα και γρήγορα.

Η εξάσκηση πρέπει να γίνεται σταδιακά, με όλο και αυξανόμενη απόσταση, και αργότερα θα πρέπει να κρύβεσαι.
 


joncr

Well-Known Member
23 Ιουλίου 2008
116
0
ydrefsi.blogspot.com
Ευχαριστω. Πολύ χρησιμο και ενδιαφερον , ειδικά οταν παιρνω τα βουνα για φωτογραφηση και θα τον περνω μαζί μου.
 


ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.688
23
ATHENS
Χρειάζεται εξάσκηση δεν υπακούει στο σφύριγμα με ''έλα'' αυτόματα.
Βέβαια! Εμένα για να συνδυάσει τον ήχο της σφυρίχτρας με το «Έλα» τον παίρναμε με τον άντρα μου στη Μολα της Πάρνηθας και είχαμε μαζί μας από μια σφυρίχτρα ο καθένας και λιχουδιές.
Απομακρυνόμασταν ο ένας από τον άλλο στην αρχή 30 μέτρα, μετά 50, μετά 100 κτλ, φωνάζαμε το σκύλο και ταυτόχρονα σφυρίζαμε. Όταν ο σκύλος έρχονταν, τον ανταμείβαμε με λιχουδιές και χαδια. Ο σκύλος πήγαινε πάνω-κάτω μια στον ένα και μια στον άλλο. Τελικά συνδύασε τη σφυρίχτρα με το δικό μας κάλεσμα.
 


joncr

Well-Known Member
23 Ιουλίου 2008
116
0
ydrefsi.blogspot.com
...και φανταζομαι οτι η καθε σφυριχτρα θα εχει διαφορετικό εστω και ελαχιστα ηχο , ειτε επειτιδες , ειτε απο μη υψηλης αντιγραφης κατασκευη.... ( φαντασου να σφυρας στο βουνο και να μαζευονται καμια δεκαρια κυνηγόσκυλα , ή ξαφνικά να βλεπεις τον σκυλο σου να την κοπανάει :D )
 




ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.688
23
ATHENS
Έβγαλα φωτογραφία την σφυρίχτρα μου (να δω τι άλλο θα κάνω για σας :rolleyes:) για να σου δείξω τι εννοώ.
Τον ήχο της τον αλλάζεις, αλλάζοντας τις «βόλτες» της σφυρίχτρας από εδώ:




Σημ. Τώρα που ξαναβλέπω τη φωτογραφία, νομίζω πως δεν υπερέβαλα καθόλου όταν σας περιέγραφα πως κατάντησε το ακριβό δρύινο μου δάπεδο ο σκύλος.:mad:
 


Noela

Well-Known Member
25 Οκτωβρίου 2007
1.954
222
Παλλήνη
www.agilityadddicts.gr
Η σφυρίχτρα που έχω εγώ έχει ρύθμιση τόνου.
Μπορείς να σφυράς και να φωνάζεις τον σκύλο σου πριν τον ταϊσεις αν ενθουσιάζεται με το φαί.
 




Diogenes

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
155
0
32
Κομοτηνή
Άψογο Topic

Στο μέλλον ίσως να μου χρειαστεί αυτή η σφυρίχτρα αλλά και ο τρόπος με τον οποίο θα την μάθω στα σκυλιά μου:D
 




emi^^

Active Member
25 Ιουλίου 2008
30
0
cyprus
τι ειστε εσεις ρε παιδια!!!καθε φορα που παρακολουθω ενα θεμα συνειδητοποιω ποσο λιγα γνωριζω για τους τετραποδους λατρεμενους μας φιλους.ειστε τρομεροι!εχω μαθει τοσα πολλα απο σας!!!σας ευχαριστω:):)
 




joncr

Well-Known Member
23 Ιουλίου 2008
116
0
ydrefsi.blogspot.com
Πλέον την εχουμε μαθει τέλεια. Οταν την ακούει παρατάει οτιδηποτε κανει , οσο μακριά και αν ειναι και τρεχει σε μενα σαν τρελό. Η εκμάθηση της ηταν αρκετα ευκολη. Σας τη συνηστω ειναι πολύ χρησιμη...:)
 


skylakos

Well-Known Member
30 Αυγούστου 2008
3.528
982
Χανια
Εγώ πάλι ρώτησα σε πετ σοπ, γιατί μου φαινόταν καλή ιδέα και μου είπαν να μη πάρω, γιατί επειδή έχουν όλες τον ίδιο ήχο,αν τον χάσω, μπορεί να έχει οποιοσδήποτε άλλος, να σφυρίξει και να μου το πάρει.Μου φάνηκε λογικό και ...επικίνδυνο.Τι λέτε γι' αυτό;
 




skylakos

Well-Known Member
30 Αυγούστου 2008
3.528
982
Χανια
Όχι πολύ.Αποκλείεις την περίπτωση να τον χάσω σε βουνό και να υπάρχουν κυνηγοί με την ίδια σφυρίχτρα(αυτοί συνήθως έχουν) και να παρασυρθεί προς άλλη κατεύθυνση;Ποιος μου εγγυάται ότι θα τον ξαναβρώ;
 


kokoni

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
10.349
97
16
earth
κοίτα...
ως ηχολήπτης μπορώ να σε διαβεβαιώσω ότι (ειδικά σε θέμα υπέρηχων) κάθε σφυρίχτρα έχει άλλο ήχο
και να τύχει να πάει προς άλλη κατευθυνση αν σφυράς κι εσύ θα έρθει προς τα εσένα τελικά

εγώ δεν της έχω δεί...παράγουν και ήχους ταυτόχρονα?δηλαδή ακούς κι εσύ όταν σφυράς? θέλω να πώ ότι μπορείς να παράγεις ένα ρυθμικό μοτίβο σφυρώντας όπως 3 κοντά σφυρίγματα τρία μακριά π.χ. και έτσι να είσαι σίγουρότερος ακόμα ότι δεν θα γίνει παρεξήγηση:)
 


skylakos

Well-Known Member
30 Αυγούστου 2008
3.528
982
Χανια
Δεν ξέρω αν ακούω κι εγώ το σφύριγμα, να πω την αλήθεια.Δεν το ρώτησα.Απλά σκέφτηκα ότι ο πετσοπάς να πουλήσει θέλει.Τι όφελος έχει να μου πει να μην την πάρω;Ρυθμικό μοτιβό,ε;Καλό...Αυτό μ' αρέσει εδώ.Με βάζετε σε σκέψεις για πράγματα που πίστευα ότι είχα καταλήξει.Θα το ψάξω λίγο ακόμα.Ευχαριστώ.
 


Στατιστικά Forum

Θέματα
33.114
Μηνύματα
895.820
Μέλη
19.924
Νεότερο μέλος
ALEXANDRA MOSCHOU