Επαγγελματίας κυναγωγός (dog handler)

Στην Ελλάδα, αλλά και στις περισσότερες χώρες τον ρόλο του ανθρώπου που παρουσιάζει και χειρίζεται τον σκύλο στον στίβο τον έχει ο ιδιοκτήτης ή ο εκτροφέας.

Στις περισσότερες περιπτώσεις ο ιδιοκτήτης ή ο εκτροφέας είναι ικανός να βγάλει σε πέρας και αυτό τον ρόλο, της παρουσίασης δηλαδή, αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις που ο σκύλος “αδικείται” από την παρουσίαση του ιδιοκτήτη ή/και εκτροφέα του.

Στο εξωτερικό (ίσως πολύ περισσότερο στις Η.Π.Α.) είναι αρκετά διαδεμένο το “φαινόμενο” (επάγγελμα), ο σκύλος να παρουσιάζεται από κάποιον τρίτο, έναν επαγγελματία κυναγωγό (χειριστή).

Υπάρχουν και στην χώρα μας άνθρωποι που μπορούν και αναλαμβάνουν ήδη να παρουσιάσουν σκυλιά τρίτων έναντι κάποιας αμοιβής (ή απλά λόγω φιλίας). Όπως υπάρχουν και αλλοδαποί χειριστές (handlers) που δραστηριοποιούνται συχνά και με επιτυχία στους Ελληνικούς στίβους.

Σίγουρα το να παρουσιάζεις ο ίδιος τον σκύλο σου είναι ή μπορεί να είναι μια ευχάριστη διαδικασία και άλλος ένας τρόπος να περάσεις καλά μαζί του. Τι γίνεται όμως αν δεν μπορείς ή δεν θες, για διάφορους λόγους;

Οι επαγγελματίες κυναγωγοί μπορεί να είναι εξειδικευμένοι στην παρουσίαση μίας ή περισσότερων φυλών, αλλά, σε περιπτώσεις πολύ έμπειρων ανθρώπων, μπορεί να είναι ικανοί να χειριστούν όλες τις φυλές σκύλων και να τις παρουσιάσουν αξιόλογα.

Κάθε φυλή έχει τον δικό της τρόπο παρουσίασης, τον δικό της τρόπο που κινείται, διαφορετικό τροχασμό, διαφορετικό ταμπεραμέντο, κ.ο.κ.. Σε κάποια σκυλιά πρέπει να δοθεί έμφαση σε συγκεκριμένα ανατομικά χαρακτηριστικά στην παρουσίαση και σε άλλα σε ιδιότητες του χαρακτήρα τους.

Οι επαγγελματίες κυναγωγοί (dog handlers) μπορούν, ακόμα, να είναι υπεύθυνοι για το grooming (επιμέλεια εμφάνισης) του σκύλου ή ακόμα και να γίνουν εκπαιδευτές ή βοηθοί παρουσίασης, νέων ιδιοκτητών.

Πρέπει σίγουρα να γνωρίζουν το πρότυπο της φυλής που παρουσιάζουν και τις ιδιαιτερότητες παρουσίασης της.

Πολλές φορές, οι άνθρωποι αυτοί παρουσιάζουν σκυλιά κάθε εβδομάδα και μπορούν να είναι αφοσιωμένοι στις εκθέσεις μορφολογίας σκύλων σε σημείο που ο μέσος ιδιοκτήτης σκύλου δεν μπορεί.

Ο επαγγελματίας κυναγωγός μπορεί να συνδράμει στο έργο του καλού ιδιοκτήτη και του σωστού εκτροφέα για την ανάδειξη ενός πολύ καλού δείγματος φυλής, ενός εξαίρετου σκύλου.

Πολλές φορές είναι η λεπτομέρεια που έλειπε, η “τελευταία πινελιά” που θα κάνει ένα σκύλο να ξεχωρίσει.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Scroll to Top