Η Δημοκρατία της Ουζούπης και οι σκύλοι

Η Δημοκρατία της Ουζούπης και οι σκύλοι – Το όνομα σημαίνει “πέρα από τον ποταμό” ή “η άλλη πλευρά του ποταμού” στα Λιθουανικά και αναφέρεται στον ποταμό Βίλνια. Στην Ουζούπη τα σκυλιά έχουν το δικαίωμα να είναι σκυλιά…

Τι είναι η Ουζούπη

Η Ουζούπη (Užupis) είναι μια γειτονιά στο Βίλνιους, την πρωτεύουσα της Λιθουανίας. Η επαρχία είναι δημοφιλής στους καλλιτέχνες και συγκρίνεται με τη Μονμάρτρη στο Παρίσι και την Cristiania στην Δανία, που είναι και αυτή, μια ανεξάρτητη, αυτοδιαχειριζόμενη κοινότητα πολύ κοντά στο κέντρο της Κοπεγχάγης.

Η Δημοκρατία της Ουζούπης και οι σκύλοι
Η Δημοκρατία της Ουζούπης και οι σκύλοι

Η περιοχή έχει μία ιδιαίτερη μποέμ ατμόσφαιρα και μια γενική χαλαρή και καλλιτεχνική διάθεση. Γιατί οι πολίτες της Δημοκρατίας της Užupis πιστεύουν ότι η ζωή έχει πλάκα.

Πως δημιουργήθηκε η Δημοκρατία της Ουζούπης

Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 πολλοί καλλιτέχνες, φοιτητές, ποιητές, συγγραφείς και άνθρωποι με καλή διάθεση, αλλά λίγα χρήματα άρχισαν να μετακομίζουν στην περιοχή. Αναζητούσαν φθηνή διαμονή που η, μέχρι τότε παραμελημένη γειτονιά, μπορούσε να προσφέρει.

Σιγά-σιγά, οι καλλιτέχνες άρχισαν να διακοσμούν την περιοχή, γεμίζοντας τη γειτονιά με χρώμα, γλυπτά και κατασκευές αφήνοντας τα σημάδια τους σε αυτή τη σκοτεινή, αγνοημένη γωνιά της πόλης του Βίλνιους.

Την 1 Απριλίου 1997 η επαρχία αυτοανακηρύχθηκε ανεξάρτητο κράτος (Δημοκρατία της Ουζούπης). Έχει δικό της νόμισμα, πρόεδρο, υπουργικό συμβούλιο, κοινοβούλιο, σύνταγμα και στρατό. 

Σήμερα, η Užupis είναι μια από τις πιο ακριβές συνοικίες του Βίλνιους μετά την Παλιά Πόλη.  

Οι σκύλοι και η Δημοκρατία της Ουζούπης
Οι σκύλοι και η Δημοκρατία της Ουζούπης

Η Δημοκρατία της Ουζούπης και οι σκύλοι

Το Σύνταγμα της Ουζούπης αποτελείται από 41 άρθρα τα οποία εξασφαλίζουν στους πολίτες, μεταξύ άλλων, το δικαίωμα στο ζεστό νερό και τη στέγη, το δικαίωμα να είσαι μοναδικός, να αγαπάς, να είσαι ελεύθερος, να είσαι ευτυχισμένος (ή δυσαρεστημένος). Ο άνθρωπος έχει το δικαίωμα να πεθάνει, αλλά δεν είναι υποχρέωση του να το κάνει και ο άνθρωπος έχει το δικαίωμα να κάνει λάθη…

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στο Σύνταγμα για τους σκύλους με δύο άρθρα.

Στα άρθρα 11 και 12 βλέπουμε:

11. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να φροντίζει τον σκύλο μέχρι ένας από τους δύο να πεθάνει.

12. Ένας σκύλος έχει το δικαίωμα να είναι σκύλος.

Το σύνταγμα έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και κάποιες εκ των οποίων είναι τοποθετημένες σε έναν τοίχο κατά μήκος του Paupio gatvė

Η Δημοκρατία της Ουζούπης και το Σύνταγμα στα Ελληνικά
Η Δημοκρατία της Ουζούπης και το Σύνταγμα στα Ελληνικά

Ακολουθείστε το Dogforum και στο Google News

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Scroll to Top