Μια σύντομη αναδρομή στην ιστορία της ξηράς τροφής για σκύλους

Για περίπου 30.000 χρόνια ο σκύλος βρίσκεται στο πλάι του ανθρώπου και τρέφεται ως επί το πλείστον ή αποκλειστικά από αυτόν.

Ιστορία της ξηράς τροφής για σκύλους

Περνώντας σε “fast forward” 29.842 χρόνια, φτάνουμε στο 1860 περίπου όπου ο James Spratt, ένας νέος ηλεκτρολόγος από το Cincinnati, πήγε στο Λονδίνο για την επιχείρηση φωτισμού που λειτουργούσε.

Πως φτάσαμε ως εδώ...
Πως φτάσαμε ως εδώ…

Στο λιμάνι του Λονδίνου παρατήρησε ότι τα μέλη του πληρώματος από το πλοίο που είχε ταξιδέψει έριχναν κάποια μπισκότα που είχαν απομείνει από τις μερίδες του πλοίου στα σκυλιά που περίμεναν στην αποβάθρα. Τα “μπισκότα του πλοίου” (ship’s biscuits), ήταν η βασική τροφή για τους ναυτικούς για αιώνες. Το αλεύρι, το νερό και το αλάτι αναμειγνύονταν σε μια σκληρή ζύμη, ψήνονταν, αφήνονταν να σκληρύνουν και να στεγνώσουν. Τα μπισκότα αποθηκεύονταν εύκολα και είχαν εξαιρετικά μεγάλη διάρκεια ζωής. Αυτό ήταν σημαντικό τις ημέρες εκείνες, πριν από την ύπαρξη των ψυγείων. Αυτά τα μπισκότα έμοιαζαν πολύ με τα σημερινά μπισκότα σκυλιών.

Αυτό έδωσε στον Spratt την ιδέα να δημιουργήσει “ειδικά” μπισκότα για σκύλους, βολικά για τους ιδιοκτήτες σκύλων.

Βλέπετε, ο σκύλος είχε φτάσει να είναι κάτι σαν “είδος πολυτελείας”, ένα “αξεσουάρ” που ο κόσμος ασχολούνταν μαζί του από χόμπι και όχι από ανάγκη πλέον. Έτσι αναζητούσε την ευκολία μα και την ψευδαίσθηση ότι ταΐζει κάτι ιδιαίτερο, κάτι “εξειδικευμένο”.

Milkbone και η ιστορία της ξηράς τροφής για σκύλους
Milkbone και η ιστορία της ξηράς τροφής για σκύλους

Η συνταγή του Spratt για το πρώτο μπισκότο σκυλιών ήταν ένα μείγμα από σιτάλευρο, λαχανικά, παντζάρια και αίμα βοδινού. Το επιχειρηματικό εγχείρημα του Spratt ήταν επιτυχημένο, ικανοποιώντας μια νέα ζήτηση της αγοράς.

Το 1870 η ακμάζουσα επιχειρηματική δραστηριότητα του Spratt μεταφέρεται και στην Νέα Υόρκη και γεννιέται η Αμερικάνικη Αγορά Τροφών για Σκύλους.

Το 1880 ιδρύεται η Medicated Dog Bread, από τον κτηνίατρο A.C. Daniel στην Βοστόνη.

Το 1908 η εταιρία F.H. Bennet Biscuit άρχισε να παράγει μπισκότα σε σχήμα κόκαλου και άρχισε, επίσης, να παράγει την πρώτη τροφή για κουτάβια. Η ιδέα της παρασκευής τροφής για σκύλους σε διαφορετικά μεγέθη κροκέτας (μπισκότου, όπως λεγόταν) για διαφορετικές φυλές και ηλικίες σκύλων γεννιέται.

Τα κλασικά μπισκοτάκια για σκύλους
Τα κλασικά μπισκοτάκια για σκύλους

Το 1922 η Ken-L-Ration, εταιρία που δημιουργήθηκε από τους αδελφούς Chappel, από το Rockford του Illinois, έγινε το πρώτο κονσερβοποιημένο φαγητό σκυλιών στην αγορά. Κατασκευάστηκε από κρέας αλόγου και τα σκυλιά την λάτρεψαν. Ειδικά όταν οι αδελφοί Chappel άρχισαν να χορηγούν εκδηλώσεις για την εμπορία των προϊόντων τους και να διαφημίζονται σε δημοφιλείς ραδιοφωνικές εκπομπές όπως “Οι περιπέτειες του Rin Tin Tin”.

Η κονσερβοποιημένη τροφή για σκύλους έγινε τόσο δημοφιλής ώστε η εταιρεία έπρεπε να ξεκινήσει την αναπαραγωγή αλόγων μόνο και μόνο για να ικανοποιήσει την αυξανόμενη όρεξη των ιδιοκτητών και των σκύλων τους. Αποτέλεσμα η σφαγή περίπου 50.000 αλόγων ετησίως από τη δεκαετία του 1930.

Friskies και η ιστορία της ξηράς τροφής για σκύλους
Friskies και η ιστορία της ξηράς τροφής για σκύλους

Το 1931 η Nabisco (Η Εθνική Εταιρεία Μπισκότων) αγόρασε την εταιρεία Bennet η οποία μετονομάστηκε σε Milkbones. Άρχισαν, επίσης, μια εκστρατεία για να γίνουν πραγματικά τα Milkbones. Μια πλήρης «τυποποιημένη» τροφή για σκύλους της εποχής. Προσέλαβαν 3.000 πωλητές των οποίων η δουλειά επικεντρώνεται στην είσοδο των Milkbones στην εθνική συνείδηση. Αυτό εξασφάλισε ότι κάθε κατάστημα τροφίμων θα έχει το προϊόν διαθέσιμο.

Τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα για σκύλους, οι κονσέρβες, αυτή τη στιγμή υπερισχύουν σε δημοτικότητα. Γιατί; Οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων είδαν ότι τα σκυλιά τους προτιμούσαν την εμπορική υγρή τροφή για σκύλους σε σύγκριση με τα μπισκότα και τα αγόραζαν περισσότερο. Με αυτόν τον τρόπο συνεχίστηκαν τα πράγματα στον συνεχώς αυξανόμενο και κερδοφόρο χώρο της τροφής σκύλων μέχρι να αλλάξει τα πάντα ένα σημαντικό γεγονός.

Το 1941 το 90% της αγοράς τροφών για σκύλους ήταν οι κονσέρβες. Τα πράγματα άλλαξαν όμως λόγω του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου. Η ξηρή τροφή για σκύλους έγινε δημοφιλής και πάλι επειδή η παρασκευή κονσερβοποιημένων τροφών για σκύλους μειώθηκε δραματικά λόγω έλλειψης μετάλλων (χρησιμοποιούνταν για τον πόλεμο) και η κυβερνήσεις έπρεπε να αρχίσουν να εξοικονομούν και να διανέμουν με δελτίο τρόφιμα όπως το κρέας.

Ιστορια της ξηρας τροφης για σκυλους
Ιστορια της ξηρας τροφης για σκυλους

Το 1950 η εταιρεία Ralston Purina άρχισε να παράγει τα δημητριακά Chex με ένα ειδικό μηχάνημα (cooking extruder). Χρησιμοποιώντας τον “εξωθητήρα”, ένα μείγμα δημητριακών και άλλων συστατικών ωθούνται μέσω ενός σωλήνα όπου μαγειρεύονται υπό υψηλή πίεση και έπειτα διογκώνονται με αέρα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τα Chex που παραμένουν τραγανά μετά την προσθήκη γάλακτος. Αλλά τι έχει να κάνει αυτό με τους σκύλους;

Βλέπετε, εκείνο το διάστημα πολλοί ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων διαμαρτύρονταν για την πεπτικότητα και την υφή. Επίσης, την εμφάνιση του ξηρού φαγητού και του μπισκότου του σκύλου τους.

Αυτό οδήγησε το τμήμα κατοικίδιων ζώων της Purina να προσπαθήσει να πειραματιστεί χρησιμοποιώντας τον εξωθητήρα από το τμήμα δημητριακών για να κάνει “καλύτερη” τροφή για σκύλους… και το κατάφεραν! Μετά από 3 χρόνια έκαναν την εμφάνιση τους τα Dog Chow, μια μάρκα και σύνθεση που είναι ακόμα δημοφιλής μέχρι και σήμερα.

https://www.youtube.com/watch?v=ZMn_uB_0w5g
Ξηρά τροφή σκύλου

Από εκεί και μετά, λίγο πολύ, τα πράγματα είναι πιο γνωστά. Η βιομηχανία τροφής κατοικίδιων καταγράφει συνεχώς αυξανόμενα κέρδη, γιγαντώνεται και σε συνεργασία με την κτηνιατρική κοινότητα παρουσιάζει έρευνες και μελέτες που δείχνουν την ξηρά τροφή ως την ιδανικότερη τροφή για τα σκυλιά.

Λιγότερο από 100 χρόνια εντατικού marketing ήταν υπέρ αρκετά για να στείλουν στην απόλυτη λήθη τα υπόλοιπα 29.900 χρόνια… Μαζί με αυτά, αφήσαμε και την κριτική μας ικανότητα και την λογική.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Scroll to Top