Με το σκύλο για ψώνια και στο γιατρό

Όταν έρχεσαι σχεδόν καθημερινά σε επαφή με ανθρώπους που έχουν σκύλους και κυκλοφορείς σε μέρη που συχνάζουν πολλοί ιδιοκτήτες σκύλων με τα σκυλιά τους, καταλαβαίνεις για ποιο λόγο συμβαίνουν όσα συμβαίνουν. Τις περισσότερες φορές τα περιστατικά δαγκώματος και τσακωμών έχουν σαν αιτία την παντελή άγνοια για τη συμπεριφορά του σκύλου και την έλλειψη σεβασμού. Τόσο ως προς το ίδιο τους το ζώο όσο και ως προς τα άλλα σκυλιά και τους ανθρώπους.

Για παράδειγμα, πριν λίγο ιδιοκτήτης σκύλου έχει μπει με το σκύλο του σε pet shop μαζί με το σκύλο για ψώνια. Ο ιδιοκτήτης έχει τον σκύλο του ελεύθερο! Ναι, ελεύθερο… Διότι “Ακούει” και δεν υπάρχει πρόβλημα. Ο σκύλος γυρνά και μυρίζει σε μια ακτίνα 1-2 μέτρων από αυτόν.

Η εκπαίδευση και η γνώση είναι δύναμη! Ειδικά όταν ασχολείσαι με ένα ζώο που πρέπει να εκπαιδεύσεις και να καθοδηγείς για όλη του την ζωή

Ένας άλλος άνθρωπος και αυτός με το σκύλος του πάνε να μπουν στο κατάστημα μα μπλοκάρονται στην πόρτα από τον άλλο σκύλο που εμφανίζεται μπροστά τους. Ο ελεύθερος σκύλος είναι ένας ημίαιμος Μεγάλος Δανός και ο σκύλος που πάει να μπει είναι ένα Ρότβαϊλερ 12-16 μηνών στο λουρί. Τα σκυλιά έρχονται μούρη με μούρη. Το Ρότβαϊλερ τεντώνει το λουρί του και γαβγίζει/γρυλίζει και ο ημίαιμος γίγαντας σταματά μόνος του στους 20 πόντους και αρχίζει και αυτός να γαβγίζει. Οι απότομες κινήσεις των σκύλων ρίχνουν κάμποσα πράγματα από τα ράφια. Ο ιδιοκτήτης που είχε το σκύλος του στο λουρί παραλίγο να βρεθεί στο πάτωμα. Ένα παιδάκι που αγόραζε τροφή για χάμστερ μπαίνει πίσω από τον πάγκο και παρακολουθεί τρομαγμένο…

Με το σκύλο για ψώνια στο pet shop
Με το σκύλο για ψώνια στο pet shop

Ο ιδιοκτήτης του λυτού σκύλου φωνάζει “Μη φοβάστε!… Είναι χαζός!… Περάστε είναι πολύ φιλικός!”. Ελπίζω οι περισσότεροι να κατάλαβαν ποιος είναι ο χαζός της υπόθεσης. Η αλήθεια είναι πως και να ήθελες να περάσεις δεν μπορούσες από πουθενά διότι δύο τεραστίων διαστάσεων σκύλοι είχαν, όχι απλά γεμίσει το χώρο μα γκρεμίσει το χώρο.

Παρόμοια περιστατικά συμβαίνουν στα κτηνιατρεία και στους χώρους αναμονής. Ιδιοκτήτες που έχουν τα σκυλάκια τους χαλαρά στο λουρί δίνοντας τους μια ακτίνα 1,5 μέτρου να περιδιαβαίνουν ελεύθερα. “Α, είναι πολύ φιλικός!” σου λέει και πολλές φορές ακολουθεί η φράση “Έλα Τζακ να γνωρίσεις το σκυλάκι!” με το δικό μου σκυλάκι να μην θέλει να γνωρίσει τον Τζακ για τους ίδιους λόγους…

Αν το pet shop είναι ένα μέρος που μπορώ να μην πάω άμεσα ή ακόμα καλύτερα μπορώ να πάω δίχως το σκύλο μου (αλήθεια, για ποιο ρημαδολόγο έχουν την εντύπωση ότι είναι σωστό να φέρνουν το σκύλο στο pet shop; Για να διαλέξει ο ίδιος ο σκύλος τι θέλει να φάει ή να φορέσει;…), το κτηνιατρείο δεν είναι το ίδιο. Στο κτηνιατρείο όχι απλά πρέπει να πάω, μα πολλές φορές είμαι εκεί για κάτι στενάχωρο και σίγουρα δίχως να το επιθυμώ.

Η εκπαίδευση και η γνώση είναι δύναμη! Ειδικά όταν ασχολείσαι με ένα ζώο που πρέπει να εκπαιδεύσεις και να καθοδηγείς για όλη του την ζωή. Ένα ζώο που λες πως αγαπάς και νοιάζεσαι, που πρέπει να του προσφέρεις ασφάλεια, αυτοπεποίθηση και να του δείχνεις σεβασμό. Σεβασμό που πρέπει να δείχνεις και προς τα άλλα σκυλιά, μα και τους άλλους ανθρώπους γύρω σου, συμπεριλαμβανομένων των επαγγελματιών που φέρνεις σε πολύ δύσκολη θέση.

Με το σκύλο για ψώνια και στο γιατρό
Με το σκύλο για ψώνια και στο γιατρό

Μα είναι πολύ φιλικός… Κοίτα την ουρά του πως κουνιέται!

Ένα σκυλί θα κουνήσει την ουρά του για μια πληθώρα λόγων και συναισθημάτων. Είναι ζωτικής σημασίας να γνωρίζεται τι λέει το σκυλί σας με την ουρά του. Με βάση τη θέση της ουράς και την ταχύτητα που αυτή κινείται μπορείτε να έχετε μια εικόνα για το πώς αισθάνεται ο σκύλος. Για παράδειγμα, ένα χαμηλό, γρήγορο κούνημα μπορεί γενικά να δείχνει νευρικότητα ή ανασφάλεια, η οποία μπορεί να προκαλέσει φόβο και επιθετική απάντηση. Ένα υψηλό, “άκαμπτο” κούνημα μπορεί να σημαίνει υπερδιέγερση ή ένδειξη σκύλου έτοιμου να ξεκινήσει η “δράση”. Ο σκύλος θα κάνει άσχημες επιλογές σε αυτή την κατάσταση και θα καταστήσει ακόμα πιο δύσκολο τον έλεγχο εάν θα “ανέβει” περισσότερο. Ένα μέσο, μαλακό και χαλαρό κούνημα είναι συνήθως η εικόνα ενός χαλαρού και χαρούμενου σκύλου.

Δεν είναι όλα τα σκυλιά φιλικά προς τα άλλα σκυλιά και δεν οφείλουν να είναι

Έλα Τζακ να γνωρίσεις το φίλο σου!

Ένας χαιρετισμός ή μια γνωριμία “μούρη με μούρη” είναι γενικά πολύ αγενής, ενοχλητική και αφύσικη για το ζωικό βασίλειο και ιδιαίτερα τον κόσμο των σκύλων. Συνήθως δημιουργεί εντάσεις και συγκρούσεις σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Οποιοσδήποτε σκύλος μπορεί να θεωρήσει αυτή τη στάση ως απειλητική και να πάρει αμυντική και επιθετική στάση. Ένα τεταμένο λουρί σε συνδυασμό με μικρούς, κλειστούς χώρους έρχονται να κάνουν τα πράγματα ακόμα χειρότερα. 

Να παίξουνε θέλουνε!

Δεν είναι όλα τα σκυλιά φιλικά προς τα άλλα σκυλιά και δεν οφείλουν να είναι. Αυτό θα πρέπει να είναι προφανής γνώση. Ακριβώς επειδή το σκυλί σας είναι φιλικό δεν σημαίνει πως το ίδιο συμβαίνει και με τα άλλα. Πρέπει να σεβόμαστε τα άλλα σκυλιά και τους ανθρώπους!

Κοίτα τα σκυλάκια Μπουμπού!

Τα pet shops, τα κομμωτήρια σκύλων και πολύ περισσότερο τα κτηνιατρεία δεν είναι χώροι για να κάνει ο σκύλος μας “γνωριμίες”. Τα σκυλιά που συναντούμε εκεί είναι συνήθως ήδη στρεσαρισμένα αφού εισέρχονται σε μικρούς, άγνωστους συνήθως χώρους. Επίσης, τα περισσότερα σκυλιά γνωρίζουν ότι θα υποβληθούν σε κάτι όχι τόσο ευχάριστο για αυτά. Οι πολλές οσμές άλλων σκύλων, άλλων ζώων μα ακόμα και της ασθένειας ή του θανάτου κάνουν τους σκύλους νευρικούς. Στα κτηνιατρεία ακόμα και πολλοί από τους ιδιοκτήτες είναι νευρικοί, στεσαρισμένοι και πιθανόν στεναχωρημένοι και αυτή η ενέργεια περνά και στα σκυλιά. Υπάρχουν σκυλιά ηλικιωμένα, άρρωστα και σκυλιά που έρχονται για ευθανασία με τους ιδιοκτήτες τους. Σίγουρα δεν είναι ένα μέρος για παιχνίδι και γνωριμίες. Χρειάζεται σεβασμός και λογική. 

Σκύλος στο κτηνιατρείο
Σκύλος στο κτηνιατρείο

Όπου μπορείτε, λοιπόν, να πάτε χωρίς το σκύλο σας επιλέξτε να πάτε χωρίς τον σκύλο σας. Κάντε τα ψώνια ή την δουλειά γρήγορα και γυρίστε σπίτι για να τον πάρετε και να τον πάτε μια βόλτα έτσι όπως πρέπει. Δεν είναι διασκεδαστικό και μέρος παιχνιδιού για τα σκυλιά ένα κατάστημα ή ένα ιατρείο και δεν πρέπει να είναι και για εμάς. Σεβασμός και λογική για να μην καταλήξουμε να τσακωνόμαστε με άλλους ανθρώπους και να σφουγγαρίζουμε αίματα και να κάνουμε ράμματα.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Scroll to Top