Ο σκύλος μου δεν παχαίνει-Πώς να βοηθήσετε τον σκύλο σας να πάρει βάρος

Το πρόβλημα που συναντάμε συχνότερα είναι αυτό των υπέρβαρων και παχύσαρκων σκύλων. Υπάρχουν, όμως και οι σκύλοι που δεν μπορούν να πάρουν εύκολα βάρος. Όπως συμβαίνει και με τους ανθρώπους, κάποιοι σκύλοι “βάζουν” πιο δύσκολα κιλά από άλλους.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με την σειρά…

Ο σκύλος δεν παχαίνει, είναι όμως αδύνατος;
Ο σκύλος δεν παχαίνει, είναι όμως αδύνατος;

Είναι ο σκύλος σας αδύνατος/λιποβαρής;

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να διαπιστώσετε εάν ο σκύλος σας είναι λιποβαρής; Η πιο προφανής μέθοδος που πρέπει να γνωρίζετε είναι να δείτε πόσο προεξέχοντα είναι τα οστά του.

  • Είναι η σπονδυλική στήλη, τα πλευρά και τα οστά της λεκάνης του σκύλου σας ορατά και χωρίς λίπος;
  • Ο σκύλος σας νυστάζει συνεχώς;
  • Το τρίχωμα του δεν είναι πλέον λαμπερό;

Εάν απαντήσατε ΝΑΙ σε αυτές τις ερωτήσεις, ο σκύλος σας μπορεί να είναι λιποβαρής και να χρειάζεται να πάρει κιλά. Αρχικά θα πρέπει να πάτε τον σκύλο σας στον κτηνίατρο για να αποκλείσετε τυχόν υποκείμενες ιατρικές παθήσεις που μπορεί να προκαλούν την απώλεια του βάρους του, όπως για παράδειγμα ο υπερθυρεοειδισμός.

Ο σκύλος μου δεν παχαίνει, γιατί;

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους ο σκύλος σας μπορεί να μην παίρνει βάρος όπως θα έπρεπε. Παρακάτω θα βρείτε μερικά από αυτά που πρέπει να ρίξετε σκεφτείτε:

Σκύλοι επιλεκτικοί και “μίζεροι” με το φαγητό

Μερικά σκυλιά είναι απλά “παράξενα” και πολύ επιλεκτικά με το φαγητό τους. Αυτό καθιστά πιο δύσκολο να τα διατηρήσετε σε ένα υγιές και σωστό βάρος. Εάν αυτή είναι η αιτία που ο σκύλος δεν παχαίνει, μπορείτε να δοκιμάσετε να προσθέσετε λίγη υγρή τροφή (κονσέρβα) στο μείγμα της τροφής του.

Οι υγρές τροφές (κονσέρβες) για σκύλους έχουν το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι δίνουν στην τροφή θελκτικό για τα σκυλιά άρωμα και υφή, κάτι που μπορεί να επηρεάσει την όρεξη και το βάρος τους.

Σκύλοι στρεσαρισμένοι και ανασφαλείς

Τα σκυλιά, όπως και οι άνθρωποι, τείνουν να χάνουν βάρος όταν αισθάνονται στρες και πίεση. Εάν αυτός είναι ο λόγος που ο σκύλος σας δεν παίρνει βάρος, θα πρέπει να βρείτε την αιτία και να τον βοηθήσετε να διαχειριστεί το άγχος του.

Πράγματα που θα μπορούσαν να αγχώσουν τον σκύλο σας περιλαμβάνουν μια αλλαγή προγράμματος, υπερβολικά και νέα ερεθίσματα, όπως ο θόρυβος μιας οικοδομής ή η αύξηση της παρουσίας άλλων ζώων στο περιβάλλον του.

Οι έντονα τιμωρητικές μέθοδοι εκπαίδευσης τείνουν επίσης να κάνουν τα σκυλιά να αισθάνονται άγχος.

Ο κτηνίατρός σας ή ένας εκπαιδευτής μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε την αιτία του άγχους του σκύλου σας και να σας βοηθήσει να εργαστείτε για να διορθώσετε το πρόβλημα.

Ο σκύλος μου δεν παχαίνει!
Ο σκύλος μου δεν παχαίνει!

Σκύλοι άρρωστοι ή με κάποιο παθολογικό αίτιο

Εάν ο σκύλος σας χάνει βάρος ή την όρεξή του, θα μπορούσε να είναι σύμπτωμα κάποιου παθολογικού παράγοντα. Εάν η απώλεια βάρους του σκύλου είναι ξαφνική, ειδικά αν συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα όπως έμετο ή πυρετό, θα πρέπει να πάτε στον κτηνίατρό σας το συντομότερο δυνατό!

Σκύλοι μεγάλης ηλικίας

Οι ηλικιωμένοι σκύλοι συχνά χάνουν την όρεξη τους για φαγητό και περισσότερο βάρος από όσο θα έπρεπε. Μερικές φορές οφείλεται σε πράγματα όπως η τερηδόνα ή ο στοματικός πόνος που τους κάνει δυσάρεστο το να μασήσουν την τροφή τους. Υγρή, φρέσκια ή τροφή ειδικά σχεδιασμένη για ηλικιωμένους σκύλους μπορεί να τους κάνει πιο άνετο να τρώνε και να παίρνουν βάρος, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι λαμβάνουν τη διατροφή που χρειάζονται για να παραμείνουν υγιείς και χαρούμενοι.

Οι ηλικιωμένοι σκύλοι δεν παχαίνουν με την ίδια ευκολία
Οι ηλικιωμένοι σκύλοι δεν παχαίνουν με την ίδια ευκολία

Συμβουλές για να βοηθήσετε τον σκύλο σας να πάρει βάρος

1. Αλλαγή του προγράμματος για να πάρει κιλά

Τα σκυλιά μεταβολίζουν και επεξεργάζονται τα τρόφιμα με διαφορετικούς τρόπους από τους ανθρώπους, αλλά η κεντρική ιδέα είναι παρόμοια. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι που τρώνε λίγες ώρες πριν από τον ύπνο είναι πιο πιθανό να βάλουν κιλά. Για αυτό και οι περισσότεροι ειδικοί μας ενθαρρύνουν να μην τρώμε πριν πέσουμε για ύπνο. Το σώμα μας θα αποθηκεύσει τα θρεπτικά συστατικά ως λίπος, κατά μεγαλύτερο ποσοστό από ότι τις άλλες ώρες. Χρησιμοποιώντας αυτή την λογική αντίστροφα, μπορείτε να βοηθήσετε το σκυλί σας να κερδίσει κάποια απαραίτητα κιλά.

Εάν το σκυλί σας τρώει δύο φορές την ημέρα, εξετάστε το ενδεχόμενο να του δώσετε μικρότερη ποσότητα φαγητού το πρωί και μια μεγαλύτερη μερίδα τη νύχτα. Αυτό θα προκαλέσει το σώμα του να αποθηκεύει λίπος κατά τη διάρκεια του ύπνου, αντί της καύσης ενέργειας.

Μια άλλη εναλλακτική μέθοδος αύξησης βάρους είναι το τακτικό τάισμα μικρότερων γευμάτων. Με το διαχωρισμό της καθημερινής ποσότητας της τροφής του σκύλου σε τρία ή τέσσερα γεύματα, θα του παρέχετε θρεπτικά συστατικά καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Μπορεί να γίνει και μια μικρή αύξηση σε ποσότητα ανά μερίδα/γεύμα. Αυτό το νέο πρόγραμμα θα βοηθήσει το σκυλί σας να πάρει βάρος.

* Προσοχή! Μην ταΐζετε το σκύλο αμέσως πριν την άσκηση. Αφήστε τουλάχιστον 60′-30′ κενό διάστημα.

2. Φαγητό με υψηλότερο ποσοστό πρωτεΐνης και λίπους για να παχύνει ο σκύλος μου

Τα κουτάβια έχουν ανάγκη από υψηλότερο ποσοστό πρωτεΐνης και λίπους στην διατροφή τους, για αυτό και οι τροφές για κουτάβια έχουν ανάλογα αυξημένα ποσοστά. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά βοηθούν την ανάπτυξη και την ενηλικίωση μα και την ανάπτυξη νέων και μεγαλύτερων σκύλων. Αυτές οι τροφές είναι, συνήθως, πιο ακριβές, αλλά αξίζουν. Όπως και τα καλά κρέατα και ωμά τρόφιμα.

Χρησιμοποιώντας μια τροφή με υψηλότερη πρωτεΐνη και λιπαρά θα βοηθήσετε το σκυλί σας να κερδίσει βάρος μέσα σε λίγες εβδομάδες. Αυτή η μέθοδος θα βοηθήσει το σκυλί σας να πάρει βάρος σταδιακά και ποιοτικά. Με υψηλότερα ποσοστά σε πρωτεΐνες και λιπαρά τρόφιμα, θα αρχίσετε να παρατηρείτε αύξηση του βάρους του σκύλου σας μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Το κουτάβι μου δεν παχαίνει
Το κουτάβι μου δεν παχαίνει

Αν μπορείτε να βρείτε μια τροφή με υψηλότερα ποσοστά πρωτεΐνης και λιπαρών, στην ίδια πρωτεΐνη κρέατος που ήδη ταΐζετε, προτιμήστε την. Αν χρειαστεί να αλλάξετε, αναμίξτε μια μικρή ποσότητα του νέου φαγητού με την παλιά τροφή του σκύλου σας, προκειμένου να αποφευχθεί μεγάλη αναστάτωση στο στομάχι.

Ξεκινήστε με 10% νέα τροφή και 90% παλιά τροφή και αυξήστε το νέο φαγητό κάθε μέρα μέχρι να φτάσετε στο 100% νέο φαγητό. Αυτό μπορεί να διαρκέσει 10-14 ημέρες, και το σκυλί σας μπορεί να εξακολουθεί να παρουσιάζει στομαχικές διαταραχές για μερικές εβδομάδες μετά. Αυτό είναι φυσιολογικό, αλλά θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο σας εάν παρατηρήσετε κάτι ιδιαίτερα έντονο.

3. Γλυκοπατάτα και κολοκύθα για να πάρει κιλά ο σκύλος μας

Η κολοκύθα και η γλυκοπατάτα είναι εξαιρετικά συστατικά για έξτρα θερμίδες. Αν ψάχνετε να βοηθήσετε το σκυλί σας να πάρει βάρος, αλλά δεν θέλετε να προσθέσετε περισσότερη πρωτεΐνη κρέατος στη διατροφή του, δοκιμάστε να προσθέσετε κολοκύθα ή γλυκοπατάτα στο φαγητό του. Αυτή η προσθήκη δίνει στο σκύλο θερμίδες με ήπιο για το στομάχι τρόπο.

Παρόλα αυτά, παρακολουθήστε προσεκτικά το σκυλί σας κατά τη διάρκεια της πρώτης περιόδου προσαρμογής για να δείτε ότι το έντερο του δέχεται καλά τις νέες τροφές.

Brit Carnivore Snacks για να πάρει κιλά και να ανοίξει η όρεξη
Brit Carnivore Snacks για να πάρει κιλά και να ανοίξει η όρεξη

4. Ελαιόλαδο και ζωικά λίπη στη διατροφή του σκύλου μας

Η προσθήκη λιπαρών στη διατροφή του είναι άλλο ένα τρικ που μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση βάρους.

Μερικές κουταλιές ελαιόλαδο ή άλλο ζωικό λίπος πάνω από την τροφή του θα δώσουν μερικές ποιοτικές έξτρα θερμίδες. Πέρα από την αύξηση βάρους είναι πολύ πιθανό να δείτε βελτίωση στο τρίχωμα και το δέρμα του σκύλου σας.

*Προσοχή κι εδώ στις υπερβολές που, πέρα από παχυσαρκία, μπορεί να φέρουν εντερικά προβλήματα και μαλακά ως υδαρά κόπρανα.

5. Φυστικοβούτυρο και άλλα βούτυρα ξηρών καρπών και λιχουδιές

Ένας άλλος πολύ καλός τρόπος για να βοηθήσει το σκυλί σας να κερδίσει γρήγορα βάρος είναι να του δώσετε κάποιες λιχουδιές και μεζεδάκια το βράδυ, πριν την ανάπαυση. Το φυστικοβούτυρο είναι μια εξαιρετική επιλογή!

Όλα τα φυσικά βούτυρα ξηρών καρπών δεν είναι μόνο αρκετά θρεπτικά και υγιεινά, αλλά θα βοηθήσουν το σκύλο σας να αυξήσει το βάρος του γρήγορα.

Όταν δίνετε στο σκυλί σας φυστικοβούτυρο μπορείτε, επίσης να του δώσετε μια υγιεινή προσθήκη, όπως ένα κομμάτι λαχανικών. Τα καρότα είναι μια καλή επιλογή. Αποφύγετε τις τροφές με υψηλή οξύτητα, όπως τα πορτοκάλια π.χ., καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο στομάχι.

Φροντίστε να προμηθευτείτε φυσικά βούτυρα, χωρίς πρόσθετα άλατα, σάκχαρα ή ξυλιτόλη.

6. Περισσότερη άσκηση ως μέσο για να παχύνει ο σκύλος μας

Αυτό μπορεί να προκαλέσει σύγχυση σε κάποιους, καθώς συνδέουν την άσκηση με την απώλεια βάρους. Ωστόσο, ένα μεγάλο μέρος του βάρους του σκύλου (όπως και του ανθρώπου) πρέπει να είναι μυϊκός.

Η άσκηση του σκύλου σας τακτικά και συχνά είναι ο καλύτερος τρόπος να διατηρηθεί το βάρος του. Επίσης, να διατηρηθεί η ποιότητα της σύστασης του σώματος του, κάτι που έχει άμεσο αντίκτυπο στην συνολική εικόνα της υγείας του.

Συνδέστε την άσκηση με μια δίαιτα υψηλή σε περιεκτικότητα πρωτεϊνών και καλών λιπαρών και θα δείτε θεαματικά αποτελέσματα.

Επίσης, η άσκηση βοηθά την όρεξη για φαγητό και την συνολική ψυχική υγεία και διάθεση του σκύλου.

Αν όλα είναι καλά…

Όπως αναφέραμε και πιο πάνω, ορισμένα σκυλιά είναι εκ φύσεως ή κληρονομικότητας λεπτά, όπως ακριβώς μερικοί άνθρωποι.

Εάν ο σκύλος τρώει και πίνει κανονικά, έχει ενέργεια και δεν έχει διάρροια ή άλλα θέματα, τότε δεν υπάρχει λόγος μεγάλης ανησυχίας.

Αν έχει μαλακά κόπρανα ή άλλα συμπτώματα κάποιου προβλήματος, τότε θα να εξεταστεί από έναν κτηνίατρο. Θα μπορούσε να έχει παράσιτα ή κάποιο πρόβλημα με την απορρόφηση θρεπτικών ουσιών από τα τρόφιμα, όπως εξωκρινής παγκρεατική ανεπάρκεια, φλεγμονώδη νόσο του εντέρου ή κάποια τροφική αλλεργία.

Ο κτηνίατρος σας μπορεί να κάνει εξετάσεις κοπράνων και αίματος για να ελέγξει για αυτά τα προβλήματα. Αν όλα είναι θετικά, μπορείτε χωρίς άγχος να προχωρήσετε στα παραπάνω.

Ακολουθείστε το Dogforum και στο Google News

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Scroll to Top