Αποκτώ κουτάβι ή μελλοντικό πρόβλημα;

Τα pet shops αν και καθόλα νόμιμες και αξιοσέβαστες επιχειρήσεις γίνονται “προμηθευτές πόνου και μελλοντικών πονοκεφάλων” για τον πελάτη που θα αποφασίσει να προμηθευθεί τον σκύλο του από εκεί.

Σαν όλες τις επιχειρήσεις, έτσι και τα καταστήματα που πωλούν σκύλους, σαν βασικό σκοπό έχουν το κέρδος.Σκοπός όμως που δεν μπορεί να είναι σεβαστός και κατανοητός όταν το προϊόν είναι έμβιο και η παραγωγή, αλλά και η διάθεση του δεν σέβεται την ζωή του “προϊόντος” αλλά και την ιδιαίτερη σχέση και αλληλεπίδραση που θα έχει με αυτό ο μελλοντικός πελάτης.

Ποιες οι διαφορές που έχει η απόκτηση ενός σκύλου από κατάστημα και ενός σκύλου από έναν εκτροφέα (ή ακόμα και ένα καταφύγιο);

Η προέλευση και η καταγωγή του σκύλου είναι άγνωστη ή αμφίβολη.Θα πρέπει να εμπιστευθούμε απλά τα λεγόμενα του πωλητή ή καταστηματάρχη, χωρίς να μπορούμε να δούμε προγόνους του σκύλου μας, τις συνθήκες στις οποίες μεγάλωσε και γεννήθηκε, χωρίς να μπορούμε να μιλήσουμε με τον άνθρωπο που “δημιούργησε” το κουτάβι που θέλουμε να αποκτήσουμε, για ποιούς λόγους το έκανε, γιατί να το προτιμήσουμε από κάποιο άλλο.

Δεν μπορούμε να πληροφορηθούμε για τον χαρακτήρα και την υγεία των γονέων του, για τα χαρίσματα και τα ελλατώματα τους που τυχόν θα φέρει και το κουτάβι μας, δεν μπορούμε να δούμε κάποιες απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις που θα πρέπει να έχουν οι γονείς του σκύλου μας, αλλά και να πληροφορηθούμε οτιδήποτε σχετικό με το κουτάβι μας, την φυλή του και τα “πρώτα βήματα” μας με αυτό.

Υπάρχει η μεγάλη πιθανότητα το κουτάβι που έχουμε μπροστά μας να προέρχετε από τα λεγόμενα puppy mills, εντατικές μονάδες αναπαραγωγής σκύλων, με απουσία κάθε μορφής ποιότητας στην διαβίωση και την επιλογή των ζώων που ζούν και αναπαράγονται σε αυτές.

Υπάρχει η πιθανότητα ο σκύλος μας να είναι (στην καλύτερη από την προηγούμενη περίπτωση) από ανεύθυνες γέννες ιδιωτών, χωρίς κανένα έλεγχο ή καμία γνώση.

Τις περισσότερες φορές τα σκυλιά αυτά συνοδεύονται από μολυσματικές ασθένειες, προβλήματα συμπεριφοράς και χαρακτήρα, γεννετικές παθήσεις και αλλοιώσεις που απειλούν την ζωή τους.

Όλα αυτά είναι προϊόντα ανεξέλεγκτης και συνεχούς αναπαραγωγής σκύλων αμφίβολης εκτροφικής αξίας, φαινομενικά ή φαινοτυπικά καθαρόαιμων (πολλές φορές ούτε καν αυτό), με χαμηλά στάνταρντς διαβίωσης και απουσία κτηνιατρικών ή άλλων ελέγχων.Μοναδικός σκοπός είναι το όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κέρδος με το όσο δυνατόν μικρότερο χρηματικό κόστος.

Τα προβλήματα αυτά εντείνονται με τον πρόωρο απογαλακτισμό τους (αποχωρισμό από τις μητέρες τους), την μαζική και λανθασμένη μεταφορά τους καθώς και την διατήρηση τους, για μεγάλο χρονικό διάστημα, σε γυάλινες προθήκες στα καταστήματα.

Πολλοί πιστεύουν ότι αγοράζουν ένα καθαρόαιμο από το κατάστημα, αλλά αυτό είναι εξαιρετικά αμφίβολο.Άλλοι πιστεύουν ότι σώζουν ένα κουταβάκι από “την γυάλα”, αλλά γρήγορα κάποιο άλλο θα το αντικαταστήσει και το “εμπόριο του πόνου” θα συνεχιστεί σύμφωνα με τους κανόνες της προσφοράς και της ζήτησης.

Σύμφωνα με έρευνες ένα μεγάλο ποσοστό των κουταβιών που αγοράζονται από καταστήματα παγκοσμίως δεν ζεί μέχρι το πρώτο έτος.Όσα από τα κουτάβια επιβιώσουν, κατά ένα μεγάλο ποσοστό ξανά, παρουσιάζουν ασθένειες όπως επιληψία, καρδιακές παθήσεις, μυοσκελετικές παθήσεις, επίμονα δερματολογικά προβλήματα, ενδοκρινολογικές παθήσεις, κώφωση, παθήσεις του ανώτερου αναπνευστικού, παθήσεις των ματιών, κ.α.

Σε όλα τα παραπάνω προστίθεντε και τα σκυλιά με προβλήματα συμπεριφοράς από την έλλειψη κοινωνικοποίησης στις κρίσιμες, μικρές ηλικίες και τον εγκλεισμό.

Με αυτόν τον τρόπο, μια “χαρούμενη” όσο και παρορμητική ή με άγνοια απόφαση μας μετατρέπεται σε μια “πικρή” εμπειρία, σύντομη ή διαρκής…

Οποιοδήποτε νομικό πλαίσιο ή σύνολο κανονισμών από κυβερνήσεις ή ομίλους δεν μπορεί να “εξαφανίσει” τον κερδοσκόπο που δεν έχει ηθικούς φραγμούς ή απλά αυτόν που βλέπει την πιθανότητα κέρδους από ένα αναλώσιμο προϊόν.

Μοναδική λύση είναι ο κάθε ένας από εμάς και η σύνεση των επιλογών μας, όπως και η προηγούμενη (και όχι “κατόπιν εορτής”) πληροφόρηση μας.

Μην επιλέγετε κουταβάκια από καταστήματα και βιτρίνες, όσο “καλός”, “γνωστός” ή “φίλος” είναι ο καταστηματάρχης ή ο “μεσάζοντας”…όσο γνωστή και αν είναι η “αλυσίδα” καταστημάτων…όσες “ευτυχισμένες ιστορίες” αγοράς και αν ακούσετε…Μην αγοράζετε σκυλιά από το internet!

Επιλέξτε τον σκύλο σας από κάποιον εκτροφέα που θα επιλέξετε εσείς, θα ελέγξετε ο ίδιος και θα συνομιλήσετε μαζί του.Επιλέξτε τον σκύλο σας από κάποιο καταφύγιο όπου θα μπορείτε να δείτε που ζεί, να μάθετε για αυτόν και την “ιστορία” του και να μιλήσετε με ανθρώπους που πραγματικά ασχολούνται με τον σκύλο.

Ο σκύλος, ημίαιμος ή καθαρόαιμος, χρειάζεται σεβασμό από την αρχή ως το τέλος και μόνο άνθρωποι που αντιμετωπίζουν τον σκύλο ως κάτι περισσότερο από προϊόν μπορούν να σας βοηθήσουν στην επιλογή του, την απόκτηση του και την σωστή συμβίωση με αυτόν.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Scroll to Top