Μάθε πόσο κοιμάται ο σκύλος και γιατί

Αποκλείεται να μην έχεις σκεφτεί “Ο σκύλος μου συνέχεια κοιμάται”. Κατά πάσα πιθανότητα, αμέσως μετά σκέφτηκες “Μακάρι να μπορούσα κι εγώ” μα σε αυτό δε μπορούμε να βοηθήσουμε εμείς. Ας δούμε, λοιπό, πόσο κοιμάται ο σκύλος και γιατί…

Πόσο κοιμάται ο σκύλος; Ένας σκύλος πρέπει να κοιμάται 10 με 14 ώρες την ημέρα. Το ποσό αυτό μπορεί να αυξηθεί ως και τις 18 ώρες όταν ο σκύλος είναι κουτάβι ή εάν ήταν εξαιρετικά ενεργός κατά τη διάρκεια της ημέρας. Επίσης, οι σκύλοι μεγαλύτερης ηλικίας, που κουράζονται πιο εύκολα, κοιμούνται και περισσότερο.

Αν ο σκύλος σου γενικά κοιμάται μεταξύ 12-14 ωρών την ημέρα, λοιπόν, πιθανότατα δεν έχεις τίποτα για να ανησυχείς για το πόσο κοιμάται ο σκύλος σου. Σύμφωνα με τον Αμερικανικό Κυνολογικό Όμιλο (American Kennel Club – AKC) αυτές οι ώρες θεωρούνται φυσιολογικές. Ωστόσο, εάν ο σκύλος σου κοιμάται πάνω από 15 ώρες την ημέρα, θα πρέπει να δώσεις ιδιαίτερη προσοχή στην υπόλοιπη συμπεριφορά του όταν είναι ξύπνιο. Εάν φαίνεται ληθαργικός ή απομονωμένος από ανθρώπους και άλλα κατοικίδια ζώα, καλό είναι να συμβουλευθείς έναν κτηνίατρο.

Μάθε πόσο κοιμάται ο σκύλος και γιατί
Μάθε πόσο κοιμάται ο σκύλος και γιατί

Γιατί οι σκύλοι κοιμούνται τόσο πολύ;

Δεν είμαστε απόλυτα σίγουροι για τους ακριβείς λόγους που τα σκυλιά μας πρέπει να κοιμούνται τόσο πολύ. Μια θεωρία είναι ότι τα σκυλιά εισέρχονται στον κύκλο του ύπνου REM (Rapid Eye Movement ή ύπνος των γρήγορων κινήσεων των ματιών ) μόνο περίπου το 10% του χρόνου που κοιμούνται. Ως εκ τούτου ξεκουράζονται λιγότερο, γεγονός που επηρεάζει το πόσο κοιμάται ο σκύλος. Με τον περισσότερο ύπνο είναι σε θέση να φτάσουν στην ίδια ποσότητα και ποιότητα ανάπαυσης που εμείς επιτυγχάνουμε με, κατά μέσο όρο, 7 έως 9 ώρες ύπνου.

Λάβε υπόψη σου τις περιβαλλοντικές αλλαγές όταν βλέπεις ότι ο σκύλος σου κοιμάται περισσότερο από το κανονικό ή το συνηθισμένο. Μικρές αλλαγές στη ζωή του σκύλου μπορούν να οδηγήσουν σε μεγάλες αλλαγές στις συνήθειες του ύπνου του.

Κάποια σημαντικά σημεία:

  • Νέα κατοικίδια ζώα: Εάν ξαφνικά φέρεις ένα ζωηρό γατάκι στο σπίτι, ο σκύλος σου μπορεί να αναζητήσει το δικό του ήσυχο σημείο για να ησυχάσει. Άρα, το πόσο κοιμάται ο σκύλος έχει σχέση και με τον “κοινωνικό” του περίγυρο.
  • Ζεστός καιρός: Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για σημάδια εξάντλησης λόγω θερμοκρασίας όπως λήθαργο ή υπερβολική κόπωση. Επίσης, εμετό, εάν ο σκύλος δείχνει να νυστάζει το καλοκαίρι.
  • Μια αλλαγή προγράμματος: Αν έχεις πρόσφατα βρει μια νέα δουλειά ή άλλαξες το ωράριο σου. Αν ο σκύλος μένει μόνος του για μεγαλύτερες περιόδους, μπορεί να βαρεθεί και να παρουσιάσει σημάδια ανίας και κατάθλιψης.
  • Ο χρόνος βόλτας η παιχνιδιού αυξήθηκε: Αν συναντά κάποια νέα σκυλιά στο πάρκο και παίζει, αν ξεκίνησες τρέξιμο και τρέχει δίπλα σου. Ακόμα, αν περνάς περισσότερο χρόνο έξω με το σκύλο, είναι πιθανό να δεις διαφορές στον χρόνο του ύπνου. Αυξήσεις του χρόνου παιχνιδιού ή της άσκησης μπορεί να επηρεάσουν το πόσο κοιμάται ο σκύλος. Τότε, αυτός θα χρειαστεί λίγο χρόνο για να προσαρμοστεί στο νέο επίπεδο άσκησης προτού επιστρέψει στον κανονικό ύπνο του.
Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες για το πόσο κοιμάται ο σκύλος
Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες για το πόσο κοιμάται ο σκύλος

Τι άλλο μπορεί να επηρεάσει το πόσο κοιμάται ο σκύλος σου;

Ένας άλλος λόγος που λέγεται πως επηρεάζει το πόσο κοιμάται ο σκύλος είναι ότι τα σκυλιά δεν έχουν την ικανότητα να ιδρώνουν για να ρυθμίζουν την θερμοκρασία τους. Αντί αυτού λαχανιάζουν. Γι ‘αυτό είναι πολύ καλύτερα προσαρμοσμένα για σύντομες εκρήξεις έντονης δραστηριότητας που πρέπει να ακολουθούνται από διαλείμματα ξεκούρασης παρά εκτεταμένα κομμάτια κούρασης και προσπάθειας.

Οι σκύλοι, επίσης, είναι επιρρεπείς στη “διάσπαση της προσοχής” τους και σε συνδυασμό με τις οξυμένες αισθήσεις τους, δεν μπορούν να κοιμούνται για μεγάλα διαστήματα. Κοιμούνται γιατί βαριούνται και είναι συνεχώς σε ετοιμότητα να ξυπνήσουν με τον παραμικρό ήχο ή μια οσμή.

Τα σκυλιά εισέρχονται στον κύκλο του ύπνου REM (Rapid Eye Movement ή ύπνος των γρήγορων κινήσεων των ματιών ) μόνο περίπου το 10% του χρόνου που κοιμούνται

Πόσο κοιμούνται τα κουτάβια;

Η ηλικία είναι ένας πολύ μεγάλος παράγοντας όταν πρόκειται για το πόσο κοιμάται ο σκύλος. Ακριβώς όπως τα ανθρώπινα μωρά, τα κουτάβια χρειάζονται πολύ ύπνο. Ο AKC (American Kennel Club) σημειώνει ότι το κουτάβι χρειάζεται 15-20 ώρες ύπνου την ημέρα για να βοηθηθεί το κεντρικό νευρικό του σύστημα. Επίσης, για το ανοσοποιητικό του σύστημα και ώστε οι μυς του να αναπτυχθούν σωστά. Ενθάρρυνε το κουτάβι σου να χαλαρώσει στο ίδιο ήσυχο, άνετο σημείο, ώστε να μπορέσεις να βάλεις βάσεις για την δημιουργία μιας ρουτίνας. Προσπάθησε να μη το διακόπτεις και να μην ενοχλείται από άλλα κατοικίδια ή παιδιά.

Πολύ μικρά κουτάβια μπορεί, επίσης, να χρειαστούν βοήθεια για να κοιμηθούν σωστά και όπως πρέπει. Σβήσε όλα τα φώτα και περιόρισε τους θορύβους, όπως την τηλεόραση. Κάνε το την ίδια ώρα κάθε βράδυ για να πείσεις το σκύλο σου ότι πρέπει να πάει για ύπνο όταν γίνονται αυτά.

Ο ηλικιωμένος σκύλος κοιμάται περισσότερο
Ο ηλικιωμένος σκύλος κοιμάται περισσότερο

Πόσο κοιμάται ο ηλικιωμένος σκύλος;

Τα ηλικιωμένα σκυλιά τείνουν να χρειάζονται περισσότερο ύπνο από τα έφηβα ή ενήλικα σκυλιά. Επίσης, συχνά χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αναρρώσουν από την άσκηση. Τα ηλικιωμένα σκυλιά μπορεί μερικές φορές να γίνουν λιγότερο ενεργητικά και κινητικά λόγω πόνων των αρθρώσεων. Εάν ο σκύλος σου, όχι μόνο κοιμάται περισσότερο, αλλά έχει και πρόβλημα να στέκεται και να περπατάει, μπορεί να αναπτύσσει αρθρίτιδα. Η αρθρίτιδα σίγουρα θα επηρεάσει το πόσο κοιμάται ο σκύλος σου.

Μια εξέταση από τον κτηνίατρο θα δώσει απάντηση και φυσικά αυτό μπορεί να επηρεάσει και τις συνήθειες ύπνου του σκύλου. Θα πρέπει να μετακινήσετε το κρεβάτι του ζώου σε μια πιο ζεστή τοποθεσία και προσθέτοντας κάποια πρόσθετη επένδυση να κάνετε πιο ευχάριστη την ανάπαυση του εκεί. Επίσης, να παρακολουθείτε το βάρος του σκύλου, ώστε να αποφύγετε την πρόσθετη πίεση στις αρθρώσεις του που θα φέρει αλλαγές και στο πόσο κοιμάται ο σκύλος σου.

Πόσο κοιμάται ο σκύλος
Πόσο κοιμάται ο σκύλος

Διάφοροι λόγοι που επηρεάζουν το πόσο κοιμάται ο σκύλος σου

Τα μεγαλόσωμα σκυλιά τείνουν να κοιμούνται πιο συχνά από τα μικρότερα σε μέγεθος. Τα Νέας Γης (Newfoundlands), τα Αγίου Βερνάρδου (Saint Bernards) και τα Mastiffs, για παράδειγμα, είναι ιδιαίτερα γνωστά σαν “χαλιά” ή “πατάκια” λόγω του ότι κοιμούνται αρκετά συχνά. Εάν έχεις ένα μεγαλόσωμο ημίαιμο που αγαπά τον ύπνο, πιθανόν να έχει προγόνους ανάλογους.

Πέρα από το μέγεθος, ρόλο παίζει και η φυλή ή ο τύπος του κάθε σκύλου. Ένα Μπούλντογκ, ένα Μπάσσετ Χάουντ ή ένας Μεγάλος Δανός θα χαρεί πολύ περισσότερο αν γίνει “ο αγκαλίτσας σας” για να κοιμηθείτε μαζί. Λιγότερο θα χαρούν τα Τζακ Ράσσελ, τα Σταφορντσάιρ Μπουλ Τέρριερ ή τα Μπηγκλ για παράδειγμα.

Δεν κοιμούνται όλα τα σκυλιά το ίδιο
Δεν κοιμούνται όλα τα σκυλιά το ίδιο

Η διατροφή μπορεί, επίσης, να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη συνολική συμπεριφορά ύπνου του σκύλου σου. Εάν η διατροφή δεν είναι κατάλληλη, το σώμα του μπορεί να μην έχει την απαραίτητη ενέργεια να μείνει ξύπνιο και ενεργό. Παρατήρησε το σκυλί σου για να δεις αν η διατροφή του είναι ικανή να τον τροφοδοτήσει με την απαραίτητη ενέργεια για την δραστηριότητα του. Επίσης, πρόσεξε την ποσότητα της τροφής που δίνεις. Περισσότερη ή λιγότερη τροφή επηρεάζει το πόσο κοιμάται ο σκύλος.

Η άσκηση είναι και αυτή ένας σημαντικός ρυθμιστής του ύπνου. Λίγη ή καθόλου άσκηση θα έχει σαν αποτέλεσμα ένα σκύλο με περισσεύματα ενέργειας που δεν θα κοιμάται εύκολα και ευχάριστα. Αντίθετα, οι σκύλοι που εκτονώνονται και ασκούνται κατάλληλα κοιμούνται ευχάριστα και έχουν υγιείς συνήθειες ύπνου. Βέβαια, στο άλλο άκρο, σκύλοι που έχουν ελάχιστα ερεθίσματα, μηδαμινή εκτόνωση και άσκηση μπορεί να φτάσουν σε σημείο κατάθλιψης και να κοιμούνται πολύ. Το πόσο κοιμάται ο σκύλος και το πόσο εκτονώνεται ο σκύλος είναι απόλυτα συνδεδεμένα.

Οι αλλαγές κάθε είδους επηρεάζουν τον ύπνο του σκύλου
Οι αλλαγές κάθε είδους επηρεάζουν τον ύπνο του σκύλου

Πως να διευκολύνεις τον ύπνο του σκύλου σου

Προς όφελος τόσο του εαυτού σου όσο και του σκύλου σου, καλό θα είναι να ρυθμίσεις τα χρονοδιαγράμματα ύπνου σας συγχρονισμένα, όσο το δυνατό.

Γενικά και για κάποιο χρονικό διάστημα, οι σκύλοι θα βαρεθούν και θα θέλουν να περάσουν χρόνο μαζί σας. Αυτό, είτε είσαι ξύπνιος είτε όχι. Πολλές φορές θα μείνουν ξύπνιοι ενώ εσείς θα κοιμάστε και θα θέλουν να είναι κοντά σας. Το γεγονός ότι κοιμάσαι δεν τους ενοχλεί.

Εντούτοις, τα νύχια που χτυπούν το ξύλινο πάτωμα ή το πλακάκι, η βαριά ανάσα κοντά σας, το έντονο ξύσιμο ή το γλύψιμο μα και το σποραδικό γάβγισμα πιθανό να μη σε αφήσει να κοιμηθείς όπως θα ήθελες. Τι μπορείς να κάνεις για αυτό;

Τα κουτάβια κοιμούνται ίσως και 4-5 ώρες περισσότερο
Τα κουτάβια κοιμούνται ίσως και 4-5 ώρες περισσότερο

Δημιούργησε ρουτίνες

Ο νούμερο ένα τρόπος για να δημιουργήσεις ένα πρόγραμμα ύπνου για οποιονδήποτε, συμπεριλαμβανομένων των σκύλων, είναι να ακολουθήσεις μια ρουτίνα. Θα πρέπει να προγραμματίσεις το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας του σκύλου σου. Ιδιαίτερα στο κουτάβι πρέπει να είσαι συνεπής έτσι ώστε το κουτάβι σου να γνωρίζει τι πρέπει να κάνει και τι ακολουθεί, ύπνος ή παιχνίδι.

  • Γεύματα: Το πρώτο και ίσως πιο εύκολο πράγμα που πρέπει να ρυθμίσεις είναι ο χρόνος του γεύματος. Θα πρέπει να τρώνε συγκεκριμένη ώρα, ειδικά στην αρχή. Να είναι μια ώρα που βολεύει το δικό σου πρόγραμμα για όσα πρέπει να ακολουθήσουν και πότε.
  • Βόλτα – Παιχνίδι – Άσκηση: Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό. Εάν το σκυλί σου είναι έτοιμο για παιχνίδι όταν εσύ θες να κοιμηθείς, θα είστε συνεχώς σε σύγκρουση. Πήγαινε το σκύλο σου μια βόλτα, παίξτε fetch με το μπαλάκι ή με ένα κλαδάκι. Κάντε λίγο τζόκινγκ και γενικά, ό,τι πρέπει να κάνετε για να ξοδέψει ο μικρός σας φίλος μεγάλο μέρος από τα αποθέματα ενέργειας του.
  • Πρόγραμμα τουαλέτας: Όρισε κι εδώ το χρονικό σημείο που θα βγεις απλά για την ανάγκη του ή το μέρος που μπορεί να πάει μόνος του ο σκύλος σας. Πιο επιτακτική η ανάγκη ορισμού ρουτίνας για το κουτάβι σας και πρέπει πάντα να συνδυάζεται με την ρουτίνα φαγητού.
  • Να λέτε “Καληνύχτα” και “Καλημέρα”: Όσο και αν ακούγετε γελοίο, οι συγκεκριμένες λέξεις που θα χρησιμοποιούνται με συνέπεια σε συγκεκριμένες στιγμές, μπορούν να λειτουργήσουν σαν εντολές. Στην ουσία, μπορείς να πεις στον σκύλο τι να κάνει, τι ακολουθεί και αυτό τον καθησυχάζει.
Πόσο κοιμάται ο σκύλος
Πόσο κοιμάται ο σκύλος

Προβλήματα ύπνου που συναντάμε στους σκύλους

Οι σκύλοι, δυστυχώς, αντιμετωπίζουν διαταραχές στον ύπνο ακριβώς όπως και οι άνθρωποι. Παρόμοια με τα συμπτώματα που προκαλούνται από την έλλειψη ύπνου στον άνθρωπο, ο ανεπαρκής ύπνος για τα σκυλιά οδηγεί σε προβλήματα υγείας και συχνά οδηγεί σε αδράνεια και μελαγχολική συμπεριφορά.

Ανάμεσα στον κατάλογο των διαταραχών ύπνου που βρέθηκαν στους σκύλους είναι η αϋπνία, η άπνοια ύπνου, η ναρκοληψία και η διαταραχή της συμπεριφοράς REM.

Δεν είναι πάντα δυνατόν να αντιμετωπιστούν όλες αυτές οι καταστάσεις. Ωστόσο, συνιστάται ότι αν το σκυλί σας αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με τον ύπνο, θα πρέπει να μιλήσεις σε έναν κτηνίατρο ώστε να πάρεις κάποιες συμβουλές για την δεδομένη κατάσταση. Μια αλλαγή στην διατροφή, ένα πρόγραμμα άσκησης ή κάτι τόσο απλό όσο ένα άλλο κρεβάτι ή στρώμα.

Ο AKC (American Kennel Club) σημειώνει ότι το κουτάβι χρειάζεται 15-20 ώρες ύπνου την ημέρα για να βοηθηθεί το κεντρικό νευρικό του σύστημα, το ανοσοποιητικό του σύστημα και οι μυς του να αναπτυχθούν σωστά

Η ναρκοληψία μπορεί να είναι εξαιρετικά επικίνδυνη, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια ελέγχου ή παράλυση ορισμένων τμημάτων του σώματος.

Η άπνοια ύπνου εμφανίζεται συχνότερα στα Μπουλντόγκ και συνήθως προκαλείται από το υπερβολικό βάρος του σκύλου και φυσικά την ανατομία του (και εκτροφή του).

Η διαταραχή συμπεριφοράς REM είναι όταν ο σκύλος είναι υπερβολικά ενεργός στον ύπνο του.

Αφήστε το σκύλο να κοιμηθεί…

Κάνει να ξυπνάω το σκύλο μου όταν κοιμάται;

Πολλοί ειδικοί συμβουλεύουν πως είναι προτιμότερο να μην ξυπνάμε ένα σκυλί που βρίσκεται σε βαθύ ύπνο, αν αυτό μπορεί να αποφευχθεί. Βέβαια, ακόμα κι αν ένας σκύλος ξυπνήσει στη μέση ενός κύκλου ύπνου, μπορεί συνήθως να αποκαταστήσει τον χαμένο χρόνο με τον ύπνο που αργότερα, μέσα στην ημέρα θα κάνει.

Όνειρα Γλυκά

Όταν γίνεται λόγος για μοντέλα ύπνου των σκύλων, δεν υπάρχει εύκολη απάντηση σχετικά με το πόσο κοιμάται ο σκύλος ή εάν ο σκύλος σου κοιμάται πάρα πολύ ή πολύ λίγο. Ο καλύτερος τρόπος να γνωρίζεις με σιγουριά αν όλα είναι εντάξει είναι να παρακολουθείς τις συνήθειες του σκύλου σου. Ο κτηνίατρος σας μπορεί να επιβεβαιώσει εάν τα σχήματα ύπνου φαίνονται κανονικά για το σκύλο σου και αν δεν είναι φυσιολογικά, μαζί μπορεί να αποφασίσετε προσαρμογές και λύσεις.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Scroll to Top