Σκύλος και μπάνιο

Ένα από τα θέματα που απασχολούν πάρα πολύ τους κατόχους σκύλων, πολύ περισσότερο από άλλα θέματα που σίγουρα είναι περισσότερο σημαντικά και βασικά αλλά προτιμούμε να τα αγνοούμε, είναι το μπάνιο και ο καλλωπισμός του.

Πόσες φορές να τον κάνω μπάνιο, τι σαμπουάν να χρησιμοποιήσω, ποιο μαλακτικό είναι καλύτερο, πόσο συχνά να του βάζω άρωμα είναι μόνο μερικά από τα “βασανιστικά” ερωτήματα των ιδιοκτητών σκύλων.

Όλα τα χρόνια που έχω σκύλους στην κατοχή μου δέχομαι τις φιλοφρονήσεις και τα θετικά σχόλια για την κατάσταση του τριχώματος και του δέρματος τους. Λαμπερό τρίχωμα, με φυσιολογικό μάδημα, χωρίς ιδιαίτερες μυρωδιές και ολοκάθαρο δέρμα. Πάντα, λοιπόν, με ρωτούσαν κάθε πότε τα κάνω μπάνιο και τι σαμπουάν χρησιμοποιώ. Η απάντηση παραμένει ίδια στην πάροδο των χρόνων και στα σκυλιά που έχουν αλλάξει… Δε τα κάνω μπάνιο. Οφείλω να ομολογήσω ότι δεν ήμουν, ούτε είμαι κάτοχος πολύ μακρύτριχου σκύλου. Τα πιο μακρύτριχα που είχα στην κατοχή μου ήταν ημίαιμο τύπου “γκριφόν-κανίς” και Γερμανικό Ποιμενικό, τα οποία δεν είχαν κάνει μπάνιο με σαμπουάν ποτέ στα 14 και 11 χρόνια της ζωής τους αντίστοιχα.

Θαυμάζουμε πολλές φορές σε φωτογραφίες ή videos λύκους με το πλούσιο τρίχωμα τους, αλεπούδες με εντυπωσιακό μανδύα, τίγρεις με το λαμπερό τους τρίχωμα και πολλά άλλα. Μπορώ να πω ότι είμαι σε μεγάλο ποσοστό σίγουρος πως αυτά τα ζώα δεν έχουν κάνει μπάνιο με σαμπουάν ποτέ. Όπως, επίσης και ποιμενικά σκυλιά, σε ορεινές περιοχές, που συνοδεύουν κοπάδια, τα θαυμάζουμε για την εντυπωσιακή και επιβλητική τους εμφάνιση, αλλά και αυτά πιθανολογώ πως δεν “σπάει” το κεφάλι του ο τσομπάνης με τι σαμπουάν να τα λούσει. Το ίδιο συμβαίνει και με σκύλους που συνοδεύουν στο κυνήγι κάποιες φυλές του Αμαζονίου ή της Αφρικής (πρόσφατα θαύμαζα Μπασέντζι σε ένα σχετικό ντοκιμαντέρ).

Τα ζώα είναι εφοδιασμένα με την “ικανότητα” να κρατούν το δέρμα και το τρίχωμα τους υγιές χωρίς καλλυντικά προϊόντα. Βέβαια, ο άνθρωπος “βάζοντας το χεράκι του” δημιούργησε ζώα με υπερβολές στον τομέα του δέρματος και του τριχώματος, δημιουργώντας προβλήματα για τα οποία αναζητεί την λύση σε “προϊόντα” (αντί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα στην πραγματική του αιτία που είναι τα λανθασμένα γούστα του και οι υπερβολές στην εκτροφή) σαν γνήσιος καταναλωτής.

Δεν υπάρχουν πολλές φυλές σκύλων που να έχουν ανάγκη όλα αυτά τα καλλυντικά προϊόντα για να είναι υγιείς (πιθανόν καμία). Θα μπορούσαμε να υποστηρίξουμε το αντίθετο. Πως, δηλαδή, η πληθώρα προϊόντων αμφιβόλου αξίας και ποιότητας (μα και χρησιμότητας) και η αλόγιστη χρήση τους, δημιουργεί ακόμα περισσότερα και σοβαρότερα προβλήματα.

Η “βάση” για ένα υγιές και φυσιολογικό τρίχωμα και δέρμα δεν είναι τα σαμπουάν, τα μαλακτικά και οι κρέμες, αλλά η καλή διατροφή. Με καλή διατροφή, με κατάλληλη για το ζώο μας διατροφή δεν χρειάζονται πολλά παραπάνω. Ένα σχετικά συχνό, ανάλογα την φυλή ή τον τύπο μανδύα, βούρτσισμα σε συνδυασμό με σωστή διατροφή και ο σκύλος θα αποπνέει υγεία και φρεσκάδα.

Το μπάνιο με σαμπουάν μπορεί να είναι χρήσιμο μόνο σε περιπτώσεις που ο σκύλος μας έχει λερωθεί με κάτι, πέρα από χώμα ή λάσπη και πρέπει να καθαριστεί ή σε περιπτώσεις σκύλων με πολύ απαιτητικό μανδύα (μακρύ), χωρίς όμως να υπερβαίνει την μία φορά ανά 3 μήνες. Το βούρτσισμα και το χτένισμα μπορεί να είναι και καθημερινό, δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα. Όπως και το βρέξιμο μόνο με νερό, για παιχνίδι ή δροσιά κατά τους ζεστούς μήνες.

Ένας σκύλος με υγιές δέρμα και τρίχωμα δεν μυρίζει άσχημα. Βέβαια, δεν μπορεί ένας σκύλος να μυρίζει Channel No5 μια που ούτε εμείς μυρίζουμε έτσι ακόμα και μισή ώρα μετά από το μπάνιο μας, αν κάποιος “χώσει” την μύτη του στην μασχάλη μας! Όλοι, σαν οργανισμοί αλλά και σαν άτομα, έχουμε μια “προσωπική” μυρωδιά. Αναλογιστείτε πως οι σκύλοι μας, με την καταπληκτική τους όσφρηση, μπορούν να ξεχωρίσουν την δική μας μυρωδιά, ανάμεσα σε χιλιάδες άλλους ανθρώπους, όσα κιλά άρωμα και αν έχουμε λουστεί. Αυτό σημαίνει ότι πάντα κάτι μυρίζουμε κι εμείς, αλλά οι σκύλοι μας σαν πιο λογικά όντα δεν απαιτούν να μυρίζουμε καπνιστό κόκκαλο!

Δεν πρέπει λοιπόν να ανησυχούμε αν οι μυρωδιές δεν είναι υπερβολικά δύσοσμες και δεν συνοδεύονται και με άλλα δερματικά συμπτώματα. Θα πρέπει να πάψουμε να θέλουμε τα πάντα γύρω μας να είναι “αποστειρωμένα” και να μυρίζουν “Fleurs de Temps”.

Μηδενίστε ή περιορίστε σημαντικά την χρήση καλλυντικών προϊόντων και “ρίξτε το βάρος” των αναζητήσεων σας στην καλή διατροφή του ζώου μας. Λιγότερη έγνοια για το μπάνιο και περισσότερη έγνοια για την διατροφή, την εκτόνωση, το παιχνίδι, την άσκηση και την πνευματική ευχαρίστηση του σκύλου μας. Δεν είναι λίγες οι φορές που δερματικά προβλήματα είναι αποτέλεσμα ανίας και άλλων ψυχολογικών θεμάτων που σχετίζονται με την έλλειψη εκτόνωσης και απασχόλησης.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Scroll to Top