1.Ναι οι Σπαρτιάρτες ήταν όντως ψυχοπαθείς σε πολλές ιδέες που είχαν.Όπως το ότι πετούσαν τα παιδιά όπως ανέφερες και πολλά ακόμη...
2.Οι σημερινοί Έλληνες κατά πάσα πιθανότητα δεν έχουν ούτε κοινή νοοτροπία ούτε ίσως κοινή προέλευση με τους αρχαίους Έλληνες.Πρέπει να είμαστε τρομερά αισιόδοξοι αν θέλουμε να πιστέψουμε πως έχουμε κοινή προέλευση με έναν λαό που έζησε πριν χιλλιάδες χρόνια σε μια γεωγραφική έκταση διαφορετική,με διαφορετικά σύνορα.Οπότε οι νοοτροπίες μας διαφέρουν και δεν είναι κοινές.
nfeel, επειδή δεν το γνωρίζω το θέμα. Τι σημαίνει αυτό που λέει ο καθηγητής; Αν είχε συγκρίνει τα αρχαία κρανία με κρανία Γάλλων, Τούρκων, Ιταλών ή Ρουμάνων θα υπήρχαν διαφορές;2)Δίνεις μια δική σου αυθαίρετη εξήγηση,σε ένα θέμα που αγνοείς καταφανέστατα.Καλό είναι να αφιερώνουμε λίγο χρόνο στο χτίσιμο μιας άποψης,όταν αυτή έχει να κάνει με τόσο ευαίσθητα θέματα.Το αναμάσημα τετριμμένων,ανθελληνικών θεωριών που έχουν καταριφθεί από την επιστήμη κάνει την άποψη να φαίνεται εξαιρετικά πρόχειρη(για να το θέσω κομψά),πέρα από την εμφανή βλάβη...
[video=youtube;FKXNHGpJvgs]https://www.youtube.com/watch?v=FKXNHGpJvgs&feature=youtube_gdata_player[/video]
Sent from my Galaxy NOTE II using tapatalk
1)Οι Σπαρτιάτες δεν πετούσαν τα παιδιά αγαπητέ.Ο καιάδας με τη μορφή που υπονοείς,είναι μύθος.
2)Δίνεις μια δική σου αυθαίρετη εξήγηση,σε ένα θέμα που αγνοείς καταφανέστατα.Καλό είναι να αφιερώνουμε λίγο χρόνο στο χτίσιμο μιας άποψης,όταν αυτή έχει να κάνει με τόσο ευαίσθητα θέματα.Το αναμάσημα τετριμμένων,ανθελληνικών θεωριών που έχουν καταριφθεί από την επιστήμη κάνει την άποψη να φαίνεται εξαιρετικά πρόχειρη(για να το θέσω κομψά),πέρα από την εμφανή βλάβη...
[video=youtube;FKXNHGpJvgs]https://www.youtube.com/watch?v=FKXNHGpJvgs&feature=youtube_gdata_player[/video]
Sent from my Galaxy NOTE II using tapatalk
Αν κ το θέμα ξεφεύγει από την θεματολογία του forum,θα απαντήσω χωρίς να κουράσω η να μακρυγορήσω.Νfeel έχω την ίδια απορία με την Betty.
αυτό το δήλωσε όντος?“οι δυτικές πολιτικές έναντι των αφρικανικών χωρών βασίστηκαν εσφαλμένα στην υπόθεση ότι οι μαύροι άνθρωποι ήταν τόσο έξυπνοι όσο οι αντίστοιχοι λευκοί, ενώ κατά την έρευνα φάνηκε το αντίθετο”
ωραία το έθεσες!nfeel, εμείς ως Έλληνες ανήκουμε στην Καυκάσια φυλή στην οποία συμπεριλαμβάνονται οι αυτόχθονες της Ευρώπης, Ασιάς και Β. Αφρικής. Ακόμα δεν μπορώ να καταλάβω τη σημασία της διαπίστωσης του Παπαγρηγοράκη. κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μοιάζουμε με τη φυλή που κατοικεί εδώ και αιώνες γύρω από τη μεσόγειο και στην Ασία; χαίρω πολύ!
(btw, βάζοντας στο google τον όρο καυκάσια φυλή, το δεύτερο αποτέλεσμα είναι αυτό Επιστημονικός ρατσισμός.)
Για τον Watson, τώρα, το θυμάμαι το σκηνικό στην Πάτρα και ήταν γελοίο όντως. Όποιος και να ναι ο άλλος, όσο κι αν διαφωνείς με την παρουσία του, αν χρησιμοποιήσεις βια χάνεις κάθε δίκιο. Όμως, ο τύπος είναι ρατσιστής, δεν υπάρχει αμφιβολία. Μπράβο του για την ανακάλυψή του αλλά οι δηλώσεις του για την ευφυία έχουν στόχευση. Το ότι πήρε το νόμπελ δε σημαίνει αυτόματα ότι έχει δίκιο στα πάντα. Αυτό που εσύ ονομάζεις political correctness, εγώ το λέω common sense και gut feeling.
Προσπαθώ πάντα να κρατάω ανοιχτό το μυαλό μου, αλλά ξέρεις τι γίνεται; Όσο και να το ανοίγω, δε χωράει την ιδέα ότι το αίμα ήταν ο λόγος του αρχαίου 'θαύματος'. Ήταν οι συνθήκες. Ήταν η επαφή με άλλους πολιτισμούς. Χωρίς την επαφή με τους άλλους τίποτα δεν θα είχε γίνει. Όποιο και να ταν το σχήμα του κεφαλιού, αν δεν είχαμε αποικίσει τα παράλια και πάρει τη γνώση αρχαιότερων πολιτισμών δεν θα υπήρχε φιλοσοφία και δεν θα υπήρχε επιστήμη όπως την ξέρουμε. Κανείς δεν προοδεύει μόνος του.
Στο Αρχαιολογικό Μουσείο, μιας και το θύμισε η Κυβέλη, υπάρχει η έκθεση για το ναυάγιο των Αντικυθήρων που οφείλουν όλοι να τη δουν. Ένα από τα πράγματα που καταλαβαίνεις είναι ότι δεν υπήρχαν σύνορα ή έθνος όπως το έχουμε στο μυαλό μας σήμερα. Αρκεί να δεις από που ξεκίνησε και που θα έφτανε το πλοίο. Το έθνος και τα σύνορα είναι προϊόντα των τελευταίων αιώνων.
Δεν περιγράφεται η περηφάνια και η ψυχική ανάταση που αισθάνθηκα όταν είδα το μηχανισμό των Αντικυθήρων (αφού πρώτα το κοίταζα σα χαζή για ώρα μέχρι να καταλαβω τι έβλεπα). Το να είμαι από τους λίγους ανθρώπους πάνω στη γη που μπορεί να διαβάζει τη μητρική του γλώσσα πάνω σε αυτό, με κάνει να νοιώθω ότι έχω μια πραγματική σύνδεση με το παρελθόν και προφανώς χαίρομαι γι αυτό το προνόμιο. Από την άλλη, δεν με απασχολεί αν έχω το ίδιο αίμα με αυτούς που το έφτιαξαν. Δεν μου αφαιρεί, ούτε προσθέτει κάτι στη ζωή μου το να έχω συγγένεια μαζί τους. Έχω, θέλω να πιστευω, πνευματική και πολιτιστική συγγένεια. Ούτως ή άλλως, ο αρχαίος πολιτισμός ανήκει πια στην παγκόσμια κληρονομιά. Το ότι έχουμε αναμιχθεί με άλλους είναι δεδομένο. Η σχέση με άλλους πολιτισμούς είναι πλούτος. Ελπίζω να μη σου φαινεται αυτό ανθελληνικό.
Συγγνώμη για την off forum φλυαρία αλλά είναι ένα θέμα που δεν μπορώ να το αφήσω ασχολίαστο.
Καθόλου δεδομένο.Αστοιχείωτο και ατεκμηρίωτο είναι.Αυτό ακριβώς αποδεικνύει η έρευνα του Παπαγρηγοράκη η οποία δεν είναι η μοναδική ασφαλώς.Την παρέθεσα απλά επειδή η εκπομπή αυτή στη ΝΕΤ είναι πρόσφατη κ έτυχε να την παρακολουθήσω.Το ότι έχουμε αναμιχθεί με άλλους είναι δεδομένο.
Ξέχασα να σχολιάσω και αυτό.Πνευματική και πολιτιστική συγγένεια δεν υφίσταται,εάν δεν υπάρχει κ βιολογική συγγένεια.Είναι σαν να πάω εγώ στο σινικό τείχος και να νιώθω πολιτιστική συγγένεια με τους ανθρώπους που το έχτισαν..Έχω, θέλω να πιστευω, πνευματική και πολιτιστική συγγένεια
Όλο αυτο από την άλλη που το στηρίζεις αν όχι στη δική σου πολιτική θεώρηση;Όσο για το απο που προήλθε το αρχαίο "θαύμα" που λες,σίγουρα έπαιξαν ρόλο και οι συνθήκες δεν το αρνείται κανείς αυτό.Δεν είναι όμως ο μοναδικός παράγοντας.Το εμπόριο έπαιξε ίσως τον μικρότερο ρόλο αφού είναι γνωστό πως μεγαλύτεροι ρατσιστές από τους αρχαίους Έλληνες,δεν έχουν εμφανιστεί ακόμα στον πλανήτη γη.Όχι μόνο ρατσιστές,αλλά και τοπικιστές.Από την περίφημη φράση του Ισοκράτους που είχε προτείνει πως όλοι οι μη Έλληνες (βάρβαροι) θα έπρεπε να γίνονται σκλάβοι (τοις βαρβάροις ειλωτεύειν),μέχρι την τοπικιστικού τύπου συμπεριφορά των Σπαρτιατών έναντι των υπόλοιπων Ελλήνων που νικούσαν στα παιδία των μαχών και αντιμετώπιζαν ως είλωτες.
Η ανταλλαγή πολιτισμών λοιπόν δεν ήταν και τόσο αμφίδρομη,αφού σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις εμείς είμασταν οι φορείς που εκπολιτίζαμε..
Για να κάνω και έναν παραλληλισμό με το σήμερα.Υπάρχει ακόμα το υλικό όπως βλέπουμε που υπήρχε και τότε,ο πλάστης λείπει μόνο που θα πάρει αυτό το υλικό και μαζί του θα δημιουργήσει σπουδαία πράγματα..
To μόνο που μπορώ να πω εδώ είναι ότι αυτό είναι προσωπική σου αντιμετώπιση μόνο και χαίρομαι που δε σκέφτονται όλοι έτσι. Αν σκέφτονταν, μόνο οι Έλληνες θα μπορούσαν να εκτιμήσουν την αξία του Ομήρου, οι Αιγύπτιοι τις Πυραμίδες. Εμένα δε θα μου έλεγε τίποτα ο Σαίξπηρ, σε έναν Αυστραλό ο Πικάσο, και σ ενα μεξικάνο ο Μότσαρντ. Υπάρχουν άνθρωποι που σε ένα αριστούργημα μπροστά, θαυμάζουν το μεγαλείο της ανθρώπινης διάνοιας απ όπου κι αν καταγεται αυτή. Δεν είναι τόσο ανασφαλείς έτσι ώστε να χρειάζονται καθοδήγηση και πλάστες για να εκτιμήσουν ή να δημιουργήσουν κάτι.Ξέχασα να σχολιάσω και αυτό.Πνευματική και πολιτιστική συγγένεια δεν υφίσταται,εάν δεν υπάρχει κ βιολογική συγγένεια.Είναι σαν να πάω εγώ στο σινικό τείχος και να νιώθω πολιτιστική συγγένεια με τους ανθρώπους που το έχτισαν..
Ένα συναίσθημα εντελώς άκυρο,που βέβαια δεν θα προκύψει ποτέ διότι ακριβώς δεν έχω κάποια επίγνωση ότι είμαι συγγενής με τους ανθρώπους που προχώρησαν στο συγκεκριμένα επίτευγμα.Η πνευματική ανάταση και η πολιτιστική συγγένεια που λες επιτυγχάνεται σαν συναίσθημα,μόνο αν έχω κοινή καταγωγή με το δημιουργό.Αλλιώς είναι σαν να θαυμάζω απλά ένα πολιτισμικό στοιχείο ενός ξένου λαού..