Εξημέρωση σκυλου


manolo

Well-Known Member
31 Ιουλίου 2013
2.595
7.632
[h=1]Πριν από 33.000 χρόνια η εξημέρωση του σκύλου;[/h]Κρανίο που βρέθηκε στη Σιβηρία «συγγενεύει» με τον οικόσιτο σκύλο

Κρανίο σκύλου που ανακάλυψαν οι επιστήμονες στα όρη Αλτάι στη Σιβηρία, συγγενεύει περισσότερο με αυτό του οικόσιτου σκύλου παρά με εκείνο του λύκου, σύμφωνα με γενετικές αναλύσεις.


Όπως εξηγούν οι ερευνητές της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, με δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση «PLοSONE» τα νέα ευρήματα μαρτυρούν ότι ο σκύλος εξημερώθηκε για πρώτη φορά πριν από περίπου 33.000 χρόνια.
Η χρονική στιγμή κατά την οποία ο άνθρωπος απέκτησε έναν πιστό τετράποδο σύντροφο αποτελεί μυστήριο για τους επιστήμονες. Γνωρίζουν παρόλα αυτά, από ευρήματα της εποχής, ότι πριν από 10.000 χρόνια η σχέση ανθρώπου-σκύλου είχε καθιερωθεί στις ανθρώπινες κοινωνίες.
Πριν από 14.000 χρόνια πάλι, στην περιοχή της Γερμανίας σκύλοι και ιδιοκτήτες θάβονταν μαζί – γεγονός που υποδεικνύει ότι ο σκύλος είχε ήδη εξημερωθεί. Γενετικές μελέτες, προσανατολίζουν τους ειδικούς προς την Κίνα και τη Μέση Ανατολή, όπου ενδεχομένως να πραγματοποιήθηκε η πρώτη εξημέρωση του καλύτερου «φίλου» του ανθρώπου.
Το κρανίο που βρέθηκε στα όρη Αλτάι

Αναλύοντας το «αρχαίο» DNA
Το καλοδιατηρημένο κρανίο του Αλτάι, αποτελεί ένα από τα δύο παλαιότερα ευρήματα που αφορούν πιθανότατα εξημερωμένους σκύλους. Το δεύτερο, είναι ένα απολίθωμα που ενδεχομένως ανήκει σε σκύλο ο οποίος είχε ζήσει πριν από 31.700 έτη - βρέθηκε στη σπηλιά Γκογιέ, στο Βέλγιο. Από ανατομικές αναλύσεις φάνηκε ότι τα ευρήματα αυτά πλησιάζουν περισσότερο στον σκύλο παρά στον λύκο.
Προκειμένου να επιβεβαιώσουν τα συμπεράσματά τους, οι ρώσοι ερευνητές άνοιξαν μια μικρή οπή στο κρανίο και στη γνάθο και προχώρησαν σε ανάλυση DNA. Όλα τα πειράματα πραγματοποιήθηκαν σε απομονωμένο εργαστήριο προς αποφυγή της επιμόλυνσης των δειγμάτων, καθώς το γενετικό υλικό τόσο μεγάλης ηλικίας είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο σε εξωγενείς παράγοντες.
Στη συνέχεια οι ερευνητές συνέκριναν τις «αρχαίες» γενετικές αλληλουχίες του Αλτάι με το DNA 72 σύγχρονων σκύλων από 70 διαφορετικές ράτσες, 30 λύκων, τεσσάρων κογιότ και 35 προϊστορικών κυνοειδών από την περιοχή της Αμερικής.
Φάνηκε λοιπόν, ότι το κυνοειδές του Αλτάι αποτελεί «εξάδελφο» του οικόσιτου σκύλου και όχι του σύγχρονου λύκου. Αν κάτι τέτοιο ισχύει, τότε τα νέα ευρήματα θα μπορούσαν να τραβήξουν την προέλευση του σημερινού σκύλου περί τα 15.000 χρόνια πίσω.

Πριν από 33.000 χρόνια η εξημέρωση του σκύλου; - science - Ιατρική – Βιολογία - Το Βήμα Online
 








Piou

Well-Known Member
13 Απριλίου 2014
315
277
Θεσσαλονίκη
Η δημοσίευση είναι εδώ :PLOS ONE: Ancient DNA Analysis Affirms the Canid from Altai as a Primitive Dog

Όχι, δεν συμπέραναν οτι ο σκύλος εξημερώθηκε πριν 33000 χρόνια. Αυτό το συμπερανε ο δημοσιογράφος του Βήματος. Οι επιστήμονες συμπεραναν οτι μάλλον υπήρχαν σκύλοι πριν απο 33000 χρόνια. Σίγουρα προερχόμενοι απο τον λύκο, και σίγουρα όχι πρόγονοι των σημερινών σκύλων. Μάλλον κάποια γραμμή που χάθηκε στην συνέχεια, ίσως -δική μου αυθαίρετη υπόθεση για να ρίξω λάδι στην φωτιά- επειδή ακριβώς δεν εξημερώθηκαν.
 


manolo

Well-Known Member
31 Ιουλίου 2013
2.595
7.632
Κάποτε είχα δει σε 1 ντοκιμαντέρ (ούτε θυμάμαι που και ποιο), ότι ο άνθρωπος δεν εξημέρωσε τον σκύλο, αλλά κάποιοι σκύλοι (λύκοι) έμαθαν να ζουν στις παρυφές των οικισμών επειδή έβρισκαν φαΐ, και ότι στην ουσία αυτοί επέλεξαν να ζήσουν δίπλα στον άνθρωπο. Και πως κάπως έτσι ξεκίνησε η συμβίωση ανθρώπου σκύλου.

Τι ισχύει τελικά;;;;
 


Estranged

Well-Known Member
10 Ιουλίου 2012
5.960
7.535
Τι ισχύει τελικά;;;;
Όπως για όλα τα μη καταγεγραμμένα πράγματα του παρελθόντος, μπορούν να ισχύουν μόνο υποθέσεις βασισμένες σε ερμηνεία κάποιων ενδείξεων όπως η παραπάνω (ενδιαφέρον παρεμπιπτόντως, ευχαριστούμε). Αν δε βρούμε "γραμμένο" κάπου "σήμερα κατέβηκε ένα ζώο μεσαίου μεγέθους με όρθια μυτερά αυτιά από το βουνό - ουγκ - μου έκανε χρήσιμο - ουγκ - το φώναξα και του πέταξα ένα κόκκαλο από το φαϊ μου - ουγκ - λέω αύριο να πάμε μαζί για κυνήγι - ουγκ", ή "σήμερα κατέβηκε ένα ζώο μεσαίου μεγέθους με όρθια μυτερά αυτιά από το βουνό - ουγκ - στην αρχή φοβήθηκα και πήγα να το σκοτώσω - ουγκ - αλλά αυτό έμεινε παραδίπλα και έφαγε τα αποφάγια μου - ουγκ - δε φαίνεται απειλητικό και δε μου στερει τίποτα - ουγκ - ας έρθει και μπορεί και να μου φανεί χρήσιμο κάποια στιγμή - ουγκ - μου φαίνεται και ενδιαφέρον πλάσμα - ουγκ" δεν πρόκειται να μάθουμε ποτέ :)

Από την άλλη, βάση(ει)* λογικής και ελλείψη(ει)* άλλων (των παραπάνω) στοιχείων, το λογικό είναι να ξεκίνησε η επαφή ανθρώπου με το σκύλο αφού ο άνθρωπος θεώρησε ότι μπορεί να "χρησιμοποιήσει" το σκύλο προς οφελός του, αλλιώς πώς τον ξεχώρισε από άλλα ζώα ικανότατους θηρευτές ή προστάτες των αγελών τους (αν υποθέσουμε πάλι λογικά ότι η θήρα και η φύλαξη ήταν οι βασικότερες υπηρεσίες που μπορούσε ο σκύλος να προσφέρει, χώρια από "συντροφιά" που οποιοδήποτε ζώο μπορούσε να παρέχει)? Για να το διαπιστώσει αυτό (λογικά πάλι) πρέπει ο σκύλος να τον πλησίασε αρκετά και για αρκετό διάστημα ώστε να έπαψε να αισθάνεται (ο άνθρωπος) απειλημένος από το άγνωστο άγριο ζώο αλλά και ώστε να μπόρεσε να παρατηρήσει τις εργασιακές αρετές του σκύλου και την διάθεση του σκύλου να προσφέρει (στον) και να απολαύσει απολαβές από τον άνθρωπο.

Άρα το 2ο μου φαίνεται πιο λογικό.

Και από κει και μετά το λογικό πάλι είναι να αναπτύχθηκε μια σχέση δούναι και λαβείν. Βέβαια βλέπουμε με τα χρόνια ότι εξελίχθηκε κάπως άνισα στο ποιος δίνει και ποιός λάμβανει περισσότερο...

*Αλήθεια ρε παιδιά, η δοτική στη δημοτική πώς γράφεται? Με "η" σκέτο ή με "ει"? Μπερδεύομαι..
 


Piou

Well-Known Member
13 Απριλίου 2014
315
277
Θεσσαλονίκη
Χμμμ...ισχύει οτι ο άνθρωπος (μην ρωτήσετε ποιός άνθρωπος ακριβώς, θα μπλέξουμε) ξεκίνησε να συναναστρέφεται και να αναπαράγει εξημερωμένους λύκους (ούτε ποιούς λύκους ακριβώς μην ρωτήσετε) πριν απο τουλάχιστον 100000 χρόνια, ίσως 135000. Οι σημερινοί σκύλοι δηλαδή απομακρύνθηκαν γενετικά απο τους σημερινούς λύκους πριν απο τουλάχιστον 100000 χρόνια. Αλλα ίσως και να είχαν εξημερωθεί και άλλα κυνοειδή πολύ νωρίτερα, τα οποία για κάποιον λόγο εξαφανίστηκαν χωρίς να συνεισφέρουν στο γενετικό υλικό των σημερινών σκύλων, ή η συνεισφορά τους δεν είναι ανιχνευσιμη. Με λίγα λόγια, η συνύπαρξή μας με τους σκύλους χάνεται στις αρχές του είδους μας, μια περίοδο για την οποία ξέρουμε πολύ λίγα πράγματα και δεν μπορούμε να βγάλουμε λεπτομερή συμπεράσματα.
Οπότε αφού ο καθένας μπορεί προς το παρόν να λέει ότι θέλει, η δική μου θεωρία είναι οτι οι μακρινοί πρόγονοί μας στάθηκαν στα δύο πόδια γιατί έτσι μπορούσαν να κρατάνε με το ένα χέρι το ρόπαλο και με το άλλο τον σκύλο. Απο εκεί και ύστερα ο εγκέφαλός τους άρχισε μοιραία και αναπόφευκτα να ασκείται και να αναπτύσσεται δυσανάλογα με τα άλλα ανθρωποειδή που δεν κρατούσαν σκύλο, ήτοι : πώς θα το πείσω ρε γμτ να μην τραβάει, να μην δαγκώνει και να μην χέζει την σπηλιά χωρίς να το χαλάω με το ρόπαλο. Ούγκ ρε σκασμένο, ούγκ. Με τον ανεπτυγμένο εγκέφαλο και τον σκύλο ανα χείρας επικρατήσαμε βεβαίως των άλλων ανθρωποειδών, φτιάξαμε πολιτισμό και τεχνολογία, πήγαμε στο φεγγάρι, αλλά οι περισσότεροι τα βασικά ερωτήματα και προβλήματα με τον σκύλο φαίνεται δεν τα έχουμε λύσει ακόμα.
Νταξ, καλό ντήλ ειναι κι έτσι, μπορεί ακόμα να μας τραβάνε να μας δαγκώνουν και να χέζουν στην σπηλιά και να πέφτει πού και πού καμμια ροπαλιά, αλλα μας έμεινε η τεχνολογία. Μια χαρά.
 




Piou

Well-Known Member
13 Απριλίου 2014
315
277
Θεσσαλονίκη
Πολύ ωραίος πίνακας, manolo, να συμπληρώσουμε οτι είναι και πολύ έγκυρος, τα δεδομένα του προέρχονται απο το CanMap project.
 


manolo

Well-Known Member
31 Ιουλίου 2013
2.595
7.632
Ένας Καναδός ερευνητής που ειδικεύεται στην βιολογία των αρχαίων σκύλων συνυπογράφει μία απ τις πιο σημαντικές έρευνας της χρονιάς που εξετάζει λεπτομερώς της αποδείξεις της μετατροπής του ζώου από άγριο λύκο σε κατοικίδιο σκύλο.Η παρατήρηση ενός κρανίου 33.000 ετών που βρέθηκε σε σπηλιά στην βόρεια Σιβηρία έδειξε την εξημέρωση του σκύλου και πως ήταν κυρίως φυσιολογική διαδικασία, σύμφωνα με την βιολόγο Susan Crockford.

Αυτή και άλλοι 5 ερευνητές από τη Ρωσία,την Αγγλία, τις ΗΠΑ και την Ολλανδία γύρισαν το χρόνο πίσω κατά χιλιάδες χρόνια και έδειξαν ότι το φαινόμενο της εξημέρωσης των σκύλων συνέβη πολλές φορές σε πολλά μέρη σε όλο το πλανήτη.

Η διαδικασία σύμφωνα με τους επιστήμονες ξεκίνησε όταν άγριες αγέλες λύκων ή μεμονωμένα ζώα άρχισαν να ζουν κοντά σε κατασκηνώσεις ανθρώπων και να τρώνε τα υπολείμματα των γευμάτων των ανθρώπων. Το κρανίο που βρήκαν στη Σιβηρία έδειχνε κάτι διαφορετικό...δεν ταίριαζε με τα κριτήρια του τι θεωρείται κατοικίδιο σκυλί. Έδειχνε κάποια στοιχεία ότι ήταν μέρος μιας διαδικασίας εξημέρωσης: ήταν μικρότερο από κρανίο λύκου αλλά τα δόντια είχαν το μέγεθος των δοντιών των λύκων!

Οι τύποι των σκύλων που έχουν δημιουργηθεί ανά γεννεές με την αλληλεπίδραση με τις ανθρώπινες κοινωνίες έχουν μικρότερα και πιο πλατιά κρανία, με κοντή μουσούδα και μικρότερα αλλά περισσότερα δόντια. Πιστεύεται ότι τα λυκό-σκυλα δεν κατάφεραν να επιζήσουν την Εποχή των Παγετώνων που σημειώθηκε 25.000 χρόνια πριν όμως η ομάδα ανακάλυψε μια σημαντική νέα πληροφορία για το πώς και πότε οι λύκοι έγιναν...σκύλοι.

Υπάρχουν γενετικές αποδείξεις που δείχνουν ότι όλα τα είδη σκύλων προέκυψαν από εξημέρωση στην αρχαία Κίνα αν και πολλοί επιστήμονες θεωρούν ότι οι ρίζες τους βρίσκονται στην Μέση Ανατολή. Η περίπτωση της Σιβηρίας και άλλα παραδείγμαρα μερικής εξημέρωσης δείχνουν καθαρά ότι εφόσον μπορεί να ξεκίνησε και να σταμάτησε μπορεί να συνέβη με τον ίδιο τρόπο σε πολλά μέρη σε διαφορετικές χρονικές στιγμές στπν κόσμο. Οι ειδικοί συμφωνούν ομόφωνα ότι ΔΕΝ ισχύουν οι θεωρίες που θέλουν τους ανθρώπους να ενορχήστρωσαν την εξημέρωση των σκύλων για συντροφιά ή για εργασίες!

Οι παραδοσιακοί ανθρωπολογικοί ορισμοί της εξημέρωσης θεωρούν την διαδικασία ως μία ηθελημένη πράξη επιλογής των ανθρώπων.

´Ομως, λέει η έρευνα, τα τελευταία χρόνια αυτή η άποψη όλο και χάνει έδαφος από την υπόθεση ότι τα ζώα αποικιοποίησαν ανθρωπογενή περιβάλλοντα που τους ταίριαζαν και εξελίχθηκαν σε ´´κατοικίδια ´´ είδη μέσω φυσικών εξελικτικών διαδικασιών.

Μετά από αρχικές αλλαγές που προέκυψαν, το αποτέλεσμα ήταν νέα είδη που είχαν τροποποιήσει τη σχέση τους με το ανθρώπινο είδος μέσω της φυσικής προσαρμογής, της ανθρώπινης επιλογής και της γενετικής αλλαγής.

Δεν εξημέρωσε ο άνθρωπος τον σκύλο!Η εξημέρωση του σκύλου είναι φυσική διαδικασία
 


Piou

Well-Known Member
13 Απριλίου 2014
315
277
Θεσσαλονίκη
Χμμμ...ισχύει οτι ο άνθρωπος (μην ρωτήσετε ποιός άνθρωπος ακριβώς, θα μπλέξουμε) ξεκίνησε να συναναστρέφεται και να αναπαράγει εξημερωμένους λύκους (ούτε ποιούς λύκους ακριβώς μην ρωτήσετε) πριν απο τουλάχιστον 100000 χρόνια, ίσως 135000. Οι σημερινοί σκύλοι δηλαδή απομακρύνθηκαν γενετικά απο τους σημερινούς λύκους πριν απο τουλάχιστον 100000 χρόνια.
ΔΕΝ ισχύει, η σωστή και γενκά αποδεκτή εκτίμηση με τα μέχρι τώρα γνωστά είναι 30-35000 χρόνια. Τα περι 100-135000 προέρχονται απο μια παλιά μελέτη του Αυστραλού ερευνητή Dr Paul Tacon και της βιο-αρχσιολόγου Dr Colin Pardoe, το 2002, τα αποτελέσματα της οποίας είχαν αναδημοσιευθεί σε αρκετά έγκυρα έντυπα. Δεν είχα διαβάσει την ίδια την μελέτη, και πρέπει να ήταν μεγάλη μπαρούφα τελικά γιατί έχει αποσυρθεί και δεν γίνεται αναφορά σε αυτήν σε καμμία άλλη μελέτη, μόνο σε κάτι άρθρα της εποχής.

Ψάχνοντας να βρώ απο πού θυμόμουν τέτοια εξωφρενικά νούμερα, έπεσα και πάνω σε αυτήν την πολύ ωραία μελέτη απο το 2008: http://www.academia.edu/607623/Foss...ia_osteometry_ancient_DNA_and_stable_isotopes

Οι πίνακες Fig 2 και Fig 3 είναι πολύ ενδιαφέροντες, για όσους δεν έχουν όρεξη να την διαβάσουν όλη.

Επίσης στα συμπεράσματα αναφέρεται οτι η ανάλυση της διατροφής των απολιθωμένων λύκων της εποχής απο τα ισότοπα των οστών δεν συμπίπτει με την ανάλυση των ανθρώπινων οστών, κάποιοι λύκοι δηλαδή αν και φαίνεται να ζουσαν με τους ανθρώπους της εποχής σε σημείο που να διαχωριστούν γενετικά και μορφολογικά απο τους άλλους λύκους, δεν μοιραζόντουσαν την ίδια τροφή ούτε τους τάιζαν οι άνθρωποι με απομεινάρια.