Ερλιχιας πρόγνωση


Sara

Well-Known Member
27 Δεκεμβρίου 2008
7.750
1.514
Illinois, USA
Για πείτε μου, ωρέ πατριώτες, διότι δεν μπορώ να βρω την κτηνίατρο του Μουφ μεχρι τη Δευτέρα:

Εδω και καιρό σκέφτομαι και βαυκαλίζομαι να παρω δεύτερο σκύλο διότι ειναι πολυ άδικο για το Μουφ να μην εχει σκυλίσια παρέα, μιας και δεν πάμε πλέον συχνά στο πάρκο που ειναι πολυ μακρυά. Ειδα ένα πρώην αδέσποτο στην Ελλαδα, ημίαιμο, και επειδή υπάρχει μια πιθανότητα να πάω τον αλλο μήνα, έλεγα μήπως και μπορέσω να την φέρω μαζί μου στην Αμερική. Οι Αμερικανοι ειναι τελειως σύμφωνοι εφόσον εχω όλα τα κτηνιατρικά χαρτιά της μαζί και δεν χρειάζεται καν καραντίνα.

Το ζήτημα ειναι ότι η μικρή είχε ερλιχια όταν βρέθηκε και εχει κανει θεραπεία. Μου λέτε τι σημαίνει αυτο; Ειναι τελειως καλα το σκυλι μετά τη θεραπεία, ή γίνεται φορέας σε όλη του τη ζωή όπως γίνεται με το καλαζαρ; Εδω δεν εχω ακούσει να ευδοκιμεί η συγκεκριμένη ασθένεια και απο ο,τι εχω διαβάσει δεν υπάρχει εμβόλιο πέραν της θεραπείας.

Ως συνήθως, σας μερσώ ιδιαιτέρως. Ίσως ειμαι για δέσιμο αφού εχει ένα σωρό αδέσποτα εδω, αλλα εμένα αυτο το σκυλι μου άρεσε. Άλλωστε κάπως έτσι γνώρισα και το Μουφ όταν το ειδα στο Ίντερνετ και ήτανε στου διαόλου τη μάνα, τώρα θα μου πείτε, στο Μίσιγκαν ήτανε το Μουφ και το έφερα με το αυτοκίνητο και όχι το αεροπλάνο, αλλα εγώ συζητάω την ιστορία μούρλας που με δέρνει.

Τα παραπάνω εξαρτώνται απο το αν το πανεπιστήμιο θα εχει χρόνο να κανονίσει κάποια πράγματα απο δω πριν φύγω, αν θα βρω εισιτήριο σε οκ τιμή, αν θα μπορέσω να βρω πάρκινγκ στο Σικαγο ωστε να μην ταλαιπωρηθώ ούτε εγώ ούτε το σκυλι, τι θα πει ο εκπαιδευτής του Μουφ και τι θα πει η αεροπορική εταιρεία σχετικά με τη μεταφορά.
 




Sara

Well-Known Member
27 Δεκεμβρίου 2008
7.750
1.514
Illinois, USA
Γιατί να μην μπορώ να φύγω με το σκύλο; Άμα τον εχω συμφωνήσει και εχω κανει κράτηση με την αεροπορική εταιρεία για το σκύλο; Και εφόσον εχει τα χαρτιά του ο σκυλος;
 




Sara

Well-Known Member
27 Δεκεμβρίου 2008
7.750
1.514
Illinois, USA
Ναι, θα γίνει δημοψήφισμα και επικρατεί πανικός. :( Για πραξικόπημα πάντως δεν το βλέπω να γίνεται και να μην γίνονται πτήσεις επίσης δεν το βλέπω. Θα κοιτάξω εν παση περιπτώσει τι λέει και το State Department, αλλα δεν ακούω τίποτα για travel advisory. Άλλωστε έρχομαι με ξένη εταιρεία.
 
  • Like
Reactions: ntoulis


mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.978
20.416
Sara η ερλίχεια είναι απόλυτα θεραπεύσιμη. Καμμία σχέση με το καλαζάρ. Μια χαρά θα είναι το σκυλάκι. Για να νοσήσει πάλι, θα πρέπει να ξανατσιμπηθεί από τσιμπούρι. Η θεραπεία είναι και πάλι εύκολη. Απλή αντιβίωση. Πως και δεν έχετε εκεί; Δεν έχετε τσιμπούρια;

* Η γνώμη του εκπαιδευτή του Μουφ, γιατί μας ενδιαφέρει; o_O
 


Orilis

Well-Known Member
3 Μαρτίου 2011
7.881
6.979
Πάτρα
Η φιλοζωική πως θα ελέγξει το σπίτι σου και πως θα σε επισκέπτεται για να διαπιστώσει την ευζωία του σκύλου;
Εδώ ορισμένες δεν δίνουν σκυλί εκτός νομού, αυτή θα δώσει εκτός ηπείρου;
 
  • Like
Reactions: d-friend


ntoulis

Well-Known Member
19 Ιουλίου 2013
3.217
2.435
Λαχανάκια Βρυξελλών
Η φιλοζωική πως θα ελέγξει το σπίτι σου και πως θα σε επισκέπτεται για να διαπιστώσει την ευζωία του σκύλου;
Εδώ ορισμένες δεν δίνουν σκυλί εκτός νομού, αυτή θα δώσει εκτός ηπείρου;
θα δώσει φραντσάιζ
 
  • Like
Reactions: Sara


Sara

Well-Known Member
27 Δεκεμβρίου 2008
7.750
1.514
Illinois, USA
Η φιλοζωική μπορεί να ελέγξει τις τουλάχιστον τέσσερεις συστάσεις που εχω απο καταξιωμένα καταφύγια και κτηνιάτρους τα τελευταια επτα χρονια. Επίσης εχω τη διευθύντρια των υπηρεσιών υγείας του πανεπιστημίου που χρημάτισε και πρώτη εκπαιδεύτρια του Μουφ. Το ίδιο κανουνε κι εδω και μάλιστα απο πολιτεία σε πολιτεία σε αυτήν την τεράστια χώρα. Σπιτι εχω δικό μου, κήπο εχει μεγάλο, φράχτη δυο μέτρα και η περιοχή πολυ αυστηρούς νόμους που εφαρμόζονται, συμπεριλαμβανομένων και κουτσομπληδων γειτόνων που δεν έχουν πρόβλημα να με καταγγείλουν στο πιτς φυτίλι. Εδω απαγορεύεται να έχεις το σκυλι δεμένο έξω και πρέπει να μένει σπιτι. Το οποίο και γίνεται στην περίπτωση του Μουφ.

Το σκυλι που κοιτάζω δεν δίνεται μόνο εντός της περιοχής που το βρήκανε και το φυλάνε.

Τον εκπαιδευτή του Μουφ θα τον ρώτησω για τα της προσαρμογής στο σπιτι, καθώς και για το πώς να λάβω υπόψη τα αισθήματα του Μουφ που ο τύπος πιστεύει ότι κακομαθαίνω και θεωρώ ως πολυ λεπτεπίλεπτο.

Εννοείται ότι δεν κανω προετοιμασίες αν δεν λάβω το οκ. Και στο τέλος τέλος, πάω να κανω ένα καλό. Αν δεν θέλουνε να μου δώσουν σκύλο στην Ελλαδα, ειναι γεμάτα τς αμερικανικά καταφύγια και θα μου έρθει και φτηνότερα.
 


Sara

Well-Known Member
27 Δεκεμβρίου 2008
7.750
1.514
Illinois, USA
Τώρα που το σκέφτομαι μπορούν επίσης να διαβάσουμε το μπλογκ του Μουφ και το φόρουμ να δούνε πώς καλοπερνάει ο Πασάς. Δεν ξερω πώς θα τους φανούνε τα μπιφτέκια, αλλα το Μουφ χαίρει άκρας υγείας, δεν εχει βάλει το βάρος που έχασε τοσον καιρό και γενικώς καλοπερνάει.
 


Lavernne

Well-Known Member
19 Ιουνίου 2011
1.976
4.034
Περιστέρι
www.facebook.com
Aπό φιλοζωική πήρα και εγώ σκυλί και κανείς δεν έλεγξε το σπίτι μου, μιας και ήταν 350 χιλιόμετρα μακριά.
Ούτε με έχουν επισκεφτεί ποτέ.
Πέρα από το συμβόλαιο που υπέγραψα τη μέρα που την πήρα (για την ευζωία, την στείρωση στην κατάλληλη ηλικία και όλα τα σχετικά), πλέον αρκούνται στο να βλέπουν φωτό και βίντεο της μικρής στο φβ. Πιστεύω οτι μπορεί κάποιος να καταλάβει αν το ζώο κακοποιείται ή αν περνάει καλά!
Τέλος, θα της πάρουν μία τυπική συνέντευξη πριν της δώσουν τη σκυλίτσα, πιστεύω!
Το να μη δίνουν εκτός νομού, κυρίως στας Αθήνας το βλέπω. Βόρεια, τα δίνουμε τα σκυλιά σε όποια πόλη βρεθεί σπίτι κατάλληλο!!! :)
 




ntoulis

Well-Known Member
19 Ιουλίου 2013
3.217
2.435
Λαχανάκια Βρυξελλών
αμα διαβάσεις τίποτα για στέιτ απάρτμεντ και γκρίς στείλε π.μ.. για τον σκύλο μην σκας αμα πεις θα πάει Αμερική τελείωσε ! βρε με ξένη εταιρεία θα έρθεις.. πως θα φύγεις θα είναι το θέμα ! ;) :D
 


ioanna a

Well-Known Member
21 Ιανουαρίου 2014
2.264
3.098
Πιστεύω οτι μπορεί κάποιος να καταλάβει αν το ζώο κακοποιείται ή αν περνάει καλά!
οχι δεν μπορουμε να καταλαβουμε. απλά παιρνουμε το ρισκο.

γιατι δεν παιρνεις και αλλο σκυλο από καταφυγιο της αμερικής; εκει τους κανουν κατευθείαν ευθανασια.βεβαια αυτο μπορει και να θεωρειται θετικό αλλα whatever

για την ερλιχιωση το μόνο που πρεπει να προσεξεις ειναι να παίρνει τα χαπια της καθημερινα μεχρι το τελος της θεραπειας, μην παραλειψετε καποιο χαπι, και μετα από κανα εξάμηνο θα πρεπει να της κανεις καλύτερα καποιες εξετασεις αιματος για να βεβαιωθειτε οτι ξεπαστρεψατε τον ιό. αν πραγματι δεν εχετε ερλίχια εκει θα πρεπει μαλλον να το ψαξετε με τον κτηνιατρό σου λιγο αυτο το θεμα.
 


Sara

Well-Known Member
27 Δεκεμβρίου 2008
7.750
1.514
Illinois, USA
Καθόλου. Τα καταφύγια εδω έχουν αρχίσει όλο και περισσότερο να ειναι no kill. Δεν ξερω, αλλα αυτη η σκυλίτσα με άγγιξε. Το Μουφ πάντως απο αμερικανικό καταφύγιο το πήρα.

Άλλωστε όπως ειπα, εχω και συστάσεις τις οποίες εδω στην Αμερική ελέγχουν και θεωρούν εντυπωσιακές. Δεν βλέπω γιατί να μην τις ελέγξουν με ένα email απο Ελλαδα.

Έτσι και καταφέρω να την παρω εννοείται ότι θα την πάω κατευθείαν στην κτηνίατρο εδω με το που θα έρθω. Θα μου το ζητήσουν άλλωστε απο την πολιτεία κατα την είσοδο διότι πρέπει να της δώσουν επισήμως την ταυτότητα του αντιλυσσικού απο το σερίφη και να την καταχωρισουνε στη βάση δεδομένων του. Σας εχω ξαναγράψει νομιζω ότι ελέγχουν αιφνιδιαστικά και είχα μείνει κόκκαλο όταν έλεγξαν το Μουφ μια φορά και όταν τους ρώτησα, μου τυπώσανε όλο το ιστορικό του Μουφ που είχαν ήδη απο την κτηνίατρο. Επίσης εννοείται ότι θα θέλει η κτηνίατρος αιματολογικές έτσι και είχε ερλιχια. Δεν διακινδυνεύω ούτε την υγεία της σκυλίτσας, ούτε του Μουφ.

Όχι, το State a Department δεν εχει advisory για Ελλαδα, απλώς λέει να προσέχει κανείς όσο και σε άλλες χώρες.
 
Last edited:
  • Like
Reactions: ntoulis


Sara

Well-Known Member
27 Δεκεμβρίου 2008
7.750
1.514
Illinois, USA
Κι ένα αλλο επίσης. Αν το σωματείο σχηματίσει την εντύπωση ότι η σκυλίτσα καλοπερνάει μαζί μου, ειναι πολυ ευκολότερο να μου δημιουργήσουν πρόβλημα στην Αμερική. Το μόνο που πρέπει να κανουνε ειναι ένα τηλέφωνο ή email στο σερίφη εδω και ναι δείτε για ποτε θα καταφθασουνε να δούνε τι γίνεται με το σκυλι. Εννοείται ότι θα τους δώσω τα πλήρη στοιχεία μου στην Αμερική.
 


Xotikouli

Well-Known Member
24 Δεκεμβρίου 2006
4.974
630
Athens
Δεν διακινδυνεύω ούτε την υγεία της σκυλίτσας, ούτε του Μουφ.
Η ερλιχίωση δεν κολλάει απευθείας από σκύλο σε σκύλο, χρειάζεται να μεσολαβήσει το τσιμπούρι. Με σκύλο που έχει κάνει ήδη θεραπεία και τους δύο με αντιπαρασιτικά δεν βρίσκω λόγο ανησυχίας για την υγεία του δικού σου.

Αυτό που θα ζητούσα να γίνει (αν δεν το έχουν κάνει ήδη), και δεν το προτείνουν όλοι οι γιατροί σαν μέρος της θεραπείας, είναι ενέσεις imizol (συνήθως 2 ενέσεις με διάστημα 15 ημερών μεταξύ τους). Εκτός του ότι θεωρείται πιο πλήρης η θεραπεία έτσι, η imizol αντιμετωπίζει και την πιροπλάσμωση, που καμιά φορά είναι "δώρο έκπληξη" σε σκυλιά με ερλιχίωση μιας και μεταδίδεται κι αυτή μέσω τσιμπουριού.

Έχε υπόψη σου ότι ο σκύλος μπορεί να εμφανίζει τίτλο ερλιχίωσης για κάποιους μήνες ή και χρόνια μετά τη θεραπεία, χωρίς αυτό να είναι απαραίτητα σημάδι ότι νοσεί. Πολλές φορές όμως όταν επιμένει πολύ να εμφανίζεται ο τίτλος χωρίς να μειώνεται, γίνεται για σιγουριά επανάληψη της θεραπείας.

Στη θέση σου θα τσεκάριζα αν υπάρχουν εκεί Vibramycin ή το αντίστοιχό τους καθώς και το κόστος τους (ή των αντίστοιχων διαθέσιμων χαπιών). Αν πχ. τα αντίστοιχα που έχετε είναι κτηνιατρικά, μπορεί να είναι πολύ πιο ακριβά από ότι εδώ και να είναι συμφέρον να προημεθευτείς από εδώ ποσότητα ικανή για επανάληψη της θεραπείας (αχρείαστη να'ναι). Αν το κάνεις αυτό, φρόντισε να ενημερώσεις εγκαίρως τους ανθρώπους της φιλοζωικής ώστε να σε βοηθήσουν και να αναζητήσουν χάπια από πριν έρθεις, γιατί τα φαρμακεία τα φέρνουν με το σταγονόμετρο και συνήθως δεν μπορείς να βρεις πάνω από 1-2 κουτιά ετοιμοπαράδοτα.
 


Sara

Well-Known Member
27 Δεκεμβρίου 2008
7.750
1.514
Illinois, USA
To Vibrmycin ειναι αντιβιοτικό, και ναι, υπάρχει εδω αλλα η αντιβίωση δίνεται μόνο με συνταγή λόγω ειδικού ομοσπονδιακού νόμου. Όποτε ναι, θα πρέπει να φέρω μαζί μου απο Ελλαδα.

Ίσως δεν εχω ακούσει για ερλιχια εδω διότι είμαστε πολυ σχολαστικοι με τα αντιπαρασιτικα και δεν υπάρχουν αδέσποτα αφού ειναι υποχρεωμένοι να τα μαζεύουν. Εχω ακούσει για flea & tick disease, που υποθέτω θα ειναι μάλλον η ερλιχια και υπάρχουν και πληροφορίες στο Ίντερνετ.
 


Xotikouli

Well-Known Member
24 Δεκεμβρίου 2006
4.974
630
Athens
Το flea & tick disease δεν καταλαβαίνω σε τι αντιστοιχεί. Πιο συγκεκριμένη/επιστημονική ονομασία δεν έχει;

Κι εγώ πολύ σχολαστική ήμουν με τα αντιπαρασιτικά όταν κονόμησε την ερλίχιά της η δική μου, και μιλάμε για σκύλο μικρόσωμο, κοντότριχο και ασπριδερό, δύσκολο να χάσεις το τσιμπούρι σε τέτοιο σκύλο που ζει και κοιμάται μέσα στο σπίτι. Αλλά μην ξεχνάς ότι κανένα αντιπαρασιτικό δεν έχει 100% επιτυχία, και ότι ακόμα και αν το τσιμπούρι πεθάνει από τα αντιπαρασιτικά, μπορεί να έχει προλάβει να μεταδώσει την ασθένεια. Θεωρώ ότι λογικά αν είχατε ερλίχια, θα υπήρχε σίγουρα έστω και μικρός αριθμός σκυλιών που νοσούν.
 
  • Like
Reactions: ghelly and mareco


Aslan

Well-Known Member
12 Μαϊου 2014
1.024
1.882
Αθήνα, Φλύα
Σαρα ειναι πολυ πιθανο να την εχεις ακουσει με διαφορετικο ονομα! Δες εδω για τις αλλες ονομασιες αλλα και πως αντιμετοπιζεται εκει και οπωσδηποτε ρωτησε και τον κτηνιατρο του Μουφ.
Εδω στην τελευταια παραγραφο αναφερει σε ποιες περιοχες/πολιτειες των ΗΠΑ συναντατε πιο εντονα στους σκυλους.

Στατιστικα στοιχεια των ΗΠΑ για την ανθρωπινη ερλιχιωση.:barefoot:
Ehrlichia Wisconsin HM543746 :eek:
 
  • Like
Reactions: spyv and Sara