Η μόλυνση των θαλασσών


Estranged

Well-Known Member
10 Ιουλίου 2012
5.529
6.957
... και κατ' επέκταση όλου του πλανήτη, είναι ένα από τα (πολλά) τραγικά προβλήματα που ρουφάνε τη ζωή από τον πλανήτη που έχουμε για σπίτι.

Έχω νομίζω ξανααναφέρει εδώ για τις μελανές παρατηρήσεις που μετέφεραν ιστιοπλόοι πρωταθλητές στην τελευταία έκδοση του δυσκολότερου αγώνα του κόσμου, το Volvo Ocean Race, στη διάρκεια του οποίου διασχίζουν όλους τους ωκεανούς του πλανήτη, περνώντας δε από μέρη που σπάνια περνάει άνθρωπος (ενδεικτικά ένα σημείο της διαδρομής είναι τόσο απομακρυσμένο που η κοντινότερη άλλη ανθρώπινη ζωή βρισκόταν σε επανδρωμένο διαστημικό σταθμό παρά σε κάποια στεριά):

Πριν κανά δυο μήνες έγινε γνωστή στα ΜΜΜ η θλιβερή παρατήρηση επιστημόνων-ερευνητών ότι το έρημο ανθρώπινης ζωής και εξαιρετικά απομακρυσμένο (>5000 χλμ.) από τον πολιτισμό κοραλλιογενές νησάκι του Ειρηνικού Χέντερσον, στο οποίο πατάει άνθρωπος κάθε 5-10 χρόνια για μικρό χρονικό διάστημα και καθαρά για σκοπούς επιστημονικής μελέτης, έχει μετατραπεί σε απέραντο σκουπιδότοπο. Τα νούμερα και οι εικόνες, και το γεγονός ότι αυτά που δείχνουν οι εικόνες είναι η κορυφή του παγόβουνου καθώς το μεγαλύτερο μέρος των ρύπων βρίσκεται βαθιά θαμμένο, είναι το λιγότερο αποκαρδιωτικά.

http://www.cnn.gr/news/kosmos/story...kalyptoyn-tonoi-plastikon-skoypidion-pics-vid

Αφορμή για αυτό το ποστ ήταν η φρέσκια κουτσομπολίστικη είδηση των διακοπών του Γουίλ Σμιθ και της οικογένειάς του στο Ιόνιο. Κατά τη διάρκεια αυτών των διακοπών λοιπόν, η κόρη του με τη μητέρα της και άλλους 4 ανθρώπους, μάζεψαν 22 σακούλες σκουπιδιών-πλαστικού από 3 από τις ερημικές παραλιούλες των Αντίπαξων (aka ο παράδεισος επί γης). Το μήνυμα της κόρης και η απλή προτροπή της, εκμεταλλευόμενη με εξαιρετικό τρόπο το κοινωνικό της στάτους και την προβολή των social media υπέρ σημαντικότατου σκοπού, με εξέπληξαν θετικότατα για την παιδεία και το υπόδειγμα που έθεσε υπέρ συλλογικών ευθυνών και απλών συλ-λογικών λύσεων.

Το μήνυμα του κοριτσιού:
"Ευρισκόμενη τόσο μακριά από κάτι που αντιλαμβανόμουν ως μολυσμένη μητρόπολη, δεν άντεχα να βλέπω αυτές τις όμορφες ελληνικές παραλίες μολυσμένες από σκουπίδια. Είδα γλάρους νεκρούς κατόπιν πνιγμού από μικρά κομμάτια πλαστικού και άλλων μη βιοδιασπώμενων υλικών. Πεθαίνουν ακόμα και επειδή τρώνε ψάρια τα οποία έχουν καταναλώσει αυτά τα μικρά μη βιοδιασπώμενα σωματιδία. 4 υπέροχοι άνθρωποι συνόδεψαν τη μητέρα μου κι εμένα στο μάζεμα 22 σκουπιδοσακούλων γεμάτων πλαστικά και αστικoύς ρύπους από 3 μικρές παραλίες των Αντίπαξων, στην Ελλάδα. Όταν βλέπουμε αυτά τα πράγματα στις τηλεοράσεις ή στα τηλέφωνά μας (ίντερνετ) φαντάζουν τόσο μακριά από μας για κάποιο λόγο. Αλλά όταν τελικά είναι εκεί μπροστά σου, νιώθω ότι είναι ευθύνη της ανθρωπότητας να κάνει όσο περισσότερα μπορεί (εκείνη τη στιγμή αλλά και μακροπρόθεσμα), ανεξαρτήτως του πόσο μικρή ή μεγάλη είναι η ενέργειά μας αυτή. Όταν ξεκινάμε όλοι να πράττουμε στο μερίδιο που μας αναλογεί, κάνουμε σταδιακά τη διαφορά."

https://www.instagram.com/p/BVkQqOuAe_w/

Σαν άτομο που συχνά-πυκνά επισκέπτεται τέτοια μέρη, αυτή η κίνηση που πολλοί μπορεί να θεωρήσετε επικοινωνιακό τρικάκι Χολυγουντιανών διασήμων, σας διαβεβαιώ είναι τεράστια για το τοπικό οικοσύστημα. Και το μήνυμα της απλής, καθημερινής, προσωπικής μικρής συνεισφοράς είναι το Α και το Ω στο να υπάρξει πρόοδος, και από άποψη παιδείας και από άποψη ουσιαστικής πράξης. Γι'αυτό και το διαδίδω.

H μόλυνση του περιβάλλοντος, γενικά, συντελείται από όλους, μας αφορά όλους και χρειάζεται δράση από όλους σε αυτό τον πλανήτη.

Γι'αυτό... όχι σκουπίδια, όχι πλαστικά, σε θάλασσες και ακτές ;)
 




medusa

Well-Known Member
20 Φεβρουαρίου 2017
3.221
7.753
Επειδη συχνα μετα το μπανιο μου εκανα σκουπιδομαζωμα σε παραλιες (τωρα θα βαζω το γκρεμλιν) ενα απο τα πειραματα μου (αμα βαριεσαι σκαρφιζεσαι διαφορα) πριν 6-7 χρονια ηταν να δω ποσα αποτσιγαρα (οχι αλλα σκουπιδια) θα μαζεψω μεσα σε 1 ωρα αναδευοντας την αμμο σε ακριβως 2 τ.μ. σε γνωστη παραλια της Ελαφονησου ! Μαζεψα μια ολοκληρη κλασσικη σακουλα σουπερμαρκετ. Ειχε και τασακια σε καθε ομπρελα (που κανεις δεν εκανε το κοπο να χρησιμοποιησει) και καδο μολις στα 10 μετρα και καθε πρωι περνανε ανθρωποι του καμπινγκ και μαζευουν τα σκουπιδια.
Φανταστειτε ποσα θα μαζευαμε μονο απο μια παραλια και κατα συνεπεια ποσο σκουπιδι υπαρχει εκει εξω.
 
  • Like
Reactions: stamatia


d3ac0n

Well-Known Member
16 Φεβρουαρίου 2017
1.291
2.286
Guadalajara, Jalisco
Γενικά η Γη πεθαίνει λόγο της ανθρώπινης απληστίας. Κάθε μέρα ~200 είδη ζωής εξαφανίζονται, παύουν να υπάρχουν. ΚΑΘΕ.ΜΕΡΑ.

Τελικά αυτήν η εικόνα δεν είναι και πολύ λάθος



Το θέμα είναι πότε θα φάμε την "αντιβίωση" (look @ bubonic plauge) ειδικά τώρα που η κατασκευη ιών απο στρατιωτικά εργαστήρια έχει γίνει ολόκληρη επίστημη.
 


l.Kyveli

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2011
15.635
7.745
Τα σκουπίδια στις θάλασσες και στις ακτές δεν είναι από σκουπίδια που αφήνουν οι λουόμενοι εκεί μόνο...Τα σκουπίδια στις θάλασσες είναι τα σκουπίδια όλων μας που πολλές φορές καταλήγουν εκεί. Δεν φτάνει να μην αφήνουμε σκουπίδια στις παραλίες και να μην πετάμε σκουπίδια στις θάλασσες, το οποίο είναι πολύ σημαντικό. Πρέπει να σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε πλαστικές σακούλες εν γένει. Ε; Είπατε τίποτα;
 


stamatia

Well-Known Member
6 Ιουνίου 2009
5.371
2.994
http://www.tanea.gr/news/economy/ar...nes-den-apoxwrizontai-tis-plastikes-sakoyles/

.............για να είμαι ειλικρινής ντρέπομαι, όταν βλέπω ξένους να μαζεύουν σκουπίδια από ελληνικές παραλίες, τα οποία θα έπρεπε να τα έχουμε μαζέψει εμείς.
Θα προτιμούσα το μήνυμα της μικρής να ήταν .....ρε παιδιά εδώ που έχω έρθει οι παραλίες είναι πεντακάθαρες!!!
 


dimitris-skg

Well-Known Member
3 Σεπτεμβρίου 2012
844
2.851
Δεν αφορά τις θάλασσες, αλλά είναι εξίσου επίκαιρο λόγω επικινδυνότητας της εποχής, και μια και το συζητάμε θεωρώ ότι αξίζει να αναφερθεί.
Eκτός λοιπόν από τις παραλίες, και τα βουνά μας είναι γεμάτα σκουπίδια, ευτυχώς όχι τόσο, από τους κατά τα άλλα φυσιολάτρες. Ειδικά τα γυαλιά από σπασμένα μπουκάλια αποτελούν πιθανή εστία πυρκαγιάς, πόσο μάλλον τώρα που οι θερμοκρασίες αρχίζουν και χτυπάνε κόκκινο.
 


medusa

Well-Known Member
20 Φεβρουαρίου 2017
3.221
7.753
Πρέπει να σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε πλαστικές σακούλες εν γένει. Ε; Είπατε τίποτα;
Θα συμφωνησω, στον υπολοιπο κοσμο κατι γινεται, εμεις εδω ακομα χωνουμε επιπλεον τσαντες στο σουπερ γιατι ειναι τσαμπα να εχουμε.

Εδω και 2 χρονια εχω σταματησει τις πλαστικες σε σουπερ ψωνια κ.τ.λ και προσπαθω να μειωσω συσκευασιες. Δε σε αφηνουν. Με το ζορι εκει, πρεπει να κανεις πολεμο συχνα. Ασε που σε κοιτανε σα γραφικο.. Η αλλα καταστηματα ισως παρεξηγουνται που δε περνεις τη τσαντα με το λογοτυπο τους ή νομίζουν οτι το κανεις σε στυλ που καποιοι λενε το βαζω μεσα μη κοψεις αποδειξη και σε κοιτανε σαν τσιπη, δεν εχω καταλαβει. Πρεπει συνεχως να εξηγεις αναλυτικα γιατι δε θελεις πλαστικη τσαντα για να βαλεις οτι αγοραζεις.:rolleyes:

Ειχα δει ενα πολυ ενα ενδιαφερον βιντεακι που μια κοπελα προσπαθησε να ζησει ενα χρονο με μηδεν αγορα πλαστικου...ε ειχε απιστευτες δυσκολεις, δεν μπορουσε να ψωνισει τιποτα σχεδον. Καπου ειδα όμως οτι στο εξωτερικο πλεον εχουν ξεκινησει καταστηματα χωρις συσκευασιες, ολα χυμα για το λογο αυτο, να μην επιβαρυνουμε με πλαστικο. Πας με το παλιο μπουκαλακι και γεμιζεις μισο λιτρο σαμπουαν. (y)
 




Orilis

Well-Known Member
3 Μαρτίου 2011
7.881
6.979
Πάτρα
Μια μικρή διαφωνία έχω μόνο. Η γη δεν κινδυνεύει από εμάς. Πολλά είδη ζωής πάνω της, ναι. Κι εμείς μαζί, πάλι ναι. Αλλά δεν είναι η πρώτη μαζική εξαφάνιση ειδών που γνωρίζει ο πλανήτης. Απλά αλλάζει η αιτία της μαζικής αυτής εξαφάνισης. Στην εποχή των δεινοσαύρων η αιτία ήταν (μάλλον) ένας μετεωρίτης. Τώρα θα είναι ο άνθρωπος. Οοοοοκεεεει... Αν δεν μπορούμε να καταλάβω ότι κάνουμε κακό στους εαυτούς μας δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι. Κι ίσως να είναι και καλύτερα να μην αλλάξει. Να μας ξεφορτωθεί να βρει νέες ισορροπίες
 


zenio

Well-Known Member
4 Ιουνίου 2011
1.002
2.714
Δραμα
Το Μαρόκο απαγόρευσε τις πλαστικές σακούλες
Απαγόρευση πλαστικών σακουλών στην Κένυα

Πιο παλια οταν ειχα πρωτοδει το Ματριξ, μου ειχε κανει τρομερη εντυπωση η ατακα του "κακου" οτι οι ανθρωποι ειναι ενας ιος που εξαπλωνεται. Για καποιο λογο αυτη την ατακα την πετυχαινω ολο και συχνοτερα οσο περναν τα χρονια, πρεπει να εχει γινει και λιγο σουπα, ωστοσο, ολα αυτα τα χρονια βλεπω παραδειγματα του ποσο ισχυει. Και ισχυει πολυ.

Στο βιβλιο της Βιολογιας της 3ης Λυκειου γραφει σε καποια εισαγωγη κεφαλαιου "τη Γη δεν την κληρονομησαμε απο τους γονεις μας, τη δανειστηκαμε απο τα παιδια μας"

Το 2017 ο "πλανηταρχης" θεωρει την κλιματικη αλλαγη συνωμοσια.
Πως το ελεγε ο

@Orilis Θα διαφωνησω με τη διαφωνια σου. Η διαφορα ειναι οχι μονο οτι η μαζικη καταστροφη/εξαφανιση προκαλειται απο ελλογο (?) ον και οχι απο εξωτερικους παραγοντες, αλλα πλεον η καταστροφη ειναι τετοια οπου μπορουμε να μιλησουμε για πραγματικα ολοκληρωτικη καταστροφη του πλανητη, οχι μονο για τον ανθρωπο. Αρκει να κατσουν 5-10 παραγοντες μαζι. Δε νομιζω οτι υπαρχει επιστροφη.

O Στίβεν Χόκινγκ λέει ότι η γη βρίσκεται υπό απειλή
 


Orilis

Well-Known Member
3 Μαρτίου 2011
7.881
6.979
Πάτρα
Κάποια στιγμή στο γυμνάσιο διάβασα στο Γαιόραμα, για βακτήρια που τρώνε πετρέλαιο, αλλού διάβασα για άλλα που ζουν σε θερμοκρασίες υψηλότατες, σε θερμές πηγές, αλλού για άλλους οργανισμούς που τρέφονται με θείο. Από τη στιγμή που δεν θα γίνει ολοκληρωτικό wipe out αλλά θα μείνουν κάποιοι οργανισμοί και μικροοργανισμοί, τότε, στα εκατομμύρια έτη ύπαρξης που έχει ακόμα η γη, η ζωή θα ανθίσει και θα μαραθεί πολλές ακόμη φορές. Στον πλανήτη αυτό καθεαυτό δεν κάνει διάφορα εάν η μαζική εξαφάνιση είναι προϊόν εξωτερικού παράγοντα (μετεωρίτης), εσωτερικού (εποχή παγετώνων, εκρήξεις υπερηφαιστείων), αλόγου ή ελλόγου δράσης.

Η γη μπορεί να κινδυνέψει από τον άνθρωπο εάν βρει κάποιο τρόπο να την κατακερματίσει ή να την εξαϋλώσει. Οκ, αν το καταφέρει αυτό, ναι, μιλάμε για καταστροφή του πλανήτη. Πάω τώρα να διαβάσω το λινκ με την άποψη του αγαπητού Στίβεν.


Edit: για κάποιο λόγο δεν μου ανοίγει το λινκ οπότε χρησιμοποίησα το θείο Γούγλη, ο οποίος σε αγγλικά άρθρα λέει ότι ο Χώκινς θεωρεί ότι το ανθρώπινο είδος θα πρέπει να βρει άλλο σπίτι (πλανήτη) για να μετοικίσει ειδεμή να έρθει αντιμέτωπο με τον αφανισμό. Το ανθρώπινο είδος, όχι ο πλανήτης.

Edit nr2: το βρίσκω λίγο μεγαλομανία του ανθρώπινου είδους να συνδέει την ύπαρξη του πλανήτη με την ύπαρξη του ανθρώπινου είδους. Υπήρχε πριν από μας και πιθανότατα θα υπάρχει και μετά. Είμαστε ένα κλάσμα του δευτερολέπτου στη ζωή του πλανήτη. Σήμερα είμαστε, αύριο δεν είμαστε, κι έτσι φάση
 
Last edited:
  • Like
Reactions: noni_papa and zenio


Στατιστικά Forum

Θέματα
33.103
Μηνύματα
895.609
Μέλη
19.914
Νεότερο μέλος
nicksugar3