Εκτροφείο Cane Corso


Pepev50

Well-Known Member
3 Οκτωβρίου 2016
460
2.570
38
Θα διάβασες μάλλον οτι το σκυλί γύρισε την κοιλιά του για να χαϊδευτεί εκεί.
Στη γλώσσα σώματος του σκύλου, όταν ένας σκύλος ξαπλώνει στο πλάι και εμφανίζει την κοιλιά του, είναι μια στάση υποταγής. Όταν αναζητάς σκυλί για φύλαξη συνήθως πρέπει να είναι κυριαρχικό σκυλί ή τουλάχιστον όχι τόσο υποτακτικό.
Δεν είναι εύκολο ν απαντηθούν όλες οι ερωτήσεις μονολεκτικά. πχ το κουτάβι δεν κάνει άλλη δουλειά απο το να εξερευνεί τον κόσμο με τη μύτη και το στόμα του. Άρα δαγκώνει συνέχεια. Κακό δεν κάνει λοιπόν να παίζουμε με πανάκια παιχνιδάκια κλπ, αλλά προσεκτικά. Η γνάθος στους 2 μήνες περίπου αλλάζει απο suckling σε biting. Μετά αρχίζει και δένει σταδιακά.
Τεράστιο κεφάλαιο το τελευταίο. Ένστικτα προστασίας για τον άνθρωπό του, βγάζει η πλειοψηφία των σκύλων (καθαρόαιμα+ημίαιμα) αρκεί να έχουν μια καλή σχέση. Άρα σχετικά εύκολα θα σου απαντήσω οτι λογικά ναι.
Ωστόσο είναι άλλη κατάσταση το να σε προστατεύσει ο σκύλος γαβγίζοντας και όταν έρθει ο κακός κοντά σου, ο σκύλος να κρυφτεί. Είναι άλλο το να τον δαγκώσει, πότε θα τον αφήσει κλπ. τεράστια κουβέντα.. αν αναζητήσεις αντίστοιχα θέμα στο φόρουμ υπάρχει τεράστιο υλικό.
 


Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.445
12.860
Aθήνα
Από τη στιγμή που κάποιος θέλει κάτι συγκεκριμένο και δεν του κάνει ένας οποιασδήποτε σκύλος, θεωρώ πως μόνος του οφείλει να μάθει και να ενδιαφερθεί για αυτό που τόσο θέλει.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει πως ενδιαφερόμαστε να μάθουμε για την φυλή που ψάχνουμε.

Πώς πρέπει να είναι, τι χαρακτήρα πρέπει να έχει, τι ιδιαιτερότητες, τι προβλήματα υγείας.
Μια αρχή είναι να μπούμε στην σελίδα του μητρικού ομίλου της φυλής, που συνήθως έχει πάρα πολλές πληροφορίες.
Σιγά σιγά διαβάζουμε, μαθαίνουμε, ερχόμαστε σε επαφή με εκτροφείς να δούμε στην πράξη τι γίνεται και από ένα σημείο και μετά γίνεται αυτόματα ξεσκαρτάρισμα.
Aυτή η γνώση δηλαδή για την φυλή, είναι που θα μας οδηγήσει και στον κατάλληλο εκτροφέα.

Δεν ξεκινάμε ανάποδα.

Εκεί λοιπόν θεωρώ, πως μπορεί να φανεί χρήσιμο ένα φόρουμ, στο να ξεδιαλύνεις απορίες που έχεις για μια φυλή (αν και εφόσον υπάρχουν άνθρωποι που γνωρίζουν στο φόρουμ).


οποιαδήποτε κρίση μορφολογίας στην Ελλάδα ή στα Βαλκάνια είναι σκουπίδι
Δεν συμφωνώ με αυτό.
Οι κριτές που κρίνουν εδώ είναι οι ίδιοι που κρίνουν και σε άλλες χώρες.
 


Pepev50

Well-Known Member
3 Οκτωβρίου 2016
460
2.570
38
Δεν συμφωνώ με αυτό.
Οι κριτές που κρίνουν εδώ είναι οι ίδιοι που κρίνουν και σε άλλες χώρες.
Οι γενικοί κριτές δεν έχουν τις γνώσεις να κρίνουν σωστά τη φυλή του cane corso.
Μπορεί ένας κριτής να δίνει ολόσωστες κρίσεις για τα Yorkshire επειδή είναι πιο δημοφιλή ή επειδή τα ξέρει περισσότερα χρόνια, ωστόσο είμαι σχεδόν σίγουρος οτι στο cane corso οι γνώσεις του θα είναι επιφανειακές. Και αυτό το λέω επειδή και στις 5 εκθέσεις που παρακολούθησα το συμπέρανα με τα μάτια και τα αυτιά μου.
Ενώ ένας ειδικός κριτής της φυλής (σπεσιαλίστας) δίνει κρίσεις που αξίζουν χρυσάφι για τον εκτροφέα. Οι παρατηρήσεις του μπορεί ν αλλάξουν σχέδια, εκτροφικά πλάνα και ζευγαρώματα.

Ωστόσο το πιο σημαντικό είναι ο ανταγωνισμός. Δεν γίνεται στις εκθέσεις της Ελλάδας, της Σερβίας και του Μαυροβουνίου να συμμετέχουν καλύτερα cane corso απ ότι στις αντίστοιχες εκθέσεις που διοργανώνει ο μητρικός όμιλος της φυλής στην Ιταλία.
Η συμμετοχή στην τελευταία έκθεση στην Ελλάδα που πήγα υπήρχαν 8 corso και στην αντίστοιχη της Ιταλίας πάνω απο 100.
Πιστεύω οτι ακόμα και το 20ο στην κατάταξη cane corso απο την έκθεση της Ιταλίας είναι και πάλι καλύτερο απο τον Champion Ελλάδος.
 


Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.445
12.860
Aθήνα
Eμ τώρα τί σχέση αυτά που γράφεις με το προηγούμενο προσβλητικό τσουβάλιασμα" οποιαδήποτε κρίση μορφολογίας στην Ελλάδα ή στα Βαλκάνια είναι σκουπίδι"

Και βέβαια ένας σπεσιαλίστας είναι πολύ πιο εξειδικευμένος και έχει πολύ μεγαλύτερη αξία η κρίση του, σε σχέση με έναν all rounder. Είτε μιλάμε για γιόρκι είτε για μεγάλο Δανο.

Αλλο είναι οι εκθέσεις μορφολογίας που αφορούν όλες τις φυλές και άλλο τα speciallty των ομίλων.
Στις γενικές εκθέσεις λοιπόν οι κριτές είναι οι ίδιοι στην Ελλάδα με οποιαδήποτε άλλη χώρα.
Ανάμεσά τους υπάρχουν ΚΑΙ σπεσιαλίστες κάποιων φυλών.
Ανάμεσά τους φυσικά υπάρχουν και πρωτάρηδες με μια χ,ψ φυλή, όπως επίσης και άλλοι που κρίνουν πολλά πολλά χρόνια και παρότι είναι allrounders η κρίση τους έχει μεγάλη αξία.

Οι συμμετοχές...
ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ.
Μαζί σου.
Τι να το κάνω αν στη φυλή μου έχει άλλα 3 σκυλιά (ίσως λέω και πολλά).
Υπάρχουν φυλές με μόνο 1 συμμετοχή.

Ολα αυτά όμως έχουν να κάνουν με την ποιότητα εκτροφής της κάθε χώρας, με την κυνολογική παιδεία, με ένα σωρό άλλες παραμέτρους ΕΚΤΟΣ από την ίδια την κρίση.
 


Pepev50

Well-Known Member
3 Οκτωβρίου 2016
460
2.570
38
Eμ τώρα τί σχέση αυτά που γράφεις με το προηγούμενο προσβλητικό τσουβάλιασμα" οποιαδήποτε κρίση μορφολογίας στην Ελλάδα ή στα Βαλκάνια είναι σκουπίδι"
Μα πως δεν έχει σχέση ?!
Αφού δεν υπάρχει ειδική έκθεση μορφολογίας για τα cane corso στην Ελλάδα με σπεσιαλίστες κριτές. Ούτε έχει έρθει ποτέ σπεσιαλίστας της φυλής να κρίνει cane corso σε Ελληνική έκθεση.
Άρα όποιον τίτλο ή κρίση και να πάρει ένα σκυλί σε τέτοια έκθεση απο all around κριτές δεν μου λέει τίποτα (οκ το σκουπίδι ήταν προσβλητικό). Ή αν προτιμάς οποιοσδήποτε τίτλος έχει άλλη βαρύτητα από τον αντίστοιχο τίτλο στην Ιταλία.

Διευκρίνηση
Δεν αναφέρομαι στις εκθέσεις και τις κρίσεις όλων ή άλλων φυλών. Αναφέρομαι μόνο για την φυλή του cane corso.
 


Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.445
12.860
Aθήνα
Αφού δεν υπάρχει ειδική έκθεση μορφολογίας για τα cane corso στην Ελλάδα με σπεσιαλίστες κριτές. Ούτε έχει έρθει ποτέ σπεσιαλίστας της φυλής να κρίνει cane corso σε Ελληνική έκθεση.
Βρε συ, αυτό είναι θέμα του Ομίλου της φυλής στην Ελλάδα (αν υπάρχει) να διοργανώσει τέτοιες εκθέσεις και να καλέσει σπεσιαλίστες κριτές.
Μακάρι να είχαμε τέτοιες ειδικές εκθέσεις για όλες τις φυλές.
Μακάρι να είχαμε ομίλους για όλες τις φυλές.


Άρα όποιον τίτλο ή κρίση και να πάρει ένα σκυλί σε τέτοια έκθεση απο all around κριτές δεν μου λέει τίποτα
Εδω μου τα χαλάς. :)

Αλλο κρίση, άλλο διάκριση (τίτλος).
Το καθένα έχει την αξία του.
Η κρίση αφορά τον σκύλο και τον κριτή. ΜΟΝΟ.
Η διάκριση ή ο τίτλος σχετίζεται και με άλλες παραμέτρους, όπως μεταξύ άλλων ΚΑΙ τις συμμετοχές.

Επίσης το οτι κάποιος είναι allrounder δεν είναι υποτιμητικό ή δεν σημαίνει πως ΔΕΝ είναι σπεσιαλίστας σε μια φυλή.
Ξέρεις πώς όλοι ξεκινάνε από την φυλή που εκτρέφουν, μετά πάνε στην ομάδα της φυλής τους.
Και σταδιακά μαθαίνουν και αναλαμβάνουν και άλλες ομάδες.
Δηλαδή ένας εκτροφέας και κριτής CC μπορεί κάλλιστα να είναι σπεσιαλίστας στη φυλή του και ταυτόχρονα allrounder και να κρίνει και γιόρκι πχ.

Συνεπώς δεν είναι απόλυτο πως οι κρίσεις από allrounders πάνε στα σκουπίδια επειδή είναι από...allrounders.
Οχι, Εξαρτάται από τον κριτή και την εμπειρία του.
 


Pepev50

Well-Known Member
3 Οκτωβρίου 2016
460
2.570
38
Η κρίση και η διάκριση (αν προκύψει) σε μια γενική έκθεση από έναν all arounder* κριτή έχει την ίδια βαρύτητα με την κρίση ή την διάκριση σε μια ειδική έκθεση από έναν σπεσιαλίστα της φυλής?
Ξεκάθαρα όχι.

Δεν τα χώνω που δεν υπάρχει όμιλος φυλής cane corso και δεν γίνονται ειδικές εκθέσεις στην Ελλάδα. Αλλά αφού δεν υπάρχει και δεν γίνονται οφείλω να λάβω υπόψη μου και αυτό το δεδομένο.
Θα ήθελα πολύ να τα χώσω βέβαια στους εκτροφείς που δεν πάνε τα σκυλιά τους απέναντι να μάθουν πραγματικά τι σκύλο έχουν κ κυρίως να δουν τα άλλα σκυλιά.

Άρα τι μου λέει ένας τίτλος πχ Junior Champion Greece/Serbia/Montenegro? .. τίποτα!
Κοιτώ την μεγαλύτερη εικόνα και βάζω μέσα και την ποιότητα της εκτροφής, των αριθμό των συμμετεχόντων και τον κριτή.
Έτσι καταλήγω στο συμπέρασμα οτι αυτός ο τίτλος δεν μου λέει τίποτα. Μου θυμίζει την παροιμία κάλλιο πρώτος στο χωριό παρά δεύτερος στην πόλη.


Χωρίς να θέλω να γίνω καυστικός (δεν έχω τέτοια διάθεση), το ένα είναι πανηγύρι και το άλλο γιορτή. Τόση μεγάλη διαφορά έχουν στα μάτια μου.

* Μπορεί στους 100 να υπάρχουν κ 5 all arounders που θα δώσουν σωστές κρίσεις στα cane corso. Άντε βρες τους.
 


Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.445
12.860
Aθήνα
Η κρίση και η διάκριση (αν προκύψει) σε μια γενική έκθεση από έναν all arounder κριτή έχει την ίδια βαρύτητα με την κρίση ή την διάκριση σε μια ειδική έκθεση από έναν σπεσιαλίστα της φυλής?
Ξεκάθαρα όχι.
Η διάκριση όχι. Συμφωνώ. Ξεκάθαρα.


Όντως, αλλιώς ερμηνεύει κανείς τον ελληνικό τίτλο, αλλιώς τον ιταλικό πχ.

Όχι όμως λόγω κριτών ή των κρίσεων που δίνουν (ανεξάρτητα αν είναι all rounders ή σπεσιαλίστες στην ΧΨ φυλή) αλλά λόγω συμμετοχών και ποιότητας αυτών.

Ευχή όλων όσων αγαπάνε πραγματικά μια φυλή, είναι να ανέβει το εκτροφικο επίπεδο (και κατ'επεκταση το επίπεδο των συμμετοχών) ώστε μια νίκη στους ελληνικούς στίβους να είναι ισάξια με οποιαδήποτε άλλη στην Ευρώπη.
Συμφωνώ μαζί σου.
Δυστυχώς έτσι είναι.
Δεν ξέρω βέβαια αν είναι σε όλες τις φυλες έτσι ή αν σε κάποιες πχ υπάρχει ένα καλό επίπεδο (αντάξιο πχ χωρών του εξωτερικού).
 
Last edited:


Pepev50

Well-Known Member
3 Οκτωβρίου 2016
460
2.570
38
Δεν έχω ιδέα τι γίνεται στις άλλες φυλές. Μακάρι να είναι αντάξιο και γιατί οχι και καλύτερο το επίπεδο της Ελληνικής εκτροφής. Αν και νομίζω στα Βέλγικα ποιμενικά σηκώνουμε αρκετά ψηλά το Ελληνικό λάβαρο.

Τελευταίο quote γιατί φαντάζομαι πως άρχισα να σε κουράζω.
Η κρίση ναι.
Η διάκριση όχι. Συμφωνώ. Ξεκάθαρα.
Γιατί το γράφεις αυτό για την κρίση? Μπερδεύτηκα.
Αν συμφωνούμε οτι η συντριπτική πλειοψηφία των all arounders κριτών έχει ελάχιστη γνώση για την φυλή των cane corso πως μπορούμε να λάβουμε με βαρύτητα την κρίση πχ σωστός ή λάθος μανδύας?
Μα αφού δεν έχεις ξαναδεί cane corso για να ξέρεις πως είναι ο σωστός μανδύας. ή αν έχεις ξαναδεί πώς ξέρεις οτι έχεις δει τον σωστό μανδύα? Επειδή σου τον δείξανε σ ένα σεμινάριο σε μερικές φωτογραφίες? :confused:
(Αναφέρω σκόπιμα τον μανδύα που είναι εύκολο γιατί αν πιάσουμε δόντια κ δαγκώματα θα έπρεπε να βάζουν τα σκυλιά να δαγκώνουν πηλό και να μετράνε το αποτύπωμα.)
 


Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.445
12.860
Aθήνα
Γιατί το γράφεις αυτό για την κρίση? Μπερδεύτηκα.
Έκανα μαλακια (και το έσβησα κιόλας) γιατί δεν διάβασα σωστά το κομμάτι που εγραψες και έκανα QUOTE. Απάντησα με βάση αυτό που είχα στο μυαλό μου κι όχι με αυτό που έγραψες.

Δεν με κουράζεις καθόλου, αντιθέτως απολαμβάνω αυτές τις συζητήσεις. :)

Η κρίση που παίρνει ένας σκύλος σε μια έκθεση, είναι συνάρτηση των γνώσεων και της εμπειρίας που έχει ένας κριτής στην φυλή μας και ανάλογα εμείς οι ίδιοι την αξιολογούμε και της δίνουμε την αντίστοιχη βαρύτητα.
Σαφέστατα άλλη βαρύτητα έχει η κρίση ενός σπεσιαλίστα και άλλη κάποιου που δεν έχει εμπειρία με την φυλή μας.

Συνεπώς, ναι, δεν είναι όλοι οι κριτές το ίδιο. Αυτό όμως συμβαίνει παντού, όχι μόνο στην Ελλάδα ή στα Βαλκάνια.
Δεν έχουμε δηλαδή "δεύτερης διαλογής" κριτές (αν μπορώ να το πω έτσι).

Απλά κάποιοι αναπόφευκτα γνωρίζουν καλύτερα κάποιες φυλές ή κάποιες ομάδες, από κάποιους άλλους και ανάλογα οι διοργανωτές των εκθέσεων τους ταξινομουν στις ομάδες αυτές που ξέρουν καλύτερα.

Θεωρώ λοιπόν πως δεν είναι θέμα ταμπέλας "all-rounder" αλλά εμπειρίας και γνώσεων που ο κάθε ένας από αυτούς ξεχωριστά, έχει για την φυλή μας.

Στα speciallty των ομίλων, φυσικά επιλέγουν κριτές που γνωρίζουν πολύ καλά την φυλή (που κι αυτοί μπορεί να είναι all-rounders).

Σε όλα αυτά ας έχουμε υπόψιν μας, πως ο πιο αυστηρός κριτής πρέπει να είναι ο ίδιος ο εκτροφεας.
 
  • Like
Reactions: Pepev50


irouk

New Member
16 Ιανουαρίου 2022
4
0
43
Μια ερώτηση ακόμη αν μου επιτρέπετε. Με όσους εκτροφείς έχω μιλήσει όλοι είπαν ότι δεν θα έχει πρόβλημα σε διαμέρισμα το κορσο. Εκτός από τους πρώτους μήνες μέχρι 10 μηνών πχ που θέλει προσοχή σε σκάλες πλακάκια κτλ. Εσείς τι γνώμη έχετε;
 


Στατιστικά Forum

Θέματα
33.103
Μηνύματα
895.597
Μέλη
19.914
Νεότερο μέλος
nicksugar3