Άγχος αποχωρισμού


Erilesg

New Member
20 Σεπτεμβρίου 2016
2
0
32
Καλησπέρα! Είμαι καινούργια στο forum και νέα μαμά!
Πριν από 3 βδομάδες απέκτησα την πλεον 4 μηνών μικρή μου Ρικη (τζακ ρασελ). Όπως ειναι φυσικό (και ευτυχές) εργάζομαι με αποτέλεσμα να λείπω 8 ώρες την ημέρα. Η μικρή μου μένει στο πάρκο της με παιχνίδια, λιχουδιά, νερό, πάνα και ένα ρούχο μου. Έχει ήρεμη μουσικούλα και μπορεί να δει τον χώρου του σαλονιού και της κουζίνας. Δυστυχώς, από την ώρα που βάζω το κλειδί στην πόρτα δεν σταματάει να κλαίει! Μετακινεί τα πάντα στο πάρκο αλλά και αυτό μέχρι που χθες κατάφερε και να βγει από αυτό! Το κλάμα, ύστερα και από ενημέρωση της γειτονιάς, σταματάει μόνο όταν επιστρέψω! Δεν ξέρω τι να κάνω! Αισθάνομαι ο χειρότερος άνθρωπος! Η βοήθεια σας μου είναι πολύτιμη! !
 


myEnzo

Well-Known Member
26 Αυγούστου 2015
1.444
4.640
Άρτα
Καλησπέρα!!
Κάνε μια αναζήτηση στο φόρουμ για άγχος αποχωρισμού, έχει αρκετά θέματα και μπορεί να βρεις κάτι να σε βοηθήσει.

Έχεις σκεφτεί να συμβουλευτείς εκπαιδευτή;
 


Erilesg

New Member
20 Σεπτεμβρίου 2016
2
0
32
Καλησπέρα!!
Κάνε μια αναζήτηση στο φόρουμ για άγχος αποχωρισμού, έχει αρκετά θέματα και μπορεί να βρεις κάτι να σε βοηθήσει.

Έχεις σκεφτεί να συμβουλευτείς εκπαιδευτή;
Δυστυχώς δεν μου επιτρέπει και τόσο η οικονομική μου κατάσταση να συμβουλευτω - εκπαιδευσω την μικρή σε έναν εκπαιδευτη. Θέλω να προσπαθήσω να λύσω και αυτό το θέμα και να της μάθω πράγματα μόνη μου.
Εκάνα μια αναζήτηση αλλά δεν βρήκα κάτι συγκεκριμένο (είμαι πολύ νεα). Αν έχετε κάποιο θέμα που να έχετε δει, μπορείτε να μου το προωθήσετε ?
Σας ευχαριστώ πολύ!
 




ioanna a

Well-Known Member
21 Ιανουαρίου 2014
2.264
3.098
λοιπόν : http://www.dogforum.gr/community/search/2617033/?q=αγχος+αποχωρισμου&o=date&c
και εδώ θα βρεις μικρά διαμαντάκια πχ:
Το "σύνδρομο του αποχωρισμού" είναι συνηθισμένο κι υπερτιμημένο πρόβλημα (λύνεται αρκετά εύκολα).

Κάποια βασικά κόλπα:

1) Δεν αφήνεις τον σκύλο σε μεγάλο χώρο όταν λείπεις. Θα νιώθει μεγαλύτερη ασφάλεια σε μικρό χώρο (πχ. κλούβα ή μικρό δωμάτιο) και δεν θα μπορεί να ανεβάσει τόσο εύκολα την αδρεναλίνη του (η πολλή κίνηση ανεβάζει παλμούς, άγχος κι αδρεναλίνη). Αν δεν έχει ερεθίσματα (είναι κλεισμένος σε κλουβάκι ή σε μικρό δωμάτιο) πιο πιθανό είναι να βαρεθεί και να ξαπλώσει να κοιμηθεί.

2) Για να συνηθίσει ο σκύλος τον χώρο που θα επιλέξεις για το # 1, θα πρέπει να κοιμάται εκεί κάθε βράδι για τουλάχιστον 2 εβδομάδες πρίν αρχήσεις να τον βάζεις εκεί για να φύγεις από το σπίτι. Αυτό γιατί δεν θέλεις να συνδιάσει τον χώρο + την φυγή σου με τιμωρία/φυλακή.
Επίσης, το κλουβάκι/δωμάτιο καλό είναι να έχει "μαγικές εκπλήξεις". Όταν τον βάζεις μέσα να βρήσκει κάτω από το κουβερτάκι του ή σε μία γωνία ένα δώρο (μπάλα, μεζεδάκι, παιχνίδι με μεζέ κρυμμένο μέσα κλπ). Σημαντικό είναι να ΜΗΝ τον δωροδοκείς να μπει, κι ούτε να σε βλέπει να βάζεις την "έκπληξη" εκεί. Να την βρήσκει ως δια μαγείας! Και να μην είναι ίδια έκπληξη κάθε φορά. Σύντομα θα λατρέψει τον χώρο αυτόν!

3) Θα τον βάζεις στο κλουβάκι/δωμάτιο 30 λεπτά πριν φεύγεις από το σπίτι. Δεν θα του δώσεις ΚΑΜΙΑ σημασία μέχριε να φύγεις. Προσοχή! ΟΥΤΕ ένα βλέμμα σου δεν θα του χαρίσεις. Ότι κι αν κάνει. Οι "εκπλήξεις" στο χώρο/κλουβάκι συνεχίζουν να βοηθούν.

4) Θα διαθέσεις ένα σ.κ. (ακόμη καλύτερα ένα 3ήμερο) που θα ασχοληθείς ΠΟΛΥ με ασκήσεις όπου: Θα φεύγεις και θα επιστρέφεις αρχικά σε 20 λεπτά (για 4-5 φορές στην ίδια μέρα). Θα φεύγεις και θα επιστρέφεις σε 30 λεπτά (4-5 φορές την δεύτερη μέρα). Θα φεύγεις και θα επιστρέφεις σε 45 λεπτά (4-5 φορές την τρίτη μέρα). Είναι κουραστικό αλλά θα λύσει το πρόβλημά σου.

5) Σε ΟΛΕΣ τις φορές (ανεξαιρέτως) που θα επιστρέφεις, θα αγνοείς ξανά τον σκύλο για τουλάχιστον 15 λεπτά αφού μπείς στο σπίτι. Θα κάνεις πως δεν υπάρχει (όπως όταν ετοιμάζεσαι να φύγεις).

Δεν θα τον χαιρετάς και δεν θα τον αποχαιρετάς. Ο στόχος εδώ είναι να μειώσεις τελείως το γεγονός πως φεύγεις, όπως και το γεγονός πως επέστρεψες.

Δεν έχω δοκιμάσει το κολάρο σιτρονέλλας. Το θεωρώ πολύ σκληρό (δεν μειώνει το άγχος του σκύλου -αντιθέτως το αυξάνει και ίσως αρχήσει άλλα προβλήματα, χειρότερα από το γαύγισμα).

Το άλλο που μπορεί να βοήθησει είναι γενικώς να αυξήσεις την άσκηση και τις βόλτες του. Όπως και στους ανθρώπους, η άσκηση ανεβάζει την σερετονίνη στον εγκέφαλο (προσφέρει χαρά κι ηρεμία ενώ αφαιρεί πολύ το άγχος), χώρια του ότι οι κουρασμένοι σκύλοι είναι πάντα καλύτεροι σκύλοι !
αφού ξερεις πώς λέγεται το πρόβλημά σου και στο google να έψαχνες μια χαρα απαντήσεις θα έπαιρνες.
Και τώρα εντελώς κακοπροαίρετα : το αγόρασες το σκυλί;