Με λιγα λογια λοιπον. Αν δωσεις 5 ευρω σε καταφυγιο , βοηθας αδεσποτα με ασφαλη τροπο προς ολους.
Αν δωσεις 5 ευρω για να παρεις κροκετες και να τις δωσεις μονος σου στο αδεσποτο , γεμιζεις την κοιλια του αδεσποτου , ο δρομος σου γινεται η περιοχη του , το αδεσποτο ξεκιναει να υπερασπιζεται την περιοχη του , περναω εγω με το κουταβι μου απο τον δρομο σου - περιοχη του , το αδεσποτο δαγκωνει στο αυτι το κουταβι μου , γεμιζει αιματα , κανει αποστημα και παιρνει αντιβιωση να του περασει.
Ωραία, ευχαριστώ. Απλά θα σε ενημερώσω για μερικά δεδομένα που δεν υπάρχουν στη βάση δεδομένων σου και άρα δεν έλαβες υπ'οψιν σου στο συλλογισμό σου, σε περίπτωση που θέλεις να τα συμπεριλάβεις στο συλλογισμό σου βέβαια.
1. Γνωρίζεις το νούμερο των αδέσποτων ζώων που υπάρχει, το ρυθμό εμφάνισης νέων και τις στεγαστικές δυνατότητες των υπάρχουσων φιλοζωικών οργανώσεων? Θα σου δώσω ένα παράδειγμα ως ενημέρωση: μένω σε αστική περιοχή και σε πολύ κεντρικό σημείο. Επειδή και μεγάλη συγκέντρωση ατόμων υπάρχει εδώ, δηλαδή μπορείς να βρεις μια χούφτα φιλόζωους σε περιοχή 20 οικοδομικών τετραγώνων και επειδή τα αδέσποτα της περιοχής "φαίνονται" πολύ και ιδιώτες (κυρίως) αλλά και ο δήμος (σπανιότερα αλλά το κάνει), φροντίζουν για τη στείρωση των αδέσποτων που υπάρχουν. Δεν έχω δει έγκυο σκύλα στην περιοχή πολλά χρόνια τώρα. Άρα δεν θα σου μιλήσω καν για ρυθμό εμφάνισης αδέσποτων λόγω γεννών στο δρόμο αλλά μόνο για εγκαταλελλειμένα. Να σου πω λοιπόν ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν δεκάδες αδέσποτα σκυλιά, που κατοικούν μόνιμα σε μια πολύ μικρή περιοχή, και κάθε χρόνο (ειδικά δε καλοκαίρι και αργίες) υπερδιπλάσια από τα ήδη υπάρχοντα εμφανίζονται. Τώρα, σε αυτή την περιοχή των 20 οικοδομικών τετραγώνων πόσες φιλοζωικές υπάρχουν λες? Καμία. Αυτή τη στιγμή παρακολουθώ τη δράση 5 φιλοζωικών (αυτές γνωρίζω και έψαξα να βρω όλες τις φιλοζωικές της πόλης μου, φαντάζομαι θα υπάρχουν 2-3 που δε βρήκα ακόμα) που καλύπτουν περιοχή 3.683 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Τι εγκαταστάσεις φαντάζεσαι ότι μπορεί να έχουν αυτές οι 5 φιλοζωικές για να περιθάλψουν τα αδέσποτα σκυλιά (+γατιά) όλης αυτής της έκτασης όταν ο αριθμός αδέσποτων σκύλων και ρυθμός εμφάνισης νέων σε 20 οικομικά τετράγωνα είναι αυτός που σου ανέφερα, εξαιρουμενων των γεννών από αδέσποτα που στο κέντρο δε συμβαίνουν αλλά στις πιο έξω περιοχές που δεν υπάρχει δυνατότητα τόσο καλού ελέγχου των στειρώσεων προσθέτονται στο ρυθμό ανάπτυξης?
2. Τα ήδη υπάρχοντα αδέσποτα που είχαν την τύχη να επιβιώσουν στο δρόμο αλλά την ατυχία να μην υιοθετηθούν θεωρείς ότι καλό είναι να μην τα ταϊζει και να τους δίνει νερό ο υπόλοιπος κόσμος αλλά ότι θα έπρεπε να περιμένουν τη σειρά τους να τα μεταφέρει κάποια φιλοζωική στις εγκαταστάσεις της και τότε να ταϊστούν εκεί και μόνο εκεί για να μην υπάρχει κίνδυνος οικιοποίησης κάποιας συγκεκριμένης περιοχής? Αν ναι, πόσο εφικτό θεωρείς ότι είναι αυτό δεδομένου του (1) ή από την άλλη πόσο εφικτό είναι να πεθάνουν από ασιτία και αφυδάτωση περιμένοντας τη σειρά τους? Και επειδή περιμένοντας τη σειρά τους προφανώς και δεν θα περιμένουν να λιμοκτονήσουν και να πεθάνουν της δίψας αλλά ούτε και να εναρμονιστούν κατά οποιονδήποτε τρόπο σε ένα εχθρικό περιβάλλον (και εχθρικό είναι ένα περιβάλλον όπου δεν τους επιτρέπεται πρόσβαση σε κανένα πόρο απαραίτητο προς διαβίωση), πόσο εφικτό το βρίσκεις να αναπτύξουν επιθετική συμπεριφορά κατά πάντων όταν το ένστικτο της επιβίωσης θα τα προτάξει να αναζητήσουν τροφή, νερό και προφύλαξη με κάθε δυνατό τρόπο και μέσο?
3. Επίσης να σε ενημερώσω ότι η οικιοποίηση περιοχής από ένα ζωντανό σχετίζεται με τη δυνατότητα εύρεσης τροφής μεν αλλά και με την ικανοποίηση όλων των άλλων παραγόντων που βοηθούν στην επιβίωση του ζώου. Ένας από αυτούς τους παράγοντες είναι και η ίδια η σταθεροποίηση σε μια συγκεκριμένη περιοχή. Δηλαδή όταν ένα κουτάβι το παρατήσουν ή γεννηθεί σε ένα μέρος δεν θα ταξιδέψει και 200 χλμ. για να βρει το επόμενο μέρος που θα το ταϊσει κάποιος για να κάνει το δρόμο του περιοχή του. Θα κινηθεί σε ένα μικρό εύρος το πολύ λίγων χιλιομέτρων σε αυτή την περιοχή, και αναγκαστικά θα παραμείνει σε ένα μέρος όπου και θα βρει προστασία από τις καιρικές συνθήκες και θα έχει κάποια πρόσβαση σε τροφή και νερό και βρει και κάποια αγέλη, αποτελούμενη είτε από ανθρώπους είτε από σκυλιά είτε από συνδυασμό των δύο, που θα του επιτρέψει την παραμονή του εκεί. Στην περιοχή μου (και αυτό απευθύνεται και προς τον Στέλιο), οι μόνιμοι αδεσποτο-κάτοικοι σταθεροποιούνται ως εξής - και με αυτή τη σειρά: (α) βρίσκουν φιλόξενη κοινωνικά περιοχή που ορίζεται ως περιοχή όπου τα άλλα αδέσποτα δεν τα διώχνουν, βρίσκουν δηλαδή πρώτα μια αγέλη, καθώς συνήθως οι ήδη υπάρχουσες αγέλες του κέντρου είναι που διώχνουν νέους επισκέπτες και δεν τους επιτρέπουν να τραφούν από τα σκουπίδια τους και όχι ο κόσμος που δημιουργεί αγέλες, (β) μαζί με τους παλιούς μαθαίνουν πώς να τραφούν και ποτιστούν: μαθαίνουν να τρώνε από τα σκουπίδια, μαθαίνουν που υπάρχουν πηγές νερού και τέλος (γ) μαθαίνουν ποια εστιατόρια τους επιτρέπουν να ζητιανεύουν από τους πελάτες τους και ποιοι άνθρωποι τους προσφέρουν μόνιμα φαϊ. Αυτά τουλάχιστον εδώ. Σε ποιο απομακρυσμένες περιοχές φαντάζομαι ότι λειτουργεί ανάποδα καθώς η εύρεση τροφής είναι το πρωτεύον αλλά δεν είναι και όλος ο κόσμος που ζουν τα αδέσποτα εξοχή ε?
Όσο για το πώς μπορείς να διώξεις ένα αδέσποτο που σε συνοδεύει με τρόπο θα ήθελα να μάθω το πώς, καθώς έχω μία που 10 χρόνια τώρα άμα θέλει να ρθει μαζί έρχεται και δεν της αλλάζεις γνώμη με τίποτα. Και όχι μόνο με μένα αλλά και με όποιον άλλο τη φροντίζει. Και δεν θέλω να έρχεται γιατί θεωρώ ότι τη βάζω σε κίνδυνο. Πιστέψτε με δεν το κάνει μόνο για να τραφεί, καθώς τροφή βρίσκει σταθερά από διάφορες πηγές και παρόλα αυτά η καθημερινότητά της είναι να ακολουθήσει τον επόμενο "φίλο" της στη βόλτα του ή να μέινει στο πάρκο της μέχρι να περάσει ο επόμενος "δικός της", χωρίς να περιμένει "αντάλλαγμα". Στο πάρκο ήταν πάντα από τότε που την πρωτογνώρισα, δεν άρχισε να την ταϊζει κάποιος σταθερά εκεί για να το κάνει περιοχή της από το πουθενά, αγέλη βρήκε εκεί και έμεινε μαζί τους. Όπως προείπα, εδώ στο κέντρο έτσι αποκτάς περιοχή. Τώρα η αγέλη της δεν υπάρχει πια αλλά δεν έχει φύγει γιατί το πάρκο της είναι το σπίτι που γνώρισε. Όταν λέμε να μην ταϊζουμε σταθερά σε ένα σημείο? Γιατί όσοι την ταϊζουμε το κάνουμε αναγκαστικά σε ένα συγκεκριμένο ευρύτερο χώρο, στη γειτονιά. Εγώ μπροστά στο σπίτι μου την ταϊζω, άλλοι αντίστοιχα μπροστά στα σπίτια τους, άλλοι στο πάρκο κατευθείαν. Αυτή μένει στο πάρκο. Τι να κάναμε ακριβώς δηλαδή? Να την πέρναμε όταν ήταν μικρή πριν μάθει το μέρος να την πηγαίναμε 3χλμ παρακάτω, να την ταϊζαμε εκεί? 'Η να σταματήσουμε να την ταϊζουμε και να την αφήνουμε να βρει τροφή από τα πάμπολλα σκουπίδια που βρίσκει έτσι κι αλλιώς εκεί, σε αυτή την περιοχή? Αυτή πάλι εκεί που την αφήνουν να κοιμηθεί το βράδυ θα γυρίσει και εκεί που έβρισκε άλλα σκυλιά να κουλουριαστούν ο ένας πάνω στον άλλο τις κρύες μέρες του χειμώνα θα πάει. Όπως κάνουν και τα αδέσποτα του απέναντι πάρκου και τα αδέσποτα του Λευκού, και τα αδέσποτα της Ναυαρίνου και τα αδέσποτα του Ξαρχάκου και τα αδέσποτα της Ικτίνου και και και...