Αλλαγή συμπεριφοράς - γαύγισμα


Mora

New Member
25 Ιουνίου 2019
2
0
30
Καλησπέρα σας , ήθελα να ρωτήσω την γνώμη σας για κάτι . Εχω ένα ημιαιμο πιτμπουλακι είναι ενός χρόνου , ως τώρα ήταν πάρα πολύ φιλικός με ανθρώπους και ζώα προσπαθούσα γενικά να τον κοινονικοποιησω κτλ και όλα ήταν μια χαρά , σε σημείο κιόλας να τον έχω κάνει υπερβολικά "αγαθιαρη" . Την τελευταία εβδομάδα όμως τώρα μετακομίσαμε σε νέο σπίτι και ξαφνικά έχει ξεκινήσει να γαυγιζει σε όλους τους γείτονες , τον βγάζω βόλτα στην αυλή και αν δει κάποιον να βγαίνει από την πολυκατοικία η στον διάδρομο τρελαίνεται , σήμερα πετύχαμε και μια γάτα και γαυγιζε και ήταν επιθετικός. Μίλησα με εκπαιδευτή με τον οποίο θα βρεθώ σε μια εβδομάδα με τον σκύλο αλλά ως τότε δεν ξέρω τι να κάνω γιατί δυσκολεύομαι με την όλη του συμπεριφορά ακόμα και βόλτα να τον βγάλω , πρεπει πρώτα να βγαίνω από το σπίτι να τσεκαρω και μετά να τον βγάζω με την ελπίδα να μην βγει κάποιος από την πολυκατοικία και άρχισει να γαυγιζει ( δεν επιτιθεται αλλά και πάλι ο κόσμος τρομάζει!). Υπάρχει πιθανότητα η συμπεριφορά του να οφείλεται στο ότι μεγαλωσε και τώρα είναι πιο άντρας (του βγήκε δηλαδή τώρα ξαφνικά ότι προστασία, η γενικά να θεωρεί ότι αυτό το σπίτι είναι δικό μας κτλ ) ; Και αν ναι έχετε κάποια συμβουλή πως να το αντιμετωπίσω τουλάχιστον μέχρι να βρω τον εκπαιδευτή ; Κάποιοι με έχουν συμβουλέψει για στείρωση ότι γενικά είναι καλό να γίνει αν του βγαίνουν κυριαρχικές τάσεις αλλά δεν ξέρω κατά πόσο έχει σημασία και σχέση με την συμπεριφορά που απέκτησε τώρα . (Με μένα σε συμπεριφορά δεν άλλαξε καθόλου είναι το ίδιο γλυκό παιχνιδιάρικο σκυλί που ήταν ).
Ευχαριστώ εκ των προτέρων! :)
 


Pepev50

Well-Known Member
3 Οκτωβρίου 2016
460
2.570
38
Καλησπέρα,
πιο πολύ θα πόνταρα στο γεγονός οτι άλλαξε περιβάλλον με την μετακόμιση και του βγήκε επιφυλακτικότητα. Ειδικά αν το σκυλί δεν είχε πολλές εικόνες απο διαφορετικά μέρη (μονοήμερες εκδρομές, διακοπές, εξοχικά κλπ) θα του έπεσε κάπως ξαφνική αυτή η μεγάλη αλλαγή. Νέο περιβάλλον, νέες μυρωδιές, νέοι ήχοι.
Ωστόσο μπορεί να παίζει και το σενάριο οτι μεγαλώνει και βλέπει τη ζωή πιο σοβαρά και λιγότερο κουταβίσια.
Αυτό που θα έκανα σίγουρα είναι να μην ενθαρρύνω αυτή τη συμπεριφορά και για άλλους λόγους.
Για παράδειγμα, υπάρχει περίπτωση να κάνει όλο αυτό τον χαμό επειδή φοβάται ή στρεσσάρεται με τη νέα κατάσταση. Αν εκείνη την στιγμή τον κανακέψεις ή αν τον χαιδέψεις για να ηρεμήσει, ο σκύλος θα θεωρήσει οτι κάνει κάτι καλά και θα το συνεχίσει. Σε πρώτη φάση δεν θα έδινα καμία σημασία στην συμπεριφορά του, θα προχωρούσα μπροστά και θα τον τράβαγα μαζί μου. Εναλλακτικά, θα προσπαθούσα να του αποσπάσω την προσοχή με κάποια λιχουδιά ή κάποιο παιχνίδι. Θα χρησιμοποιούσα εντολές που ξέρει για να σταματήσει κλπ.
Απλά πρέπει να είσαι σε ετοιμότητα, όταν δεις άνθρωπο να κάνεις αυτά που πρέπει. Πρέπει να του αποσπάσεις την προσοχή πριν αρχίσει να γαβγίζει.
Ωστόσο αυτά είναι πολύ προσωρινές συμβουλές έως ότου να έρθει ο εκπαιδευτής που λογικά θα θέλει να παραστήσει τον περαστικό για να δει την συμπεριφορά του σκύλου.

Εντύπωση μου έκανε το θέμα με την γάτα. δηλαδή πριν δεν τους έδινε σημασία και ενω τώρα δείχνει επιθετικές διαθέσεις ?
 
  • Like
Reactions: mareco


Mora

New Member
25 Ιουνίου 2019
2
0
30
Ναι δεν τον ενθαρρύνω ήδη , αλλά θα προσπαθήσω και αυτό με το να του αποσπάσω την προσοχή κτλ μήπως δουλεψει για την ώρα !
Με την γάτα πιστεύω του βγήκε έτσι επειδή βρισκόταν μέσα στην αυλή , και αφού θεωρεί ότι αυλή = δική του περιοχή ίσως αντέδρασε έτσι , για αυτό πιστεύω ότι και με γείτονες το κάνει ετσι πιο κτητικα ότι είναι το σπίτι μας . Τώρα αν είχε σκοπό να της ορμήξει η απλά γαυγιζει για να την απομακρύνει από το χώρο μας δεν τον αφησα να πλησιάσει μην έχω αλλά προβλήματα είτε με την γάτα είτε με κάποιον γείτονα εκεί που δεν το περιμένω