Ανακριση στον εκτροφεα (για κληρονομικά θέματα υγείας)


Krina

Well-Known Member
28 Οκτωβρίου 2008
2.244
5
56
Περιστερι Αττικης
www.vomkrinastrand.com
Lila, ως εκτροφεας θα συμφωνησω απολυτα μαζι σου !!!!!!!!!!!!!!!!!
εχω κουραστει απο τους ανθρωπους ,με θλιβει η επαρση τους και ο εγωισμος τους
ολοι ερχονται να μαθουν απο "αγαπη" προς τη φυλη και μολις τους δειξω τις πρωτες σταγονες φουσκωνουν τα μυαλα τους ,νομιζουν οτι τα εμαθαν ολα και εχουν απαιτησεις απο τα σκυλια τους
καθε φορα λεω τερμα ως εδω ,και μετα σκεφτομαι οτι μπορει να υπαρχει ενας που να αξιζει το κοπο και ξανα αρχιζω μεχρι να ξανα σπασω τα μουτρα μου ,και αρχιζω απο την αρχη να γλυφω τις πληγες μου
ακομα και εδω σταματησα το τελευταιο καιρο να γραφω ,γιατι κουραστηκα απο τους "ειδημονες" ,γιατι κουραστηκα να πρεπει να αποδεικνυω
καταλαβαινω την "ανακριση" απο ενδιαφερομενο ιδιοκτητη ,αλλα θα πρεπει αυτος να ειναι διατεθιμενος να δεχτει και τη δικια μου ,θα πρεπει να μου αποδειξει οτι ειναι αξιος να του δωσω σκυλο μου
υπηρξαν ανθρωποι που ηταν κοντα μου για καιρο ,που τους θεωρουσα φιλους και τους νομιζα καταλληλους ιδιοκτητες και τελικα με διεψευσαν περιτεχνα
και βεβαια οταν τα βρισκουν σκουρα με το περιορισμενων γνωσεων και δυνατοτητων μικρο μυαλο τους ,ξανα ερχονται για βοηθεια
ποιος ειναι αυτος λοιπον που επειδη θα με παρει τηλεφωνο για κουταβι εγω θα του ανοιξω μονομιας το μυαλο και τη καρδια μου ? που θα του μιλησω για γραμμες και αιματα ?που θα του εξηγησω το εκτροφικο μου πλανο ? οχι κανενας
οποιος θελει να "λαβει" πρεπει πρωτα να κερδισει το σεβασμο και την εμπιστοσυνη μου
και αν αναρωτηθει κανεις και πει οτι σαν ενδιαφερομενος ιδιοκτητης πρεπει να βρει το καταλληλο εκτροφεα για το συντροφο μιας ζωης ,ετσι και εγω θα απαντησω οτι σαν εκτροφεας πρεπει να βρω το καταλληλο μιας ζωης για τα κουταβια μου
και αν καποιος με χαρακτηρισει "κακια" ,πολυ καλα θα κανει ,αλλα ολοι αυτοι εκει εξω με εκαναν
 


harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
ακομα και εδω σταματησα το τελευταιο καιρο να γραφω......

Η απουσια σου εγινε όμως πολύ αισθητη και υπάρχουν ανθρωποι εδώ που σε αγαπουνε και σε χρειαζονται. Τι να κανουμε, αυτή είναι η μοιρα οσων εχουν γνωσεις και εμπειρια συνοδευόμενη με ηθος.

Παντως, μιλωντας γενικα για την ολη συζητηση, καποιος καινουριος (και όχι μονο) που παρακολουθει το θεμα στα γρηγορα, ισως μεινει με την εντυπωση ότι ο μελλοντικος ιδιοκτητης και ο εκτροφεας βρισκονται ο ενας ανεναντι στον άλλο και όχι ότι είναι συνεργατες και συνοδοιπόροι.
 


Dr.Zhivago

Well-Known Member
18 Απριλίου 2008
2.944
17
Χανιά
Lila + Krina,

Βάλτε τα δυνατά σας να μην απογοητεύεστε. Εγώ καταλαβαίνω ΠΟΛΥ καλά το πως νιώθετε (μόλις εξηγήσατε για ποιούς λόγους δεν εκτρέφω εγώ) αλλά τα πράγματα αλλάζουν!

Κάποιοι άνθρωποι (όπως η Skylakos) μαθαίνουν πολύ γρήγορα κι έχουν και μεγάλη μεταδοτικότητα. Θα ανέβει το επίπεδο της κυνολογικής παιδείας (δεν έχει πιο κάτω, άρα ΣΙΓΟΥΡΑ το μέλλον θα είναι καλύτερο!).

Skylakos,
Ο εκτροφέας με καλή φήμη κάνει ΤΑ ΠΑΝΤΑ για να την προστατέψει. Πάντα ίσχυε αυτό, αλλά τώρα με το νετ πολύ περισσότερο.
Τον κάνεις ρόμπα σε 3 λεπτά παγκοσμίως. ΦΟΒΑΤΑΙ να σε δυσαρεστήσει.

Αυτό έχει όμως τα καλά του, έχει και τα κακά.

Τα καλά:
Ο εκτροφέας με μεγάλη φήμη και επιτυχίες (όχι μόνο στους στοίβους εκθέσεων) ΘΕΛΕΙ: α) να δει τα κουτάβια του να προοδεύουν και να ευτυχούν και θα βοηθήσει όσο μπορεί στο να γίνει αυτό. β) θέλει να είσαι ευχαριστημένη με τον σκύλο που πήρες σε σχέση με τα λεφτά που πλήρωσες, ώστε να μην έχεις να πεις κακή κουβέντα σε κανέναν. Αυτό σημαίνει πως συχνά πρέπει να ΜΑΝΤΕΨΕΙ ποιός σκύλος θα σε κάνει ευτυχισμένη, γιατί ούτε εσύ δεν ξέρεις.

Τα Κακά:
Τα τελευταία χρόνια λόγο του νετ, είναι ΠΟΛΥ μεγάλος ο ανταγωνισμός ανάμεσα στους εκτροφείς. Ο κόσμος μίκρυνε ξαφνικά.
Το πιο εύκολο πράγμα είναι να φέρεις σκύλο από ΟΠΟΥΔΗΠΟΤΕ (λεφτά να έχεις). Πολλοί εκτροφείς έχουν "έχθρες" μεταξύ τους και παραμονεύουν να κουτσομπολέψουν ο ένας τον άλλον (συχνά χωρίς σοβαρό λόγο, έτσι από ζήλια).

Το αποτέλεσμα είναι πως ακόμη κι οι ηθικοί εκτροφείς φοβούνται να μιλήσουν ανοιχτά για τα προβλήματα που έχουν συναντήσει στις γραμμές τους. Το θεωρώ δεδομένο πια πως αν είσαι αρκετά χρόνια εκτροφέας, ΚΑΠΟΙΟ μυστικό θα πρέπει να κρατήσεις (αλλιώς θα σε σβήσουν από τον χάρτη η υπερβολικές φήμες). Κάποιοι κρατάνε ΠΟΛΛΑ μυστικά.

Μυστικό με μυστικό, οι σκύλοι την πληρώνουν τελικά την νύφη, και φυσικά οι νέοι ιδιοκτήτες.
Το να εξετάσεις για δυσπλασία τους γονείς του σκύλου σου (επειδή δεν έχεις εμπιστοσύνη) δεν σε βοηθάει σε ΤΙΠΟΤΑ. Η πάθηση συχνά "πηδάει" γεννιές. Θέλεις να εξετάσεις όλο το σόι;

Τι κάνεις; Διαλέγεις εκτροφείο που έχει ΠΟΛΛΟΥΣ σκύλους (μετράω κι απογόνους σε άλλα σπίτια) που σου αρέσουν ΠΟΛΥ και που έχουν καλή υγεία και χαρακτήρα. Πας ΟΠΟΣΔΗΠΟΤΕ στο εκτροφείο να γνωρίζεις κι άλλους σκύλους και με τι άτομα έχεις να κάνεις.
Μπορεί πχ. σκύλος που κερδίζει εκθέσεις και έχεις ερωτευτεί σε φωτό, να είναι ένας ΠΑΠΑΡΑΣ κι μισός από κοντά (από χαρακτήρα).
Δεν κρίνεις μόνο από φωτό, κι ούτε μόνο από τίτλους και διακρίσεις, όχι όταν θέλεις καλό σύντροφο.

Πίσω στο θέμα υγείας τώρα. Αν έχεις άγχος για πάθηση που δεν έξετάζει το συγκεκριμένο εκτροφείο (που θα υπάρχει ΛΟΓΟΣ που δεν το εξετάζει) νομίζω πως ο καλός εκτροφέας θα ΧΑΡΕΙ με το ενδιαφέρον σου. Αν τον πείσεις πως υπάρχει κίνδυνος, μάλλον θα δεχτεί να εξετάσει τους σκύλους του και ΔΕΝ θα σε αφήσει να πληρώσεις (αυτό θα ήταν κακό για την φήμη του, γιατί υπονοεί πως δεν ξέρει τι κάνει).

Είναι πολλές οι λεπτομέριες για το πως διαλέγεις εκτροφέα (και κουτάβι) αλλά σε γενικές γραμμές έχουν δίκιο τα παιδιά.
Αν δεν τον εμπιστεύεσαι να πας αλλού.

Το θέμα εμπιστοσύνης όμως έχει 2 πλευρές. Θα πρέπει κι εκείνος να εμπιστευτεί πως ΞΕΡΕΙΣ ΑΚΡΙΒΩΣ τι ζητάς (πως δεν είσαι "αόριστα δύσκολος πελάτης"). Συνήθως αυτό είναι το ΠΙΟ δύσκολο (ο ΕΚΤΡΟΦΕΑΣ να εμπιστευτεί τον ενδιαφερόμενο αρκετά ώστε να του δώσει την δέουσα σημασία).

Αν έχεις άγχος με τις κληρονομικές παθήσεις μίας φυλής. ΜΑΘΕ τες. ΟΛΕΣ. Όχι μόνο συμπτώματα και ονόματα όμως. Μάθε πως λειτουργούν γεννετικά (πως κληρονομιούνται). Είναι ΠΟΛΥ πιο εύκολο απ' όσο νομίζεις.

Μετά θα πας στον εκτροφέα ως σοβαρό άτομο με λογικές ανησυχίες (όχι απλές υστερίες) και θα τον ΑΝΑΓΚΑΣΕΙΣ να σε πάρει πολύ σοβαρά.
Παράληλα όμως θα ξέρεις να μην τον προσβάλεις. Θα ξέρεις πια πως "Κανένας εκτροφέας δεν είναι θεός".

Πραγματική εγγύηση δεν θα έχεις ΠΟΤΕ (με κανένα ζωντανό οργανισμό).

Από την άλλη, όταν μία εκτροφέας που μιλούσα χτες μου είπε "γραπτή εγγύηση για ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ασθένεια της ανάπτηξης για 12 μήνες" είναι πολύ συμαντικό. Γιατί αποδεικνύει το ενδιαφέρον της.
Η γυναίκα δεν ζευγαρώνει καν σκύλο που πέρασε πανοστείτηδα ως κουτάβι! Είναι πεπισμένη πως αυτές οι παθήσεις είναι κληρονομικές (κι ας μην έχει αποδειχτεί επιστημονικά) και είναι διαθετιμένη να ΠΛΗΡΩΝΕΙ από την τσέπη της για το πιστεύω της. Χώρια τον χρόνο + χρήμα που διαθέτει για να παρακολουθεί και να καταγράφει το πως αναπτήσονται ΟΛΑ τα κουτάβια της μέχρι την ενηλικίωση...

Εκτρέφει 20 χρόνια στην φυλή της και είναι από τους πιο σεβαστούς εκτροφείς παγκοσμίως.
Κάτι θα ξέρει. Είμαι καχύποπτος άνθρωπος. Δεν φτάνω εύκολα στο "κάτι θα ξέρει".
Αλλά δεν αγοράζω σκύλο αν δεν το πω αυτό πρώτα.
 
Last edited:


skylakos

Well-Known Member
30 Αυγούστου 2008
3.528
982
Χανια
Αν έχεις άγχος με τις κληρονομικές παθήσεις μίας φυλής. ΜΑΘΕ τες. ΟΛΕΣ. Όχι μόνο συμπτώματα και ονόματα όμως. Μάθε πως λειτουργούν γεννετικά (πως κληρονομιούνται). Είναι ΠΟΛΥ πιο εύκολο απ' όσο νομίζεις.

Μετά θα πας στον εκτροφέα ως σοβαρό άτομο με λογικές ανησυχίες (όχι απλές υστερίες) και θα τον ΑΝΑΓΚΑΣΕΙΣ να σε πάρει πολύ σοβαρά.
Παράληλα όμως θα ξέρεις να μην τον προσβάλεις. Θα ξέρεις πια πως "Κανένας εκτροφέας δεν είναι θεός".

Πραγματική εγγύηση δεν θα έχεις ΠΟΤΕ (με κανένα ζωντανό οργανισμό).

Από την άλλη, όταν μία εκτροφέας που μιλούσα χτες μου είπε "γραπτή εγγύηση για ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ασθένεια της ανάπτηξης για 12 μήνες" είναι πολύ συμαντικό. Γιατί αποδεικνύει το ενδιαφέρον της.
Συμφωνω απολυτα,αλλα κι εγω θελω οταν παω εκει, να μη με κοιταει καχυποπτα και προκατειλημενα οτι προκειται να του καταστρεψω το κουταβι.

Δεν ειναι ολοι οι ιδιοκτητες ιδιοι παιδια. Θα θελα να με αντιμετωπιζει ανεπηρεαστος γιατι θα εχω αναλογη συμπεριφορα.

Ειμαι δασκαλα και πολλοι γονεις ερχονται καχυποπτοι λογω του νεου της ηλικιας μου(29 ειμαι αλλα σε σχεση με τους 50αρηδες...) και πρεπει πρωτοι εγω να αποδειξω οτι ειμαι αξια και οσο καλυτερη σχεση εχουμε τοσο καλυτερο για τα παιδια τους.Με το που δω τα παιδια ξερω και την οικογενεια.Εδω,μιλω για το καλο του παιδιου τους,τους προσανατολιζω και αυτοι τα ιδια Παντελακη μου τα ιδια Παντελη μου.Ερχονται μετα και κλαιγονται.Ξανα απο την αρχη εγω...Για το παιδι τους,ε;Οχι για το σκυλο.

Καπως ετσι και λιγο αναστροφα ειναι και με εσας.Βλεπετε τον ιδιοκτητη και καταλαβαινετε το μελλον του κουταβιου σας.Ποτε ομως δεν αποπηρα τους γονεις,γιατι ακρη δε θα εβγαζα.Λιγο λιγο κατι καταφερνουμε μαζι.

Συμφωνω με ολα οσα λετε,αλλα το "επαγγελμα" σας ειναι κατι που ξενιζει (οχι ξυνιζει)και δε θα επρεπε να θεωρειτε δεδομενα αυτα που γνωριζετε.Μονο που υπαρχουν ανθρωποι που ερχονται σε εκτροφεις αντι να παρουν απο αλλου κουταβι,σημαινει οτι εχετε ηδη καταφερει πολλα.Και μη ξεχνατε οτι υπαρχουν σκαρτοι εκτροφεις που δυσφημιζουν το χωρο σας.Οποτε στο χερι ορισμενων ειναι να ενημερωσουν σωστα τον κοσμο και απο εκει και περα,αναλογα κρινετε.
 


skylakos

Well-Known Member
30 Αυγούστου 2008
3.528
982
Χανια
Ξεχασα να αναφερω οτι για μενα η εγγυηση 1 χρονου που θα δωσει ο εκτροφεας,δε σημαινει τιποτα.Κι εγω ειχα εγγυηση 1 χρονου για δυσπλασια.Την εμφανισε μετα το χρονο ο σκυλος μου.Οποτε;

Διαλεγεις εκτροφεα που εμπιστευεσαι και κανεις το σταυρο σου.Σιγουρα θα ειναι καλο σκυλι,αλλα οπως και εχω αναφερει σε καποιο ποστ παραπανω,οταν κανεις παιδι,ξερεις τι θα συμβει;Οχι.
 


Dr.Zhivago

Well-Known Member
18 Απριλίου 2008
2.944
17
Χανιά
Δεν το εννούσα έτσι. Εντύπωση μου έκανε το πόσο σοβαρά παίρνει ασθένειες (οι οποίες ΟΛΕΣ εμφανίζονται 4-8μηνών) που οι περισσότεροι εκτροφείς δεν συλλογίζονται καν (καθώτι δεν είναι αποδεδιγμένα κληρονομικές). Είχε κι ένα σωρό άλλες προδιαγραφές κι "εγγυήσεις" αλλά αυτή μου έκανε περισσότερο εντύπωση γιατί βάζει στον εαυτό της δύσκολα, χωρίς να είναι υποχρεωμένη.

Αυτό βέβαια είναι ο ορισμός του ηθικού εκτροφέα. Κάνουν πολλά "δύσκολα" που στα μάτια των έξω μοιάζουν "περιττά".
Όσο για γνωστές κληρονομικές ασθένειες (τύπου δυσπλασίας σε μερικές φυλές) είναι πια ΔΕΔΟΜΕΝΟ πως θα εξετάζουν τους σκύλους τους (και θα τους επιλέγουν με αυστηρότητα). Το θεωρώ τουλάχιστον βασικό, και σε φυλές με σοβαρό θέμα κληρονομικής πάθησης, δεν με εντυπωσιάζει να "πολεμάει" την πάθηση όσο μπορεί. Το θεωρώ απαραίτητο και βασικό για να συνομιλήσω μαζί του (όσο βασικό κι απλό θεωρώ το να έχει ο σκύλος πεντικρί).

Θα μάθω πως και ΠΟΣΟ "πολεμάει" το κληρονιμικό πρόβλημα, πριν ακόμη σηκώσω το τηλέφωνο για την πρώτη γνωριμία.

Από την μεριά μου όμως, ξέρω να διαβάσω τ' αποτελέσματα των εξετάσεων δυσπλασίας, κι αν έχουν εγκριθεί από κάποιον κυνολογικό όμιλο.
Ξέρω να διαβάσω και το πεντιγκρί και να ψάξω να βρω όσες πληροφορίες μπορώ για τον κάθε σκύλο που αναγράφεται σ' αυτό.

Κάποιοι καλοί ΕΚΤΡΟΦΕΙΣ μου τα έμαθαν αυτά (κι άλλα πολλά) όταν εγώ δεν ήξερα την τύφλα μου.
Άρα, είμαι τρανταχτή απόδειξη του πόσα μπορείς να πάρεις από αυτούς τους ανθρώπους (φτάνει να το ΘΕΛΕΙΣ πραγματικά).
Είναι ΠΟΛΥ γενεόδωροι! Αλλά αν έχουν λίγη πείρα παραπάνω, θα ξέρουν να ξεχωρίσουν τους ανθρώπους που αξίζει να υποστηρίξουν 100%. Τους "ορεξάτους" από τους "τεμπέληδες" που τα θέλουν όλα στο πιάτο...

Δεν έχει η μέρα αρκετές ώρες να χαραμίζουν τον ίδιο χρόνο στον κάθε ένα που ενδιαφέρεται για κουτάβι ή κουβέντα. Αν και είναι υπερ-ευγενικοί με ΟΛΟΥΣ, και πολύ υπομονετικοί (εγώ δεν θα ήμουν τόσο).

Άρα κι ο εκτροφέας "θεωρεί δεδομένο" και "βασικό" πως θα μελετήσεις αρκετά πριν σηκώσεις το τηλέφωνο να τον ενοχλήσεις (για κουτάβι ή συμβουλή), αλλιώς ΔΕΝ θα σε πάρει πολύ στα σοβαρά.
Και ΚΑΛΑ ΚΑΝΕΙ.
 
Last edited:


Alexia

Well-Known Member
10 Ιουνίου 2008
6.350
202
65
Brussels
dolceconspirito.com
Το πρώτο slide στο σεμιναριο εκτροφής του κυνολογικού ομίλου

[FONT=&quot]Breeding is an art[/FONT]
[FONT=&quot]Breeding is gambling[/FONT]
[FONT=&quot]Breeding is wise gambling[/FONT]
[FONT=&quot]Breeding is a science in gestation[/FONT]
 


Lila

Well-Known Member
17 Ιουλίου 2006
326
0
Aθηνα
www.sharpei.gr
Lila, ως εκτροφεας θα συμφωνησω απολυτα μαζι σου !!!!!!!!!!!!!!!!!
εχω κουραστει απο τους ανθρωπους ,με θλιβει η επαρση τους και ο εγωισμος τους
ολοι ερχονται να μαθουν απο "αγαπη" προς τη φυλη και μολις τους δειξω τις πρωτες σταγονες φουσκωνουν τα μυαλα τους ,νομιζουν οτι τα εμαθαν ολα και εχουν απαιτησεις απο τα σκυλια τους
καθε φορα λεω τερμα ως εδω ,και μετα σκεφτομαι οτι μπορει να υπαρχει ενας που να αξιζει το κοπο και ξανα αρχιζω μεχρι να ξανα σπασω τα μουτρα μου ,και αρχιζω απο την αρχη να γλυφω τις πληγες μου
ακομα και εδω σταματησα το τελευταιο καιρο να γραφω ,γιατι κουραστηκα απο τους "ειδημονες" ,γιατι κουραστηκα να πρεπει να αποδεικνυω
καταλαβαινω την "ανακριση" απο ενδιαφερομενο ιδιοκτητη ,αλλα θα πρεπει αυτος να ειναι διατεθιμενος να δεχτει και τη δικια μου ,θα πρεπει να μου αποδειξει οτι ειναι αξιος να του δωσω σκυλο μου
υπηρξαν ανθρωποι που ηταν κοντα μου για καιρο ,που τους θεωρουσα φιλους και τους νομιζα καταλληλους ιδιοκτητες και τελικα με διεψευσαν περιτεχνα
και βεβαια οταν τα βρισκουν σκουρα με το περιορισμενων γνωσεων και δυνατοτητων μικρο μυαλο τους ,ξανα ερχονται για βοηθεια
ποιος ειναι αυτος λοιπον που επειδη θα με παρει τηλεφωνο για κουταβι εγω θα του ανοιξω μονομιας το μυαλο και τη καρδια μου ? που θα του μιλησω για γραμμες και αιματα ?που θα του εξηγησω το εκτροφικο μου πλανο ? οχι κανενας
οποιος θελει να "λαβει" πρεπει πρωτα να κερδισει το σεβασμο και την εμπιστοσυνη μου
και αν αναρωτηθει κανεις και πει οτι σαν ενδιαφερομενος ιδιοκτητης πρεπει να βρει το καταλληλο εκτροφεα για το συντροφο μιας ζωης ,ετσι και εγω θα απαντησω οτι σαν εκτροφεας πρεπει να βρω το καταλληλο μιας ζωης για τα κουταβια μου
και αν καποιος με χαρακτηρισει "κακια" ,πολυ καλα θα κανει ,αλλα ολοι αυτοι εκει εξω με εκαναν
Kαι εγώ θα συμφωνήσω μαζί σου... είμαι στην φάση που αν δεν δω κάποιον με όρεξη και πάθος δεν θα ασχοληθώ... Έχω αμέτριτα παραδείγματα ανθρώπων που άνοιξα την καρδιά μου, το σπίτι μου, προσπάθησα να μεταδώσω όσα ξέρω (όχι με έπαρση) και στο τέλος όχι απλά το παίζουν "ειδήμονες" αλλά και δήθεν σωτήρες άλλων στις πλάτες μου και οι άλλοι να με βρίζουν σαν μπλαζέ οτι με ενδιαφέρει ΜΟΝΟ να κερδίσω... ε λοίπον δεν με νοιάζει, με νοιάζει η φυλή μου πάρα πολύ και λυπάμαι με όλο αυτό που βλέπω...... εκτροφής να δίνουν τα κουτάβια τους 25-30 ημερών, να δηλώνουν ότι κερδίζουν στις εκθέσεις αλλά δεν πάνε ποτέ στις εκθέσεις, άλλοι ζευγαρώνουν ημίαιμα και δηλώνουν κάτι άλλο από αυτό από είναι... ψέματα, ψέματα παντού και αυτό είμαι σίγουρη ότι ισχύει σε όλες τις φυλές... ΚΑΙ εγω? πρέπει να απαντάω και στα προβλήματα που έχουν δημιουργήσει οι άλλοι ... με τρόπο να μην φανώ κακιά κτλ...
Έχω καταντήσει 090... όλοι ρωτάνε για τα σκυλιά τους (όχι δικά μου σκυλιά) και μόλις κάνουν την δουλεία τους και τους λες μην ζευγαρώσεις το σκυλάκι σου, σου λένε δεν θέλεις να γίνω σαν εσένα ε? και μετά είμαι και κακία επειδή τα πάντα όσο αναφορά τα σκυλιά μου και τα έχω ανοιχτά στο σίτε μου (pedigree, πληροφορίες κτλ)... λένε ότι άπλα είναι
marketing για να φανώ...

Dr.Zhivago: Eίναι δύσκολη η εκτροφή και παίζει ρόλο βέβαια και η φυλή... κάνεις γέννα, βάζεις την ψυχή σου, την αγάπη σου και έρχεται κάποιος που σου λέει είσαι κουταβοέμπορας και το κάνεις για να βγάλεις χρήματα!!! και περιμένουν στην γωνία να πάθει ο σκύλος σου κάτι για να βγουν να είδες? έχει προβλήματα, έρχονται άλλοι του χώρου και λένε διάφορα... φτάνεις σε ένα σημείο και λές γιατί περνάω αυτή την ψυχική φθορά γιατί χοντρόπετση δεν είμαι? πρέπει να κλείσω τα αφτιά μου..
Σε όλο αυτό σε κάνει να χαρείς μόνο όταν βλέπεις χαρούμενους ιδιοκτήτες ...

skylakos: Δεν ξέρω τι φυλή έχεις και από πού πήρες τον σκύλο αλλά θέλει να μελετάς πολύ την κάθε φυλή και από τι πάσχει. Όπως είπες τώρα έχεις ανακαλύψει ότι έχει δυσπλασία... σαν κουτάβι δεν παρουσίασε τίποτα?
 


Ferb

Well-Known Member
22 Αυγούστου 2009
417
2
ΡΙΟ
www.rottweilers.gr
Ξεχασα να αναφερω οτι για μενα η εγγυηση 1 χρονου που θα δωσει ο εκτροφεας,δε σημαινει τιποτα.Κι εγω ειχα εγγυηση 1 χρονου για δυσπλασια.Την εμφανισε μετα το χρονο ο σκυλος μου.Οποτε;

Διαλεγεις εκτροφεα που εμπιστευεσαι και κανεις το σταυρο σου.Σιγουρα θα ειναι καλο σκυλι,αλλα οπως και εχω αναφερει σε καποιο ποστ παραπανω,οταν κανεις παιδι,ξερεις τι θα συμβει;Οχι.
Αν σου ειχε δωσει 3 χρονια εγγυηση θα εδινες το σκυλο σου πισω φανταζομαι πως οχι.Δυστυχως κατα τη γνωμη μου οι εκτροφεις που εχουν συνηδηση και δεν κοιτανε μονο τις γραμμες και τις εκθεσεις ειναι λιγοι για μενα ο καλυτερος εκτροφεας ειναι αυτος που αναπαραγει με στοχο το πιο υγιη σκυλο και οχι το παγκοσμιο πρωταθλητη.τωρα αν ειναι και κοντα στη μορφολογια ειναι δεκτο αλλα που ειναι?????????γιατι εχουμε παρεξηγησει καποια πραγματα,εχουμε ξεφυγει.Ο καλυτερος εκτροφεας δεν ειναι αυτος που εχει τους πιο πολλους σκυλους με διακρισεις.
 




Ferb

Well-Known Member
22 Αυγούστου 2009
417
2
ΡΙΟ
www.rottweilers.gr
κρινα σε εκτιμω πολυ αλλα νομιζω οτι δεν ειναι ακριβως ετσι τα πραγματα.αν θελεις παραπανω διευκρινισεις μπορω να σου μεταφερω τις εμπειριες μου και τους προβλιματισμους μου αλλα οχι δημοσια
 


Alexia

Well-Known Member
10 Ιουνίου 2008
6.350
202
65
Brussels
dolceconspirito.com
Αν σου ειχε δωσει 3 χρονια εγγυηση θα εδινες το σκυλο σου πισω φανταζομαι πως οχι.Δυστυχως κατα τη γνωμη μου οι εκτροφεις που εχουν συνηδηση και δεν κοιτανε μονο τις γραμμες και τις εκθεσεις ειναι λιγοι για μενα ο καλυτερος εκτροφεας ειναι αυτος που αναπαραγει με στοχο το πιο υγιη σκυλο και οχι το παγκοσμιο πρωταθλητη.τωρα αν ειναι και κοντα στη μορφολογια ειναι δεκτο αλλα που ειναι?????????γιατι εχουμε παρεξηγησει καποια πραγματα,εχουμε ξεφυγει.Ο καλυτερος εκτροφεας δεν ειναι αυτος που εχει τους πιο πολλους σκυλους με διακρισεις.
Αν και νέα στο χώρο της εκτροφής συμφωνώ απόλυτα.

Ο στόχος μου είναι υγεία και χαρακτήρας εντός προτύπου. Και απ ότι βλέπω είναι πιο δύσκολο να βρεις το σωστό επιβήτορα με βάση αυτά τα κριτήρια. Άνοιξαν τα μάτια μου οταν άρχισα την έρευνα, ανακάλυψα πράγματα που με έκαναν να αναρωτιέμαι αν αυτή είναι κυνοφιλία.
 
Last edited:


skylakos

Well-Known Member
30 Αυγούστου 2008
3.528
982
Χανια
skylakos: Δεν ξέρω τι φυλή έχεις και από πού πήρες τον σκύλο αλλά θέλει να μελετάς πολύ την κάθε φυλή και από τι πάσχει. Όπως είπες τώρα έχεις ανακαλύψει ότι έχει δυσπλασία... σαν κουτάβι δεν παρουσίασε τίποτα?
Εχω μολοσσο και τον πηρα απο πετ σοπ,εξου και ολα οσα εχει.Δικαιολογημενα,μην ανοιξουμε παλι κουβεντα γι αυτο.Το εμφανισε,το ειδα(παρτο οπως θες) οταν ηταν 1,5 ετων και τωρα ειναι 2.Θα μου πεις,τι συγκρινεις;Εκτροφεα με παπυμιλα;Οχι βεβαια,αλλα με αυτα και με εκεινα ανοιξα αυτο το θεμα.Και απο οτι βλεπω καλα εκανα,να ειπωθουν και πραγματα απο τους ιδιους τους εκτροφεις.
 




vrmode

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2006
8.151
10.125
Athens
να μου επιτρεψεις να σε διορθωσω φιλε μου ,στοχος της σωστης μορφολογιας ειναι η σωστη και γερη δομηση του σκελετου που εχει ως αποτελεσμα τη σωστη και δυνατη υγεια
Tότε γιατί διακρίνονται/βραβεύονται γερμανικοί ποιμενικοί με ράχη-τσουλήθρα και μπουλντόγκ που κινδυνεύουν να πάθουν collapse επειδή δεν μπορούν να αναπνεύσουν? Συμφωνώ με Ferb.
 


skylakos

Well-Known Member
30 Αυγούστου 2008
3.528
982
Χανια
Krina,δεν καταλαβαινω τι εννοεις χαρακτηρισμο δυσπλασιας.Αυτο που μου ειπαν οι γιατροι ειναι οτι εχει πολυ ελαφρια δυσπλασια.Δεν ειναι αυτο το προβλημα μας.Αλλα προβληματα εχουμε με τη σπονδυλικη στηλη,που καλο ειναι να μη τα αναφερουμε εδω.Εχω ανοιξει αναλογο θεμα "lumbosacral desease".
 


Krina

Well-Known Member
28 Οκτωβρίου 2008
2.244
5
56
Περιστερι Αττικης
www.vomkrinastrand.com
αυτο που λες παραδειγμα για τη ραχη εχει επιπτωση στη κινηση που με τη σειρα της εχει επιπτωση στις αρθρωσεις και παει λεγοντας
στην εκθεση λοιπον ο κριτης καλειται να κρινει τα σκυλια κοντα στο προτυπο ,ομως μην ξεχναμε δεν υπαρχει τελειος σκυλος οπως δεν υπαρχει τιποτα τελειο στο πλανητη ,κρινει λοιπον βαση προτυπου αλλα μπαινει και το υποκειμενικο στοιχειο γιατι ο κριτης ειναι ανθρωπος ,εχοντας λοιπον παραδειγμα 2 σκυλους που βεβαια εχουν και καποια μικρα ελλατωματα ,αυτος θα κρινει αν τα ελλατωματα αυτα ή οχι θα εμποδισουν για να παρουν το εξαιρετο ,εδω μπαινει και λιγο η εμπειρια του κριτη στη συγκεκριμενη φυλη που κρινει και βεβαια οπως ειπα ο ανθρωπινος παραγοντας

και βεβαια να μην ξεχναμε οτι και τα σκυλια δεν εχουν ολες τις ωρες ορεξη οπως και εμεις ,μπορει μια μερα ο σκυλος να μην ειναι στα πανω του και να πρεπει να μπει στο στιβο ,ε τοτε θα δειξει κουρασμενος ,με κρεμασμενη πλατη ,χωρις ταπεραμεντο και με αναπνοη σαν κομπρεσερ και ο χειριστης να τρεχει και ο σκυλος να σερνετε ,γιατι απλα δεν εχει καλη διαθεση ,δεν σημαινει οτι ο σκυλος αυτος δεν ειναι αξιο δειγμα φυλης

επισης μπορει να εχουμε σωστο σκυλο αλλα να κανει λαθη ο χειριστης και ετσι ο σκυλος να μην παει καλα

και παλι υπαρχει η περιπτωση ενας πραγματικα σκυλος που εχει λαθη στη μορφολογια μια φορα να παρει εξαιρετο απο λαθος του κριτη που ενδεχωμενος δεν εχει την εμπειρια της φυλης ,ομως αυτος ο σκυλος μια φορα θα το παρει απο τυχη τις επομενες φορες που θα πηγαινει θα παιρνει "πολυ καλως" ή "καλως" και θα φευγει

θελω να πω δεν μπορουμε να κρινουμε απο μια φορα ενα σκυλο

η σωστη μορφολογια ενος σκυλου μας δινει περισσοτερες πιθανοτητες για σωστα υγιει και δυνατο σκελετο
 


Dr.Zhivago

Well-Known Member
18 Απριλίου 2008
2.944
17
Χανιά
να μου επιτρεψεις να σε διορθωσω φιλε μου ,στοχος της σωστης μορφολογιας ειναι η σωστη και γερη δομηση του σκελετου που εχει ως αποτελεσμα τη σωστη και δυνατη υγεια

Οι λέξεις "σωστή μορφολογία" επιδέχονται ΠΟΛΛΕΣ ερμηνείες όμως.
Υπάρχουν και πρότυπα φυλής που ΔΕΝ έχουν ως μέλημα την υγεία κι ευδαιμονία του σκύλου (αλλά μόνο την εκκεντρική εμφάνιση).
Και φυσικά υπάρχουν πολλοί κριτές που δεν ξέρουν να κρίνουν τον σκύλο σε κίνηση (το ΠΙΟ συμαντικό κομμάτι κατά την γνώμη μου, όλης της παρουσίας του σκύλου στον στοίβο).

Να πω την αμαρτία μου, πιστεύω πως είναι ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ οι κριτές που ξέρουν να κρίνουν την κίνηση!
Αυτό αυτόματα σημαίνει πως ελάχιστοι την θεωρούν συμαντική, πράγμα που με την σειρά του αποδεικνύει πως δεν ενδιαφέρονται για την υγεία και ουσιαστική δομή του ζώου.

Πρέπει να αλλάξουν ΠΟΛΛΑ στον χώρο των εκθέσεων, ξεκινώντας από τους κριτές και την αυστηρότητα που επιλέγονται και τελειώνοντας με τα πολλά πρότυπα που πρέπει να διαμορφωθούν με περισσότερη έμφαση στην υγεία.

Δηλαδή να είναι τα πρότυπα πιο ελαστικά σε κάποια θέματα (πχ, λάθος σχήμα "βούλας" στους Δαλματούς) και πιο αυστηρά σε άλλα (πχ. υπερβολικό βάρος σε σχέση με το ύψος ή το υπερβολικά μικρό μέγεθος).

Η κριτές είναι οι μόνοι που μπορούν να αναγκάσουν τους εκτροφείς να προσέχουν, και τα πρότυπα να βελτιωθούν....
 




Lila

Well-Known Member
17 Ιουλίου 2006
326
0
Aθηνα
www.sharpei.gr
Οι λέξεις "σωστή μορφολογία" επιδέχονται ΠΟΛΛΕΣ ερμηνείες όμως.
Υπάρχουν και πρότυπα φυλής που ΔΕΝ έχουν ως μέλημα την υγεία κι ευδαιμονία του σκύλου (αλλά μόνο την εκκεντρική εμφάνιση).
Και φυσικά υπάρχουν πολλοί κριτές που δεν ξέρουν να κρίνουν τον σκύλο σε κίνηση (το ΠΙΟ συμαντικό κομμάτι κατά την γνώμη μου, όλης της παρουσίας του σκύλου στον στοίβο).

Να πω την αμαρτία μου, πιστεύω πως είναι ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ οι κριτές που ξέρουν να κρίνουν την κίνηση!
Αυτό αυτόματα σημαίνει πως ελάχιστοι την θεωρούν συμαντική, πράγμα που με την σειρά του αποδεικνύει πως δεν ενδιαφέρονται για την υγεία και ουσιαστική δομή του ζώου.

Πρέπει να αλλάξουν ΠΟΛΛΑ στον χώρο των εκθέσεων, ξεκινώντας από τους κριτές και την αυστηρότητα που επιλέγονται και τελειώνοντας με τα πολλά πρότυπα που πρέπει να διαμορφωθούν με περισσότερη έμφαση στην υγεία.

Δηλαδή να είναι τα πρότυπα πιο ελαστικά σε κάποια θέματα (πχ, λάθος σχήμα "βούλας" στους Δαλματούς) και πιο αυστηρά σε άλλα (πχ. υπερβολικό βάρος σε σχέση με το ύψος ή το υπερβολικά μικρό μέγεθος).

Η κριτές είναι οι μόνοι που μπορούν να αναγκάσουν τους εκτροφείς να προσέχουν, και τα πρότυπα να βελτιωθούν....

και εγώ θα συμφωνήσω με την Zhivago και θα συμπληρώσω ότι πρέπει να υπάρχει όπως στη Σουηδία ένα βιβλιαράκι που να δίνει extra οδηγίες ανά φυλή στα θέματα υγείας... πχ οι Σουηδοί λένε οτι ένα Σαρ Πέι πρέπει να έχει ανοιχτά μάτια, όχι σφικτό κάτω χείλος και καθαρό τρίχωμα και να είναι φιλικά. Όλο αυτό βέβαια είναι πολύ σωστό αλλά πρέπει να να μάθουν οι κριτές πως να τα κοιτάνε όλα αυτά σωστά... πχ: είναι λάθος να πιάνουν τα μάτια και να προσπαθούν να τα ανοίξουν όπως το ίδιο και με το κάτω χείλος... γιατί αυτά σφiγκονται και πολλοί νομίζουν ότι έχουν πρόβλημα... ο σωστός τρόπος είναι να βλέπεις τον σκύλο σε φυσική κατάσταση... δηλαδή όταν σε κοιτάει και όταν σε κοιτάει προς τα πάνω με ανοιχτό στόμα αν φαίνονται τα κάτω δόντια... και βέβαια ο κριτής πρέπει να ξέρει πως να πλησιάσει ένα σαρ πέι απο το πλάι συνήθως αυτά τα σκυλιά δεν βλέπουν!! Και αυτό το περιβόητο εντρόπιο θα πω ότι οι Ζάρες ΔΕΝ είναι 100% υπεύθυνες για το εντρόπιο αλλά το πόσο σφικτό είναι το δέρμα... αν κάποιος κάνει ένα search στο net θα δει πόσες άλλες φυλές το έχουν και ΔΕΝ έχουν ζάρες!!!


Είναι βασικό ΟΛΟΙ μας να έχουμε κριτική ικανότητα... να βάζουμε στη ζυγαριά τα προβλήματα και να κάνουμε ένα σωστό πλάνο... το πιο εύκολο στον σκυλοχώρο είναι να κατηγορήσεις και να δημιουργήσεις εντυπώσεις. Δεν είναι όλα τα σκυλιά που κερδίζουν καλά ΑΛΛΑ δεν είναι και όλα άχρηστα γιατί αυτήν την καραμέλα την παίρνουν οι losers και την λένε για να δικαιολογήσουν την μη επιτυχία στις εκθέσεις.... άλλα αυτοί έχουν υγιεί ζώα...

Είναι τόσα πολλά και αυτή η περιβόητη κίνηση... που και εγώ θεωρώ ένα σωστό μορφολογικά σκυλί δεν έχει προβλήματα. Ποίος στην Ελλάδα έχει μελετήσει κίνηση σκύλου? έχει δει κάποιο dvd ? όλοι κοιτάνε την πλαϊνή... το μπρος - πίσω το χάσαμε... Πόσοι χαίρονται αν τους κερδίζει ένας καλύτερος σκύλος...(αν μπορούν να δουν το καλύτερος!!)...
ΜΕ ΤΙΣ ΥΓΕΙΕΣ ΜΑΣ...

PS: Προσπαθώντας να απαντήσω έχει χτυπήσει 3 φορές το τηλέφωνο... μπορεί να μην έχω συνοχή σε αυτά που γράφω...χαχα
 


Στατιστικά Forum

Θέματα
33.149
Μηνύματα
896.308
Μέλη
19.953
Νεότερο μέλος
Έφη Ασπιώτη