Αρσενικό σκυλί και στείρωση

genie

Well-Known Member
20 Μαϊου 2016
902
694
53
Πήραμε τον μικρό από φιλοζωική την άνοιξη, και μας είχε τότε ζητηθεί να τον στειρώσουμε, το οποίο και σκοπεύαμε να κάνουμε κάπου πριν τα πρώτα του γενέθλια. Αυτή τη στιγμή είναι περίπου 9 μηνών.
Το θέμα είναι ότι τώρα που ήρθε η ώρα, αναρρωτιέμαι αν είναι κάτι που έχει νόημα σε αρσενικό σκυλί που ποτέ δεν περιφέρεται μόνο του.
Βόλτα βγαίνει μόνο με λουρί, παίζει αυτή τη στιγμή μία φορά τη μέρα σε περιφραγμένο χώρο με μόνιμη παρέα ένα περίπου συνομήλικο θηλυκό στειρωμένο και ένα άλλο αρσενικό. Η αυλή έχει περίφραξη που κανένας σκύλος δε θα μπορούσε να περάσει (είναι 2 μέτρα ύψος) και όταν μένει μόνος έξω είναι σε περιορισμένο κομματι της αυλής, με δεύτερη περίφραξη. Τα μόνα σενάρια που μπορώ να σκεφτώ είνα να γίνει κάτι του τύπου από σατανικό ατύχημα να σπάσει το λουρί στη βόλτα και να το σκάσει ακολουθώντας θηλυκιά σε οίστρο, που δεν το βλέπω φοβερά πιθανό, ή να μείνει η αυλόπορτα ανοιχτή, που πάλι δεν το βλέπω πιθανό, και να μυρίσει θηλυκιά σε οίστρο απέξω. Βέβαια, λογικά μπορεί οτιδήποτε απο τα δύο να συμβεί, τι να πω. Αλλά αξίζει για τέτοια σενάρια να στηρωθεί; Αν ήταν θυληκό δε θα το σκεφτόμουν και για λόγους υγείας, αλλά σε αρσενικό, έχω επιφυλάξεις.
Καμία ιδέα;

genie

Well-Known Member
20 Μαϊου 2016
902
694
53
Eπίσης να πω ότι θα σκεφτόμουν τη στείρωση σε περίπτωση σκυλιού που δείχνει επιθετικότητα, μήπως και βοηθήσει, αλλά μετά που μας πέρασε μία φάση "τσαμπουκά" ως μικρό κουταβι, πλέον είναι ένα σκυλί πολύ παιχνιδιάρικο και φιλικό γενικά. Έχει τύχει να το δω να αγριεύει μόνο σε φάση που δέχτηκε επίθεση απο άλλο αρσενικό (ευτυχώς χωρίς θύματα), αλλά όχι απλά το προκάλεσε το άλλο, του χίμηξε.

stamatia

Well-Known Member
6 Ιουνίου 2009
5.371
2.994
Έχεις πάρει το σκυλί από φιλοζωική και φαντάζομαι ότι έχετε κάποιο συμβόλαιο υιοθεσίας...εκεί έχετε υπογράψει ότι συμφωνείτε στη στείρωση ; Αν ναι ....θα αθετήσετε την συμφωνία από πλευράς σας ;
Προσωπικά δεν είμαι υπέρ της στείρωσης πόσο μάλλον όταν ο ιδιοκτήτης είναι συνειδητοποιημένος.

• Like
Reactions: l.Kyveli and epial

genie

Well-Known Member
20 Μαϊου 2016
902
694
53
Έχεις πάρει το σκυλί από φιλοζωική και φαντάζομαι ότι έχετε κάποιο συμβόλαιο υιοθεσίας...εκεί έχετε υπογράψει ότι συμφωνείτε στη στείρωση ; Αν ναι ....θα αθετήσετε την συμφωνία από πλευράς σας ;
Προσωπικά δεν είμαι υπέρ της στείρωσης πόσο μάλλον όταν ο ιδιοκτήτης είναι συνειδητοποιημένος.
Ναι, θα είναι αθέτηση του συμβολαίου. Από την άλλη, δεν ξέρω καν αν έχει κάποια νομική ισχύ ένα τέτοιο συμφωνητικό, τι να πω; Δεν το λέω καν για το κόστος, και ασυζητητί είμαι υπέρ της στείρωσης σε σκυλιά αδέσποτα ή ημιδεσποζόμενα, φαντάζομαι που είναι κυρίως το θέμα που καίει τις φιλοζωικές. Απλά στη συγκεκριμένη φάση, αναρρωτιέμαι τι είναι για το καλό του σκύλου, μιας και ένα μικρό ρίσκο σε κάθε επέμβαση υπάρχει. Δεν θέλω να τον ταλαιπωρήσω χωρίς κανένα λόγο.

stamatia

Well-Known Member
6 Ιουνίου 2009
5.371
2.994
Δεν μπορώ να σου απαντήσω εγώ για το θέμα της νομικής ισχύς του συμβολαίου ...νομίζω ότι τα μέλη που ασχολούνται ενεργά με αυτά τα θέματα θα σε ενημερώσουν.
Από κει και πέρα στο ερώτημα της στείρωσης, είναι αυτό που λέμε όλοι κατά καιρούς ... βάζεις κάτω τα υπέρ και τα κατά και αποφασίζεις για το καλό του σκύλου σου.

genie

Well-Known Member
20 Μαϊου 2016
902
694
53
Θεωρώ ότι πρέπει ν γίνει, έτσι ξεκίνησε η πράξη υιοθεσίας κ από τς δύο πλευρές. Τ υπέρ κ κατά θεωρώ ότι τ γνωρίζεις.
Οταν υιοθετήσαμε το σκυλί προφανώς δεν ήμουν εντελώς σίγουρη για το τι θα ακολουθήσει. Δηλαδή θα μπορούσε ο γείτονας, του οποίου την σκυλίτσα συναντάμε καθημερινά, να μην είχε στειρώσει τη δικιά του, ή θα μπορούσε το σκυλί να δείξει τάσεις φυγής, ή να συναντάμε αδέσποτα στο πάρκο ή δεν ξέρω τι άλλο. Αυτή τη στιγμή όμως που δεν υπάρχει λόγος αντικειμενικός για στείρωση, μου φαίνεται τζάμπα βασανιστήριο, δεν ξέρω. Προφανώς θα αναθεωρούσα αν π.χ. είχε στη γειτονιά αστείρωτο θηλυκό και όλη τη μέρα ήμασταν σε ετοιμότητα πίσω από την πόρτα να το σκάσουμε να βρούμε τη νύφη. Φαντάζομαι και ότι τα συμβόλαια υιοθεσίας είναι γενικά, και προσπαθούν να πιάσουν το χειρότερο σενάριο.

Orilis

Well-Known Member
3 Μαρτίου 2011
7.881
6.979
Πάτρα
Κ το να εχει ορμές χωρις να ζευγαρωνει τσαμπα βασανιστηριο δεν ειναι;; εγω για τα αρσενικά καπως ετσι το σκεφτομαι...
Καλά, εξαρτάται το αρσενικό. Σε κάποια δεν κόβονται οι ορμές παρά την στείρωση.

@genie, έχεις μιλήσει καθόλου με τη φιλοζωική που στον έδωσε; Μια εκτενής συνομιλία μαζί τους θεωρώ ότι είναι ότι σωστότερο πριν πάρεις απόφαση. Διότι αν είναι να σπάνε έτσι απλά όροι του χαρτιού υιοθεσίας, τότε και ποιο το νόημα να γίνεται αυτό... Θεωρώ ότι εφόσον υπέγραψες, ναι μεν ο σκύλος είναι δικός σου και αποφασίζεις εσύ για την ευημερία του, αλλά όταν είναι να γίνει κάτι ενάντια στους όρους της συμφωνίας, τότε πρέπει να συνεναίσει και η άλλη πλευρά. (εί δυνατόν, και γραπτώς). Αν τους εξηγήσεις υπάρχουν πολλές πιθανότητες να δεχτούν. Αν δεν δεχτούν, θα πρέπει να δεχτείς την απόφασή τους. Γιατί ακόμα κι αν δεν έχει νομική αξία το χαρτί (που δεν ξέρω αν έχει, ίσως και ναι), έχει την αξία του λόγου σου.

Ρένα

New Member
7 Νοεμβρίου 2016
1
0
36
Καλησπέρα, προχθές κάναμε στείρωση στο κοριτσάκι μας , ολα πήγαν ομαλά, την πήρα σπίτι, το μόνο που με έχει αγχώσει ειναι, οτι προχθές αν και εγχειρησμένη εγλυψε λιγο φαγητό ήπιε λίγο νερό και έκανε κανονικά το ψιλό της. Εχθές τα ίδια. Σημερα όμως δεν θελει τίποτα, μόνο να είναι ξαπλωμένη, αρνείται να φάει την πίεσα και θύμωσε ουτε νερό θέλει και δεν εχει κανει ούτε τσίσα ολη μερα. Συναίβει σε καποιον το ίδιο? Ευχαριστώ. Παιδια δεν ξερω αν το γραφω στο σωστο σημείο αλλα εψαχνα μια ωρα να βρω πως λειτουργει αυτο και εχω μπλεχτει

st3li0s

Well-Known Member
26 Αυγούστου 2009
8.560
2.744
Θεσ/νίκη
Έχουμε καταντήσει να είμαστε συγχυσμένοι για το τι είναι ορθό και τι όχι με αυτή την κατάσταση που επικραττεί με την μαλακία που δέρνει τον μέσο Έλληνα ιδιοκτήτη σκύλου όσον αφορά το ανεξέλεγκτο ανευπιθύμητο ζευγάρωμα!

Έχουμε καταντήσει να θεωρούμε την στείρωση ως αναγκαία λόγω...βλακείας!

Αν υπάρχει συμβόλαιο υιοθεσίας και αναφέρει ότι πρέπει να στειρωθεί ο σκύλος τότε θα πρέπει να γίνει! Εκτός και αν επικοινωνήσετε με την Φιλοζωική ή γνωρίζετε τα άτομα από εκεί όπου εμπιστευτούν για τα λεγόμενα και την φιλοσοφία που διατηρείται ως άτομο και ιδιοκτήτης σκύλου!

Αν ρωτάς εμένα, για κανένα λόγο δεν θα στείρωνα σκύλο οποιουδήποτε γένους, ακόμα και αν υπήρχε «συμπεριφορικό» πρόβλημα! Τα εισαγωγικά τα βάζω γιατί και σε αυτό το κομμάτι αν εντοπίσουμε έστω και λίγο ζόρια αμέσως τον πάμε για νυστέρι!
Εξαιρείται βεβαίως η περίπτωση διαπιστωμένου προβλήματος υγείας όπου εκεί είναι μονόδρομος!

genie

Well-Known Member
20 Μαϊου 2016
902
694
53
Από ενημέρωση που είχα τ χαρτιά περιέχουν τ γνήσιο τς υπογραφής σου, θεωρείται νόμιμο
Το χαρτί δεν έχει επικυρωθεί από πουθενά, γι αυτο και υποθέτω ότι είναι άνευ αξίας. Αλλά έτσι κι αλλιώς, σκέφτομαι ότι αν υπάρχει διαφωνία για μία απόφαση που αφορά το σκύλο, τι θα γίνει δηλαδή; Θα τον πάρει η φιλοζωική από ένα σπίτι που περνάει καλά να τον βγάλει στο δρόμο (οι χώροι τους είναι υπερ-πλήρεις); Παράλογο δε θα ήταν; Να πω ότι τους έπαιρναν τηλέφωνο οι γείτονες ότι τον έχω όλη μέρα δεμένο με αλυσίδα, ή τον στέλνω βόλτα μονο του, να το καταλάβω. Αλλά για ένα θέμα υγείας, το οποίο διχάζει και πολλούς ιδιοκτήτες, παράλογο δεν είναι να αποφασίζει κάποιος άλλος εκτός από όποιον φροντίζει ένα ζώο;
Δεν έχω αποφασίσει πάντως ακόμη, ούτε προς τη μία ούτε προς την άλλη, αν και θα πρέπει πριν πιάσουν τα κρύα, γιατί φαντάζομαι ότι όσο πιο εξασθενημένος είναι από επέμβαση τόσο πιο δύσκολο θα του πέσει το έξω, ή η εναλλαγή θερμοκρασιών μέσα-έξω.

Orilis

Well-Known Member
3 Μαρτίου 2011
7.881
6.979
Πάτρα
Ακόμα και χωρίς επικύρωση, δεν παύει να είναι μια συμφωνία. Αν ήταν προφορική η συμφωνία θα είχατε δώσει απλά τα χέρια. Ε, τώρα τα έχετε γραμμένα και σε χαρτί. Αν είχες αντίρρηση με τη στείρωση ή δεν ήσουν σίγουρη ότι θα την κάνεις, οφειλες να το έχεις ξεκαθαρίσει από την αρχή. Δεν έχει να κάνει με το αν θα σου πάρουν τον σκύλο ή τι συνέπειες έχουν οι οποίες αθετήσεις όρων, που στη προκειμένη μάλλον δεν θα υπάρχει καμία συνέπεια . Έχει να κάνει με την αξία του λόγου του καθενός. Εμείς δεν έχουμε τη δύναμη να σου απαγορεύσουμε τίποτα. Εν τέλει θα κάνεις αυτό που θέλεις. Αν σε ενδιεφεραν τα υπέρ και τα κατά της στείρωσης μόνο, χωρίς το συμβόλαιο υιοθεσίας , δεν θα ανοιγες καινούριο θέμα αναφέροντάς το πρώτο πρώτο , αλλά θα συνεχιζες το θέμα που ήδη υπάρχει κι έχουν αναφερθεί πολλά κι εκτεταμένη. Τώρα, με τη συνθήκη της υιοθεσίας με συγκεκριμένη συμφωνία , τα δεδομένα αλλάζουν κι ο καθένας απαντάει αυτό που θεωρεί σωστό για το συγκεκριμένο ερώτημα.

betty coltrane

Well-Known Member
7 Ιουλίου 2011
3.972
9.756
48
Ηράκλειο, Αττική
goodcopbadcop6.blogspot.gr
Συμφωνω. Το σκυλι το πηρες με καποιες προυποθεσεις. Οι οροι για να το αναλαβεις ηταν σαφείς και εσυ συμφωνησες. Δεν μιλαμε για το αν η στειρωση ειναι σωστη ή λαθος. Το 'αυτα δεν τα ειχα σκεφτει τοτε' δεν μου κανει αρκετη δικαιολογια.
Στο δικο μου συστημα αξιων, βεβαια, το να ειμαι αναξιοπιστη ειναι σοβαρο. Μπορει σε καποιον αλλο τα μπαλακια του σκυλου να ειναι σημαντικοτερα απο το λογο του. Ο καθενας πορευεται οπως νομιζει. :)
Αυτο που μπορεις να κανεις ειναι να μιλησεις με τα ατομα της φιλοζωικης, να τους πεις ο,τι ειπες και σε μας και να δεις τι θα σου πουν.

genie

Well-Known Member
20 Μαϊου 2016
902
694
53
Συμφωνω. Το σκυλι το πηρες με καποιες προυποθεσεις. Οι οροι για να το αναλαβεις ηταν σαφείς και εσυ συμφωνησες. Δεν μιλαμε για το αν η στειρωση ειναι σωστη ή λαθος. Το 'αυτα δεν τα ειχα σκεφτει τοτε' δεν μου κανει αρκετη δικαιολογια.
Στο δικο μου συστημα αξιων, βεβαια, το να ειμαι αναξιοπιστη ειναι σοβαρο. Μπορει σε καποιον αλλο τα μπαλακια του σκυλου να ειναι σημαντικοτερα απο το λογο του. Ο καθενας πορευεται οπως νομιζει. :)
Αυτο που μπορεις να κανεις ειναι να μιλησεις με τα ατομα της φιλοζωικης, να τους πεις ο,τι ειπες και σε μας και να δεις τι θα σου πουν.
Το να τους μιλήσω δεν είναι πρόβλημα, εχουμε διατηρήσει καλή σχέση.
Από εκεί και πέρα, νομίζω ότι όταν μιλάμε για μία ζωντανή ψυχή, πάντα προέχει το καλό του ζώου, όπως το βλέπει κάθε φορά ο ιδιοκτήτης. Και σε πολλά άλλα πράγματα διαφωνώ εντελώς με τους κατα τα άλλα συμπαθέστατους ανθρώπους της φιλοζωικής. Φαντάζομαι όμως ότι διαφορετικές συνθήκες θα οδηγούσαν οποιονδήποτε σε διαφορετικές αποφάσεις. Μία συμφωνία που δεν μπορεί παρά να είναι εντελώς γενική, δεν μπορεί να προβλέπει ποιο τελικά θα είναι το καλύτερο για κάθε ζώο.
Τωρα αυτή τη σαχλαμάρα για τα "μπαλάκια", θα κάνω πως δεν την είδα, γιατί προφανώς δεν έχω επιφυλάξεις για τη στείρωση με απώτερο στόχο να πλασάρω τον σκύλο ως επιβήτορα και να αρχίσω μία νέα φυλή, ούτε για να μπορώ να καμαρωνω τι "άντρας" που είναι!

betty coltrane

Well-Known Member
7 Ιουλίου 2011
3.972
9.756
48
Ηράκλειο, Αττική
goodcopbadcop6.blogspot.gr
Σαχλαμαρα ή οχι το εννοω. Και δεν το λεω με υφος κριτη και ουτε περιμενω να εχουν ολοι το ιδιο ηθικο μπουσουλα.
Ας το πω αλλιως γιατι τα μπαλακια σε ενοχλησαν.

Αν το να ειναι intact ο σκυλος για σενα ειναι πιο σημαντικο απο το να εισαι αξιοπιστη τοτε κρατα το και μην πεις και τιποτα σε κανενα.

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.917
20.319
@Orilis @betty coltrane είναι οι απόλυτα ΣΩΣΤΕΣ απαντήσεις.
Ολα τα άλλα, είναι εντελώς περιττά. Ειδικά οι συνήθεις γνωστές, ηθικοθεωρίες!
Ασφαλώς και οφείλεις να τον στειρώσεις, αφού έτσι έχεις συμφωνήσει και εφόσον δεν υπάρξει συναίνεση, από την μεριά της φιλοζωικής, αν γίνει αυτή η συζήτηση.

l.Kyveli

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2011
15.799
8.004
.
Καμία ιδέα;
Πρόσφατα έκανα εξετάσεις σε 6 ετών αρσενικό αστείρωτο με πολλές ορμές για προστάτη,μεταξύ άλλων. Δεν είχε κανένα πρόβλημα και ο κτηνίατρος μου είπε ότι πλέον οι νέες έρευνες έχουν δείξει ότι στειρωμένα αρσενικά υπάρχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο προστάτη. Εφόσον έπεσε και το τελευταίο "επιχείρημα" στα μάτια μου που ήταν η προστασία του σκύλου αποφάσισα ότι δεν θα τον στειρώσω παρά μόνο αν αρρωστήσει από κάτι στο μέλλον και χρειαστεί στείρωση. Φυσικά υπάρχουν και άλλοι καρκίνοι όπως των όρχεων και από αυτόν προστατεύται ένας στειρωμένος σκύλος αλλά ο εντοπισμός του καρκίνου αυτού και η στείρωση τότε είναι αρκετό για να σώσεις την ζωή του γιατί οι όγκοι αυτοί δεν κάνουν εύκολα μεταστάσεις.
Επιπλέον επειδή τυχαίνει να έχω στειρωμένο αρσενικό και δεν μου αρέσουν οι επιπτώσεις της στείρωσης, αλλαγή προσωπικότητας του ζώου, ανάπτυξη φοβιών που δεν υπήρχαν, κι επειδή η στείρωση έγινε όταν ήταν ενός έτους και πριν ολοκληρωθεί η ανάπτυξη του είδα επίσης πολύ μεγαλύτερη ανάπτυξη από την προβλεπόμενη από το dna του (αυτό το επιβεβαιώνουν και έρευνες) είμαι κατά της στείρωσης στα αρσενικά σκυλιά.
Υπάρχει όμως ένα θέμα με την περίπτωση σου. Έχεις δώσει λόγο ότι θα στειρώσεις και αυτό είναι σημαντικό. Μίλα τους και αν συμφωνήσουν μαζί σου που δεν το πιστεύω γιατί λόγω θέσης δεν μπορούν να αρχίσουν τις εξαιρέσεις, πορεύσου ανάλογα.

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.319
Μέλη
20.080
Νεότερο μέλος
Μαρκελα