Αττικό Πάρκο


manolo

Well-Known Member
31 Ιουλίου 2013
2.595
7.632
[h=2]“Παράνομο και αυθαίρετο το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, κακοποιεί τα δελφίνια” λέει η ΠΦΠΟ[/h]Εξώδικη επιστολή διαμαρτυρίας στον περιφερειάρχη Αττικής,Γιάννη Σγουρό, απέστειλε ηΠανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία(ΠΦΠΟ) σχετικά με τη λειτουργία του Αττικού Πάρκου.
Η ΠΦΠΟ επισημαίνει ότι το Αττικό Πάρκο λειτουργεί παρανόμως καθώς δεν έχει νόμιμη άδεια, ότι στην περιοχή έχουν συντελεστεί πλήθος πολεοδομικές παραβάσεις και αυθαιρεσίες και κυρίως ότι διενεργείται κακοποίηση των δελφινιών που λαμβάνουν μέρος στις -επίσης παράνομες- παραστάσεις.
Η ΠΦΠΟ καλεί τον Γιάννη Σγουρό να μην ανανεώσει την άδεια της επιχείρησης, να σφραγίσει το Αττικό Πάρκο, να εξασφαλίσει την ευζωία των δελφινιών και να προβεί σε νομικές ενέργειες κατά των υπευθύνων για την κακοποίηση των δελφινιών.
Ειδάλλως προειδοποιεί ότι θα στραφεί εναντίον του ιδίου.
Όπως αναφέρει η ΠΦΠΟ στον Γιάννη Σγουρό:
“Επιτρέψτε μας να επικοινωνήσουμε μαζί σας και να διαμαρτυρηθούμε εντόνως για την μέχρι τώρα αδιαφορία και υποτονικότητα των υπηρεσιών σας, για ένα πολύ σημαντικό θέμα, το οποίο αφορά στην λειτουργία του Αττικού Πάρκου , και που απασχολεί χιλιάδες εκατοντάδες πολίτες της φιλοζωικής κοινότητας της χώρας μας.
Όπως πρέπει να γνωρίζετε το Αττικό Πάρκο λειτουργεί εδώ και ένα χρόνο παράνομα , αφού εκκρεμεί η ανανέωση της άδειας λειτουργίας του.
Επιθυμούμε επίσης να σας ενημερώσουμε, ότι πέραν του θέματος της έλλειψης άδειας η ίδια η λειτουργία του Αττικού Πάρκου αυτή καθεαυτή προσκρούει στην νομοθεσία μας , και συγκεκριμένα στο άρθρο 46 του νόμου 4235/14 αλλά και του προηγούμενου και εν ισχύ ακόμη 4039/12, το οποίο ρητά , σαφέστατα και κατηγορηματικά αναφέρει τα παρακάτω:
«1. Από τις απαγορεύσεις που προβλέπονται στις παραγράφους 1 και 2 του άρθρου 12 εξαιρούνται, οι νομίμως λειτουργούντες ζωολογικοί κήποι, τα ενυδρεία, τα καταστήματα πώλησης ζώων, τα κέντρα περίθαλψης ειδών άγριας πανίδας, τα εκτροφεία θηραμάτων και οι εκθέσεις ανάπτυξης και προβολής του κτηνοτροφικού και γεωργικού τομέα, που διέπονται από ειδικές διατάξεις, υπό την προϋπόθεση ότι και στους παραπάνω χώρους δεν διεξάγονται παραστάσεις, κάθε είδους, με τη συμμετοχή ζώων, πλην παραστάσεων ιππικής δεξιοτεχνίας και διεξαγωγής αθλημάτων ιππασίας, που περιλαμβάνουν την υπερπήδηση εμποδίων, την ιππική δεξιοτεχνία και το ιππικό τρίαθλο.»
Ως εκ τούτου οι δήθεν εκπαιδευτικού χαρακτήρα παραστάσεις με δελφίνια επί εισιτηρίω ρητά απαγορεύονται από την νομοθεσία μας το δε ελληνικό φιλοζωικό κίνημα με συμπαραστάτη του και το ευρωπαϊκό αγωνίστηκε, ώστε να μην επιτραπεί η χρήση ζώων για παραστάσεις, όπως επί χρόνια και εντελώς παράνομα γίνεται στο Αττικό Πάρκο.
Επιπλέον αυτών σας καθιστούμε γνωστές τις παρακάτω παραμέτρους:
Το 1999 το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, λαμβάνει οικοδομική άδεια , την υπ αριθμ. 39/1999 για ανέγερση “Γεωργοπτηνοτροφικής εγκατάστασης – Αποθήκες” και έκτοτε αυτή η άδεια δεν έχει αναθεωρηθεί ποτέ.
Στις 19/03/2008 η Περιφέρεια Αττικής – Διεύθυνση Δασών, εγκρίνει την άδεια Λειτουργίας Ζωολογικού Κήπου για 5 έτη.
Τον Μάρτιο του 2010 Εισάγονται στην χώρα τα τέσσερα πρώτα δελφίνια κατά παράβαση της Διεθνούς Σύμβασης CITES, με πιστοποιητικά που έχουν λήξει.
Τον Οκτώβριο του 2010 εισάγονται στην χώρα ακόμα 7 δελφίνια με την ανωτέρω διαδικασία.
Όλα τα δελφίνια, κατάσχονται από την αρμόδια αρχή CITES τον 11/2010 και τον 12/2010 και τα έγγραφα κατάσχεσης διαβιβάζονται στην Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.
Ως εκ τούτου υπάρχει σαφέστατη παράβαση τόσο του ΦΕΚ 69Α/3-3-2004 όσο και του 1999/22/ΕΚ σε ότι αφορά την νόμιμη απόκτηση ζώων από ζωολογικούς κήπους αφού διαπιστώθηκαν οι ανωτέρω παραβάσεις από τις αρμόδιες αρχές. Παρόλα αυτά, οι περιφέρεια ουδέποτε ανακάλεσε την άδεια λειτουργίας του εν λόγω ζωολογικού κήπου ως όφειλε σύμφωνα με τους ανωτέρω νόμους.
Από το 2010 έως σήμερα, στις εγκαταστάσεις του Αττικού Ζωολογικού πάρκου, έχουν καταγραφείτεράστιες πολεοδομικές παραβάσεις οι οποίες είναι:
α) Αυθαίρετες εγκαταστάσεις πισίνας (για το δελφινάριο) και βοηθητικές εγκαταστάσεις αυτής.
β) Σφράγιση καταστήματος “αναψυκτηρίου – κυλικείου” με απόφαση Δημάρχου, αφού αυτό δεν διέθετε άδεια λειτουργίας.
Μόνο για την α) παράβαση επιβλήθηκαν το 2010 στο Α.Ζ.Π. πρόστιμα ύψους 1.055.118 (ανέγερση) και διατήρησης 527.559 κατ έτος.
Ταυτόχρονα η Πυροσβεστική Υπηρεσία Κρωπίας, λαμβάνει απόφαση άρσης της ενεργητικής πυροπροστασίας του Α.Ζ.Π. αφού λόγω αυθαιρεσιών το θεωρεί κατά τεκμήριο επικίνδυνο.
Για τις ανωτέρω παραβάσεις τον λόγο έχει λάβει η Ελληνική Δικαιοσύνη που πρωτόδικα καταδίκασε την εταιρεία και εκκρεμεί η εκδίκαση της έφεσης.
Στο άρθρο 6 παρ. β) του ΦΕΚ 69Α/3-3-2004, ορίζεται ότι για να είναι δυνατή η έκδοση άδειας λειτουργίας ο αιτών, θα πρέπει να έχει όλες προβλεπόμενες από την κείμενη νομοθεσία άδειες (που δεν τις έχει εφόσον έχει γίνει βεβαίωση αυθαιρέτου και άρση της ενεργητικής πυροπροστασίας) ενώ ταυτόχρονα στο άρθρο 6 παρ. δ), ότι θα πρέπει να μην έχει ασκηθεί εναντίων του καμία ποινική δίωξη για παράβαση του νόμου «περί ίδρυσης και λειτουργίας ζωολογικών κήπων». (ποινική δίωξη για τα αυθαίρετα, κατάσχεση των δελφινιών, ποινική δίωξη για παραστάσεις κατά παράβαση του άρθρου 12 και 13 του Ν.4039/2012)
Η άδεια λειτουργίας του Α.Ζ.Π. έληξε τον Μάρτιο του 2013 , ως προαναφέραμε και έκτοτε η επιχείρηση λειτουργεί χωρίς άδεια.
Κύριε Περιφερειάρχα,
Για τους λόγους αυτούς ζητάμε :
α. Να μην ανανεωθεί η άδεια , για την οποία έχει ήδη υποβάλλει αίτημα ο Γάλλος επιχειρηματίας του Αττικού Πάρκου ,αφού υπάρχουν τόσες διαπιστωμένες παραβάσεις του ανωτέρω νόμου και όχι να ανανεωθεί υπό προϋποθέσεις, όπως προτείνουν οι υπηρεσίες σας ( ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ ,Δ/ΝΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΤΜΗΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ με την επιστολή ,Αρ. Πρωτ.: 236673/13 )
β. Να προβείτε στην σφράγιση της επιχείρησης σε συνεργασία με τις άλλες εμπλεκόμενες αρχές .
γ. Να έλθετε πρωτίστως σε συνεννόηση με τις αρμόδιες αρχές (Κεντρική Διαχειριστική Αρχή CITES), για να εξασφαλιστεί η ευζωία των ήδη υπαρχόντων δελφινιών αλλά και των υπολοίπων αγρίων ζώων , ώστε να μεταφερθούν σε άλλους ζωολογικούς κήπους μέλη της ΕΑΖΑ και
δ.Να προβείτε στις νόμιμες ενέργειες για την ποινική δίωξη παντός υπευθύνου για παθητική κακοποίηση των δελφινιών αλλά και των άλλων άγριων ζώων που διαβιούν μέσα στο Αττικό Πάρκο ως έχετε νόμιμη και ηθική υποχρέωση σαν αρχή να πράξετε.
Σε εναντία περίπτωση θα προσφύγουμε εναντίον σας με κάθε νόμιμο ένδικο αλλά και εξώδικο μέσον”.








"Παράνομο και αυθαίρετο το Αττικό Ζωολογικό πάρκο, κακοποιεί τα δελφίνια" λέει η ΠΦΠΟ | EcoNews.gr
 


roky + maroyso

Well-Known Member
21 Μαρτίου 2011
1.434
44
guess
Θεωρώ έτσι και αλλιως κακοποίηση να κρατάμε αυτά τα υπέροχα πλάσματα φυλακισμένα για την δίκη μας διασκέδαση ειτε παράνομη ειτε όχι το ίδιο είναι
 




nfeel

Well-Known Member
7 Οκτωβρίου 2011
1.491
514
UK
Η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση κατά τη γνώμη μου.
Από τη μία είναι ακραίο να κατηγορούν το πάρκο ότι κακοποιεί τα δελφίνια. Εκτός κ αν χαρακτηρίζουν τον περιορισμό ως βασανισμό.
Είναι λίγο ακραίος ο χαρακτηρισμός εν πάση περιπτώσει.

Από την άλλη το πάρκο δεν σεβάστηκε ούτε στιγμή τη νομοθεσία που απαγορεύει τη χρήση ζώων σε ψυχαγωγική παράσταση και λειτουργούσε κανονικά παραστάσεις με δελφίνια.

Έχω πάει πολλές φορές στο πάρκο αλλά ποτέ δεν έχω δει τα δελφίνια. Το ήθελα αλλά κάτι δε μου κάθεται καλά στο show στυλ τσίρκο, με δελφίνια να κάνουν κόλπα για τέρψη του φιλοθεάμονος κοινού.

Θα προτιμούσα να τα βλέπω σε κάποιο ενυδρείο, ίσως και υποθαλάσσιο να ζουν τη ζωή τους χωρίς slalom και κολπάκια..

Sent from GT-N7100 using tapatalk PRO
 
  • Like
Reactions: jimboGS


manolo

Well-Known Member
31 Ιουλίου 2013
2.595
7.632
Αφού τα δελφινάρια “εκπαιδεύουν” γιατί αποκλείουν συγκεκριμένα κητώδη;
Οι ζωολογικοί κήποι και τα δελφινάρια που λειτουργούν σε όλο τον κόσμο είναι επιχειρήσεις μεοικονομικές δραστηριότητες που σκοπό έχουν τη μεγιστοποίηση του κέρδους.

Το γεγονός ότι οι δραστηριότητες τους εμπλέκουν την άγρια ζωή αποτελεί αντικείμενο έντονης διαμάχης, καταγγελιών ακόμα και δικαστικών αγώνων.

Η απάντηση που δίνουν στις επιστημονικά τεκμηριωμένες αιτιάσεις περιβαλλοντικών οργανώσεων και επιστημόνων είναι καρμπόν (συνήθως τις εκδίδει κάποιο άτομο από το γραφείο δημοσίων σχέσεων): “το θέαμα έχει επιμορφωτικό και ψυχαγωγικό χαρακτήρα”.

Το θέαμα ενός είδους της άγριας ζωής που έχει ξεριζωθεί από το φυσικό του περιβάλλον είναι, τολμούμε να πούμε, το ίδιο επιμορφωτικό και ψυχαγωγικό με αυτό που παρουσίαζε ο Τζόζεφ Μέρικ, ο διάσημος “Άνθρωπος Ελέφαντας” στη Βρετανία του 19ου αιώνα.

Σε κάθε περίπτωση, αφού τα δελφινάρια προσφέρουν τόσο πολύτιμο εκπαιδευτικό έργο γιατί ορισμένα θαλάσσια είδη δεν συμμετέχουν στα τόσο “επιμορφωτικά” θεάματά τους;

Όπως επισημαίνει η ιστοσελίδα takepart, ορισμένα είδη όπως η φώκαινα (Phocoena phocoena) απουσιάζουν από τα δελφινάρια σε αντίθεση με το ρινοδέλφινο, το κοινό δελφίνι, το μαυροδέλφινο (Pilot whales), την όρκα και την ψευδόρκα.

Μήπως ορισμένα κητώδη δεν είναι άξια να εκπαιδεύσουν τους πελάτες που αφήνουν τον οβολό τους στα δελφινάρια;

Ορισμένοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ο κλάδος αποκλείει ορισμένα κητώδη διότι δεν “τραβούν” τα πλήθη όσο ορισμένα άλλα: κοινώς οι λόγοι δεν είναι εκπαιδευτικοί και

Όπως σημειώνει η Ναόμι Ρόουζ, βιολόγος εξειδικευμένη στα θαλάσσια θηλαστικά από το Animal Welfare Institute, είδη όπως οι φώκαινες “είναι πιο ντροπαλά και κάνουν λιγότερα ακροβατικά σε σχέση με δημοφιλέστερα είδη” όπως τα ρινοδέλφινα.
Εξαίρεση στον κανόνα αποτελούν το δελφινάριο Dolfinarium Harderwijk στην Ολλανδία που φιλοξενεί έξι φώκαινες και το Fjord & Bælt στη Δανία που φιλοξενεί ακόμα τρεις.

Σε κάθε περίπτωση τα θαλάσσια θηλαστικά ανήκουν στο φυσικό τους περιβάλλον και όχι σε κλειστές δεξαμενές, όπου τους χορηγούνται ακόμα και ψυχοφάρμακα για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις τεχνητές συνθήκες.

Ίσως κάποια μέρα η Ελλάδα εξελιχθεί σε πολιτισμένο κράτος και απαγορεύσει τη λειτουργία δελφιναρίων ακολουθώντας το παράδειγμα της Ινδίας, της Κόστα Ρίκα, της Ουγγαρίας και της Χιλής.

ΠΗΓΗ: http://www.econews.gr/
 


Στατιστικά Forum

Θέματα
33.325
Μηνύματα
899.976
Μέλη
20.090
Νεότερο μέλος
johnys