Βάση δεδομένων και αξιοπιστία

TARA

Well-Known Member
30 Ιανουαρίου 2009
6.179
3.020
ΑΤΤΙΚΗ
ένα λεπτό.....το θέμα πέρα απο την πλάκα έχει πολύ ενδιαφέρον..

αυτές οι βάσεις δεδομένων (που τα στοιχεία που περιέχουν συμπληρώνονται με ευθύνη του χρήστη) πρόσφεραν μια πραγματικά πολύ μεγάλη δυνατότητα για την μελέτη, την καταγραφή και την αξιοποίηση όλου του γενετικού υλικού που υπάρχει....(μιλάω για το εκτροφικό κομμάτι και όχι για την ικανοποίηση της διάθεσης κάποιου απλά να χαζεύει ....)
Η ανάπτυξη των τεχνολογιών ''έφερε'' όλη την ιστορία και την πορεία της εκτροφής των σκύλων μπροστά μας, στο πιάτο.....(στην οθόνη...δηλ.) παραμερίζοντας τα δύσχρηστα πια-κατά κάποιον τρόπο-βιβλία με παλιά pedigree, φωτογραφίες και υλικό που κάθε εκτροφέας που σέβεται τον εαυτό του, όφειλε να έχει στην βιβλιοθήκη του...

Ταυτόχρονα δημιούργησε την λάθος εντύπωση σε πολλούς, ότι το γεγονός και μόνο του να δει κάποιος μερικές φωτογραφίες και να διαβάσει μερικά στοιχεία τον κάνει ικανό να κρίνει την ποιότητα και την εκτροφική αξία του κάθε σκύλου…….

Δεν ήταν λίγες οι φορές π.χ. σε τούτο εδώ το φόρουμ που έπεσα σε απόψεις του τύπου……πρέπει να ζευγαρώνει μόνο ο πρωταθλητής, η αποκλειστικά ο σκύλος/σκύλα με τις τάδε ή δείνα διακρίσεις, κλπ.κλπ.

Απλουστευμένες και μηχανοποιημένες αντιλήψεις που παρήχθησαν απο στερεότυπες αναγνώσεις αυτών των στοιχείων και χωρίς να έχουν κανένα υπόβαθρο και χωρίς να αντιπροσωπεύουν καμία εμπειρία εμφανίζονται ως οι πιο ‘’σωστές’’ , έντιμες και αντικειμενικές…..

Προσωπικά βρίσκομαι εδώ και καιρό πολύ κοντά στον χώρο της εκτροφής, και πραγματικά ανακαλύπτω κάθε μέρα πόσο ιδιαίτερα απαιτητική (…και γοητευτική) είναι αυτή η διαδικασία…..

Και τελικά με αυτά και με άλλα, καταλήγω στο συμπέρασμα ότι όσο καλά και τυπικά να γνωρίζεις το πρότυπο,τα pedigree και τα συν και τα πλην των σκύλων, αν δεν έχεις την ικανότητα να τα ερμηνεύεις , το πείσμα να βάλεις τον στόχο,το ταλέντο και την διαίσθηση να φανταστείς και το θάρρος να τολμήσεις…. θα παραμείνεις πάντα ένας άνθρωπος (εκτροφέας/ή απλός σκυλάς- δεν έχει σημασία) με περιορισμένους ορίζοντες….

Last edited:

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.947
20.367
Και φυσικά...ξαναγυρνάμε στο αχέγονο ερώτημα, που ταλανίζει την ανθρωπότητα, από καταβολής επιθυμιών απόκτησης καθαρόαιμου σκύλου...

Εγώ, ως ένας wannabe ιδιοκτήτης καθαρόαιμου σκύλου, που μ'έχει βάλει ο διάολος, να λιμπίζομαι μια συγκεκριμένη ράτσα, γιατί πρέπει να γράψω ώρες και χιλιόμετρα, και να περιμένω χρόοοονια, ώστε να αποκτήσω αυτή την γνώση:

Και τελικά με αυτά και με άλλα, καταλήγω στο συμπέρασμα ότι όσο καλά και τυπικά να γνωρίζεις το πρότυπο,τα pedigree και τα συν και τα πλην των σκύλων, αν δεν έχεις την ικανότητα να τα ερμηνεύεις , το πείσμα να βάλεις τον στόχο,το ταλέντο και την διαίσθηση να φανταστείς και το θάρρος να τολμήσεις…. θα παραμείνεις πάντα ένας άνθρωπος (εκτροφέας/ή απλός σκυλάς- δεν έχει σημασία) με περιορισμένους ορίζοντες….
...για να έχω την σιγουριά ότι δεν με κοροιδεύουν; Δεν θέλω βρε παιδί μου, να κάνω τον σκύλο μου επιστήμη και να κάνω διατριβή επί αυτού. Δεν περνάω τις μέρες μου, σε ένα φόρουμ ή σε διάφορες σελίδες στο facebook. Θέλω όμως ένα σκύλο καθαρόαιμο, γιατί έχω ενημερωθεί τα σχετικά για pet shop και byb και θέλω να είμαι σωστή, ως προς το ηθικό κομμάτι. Και το θέλω και σχετικά γρήγορα. Δεν λέω...αύριο, που ευχής έργον θα ήταν, εφόσον το αποφάσισα, αλλά τέλος πάντων, εντός ενός εύλογου χρονικού διαστήματος. Οχι...χρόνια μετά και κατόπιν τόσο σκληρού διαβάσματος, που ούτε στις πανελλαδικές έτσι, βρε παιδί μου... Γιατί θα πρέπει να 'χω κολλητή την TARA ή τον zouzouno, για να μην την πατήσω;

Εεεε...γιατιιιιιί;

Γιατί κλάνει το γατί, που έλεγε και η ανηψιά μου όταν ήταν πιο μωρό. Γιατί κάποια πονηρά τυπάκια, αποφάσισαν ότι είναι πιο έξυπνα από εμένα και διαπίστωσαν, ότι μπορούν εις βάρος μου, να λύσουν το οικονομικό τους πρόβλημα. Και δυστυχώς, ο κόσμος τους κάνει ακόμη την χάρη. Τους γεμίζει ακόμη, τις τσέπες. Αντί να τους στείλει από κει που 'ρθαν και να ξεχυθεί στους δρόμους, να δει -ακόμη πιο δυστυχώς- τι διαμάντια σκυλιά κυκλοφορούν, που όχι μόνο δεν υστερούν σε τίποτα από τα δήθεν "καθαρόαιμα", αλλά συνήθως είναι και απείρως καλύτερα, απ'όποια μεριά και να το δεις.

ποιο;
Το ότι σε ένα θεωρητικά χρησιμότατο εργαλείο αναζήτησης έγκυρων στοιχείων, που προφανώς τελικά, δεν είναι τέτοιο, μια μπούρδα είναι όπως κι όλα τ'αλλα "επίσημα" στον χώρο της καθαροαιμίας, μπορεί ο καθένας να μπει και να γράψει ότι του κατέβει στο κεφάλι, προκειμένου να εξαπατήσει.

Και καθίστε να πιω και καφέ, και να δεις τι άλλο έχει να γίνει, σε όποιον μου επιχειρηματολογήσει υπερ της "καθαροαιμίας" :mad: Βρε ουστ.......

sea-mol

Well-Known Member
18 Μαρτίου 2011
6.883
8.847
Πρέβεζα
Γιατί?
Όταν ψάχνεις για κινητό δεν ψάχνεις στο ιντερνετ?
Όταν ψάχνεις για αμάξι δεν ασχολείσαι κανα εξάμηνο?
Εγώ έψαχνα για τα παπούτσια μου και έκανα ένα χρόνο να τα βρω στην ντουλάπα!
Όταν ψάχνεις για τον σύντροφο, δεν πρέπει να ψάξεις δύο χρόνια για να δεις τι φυλή σου ταιριάζει, δύο χρόνια να μάθεις τα "κυνολογικά", και άλλα δύο για να "σε γνωρίσει ο εκτροφέας? Και φυσικά αν είσαι άντρας πρέπει να έχεις τελειώσει σπουδές και στρατιωτικό, να έχεις και όχημα κλπ...κλπ
Μάνι-μάνι...40 χρονών είσαι έτοιμος να πάρεις το σωστό εκτροφικό σκυλί σου!
Εγκάθετο Mareco!
Βρε ουστ....

sea-mol

Well-Known Member
18 Μαρτίου 2011
6.883
8.847
Πρέβεζα
Αααααααααααααααααααα
Και αν θες παιδιά...πρέπει είτε να έχουν μεγαλώσει...είτε να έχει μεγαλώσει το σκυλί...
Καλά 50 δηλαδή...
Έναν μόνο ξέρω στο φόρουμ που πήρε σκυλί στα 48, έχοντας εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τις ζωής...μπαίνοντας στο ιντερνετ...και παίρνοντας από εκτροφέα!
Και αυτός βέβαια....ένα προβληματάκι με το pedigree το είχε...
Οπότε στον επόμενο σκύλο...στα 65....θα πάρει τον σωστό εκτροφικό σκύλαρο!

vagelis_ras

Well-Known Member
5 Αυγούστου 2011
2.405
458
53
Γιατί θα πρέπει να 'χω κολλητή την TARA ή τον zouzouno, για να μην την πατήσω;

Εεεε...γιατιιιιιί;
Αυτή είναι η πραγματικότητα δυστυχώς

Κάθε ένας που θέλει να ασχοληθεί ειδικά και γενικά με τον σκύλο , καλό θα είναι να έχει συμβουλευτεί πρώτα ανθρώπους που αποδεδειγμένα έχουν γνώση - εμπειρία και πάνω από όλα να τους εμπιστεύεται .

<< Ο έξυπνος μαθαίνει από την εμπειρία του , ο εξυπνότερος από την εμπειρία των άλλων >>

vagelis_ras

Well-Known Member
5 Αυγούστου 2011
2.405
458
53
Πολλές φορές λέμε να κοιτάξει ο υποψήφιος ιδιοκτήτης τις διακρίσεις ενός εκτροφείου .
Να κοιτάξει προγόνους , εξετάσεις κτλπ
Αναρωτίεμαι τώρα εγώ ........
πόσο σημαντική είναι μια πρώτη θέση , όταν συμμετέχουν μόνο 2 σκυλιά στην κατηγορία ; (πολλές φορές και ένα )
Πόσο σημαντική είναι η επιτυχία στην εξέταση αναπαραγωγής , όταν κανείς δεν έχει δει το συγκεκριμένο σκύλο να εξετάζεται σε εργασία ;
Πόσο αξιόπιστος είναι ένας διακεκριμένος εκτροφέας που αποσύρει έναν σκύλο- επιβήτορα εν μέσο εξέτασης ;
Πόσο αξιόπιστο είναι ένα Sieger όταν βλέπεις σκύλο που πρόκειται να εξεταστεί στην εργασία και υποτίθεται ότι φτάνοντας σε αυτό το σημείο έχει τις προϋποθέσεις (ΙΡΟ1 ) να εξαφανίζεται στη θέα του ερεθιστή ;
Πόσο αξιόπιστες είναι τελικά οι φαινομενικές αποδείξεις όταν οι εκθέσεις απαρτίζονται από συγκεκριμένες παρέες ανάλογα με τον χώρο διεξαγωγής και το όνομα του κριτή ;
Πόσο καλά μπορείς να ελέγξεις την εξέλιξη ενός κουταβιού διαβάζοντας για τους πρόγονούς του όταν μια δηλωμένη γέννα αποτελείται από κουτάβια δυο διαφορετικών θηλυκών ;

Nizinny

Well-Known Member
3 Φεβρουαρίου 2011
3.208
927
Καναδάς
Ωραια πραγματα... :-| Εγω παντως δεν το περιμενα, νομιζα οτι ο ΚΟΕ ή καποιος αλλος τελοσπαντων αρμοδιος φορεας της καθες χωρας ενημερωνει το pedigreedatabase εχοντας αληθινα χαρτια στα αρχεια του. Αν ειναι να το γραφω εγω μονος μου τι νοημα εχει να υπαρχει? Βασιζεται δηλαδη στην ηθικη του καθενος? Γιατι οπου παιζει ρολο το χρημα η ηθικη ειναι αγνωστη σαν λεξη.

Estranged

Well-Known Member
10 Ιουλίου 2012
5.960
7.535
Βασιζεται δηλαδη στην ηθικη του καθενος?
Μάλλον βασίζεται στο "ποιος κάθεται να τα ψάχνει και να τα εξακριβώνει τώρα" και στο "δηλώθηκες? πλήρωσες? περάστε, καθίστε, να σας κεράσουμε ένα φοντανάκι".

takisft

Well-Known Member
24 Ιουνίου 2011
4.817
5.038
Αθήνα
Πάντως οι άνθρωποι του site, το λένε καθαρά στο Disclaimer

Μη μας δίνετε και πολλή σημασία...

This web site and the materials contained herein have been prepared by pedigreedatabase.com for informational purposes only. This information may or may not reflect actual registered information. Visitors to this website should not act upon any information contained in this website without first seeking the advice their nations kennel club. While the internet crosses the state and national boundaries, this site is for informational purposes only and is not intended and and does not constitute for actual certified pedigree information. Please reference our privacy statement for information regarding our confidential treatment of all personal identifying information.
pedigreedatabase.com is privately owned and is a tool to allow breed enthusiasts to maintain pedigree records online. By joining breed comminities and allowing online submission, the site aims to offer the broadest pedigree range possible without having direct access to the AKC, FCI, etc. pedigree registrations.
Pedigreedatabase.com does not verify pedigrees nor does it guarantee that they are correct. The data within is informational and submitted by it's users. For verified pedigrees aquire them from the respective kennel club