Βήμα προς βήμα η εκπαίδευση για τον περιορισμό σε κλουβί


admin

Administrator
Staff member
21 Ιουλίου 2005
2.181
930
Από το μέλος lone wolf

Βήμα προς βήμα η εκπαίδευση για τον περιορισμό σε κλουβί

Τα σκυλιά θέλουν να μας ευχαριστήσουν. Νοιώθουν πραγματική χαρά προσπαθώντας να καταλάβουν τι θέλουμε να κάνουν και να το κάνουν απλά και μόνο για να μας ακούσουν να τα επαινούμε. Για αυτό το λόγο πρέπει να κάνουμε την εκπαίδευση του περιορισμού τους στο κλουβί μια ευχάριστη διαδικασία. Να το επαινείτε πάντα όταν κάνει αυτό που του ζητάτε, μη το τιμωρείται και μη του φωνάζετε όταν κάνει ένα λάθος ή έχει κάποιο μικρό «ατύχημα». Και το κυριότερο ΠΟΤΕ μην σπρώχνετε μην τραβάτε απότομα ή μη χρησιμοποιείται κανενός είδους βία για να το βάλετε μέσα στο κλουβί του.



1. Αρχίστε ταϊζοντας μερικές μέρες το κουτάβι σας μέσα στο κλουβί χωρίς να κλείσετε την πόρτα. Βάλτε μέσα το μπωλ με το φαγητό και το νερό του και αφήστε το να φάει και να βγει. Αφού κάνετε το παραπάνω βάλτε το κλουβί με την πόρτα ανοιχτή στο δωμάτιο που και εσείς θα μπορέσετε να ξεκουραστείτε για λίγο. Βάλτε στο κλουβί μια κουβερτούλα ή ένα μαλακό χαλάκι, ένα παιχνίδι και κάποιο κόκαλο που μπορεί να μασουλήσει. Πάντα με την πόρτα ανοιχτή.





2. Αποφασίστε ποια λέξη ή έκφραση θα χρησιμοποιείτε π.χ. «Μπες στο κλουβί σου» ή «Πήγαινε στην φωλιά σου» ή απλά «Κλουβί». Από εδώ και στο εξής θα χρησιμοποιείτε πάντα αυτή την έκφραση κάθε φορά που θέλετε ο σκύλος να μπει στο κλουβί του.



3. Όταν το κουτάβι σας πεινάσει, πηγαίνετε μπροστά στο κλουβί του κρατώντας στο χέρι σας μια λιχουδιά. Δώστε του την λιχουδιά. Μετά πάρτε ακόμα μια λιχουδιά αφήστε το να την μυρίσει και μετά πετάξτε την μέσα στο κλουβί λέγοντας την λέξη ή έκφραση που έχετε αποφασίσει. Αν το κουτάβι δεν το δει ή η προσοχή του είναι αλλού μαζέψτε την λιχουδιά και προσπαθήστε πάλι.
 
Last edited:
  • Like
Reactions: Luna & Dora


admin

Administrator
Staff member
21 Ιουλίου 2005
2.181
930
4.Εάν το κουτάβι σας μπει ολόκληρο μέσα στο κλουβί για να πάρει την λιχουδιά, κλείστε την πόρτα. Επιβραβεύστε το, ανοίξτε αμέσως την πόρτα και δώστε του άλλη μια λιχουδιά. Επαναλάβετε μερικές φορές αυξάνοντας το χρόνο που κρατάτε την πόρτα κλειστεί σταδιακά μέχρι να μείνει μέσα στο κλουβί 1 με 2 λεπτά.



5. Αν το κουτάβι αρχίσει να κλαίει ή να γδέρνει το κλουβί για να βγει έξω, πείτε με δυνατή φωνή «ΟΧΙ». Πότε μην ανοίξετε την πόρτα σε ένα κουτάβι που κλαίει για να βγει. Ανοίξτε την πόρτα 1 με 2 λεπτά αφότου ηρεμήσει. Ακόμα και αν το κουτάβι είναι ήρεμο μην υπερβείτε τα 2 λεπτά. Σημ. Αν το κουτάβι είναι κουρασμένο θα δεχτεί καλύτερα να μείνει κλεισμένο στο κλουβί γι’αυτό παίξτε λίγη ώρα μαζί του πριν αρχίσετε την άσκηση.

6.
Επαναλάβετε τα βήματα 3, 4 και 5 αρκετές φορές. Χρησιμοποιείτε μικρές λιχουδιές έτσι ώστε το κουτάβι σας να μην χορτάσει γρήγορα. Κάθε φορά μεγαλώνετε την διάρκεια του χρόνου που το κουτάβι παραμένει στο κλουβί, μέχρι να φτάσετε τα 7 με 8 λεπτά και πάντα να επαινείτε με χαρούμενη φωνή και λιχουδιές το κουτάβι που παραμένει ήσυχο. Μετά από κάθε μάθημα να βγάζετε το κουτάβι στο χώρο που έχετε επιλέξει για να λερώνει.

7.Τα περισσότερα σκυλιά είναι επαρκώς εκπαιδευμένα στον περιορισμό στο κλουβί μετά από 3-4 συνεδρίες. Επαναλάβετε αυτή την άσκηση όσο συχνά χρειάζεται μέχρι το κουτάβι να πηγαίνει στο κλουβί του όταν του δίνετε την εντολή.

Μέγιστος χρόνος περιορισμού στο κλουβί κατά Ηλικία

Τα εκπαιδευμένα σκυλιά και κουτάβια μπορούν να παραμείνουν στο κλουβί τους χωρίς να λερώσουν για τα παρακάτω χρονικά διαστήματα, σύμφωνα με την ηλικίας τους.
Φυσικά πρέπει πάντα να θυμάστε ότι κάθε σκύλος είναι διαφορετικός και ότι τα κουτάβια κάτω των 6 μηνών δεν έχουν δυνατό έλεγχο στην κύστη τους.

ΜΕΓΙΣΤΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΚΛΟΥΒΙ

ΗΛΙΚΙΑ................................ΧΡΟΝΟΣ

10-12 εβδομάδων......................1 ώρα
4 μηνών..................................2-3 ώρες
5 μηνών..................................3-4 ώρες
6 μηνών..................................4-5 ώρες
1 χρόνου.................................5+ ώρες
Μεγαλύτερα από 1 χρόνου..........9 ώρες
 
  • Like
Reactions: StavTres


StavTres

Member
22 Φεβρουαρίου 2020
24
6
42
Καλησπέρα!! Πραγματικά κατατοπιστικότατο το άρθρο και εξαιρετικά βοηθητικό!! Πριν μια βδομάδα απέκτησα κι εγώ ένα κουταβάκι Boston terrier 2,5 μηνών. Το βράδυ κοιμάται χωρίς πρόβλημα στο crate, αλλά όλη την υπόλοιπη μέρα ξαπλώνει στη κουζίνα. Προσπαθώ να του περάσω ότι το σπίτι του ειναι το crate, οπότε πρέπει να κοιμάται εκεί. Σήμερα δοκίμασα να κλείσω και την πόρτα, ακολουθώντας επακριβώς τα βήματα που αναφέρονται στο άρθρο. Τα πήγε πολύ καλά! Δεν γκρίνιαξε καθόλου. Βέβαια αντέδρασε, αλλά με το ´ΟΧΊ μου, ηρέμησε και ξάπλωσε. Του κράτησα και τις δύο φορές την πόρτα κλειστή για ένα λεπτό. Και μετά ακολούθησα τις οδηγίες. Η απορία μου είναι η εξής: όταν κλείνω την πόρτα απομακρύνομαι ή κάθομαι εκεί να έχουμε οπτική επαφή;
 
  • Like
Reactions: Loretzos






Στατιστικά Forum

Θέματα
33.112
Μηνύματα
895.793
Μέλη
19.923
Νεότερο μέλος
micknaf