Γαβγισμα!

Siempre

Active Member
16 Φεβρουαρίου 2014
39
0
Καλημερα..Εχω ενα σπιτς 8 μηνων αρσενικο (ειχα γραψει και παλιοτερα) πλεον εχουμε αρχισει κ πηγαινουμε καθημερινα βολτα ολοι μαζι 1μιση ωρα περιπου! Το προβλημα που παραμενει ειναι οτι το σκυλι οποτε βγαινει στο μπαλκονι 3/5 φορες γαβγιζει ασταματητα με αποτελεσμα να εχουμε παρατηρησεις απο την οικοδομη . Επισης οποτε ακουει ασανσερ ή καποιον γειτονα του οροφου μας να γυρναει σπιτι γαβγιζει σαν τρελο! Εχουμε καμια λυση??

ΥΓ.. Εχει 3 μερες που αρχισε να κατουραει με σηκωμενο ποδι :D:D:D

LaCat

Well-Known Member
3 Ιουλίου 2013
861
923
Siempre να τον χαίρεσαι! :)

Και η δικιά μου γαβγίζει όταν κάποιος περνά έξω από το σπίτι αλλά προσωπικά το θεωρώ επιθυμητή συμπεριφορά. Πρόβλημα όμως ήταν όταν ξεκίνησα να την παίρνω μαζί μου στο γραφείο όπου δεν ήθελα να συμβαίνει το ίδιο.
Αυτό που έκανα όταν ήμασταν εκεί ήταν να σηκώνομαι προς την πόρτα κάθε φορά που περνούσε κάποιος από έξω για να “ελέγξω” και να αντιληφθεί ότι άλλος χειρίζεται την κατάσταση.
Ταυτόχρονα δουλεύαμε και με τα σήματα ηρεμίας όταν κάποιος ήταν στο διάδρομο.
Όταν τύχαινε να την πιάνω να “παρακολουθεί”, να έχει τεντώσει τα αυτιά της κλπ γιατί για παράδειγμα ακουγόταν κάτι από τον κάτω όροφο, την παρότρυνα να μείνει ήρεμη στη θέση της και όταν το έκανε επιβράβευα.
Το ίδιο έκανα και καθώς περίμενα να έρθει κάποιος -είχα επιστρατεύσει δυο,τρεις συναδέλφους-φίλους που έρχονταν σε συγκεκριμένη ώρα, οπότε ήμουν έτοιμη για την “εισβολή”.
Τελικά, και παρότι ταυτόχρονα στο σπίτι συχνά επιβράβευα την προειδοποίηση, κατάλαβε και το ζήτημα μετά από λίγο καιρό λύθηκε.
Το πιο δύσκολο μου φαίνεται ότι για κάποιο διάστημα πρέπει να έχεις το νου σου συνεχώς και να τον ελέγχεις όσο πιο πολλές φορές μπορείς για να γενικεύσει τη συμπεριφορά.

Αν μένει ώρα στο μπαλκόνι λογικά τα ερεθίσματα θα είναι πολλά και θα είναι όντως ενοχλητικό το παρατεταμένο γαύγισμα. Εφόσον έτσι, νομίζω ότι η πιο απλή και αποτελεσματική λύση είναι να μην τον αφήνεται μόνο του έξω.

Last edited:

Siempre

Active Member
16 Φεβρουαρίου 2014
39
0
Ναι λογο δουλειας τον βγαζω καθε βραδυ!Δεν τον αφηνω πλεον στο μπαλκονι πολυ μολις γαβγιζει το βαζω μεσα! Ηθελα να κανω τωρα ερωτησεις σχετικα με την βολτα του σκυλου:
1)Ειναι καλο καθε μερα να κανω την ιδια διαδρομη η διαφορετικη?
2)Το σκυλι κανει σαν τρελο οταν παμε να βγουμε απο την οικοδομη γι αυτο τον λογο περιμενω λιγο μεσα στην πιλοτη ,ηρεμει λιγο αλλα μετα παλι τα ιδια.Μ τραβαει το λουρι με μανια με αποτελεσμα να βραχνιαζει και δε ξερω αν πρεπει να τον αφηνω να με ''πηγαινει βολτα'' η να τον εχω τραβηγμενο κοντα μου ωστε να εχω τον ελεγχο και ας ''πνιγετε'' (Τελευταια κανω το 2ο.Στην αρχη δεν εκανε ετσι οταν το εβγαζα βολτα)
3)Οταν βλεπει αλλους ανθρωπους που πανε να τον ακουμπησουν παει να τους ''αρπαξει'' γι αυτο κ πλεον προειδοποιω τον κοσμο να μην τον ακουμπησει μην γινει κ καμια χαζομαρα

st3li0s

Well-Known Member
26 Αυγούστου 2009
8.560
2.744
Θεσ/νίκη
Ναι λογο δουλειας τον βγαζω καθε βραδυ!Δεν τον αφηνω πλεον στο μπαλκονι πολυ μολις γαβγιζει το βαζω μεσα! Ηθελα να κανω τωρα ερωτησεις σχετικα με την βολτα του σκυλου:
1)Ειναι καλο καθε μερα να κανω την ιδια διαδρομη η διαφορετικη?
2)Το σκυλι κανει σαν τρελο οταν παμε να βγουμε απο την οικοδομη γι αυτο τον λογο περιμενω λιγο μεσα στην πιλοτη ,ηρεμει λιγο αλλα μετα παλι τα ιδια.Μ τραβαει το λουρι με μανια με αποτελεσμα να βραχνιαζει και δε ξερω αν πρεπει να τον αφηνω να με ''πηγαινει βολτα'' η να τον εχω τραβηγμενο κοντα μου ωστε να εχω τον ελεγχο και ας ''πνιγετε'' (Τελευταια κανω το 2ο.Στην αρχη δεν εκανε ετσι οταν το εβγαζα βολτα)
3)Οταν βλεπει αλλους ανθρωπους που πανε να τον ακουμπησουν παει να τους ''αρπαξει'' γι αυτο κ πλεον προειδοποιω τον κοσμο να μην τον ακουμπησει μην γινει κ καμια χαζομαρα
Ξεκίνα να εκτονώνεις τον σκύλο σου και θα τα ξαναπούμε!
Απαράδεκτο να βγαίνει ο σκύλος μόνο το βράδυ βόλτα!

LaCat

Well-Known Member
3 Ιουλίου 2013
861
923
1. Καλύτερα να ακολουθείται διαφορετική διαδρομή. Κάθε δρόμος έχει άλλες μυρωδιές, άλλους ήχους κλπ. Ακόμα και στην ίδια διαδρομή μπορείς να κάνεις μικρές αλλαγές πχ να στρίβεις από άλλο στενό κάθε φορά.

2. Στο “δίπλα” η εκπαιδεύτρια μου έλεγε αν πάει να προπορευθεί να την ξανακαλώ για να πάρει τη σωστή θέση (έλα και μετά δίπλα) και αν τραβάει να σταματάω το περπάτημα ακαριαία -σαν αρνητική συνέπεια.
Όταν όμως είστε σε ένα πιο κατάλληλο μέρος, πχ κάπου που έχει πράσινο, δε μου φαίνεται κακό να τον αφήνεις να είναι πιο χαλαρός και να πάει “όπου θέλει”. Εντολές όπως έλα, μείνε, μη, άστο κλπ είναι πάντα χρήσιμες. Φρόντισε να ενισχύσεις τη βασική υπακοή σας ώστε αν χρειαστεί να επέμβεις να σε υπακούσει.

3. Εφόσον συμβαίνει αυτό καλά κάνεις και προσέχεις. Από τα γενικά της εκπαίδευσης θυμάμαι ότι καλύτερα να πεις στο σκύλο τι συγκεκριμένα να κάνει παρά τι να μην κάνει.
Οπότε θα πρότεινα να αποφασίσεις τι θέλεις να κάνει όταν σταματάς για να μιλήσεις με κάποιον και να του δίνεις τη σχετική εντολή -πχ κάτσε ή μείνε. Παράλληλα και για να μην ουσιαστικά τον οδηγήσεις να σπάσει την εντολή, προειδοποιείς τον άλλο να μην τον πειράξει.
Αν εμπεδώσει το ένα (πχ στέκομαι ήσυχος στο μείνε) μπορείς ακολούθως να προσπαθήσεις να τον μάθεις να αποδέχεται και τα χάδια από τρίτους. Ξεκίνα με ανθρώπους που θα τον προσεγγίσουν σωστά και όχι με τον καθένα. Σε έναν σκύλο σαν το δικό σου, που σίγουρα θα είναι πολύ όμορφος, πολλοί θα θέλουν να τον πειράξουν και θα το κάνουν άτσαλα. Συμβαίνει και σε εμάς που, λόγω μικρού μεγέθους, πολλοί θεωρούν πολύ ωραία ιδέα να την χαϊδέψουν :) ενοχλήσουν). Σε τέτοιες περιπτώσεις μη νιώθεις άσχημα, θεωρώντας το αγένεια, να μην τους αφήνεις και να συνεχίσεις τη βόλτα σας. Από την προσωπική μας εμπειρία θα σου έλεγα ότι αυτό είναι προτιμότερο και για το σκύλο (που τον ενοχλούν και δεν είναι υποχρεωμένος να ανέχεται τον κάθε άσχετο) και για εμένα (αλλιώς θα έπρεπε να σταματάω κάθε πέντε λεπτά και να συμμετέχω στις "φιλολογικές" συζητήσεις του καθενός). :confused:

Τέλος, μιας και ενδιαφέρεσαι και προσπαθείς για τον σκύλο προσπάθησε να τον βγάζεις μία ακόμα βόλτα. :)

ferozasea

Well-Known Member
19 Σεπτεμβρίου 2012
1.961
124
μικρα σκυλια ειναι ,, γαβ-γαβ κανουν τα σκυλια... φυσιολογικο ειναι... εαν κανανε νιαου-νιαου θα ηταν αφυσικο... !!

st3li0s

Well-Known Member
26 Αυγούστου 2009
8.560
2.744
Θεσ/νίκη
μικρα σκυλια ειναι ,, γαβ-γαβ κανουν τα σκυλια... φυσιολογικο ειναι... εαν κανανε νιαου-νιαου θα ηταν αφυσικο... !!
Εξαρτάται το πως ορίζει κανείς το φυσιολογικό!:D

Γιατί για εμένα φυσιολογικό ας πούμε είναι ο σκύλος να είναι μούγκα και να γαβγίζει μόνο αν προκληθεί και όχι να γαβγίζει άσκοπα!

l.Kyveli

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2011
15.870
8.083
Σαν να ακούω την μάνα μου..Ας το σκύλο να γαυγίσει φυσιολογικό είναι...και οι γείτονες που είναι φυσιολογικοί και θα καταλήξουν σε τρελοκομείο όμως δεν έχουν αξία?
Συμφωνώ με τον Στέλιο.