1. Καλύτερα να ακολουθείται διαφορετική διαδρομή. Κάθε δρόμος έχει άλλες μυρωδιές, άλλους ήχους κλπ. Ακόμα και στην ίδια διαδρομή μπορείς να κάνεις μικρές αλλαγές πχ να στρίβεις από άλλο στενό κάθε φορά.
2. Στο “δίπλα” η εκπαιδεύτρια μου έλεγε αν πάει να προπορευθεί να την ξανακαλώ για να πάρει τη σωστή θέση (έλα και μετά δίπλα) και αν τραβάει να σταματάω το περπάτημα ακαριαία -σαν αρνητική συνέπεια.
Όταν όμως είστε σε ένα πιο κατάλληλο μέρος, πχ κάπου που έχει πράσινο, δε μου φαίνεται κακό να τον αφήνεις να είναι πιο χαλαρός και να πάει “όπου θέλει”. Εντολές όπως έλα, μείνε, μη, άστο κλπ είναι πάντα χρήσιμες. Φρόντισε να ενισχύσεις τη βασική υπακοή σας ώστε αν χρειαστεί να επέμβεις να σε υπακούσει.
3. Εφόσον συμβαίνει αυτό καλά κάνεις και προσέχεις. Από τα γενικά της εκπαίδευσης θυμάμαι ότι καλύτερα να πεις στο σκύλο τι συγκεκριμένα να κάνει παρά τι να μην κάνει.
Οπότε θα πρότεινα να αποφασίσεις τι θέλεις να κάνει όταν σταματάς για να μιλήσεις με κάποιον και να του δίνεις τη σχετική εντολή -πχ κάτσε ή μείνε. Παράλληλα και για να μην ουσιαστικά τον οδηγήσεις να σπάσει την εντολή, προειδοποιείς τον άλλο να μην τον πειράξει.
Αν εμπεδώσει το ένα (πχ στέκομαι ήσυχος στο μείνε) μπορείς ακολούθως να προσπαθήσεις να τον μάθεις να αποδέχεται και τα χάδια από τρίτους. Ξεκίνα με ανθρώπους που θα τον προσεγγίσουν σωστά και όχι με τον καθένα. Σε έναν σκύλο σαν το δικό σου, που σίγουρα θα είναι πολύ όμορφος, πολλοί θα θέλουν να τον πειράξουν και θα το κάνουν άτσαλα. Συμβαίνει και σε εμάς που, λόγω μικρού μεγέθους, πολλοί θεωρούν πολύ ωραία ιδέα να την χαϊδέψουν

ενοχλήσουν). Σε τέτοιες περιπτώσεις μη νιώθεις άσχημα, θεωρώντας το αγένεια, να μην τους αφήνεις και να συνεχίσεις τη βόλτα σας. Από την προσωπική μας εμπειρία θα σου έλεγα ότι αυτό είναι προτιμότερο και για το σκύλο (που τον ενοχλούν και δεν είναι υποχρεωμένος να ανέχεται τον κάθε άσχετο) και για εμένα (αλλιώς θα έπρεπε να σταματάω κάθε πέντε λεπτά και να συμμετέχω στις "φιλολογικές" συζητήσεις του καθενός).
Τέλος, μιας και ενδιαφέρεσαι και προσπαθείς για τον σκύλο προσπάθησε να τον βγάζεις μία ακόμα βόλτα.