Γεια σας κι απο μένα!!!

east49

Well-Known Member
6 Δεκεμβρίου 2012
3.743
5.062
Αν καταλαβαινω καλα λες το γκρι χρωμα "ελατωματικο" κ οτι συνδεεται με διαφορα προβληματα;
Σου ειπα παραπανω οτι αυτο δεν ισχυει στα κορσο.
Τετοια χρωματα οπως τα λες εσυ ειναι το κοκκινο κ τα ξανθα χωρις μασκα που εχουνε εκλειψει πλεον

GRDANE

Well-Known Member
7 Σεπτεμβρίου 2007
6.920
5.310
patra
grdane.blogspot.com
οχι ιστ
πως καταλαβαινεις παντα οτι θες αυτο ειναι περιεργο ..
λεω οτι με το γκρι χρωμα συνδεεται ενα γονιδιο ασθενειας...
δεν ειναι σε ολα τα γκρι....
απλα πραγματα
συνηθιζεις να διαστρεβλωνεις τα συμπερασματα απο τα λεγομενα μου...

east49

Well-Known Member
6 Δεκεμβρίου 2012
3.743
5.062
Το τι καταλαβαινω εγω η οποιος διαβαζει, ειναι σε αμεση συναρτηση με τον τροπο που γραφεις κατι.....
Αντι να νομιζεις οτι εχω καποιου ειδους εμπαθεια μαζι σου, θα μπορουσες να γραφεις λιγο ποιο ξεκαθαρα......
Λεω εγω τωρα.....

Ο @Yorkaddict. πιστευω εχει να πει περισσοτερα απο ολους μας στο θεμα τριχας/χρωματων κλπ κλλ....

GRDANE

Well-Known Member
7 Σεπτεμβρίου 2007
6.920
5.310
patra
grdane.blogspot.com
*δεν ενοοω οτι καθε γκρι σκυλι ειναι αρρωστο....*

αντιγραφη απο το ποστ 33
ποσο πιο απλα?

ναι ο μιχαλης πιθανα να τον ενδιαφερει και να γνωριζει περισσοτερα εγω ηδη εχω γραψει οτι δεν εχω εμβαθυνει..

Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.467
12.904
Aθήνα
Καλησπέρα!

Mε τα κορσο δεν έχω ασχοληθεί, αυτό όμως που μου έκανε εντύπωση διαβάζοντας το πρότυπο, είναι πως τη μύτη την θέλουν μαύρη, παρόλο που στα αποδεκτά χρώματα τριχώματος υπάρχει και το γκρι.

Nose : Black and large with ample, open nostrils, on the same line as the nasal bridge .
Επίσης στο χρώμα των ματιών αναφέρει :

Eyes : Medium-sized, ovoid, looking directly forward, slightly protruding. Eyelids close fitting. Colour of iris as dark as possible, depending from the colour of the coat.
Τα δε αποδεκτά χρώματα είναι τα εξής :

Black, lead-grey, slate-grey, light grey, light fawn; stag red and dark fawn; brindle (stripes on different shades of fawn or grey); in fawn coloured and brindle dogs the black or grey mask on the muzzle should not go beyond the line of the eyes. A small white patch on the chest, on the tips of the feet and on the bridge of the nose is acceptable.

Τι σχέση έχουν η μύτη και τα μάτια θα αναρωτηθείτε;

Στους σκύλους υπάρχουν 2 τύποι χρωστικής: Η φαιομελανίνη και η ευμελανίνη.
Η χρωστική είναι η ουσία που βάφει την τρίχα εσωτερικά.
Η ευμελανίνη ευθύνεται για το μαύρο χρώμα και η φαιομελανίνη για το κόκκινο.

Το ποιος από τους 2 τύπους χρωστικής θα εκφραστεί στον σκύλο μας, η ένταση του χρώματος και η περιοχή που θα καταλαμβάνουν, καθορίζονται από γονίδια.
Φανταστείτε "διακόπτες" που τα γονίδια είναι προγραμματισμένα να ανοίξουν, να κλείσουν, να συνδυάσουν μεταξύ τους. Οι θέσεις αυτές ονομάζονται locii (πληθυντικός του Locus).

Η ιδιαιτερότητα που έχουν αυτοί οι 2 τύποι χρωστικής, είναι πως η ευμελανίνη επηρεάζει πέρα από το χρώμα του τριχώματος, το χρώμα των ματιών και της μύτης, ενώ η φαιομελανίνη επηρεάζει ΜΟΝΟ το χρώμα του τριχώματος.

Στην προκειμένη περίπτωση η θέση που μας ενδιαφέρει είναι το D locus.
D από το dilution που σημαίνει αραίωση.
Αν ο συγκεκριμένος "διακόπτης" είναι ανοικτός, εκφράζεται ως επι το πλείστον στην ευμελανίνη και κάποιες φορές επηρεάζεται και η φαιομελανίνη.
Αυτό σημαίνει πως η αραίωση θα εκφραστεί ΚΑΙ στην μύτη και είναι ένας από τους τρόπους να καταλάβεις οπτικά αν ένας σκύλος έχει "ανοικτό" τον συγκεκριμένο "διακόπτη".
Για να ανοίξει ο διακόπτης και να εκφραστεί η αραίωση, πρέπει ο σκύλος να φέρει 2 υποτελή (d/d). Κάτι που το κάνει πάρα πολύ εύκολο να το "κλειδώσεις" γενετικά (αν το θες) γιατί για να εκφραστεί θέλει μόνο υποτελή. Αρα ένας σκύλος που είναι "μπλε" στον φαινότυπο και η μύτη του είναι μπλε δεν υπάρχει περίπτωση να φέρει το κυρίαρχο (D) στον γονότυπό του - που θα "έκλεινε" τον διακόπτη.
Αρα ζευγαρώνοντας 2 μπλε σκύλους, όλα τα κουτάβια θα έβγαιναν μπλε.

Αν ΔΕΝ το θέλουμε στη φυλή μας, υπάρχει και DNA test για D locus. Ετσι μπορούμε να βρούμε ποιοι σκύλοι είναι φορείς του υποτελούς (d).

Το αν ένας σκύλος είναι μπλε, δεν σημαίνει πως έχει πρόβλημα. Απλά η χρωστική δεν κατανέμεται πλήρως, έχει μειωμένη ένταση.
Το κακό είναι πως το συγκεκριμένο γονίδιο γνωστό και ως MLPH (Melanophilin) σχετίζεται με το CDA ή αλλιώς Color Dilution Alopecia.
Σκύλοι που παρουσιάζουν CDA είναι κυρίως μπλε.
Αυτό δεν σημαίνει όμως πως όλοι οι μπλε σκύλοι θα εμφανίσουν CDA.
Σε κάποιες φυλές το φαινόμενο αυτό είναι συχνότερο, σε άλλες όχι και τόσο.
Ακόμα το ψάχνουν να δουν γιατί κάποιοι σκύλοι το εμφανίζουν και κάποιοι άλλοι όχι.

Το ερώτημα που τίθεται είναι αν στα κόρσο το ΓΚΡΙ είναι ΜΠΛΕ, γιατί πολλές φορές αυτά τα 2 χρώματα συγχέονται στη σκυλο-ορολογία.
Μπλε ή γκρι σκύλοι, δεν σημαίνει πως φέρουν απαραίτητα το Dilution Gene.
Ενας εύκολος τρόπος να το ξεχωρίσεις είναι από την μύτη τους.

Tα γιόρκι πχ που το χρώμα τους είναι μπλε, δεν πρέπει να το φέρουν. Σε εμάς, υπάρχει άλλο γονίδιο που ευθύνεται για την αλλαγή του χρώματος από μαύρο σε μπλε, το οποίο ακόμα δεν έχει πλήρως αποκωδικοποιηθεί, το Graying Gene στο G Locus.
Η συντριπτική πλειοψηφία των blue born γιόρκι (με το dilution gene δλδ) που κάποιοι κάφροι φέρνουν στον κόσμο και τα διαφημίζουν κιόλας, δεν ζουν πάνω από χρόνο.

Στα κόρσο και κρίνοντας από το πρότυπο και το χρώμα της μύτης που ζητείται, μου φαίνεται πολύ παράξενο να είναι θέμα dilution.
Γιατί αν ήταν, τότε τα γκρι κόρσο θα ήταν εκτός προτύπου, μιας και η μύτη τους θα ήταν μπλε. Αρα με βάση τη λογική και τη βιβλιογραφία, κάποιο άλλο γονίδιο ευθύνεται για το γκρι στο σώμα τους.
Εκτός αν παράλληλα με τα γκρι υπάρχουν και τα μπλε - με μπλε μύτες δηλαδή.

Ιστ γνωρίζεις;
Η δικιά σου πχ τί χρώμα μύτη έχει;
Αλλα γκρι που έχεις δει τι χρώμα μύτη έχουν;

GRDANE

Well-Known Member
7 Σεπτεμβρίου 2007
6.920
5.310
patra
grdane.blogspot.com
απλα μιχαλη αυτος ειναι ο λογος που ζητανε μαυρη μυτη να κλειδωσουν το γονιδιο απεξω....
οχι οτι δεν συνανταται...
αλλα...δεν το δεχονται ωστε να μην διαιωνιζεται με την αναπαραγωγη...
γι αυτο και σε κανενα πεντιγκρι μπλε σκυλου δεν θα βρεις σκυλο προγονο μονο μπλε αλλα συχνα ζευγαρωματα μεταξυ μπλε και μαυρων...
καλο το ντιεν ει τεστ αλλα ποιος να το κανει...

sea-mol

Well-Known Member
18 Μαρτίου 2011
6.883
8.847
Πρέβεζα
Μιχάλη πολύ σίγουρο σε βρίσκω για την σαφήνεια των χρωμάτων στα πρότυπα.
Τα λέγαμε και σε θέμα ελληνικών φυλών νομίζω, ότι στα πρότυπα (κοκονιου, ΕΠ κλπ), αναφέρεται χρωματισμός "όλα τα χρώματα" και μύτη μαύρη. Τρέχα γύρευε δλδ....
Μετά από επιμονή κάποιων, θα γίνει μάλλον αλλαγή στο πρότυπο των κοκονιών για να περιλαμβάνει το liver (υπάρχουν αρκετά δείγματα), και θα ξεκαθαρίσουν εκεί τουλάχιστον τα πράγματα.
Στα άλλα πρότυπα όμως, αυτή η ασάφεια υπάρχει οπότε δεν θα ήμουν πολύ σίγουρος για την ισχύ του : "Στα κόρσο και κρίνοντας από το πρότυπο και το χρώμα της μύτης που ζητείται, μου φαίνεται πολύ παράξενο να είναι θέμα dilution.
Γιατί αν ήταν, τότε τα γκρι κόρσο θα ήταν εκτός προτύπου, μιας και η μύτη τους θα ήταν μπλε. "

GRDANE

Well-Known Member
7 Σεπτεμβρίου 2007
6.920
5.310
patra
grdane.blogspot.com
απλα σημωλ
το χρωμα της μυτης ζητειται μαυρο ακριβως γι αυτο που περιγραφει ο μιχαλης
αυτος ειναι και ο λογος που εμβολιζουν συνεχως τα μπλε σκυλια οχι μονο κορσο αλλα και μολοσσους παραδειγμα με μαυρα μεσα σε καθε γραμμη....προσπαθωντας να κρατησουν το συγκεκριμμεννο γονιδιο εκτος.....
οι ελληνικες φυλες αστο, εχουν μακραν πορεια ακομα μεχρι να στανταριστουν
και με τον τροπο που αντιμετωπιζονται.... θα δουμε ποτε...

east49

Well-Known Member
6 Δεκεμβρίου 2012
3.743
5.062
@Yorkaddict
Ρε φιλε πραγματικα γι αυτο σε γουσταρω!!
Δινεις πραγματικο νοημα στην ουσια της υπαρξης του φορουμ που ειναι και η ενημερωση!
Σ'ευχαριστω πραγματικα!

Παμε τωρα,
Θα προσπαθησω να στα πω οπως τα θυμαμαι (γιατι το τεραστειο προβλημα μου ειναι οτι ο κυριως ογκος δεδομενων ειναι στα..... Ιταλικα....)

Ελπιζω να μην σου γραφω μπουρδες, οπου φαινεται κατι τετοιο σταματησε με!!
Το γονιδιο D υπαρχει διπλο. Ως D και ως d.
Ετσι το solid black φαινοτυπικα πχ μπορει να ειναι DD η Dd (οπου το κυριο εμφανιζεται στο φαινοτυπο).

Υπαρχει ομως κ το Ε που καθοριζει την "μασκα" του σκυλου. Ως Εm μαυρη, Ε κανονικη και e εξασθενημενη, απουσα.

Υπαρχει επισης γονιδιο Κ που εχει να κανει με την υπαρξη η οχι brindle (μανδυας μεταφραζεται τωρα αυτο;).

Αν σε βοηθαει ξερω επισης οτι υπαρχουνε τουλαχιστον 3 γενετικοι συνδιασμοι που οπτικα δινουνε το ιδιο.... Γκρι.
Αν κ πραγματικα το χρωμα της μυτης διαφερει ελαχιστα οσο κ το γκρι του μανδυα.
Η δικια μου θα λεγοτανε ως lead gray κ εχει κατα το δυνατον την ποιο μαυρη μυτη. Στo gray brindle πχ η μυτη ειναι σημαντικα ποιο.... Γκρι!

Επισης να σου πω αν σε βοηθαει οτι το γκρι εχει κανονικη μασκα (γκρι στο γκρι κ δεν ξεχωριζει) ομοιως κανονικη μπορει να εχει κ ενα fawn δινοντας ενα ξανθο σκυλο με γκρι μασκα τι οποιο λεγεται formentino.

• Like
Reactions: GRDANE

east49

Well-Known Member
6 Δεκεμβρίου 2012
3.743
5.062
@GRDANE
Δεν ειναι τοσο απλο στα κορσο.
Η αναπαραγωγη δυο γκρι δεν συνηθιζεται γιατι ειναι "τερματικο" χρωμα, δινει δλδ παντα παραγωγα γκρι.
Επισης γκρι μπορει να προκυψει απο μαυρο κ ξανθο, χωρις προτερα να εχει εμφανιστει.

Ο μονος "περιεργος" εξ αρχης συνδιασμος ειναι το
Ξανθο με μαυρη μασκα Χ ξανθο με γκρι μασκα, που εχει αρκετη πιθανοτητα να δωσει ξανθο ΧΩΡΙΣ μασκα (αποχρωματισμος μασκας) δλδ χρωμα ΕΚΤΟΣ προτυπου.

GRDANE

Well-Known Member
7 Σεπτεμβρίου 2007
6.920
5.310
patra
grdane.blogspot.com
ιστ με το προηγουμενο ποστ σου μολις με επιβεβαιωσες ...
οχι δεν ειναι τοσο απλοικο ..
απλοικα στα γραφω να το καταλαβεις
κι επισης σου δινω τις απλοικες λυσεις που χρησιμοποιουν οι περισσοτεροι εκτροφεις για να απομονωσουν το γονιδιο χωρις εξετασεις ντιενει...

east49

Well-Known Member
6 Δεκεμβρίου 2012
3.743
5.062
ιστ με το προηγουμενο ποστ σου μολις με επιβεβαιωσες ...
οχι δεν ειναι τοσο απλοικο ..
απλοικα στα γραφω να το καταλαβεις
κι επισης σου δινω τις απλοικες λυσεις που χρησιμοποιουν οι περισσοτεροι εκτροφεις για να απομονωσουν το γονιδιο χωρις εξετασεις ντιενει...
Ποιο γονιδιο;
Μολις παραπανω σου γραφω οτι δεν ειναι ενα αλλα τουλαχιστον τρια κ εμφανιζονται σε ολα τα χρωματα.....

GRDANE

Well-Known Member
7 Σεπτεμβρίου 2007
6.920
5.310
patra
grdane.blogspot.com
Το κακό είναι πως το συγκεκριμένο γονίδιο γνωστό και ως MLPH (Melanophilin) σχετίζεται με το CDA ή αλλιώς Color Dilution Alopecia.
Σκύλοι που παρουσιάζουν CDA είναι κυρίως μπλε.
Αυτό δεν σημαίνει όμως πως όλοι οι μπλε σκύλοι θα εμφανίσουν CDA.
Σε κάποιες φυλές το φαινόμενο αυτό είναι συχνότερο, σε άλλες όχι και τόσο.
Ακόμα το ψάχνουν να δουν γιατί κάποιοι σκύλοι το εμφανίζουν και κάποιοι άλλοι όχι.

απο το ποστ του μιχαλη που αναφερει ακριβως οτι σου εχω γραψει κι αμφισβητεις αυτες τις ημερς...
απο τον μιχαλη το δεχτηκες... μολις μιλησω βγαζεις αρνηση ,

μετα αν εμφανιστω σε καποιο θεμα και πω δεν θελω να αναπτυχθω ... σε ασκοπες συζητησεις μου λες για δηθεν δημιουργια εντυπωσεων...
αστο ρε φιλε... δεν βγαινει μεταξυ μας συζητηση....

απλα αγνοουμε διαφορετικα πραγματα... ποσο πιο ευγενικα να το θεσω...

east49

Well-Known Member
6 Δεκεμβρίου 2012
3.743
5.062
Ρε σε @GRDANE πραγματικα προσπαθω να καταλαβω τι γραφεις αλλα δεν μπορω.
Λες να απομονωσουνε το γονιδιο.
Ρωταω ποιο γονιδιο;
Αυτο που κατα 90% υπαρχει στην φυλη σε ολα τα χρωματα; Αυτο που αν θα εκδηλωθει ως γκρι εξαρταται απο τον συνδιασμο περαν του φαινοτυπου;;;
Λες για τροπους να απομονωσουνε το γονιδιο;;;
Παμε παλι.... Ποιο γονιδιο κ ποιος τροπος;;;;;;
Σου λεω επισης οτι αν επιλεξεις να μην αναπαραγεις γκρι (παιζοντας εκ του ασφαλους;;;;;; για ποιο λογο βεβαια δεν το καταλαβαινω μιας κ ΔΕΝ σχετιζεται στην φυλη αυτη με προβληματα, αλλα ειναι τα χρωματα με προβληματα) δεν θα επρεπε να αναπαραγεις ουτε φορμεντινο, ουτε κ διαφορους συνδιασμους που δινουνε αυτα τα χρωματα κ ειναι ακρως φυσιολογικοι.
Αν το εξηγησεις θα μπορεσω να καταλαβω τι εχεις μεσα στο μυαλο σου, αλλιως.....

GRDANE

Well-Known Member
7 Σεπτεμβρίου 2007
6.920
5.310
patra
grdane.blogspot.com
σου εχω ηδη απαντησει
δεν θελεις να καταλαβεις...
γιατι χαζο δεν σε κοβω...

στο εξηγησε πολυ απλα ο μιχαλης......
απλα αφησε να αιωρειται κι ενα ισως ετσι απο ευγενεια...

east49

Well-Known Member
6 Δεκεμβρίου 2012
3.743
5.062
Εγω δεν θελω να καταλαβω η εσυ δεν θες να συζητησεις;
Νομιζεις οτι ολοι ειναι στο μυαλο σου, ε δεν ειναι...

richtaris

Well-Known Member
27 Ιουλίου 2015
52
108
36
επειδη σκεφτομουν να φτιαξω μονος μου ενα crate(να αισθανθω και δημιουργικος μεχρι να το παρω γτ με εχει φαει η ανυπομονησια), οι διαστασεις 1,1*0,7*0,7 ειναι οκ πιστευετε ή θελει μεγαλυτερο?μιλαμε για θυληκο παντα..

east49

Well-Known Member
6 Δεκεμβρίου 2012
3.743
5.062
Αν τελικα καταληξεις να το χρησιμοποιεις, το ετοιμο ειναι πολυ βολικο γιατι μαζευει με τρεις κινησεις κ μπορεις να το παρεις μαζι στις διακοπες πχ.

Διαστασεις δεν μπορω να σου πω γιατι δεν χρησιμοποιω, αλλα μου φαινεται μικρο τουλαχιστον στο υψος μοας κ ο σκυλος θα ειναι κοντα στους 70 ποντους σε υψος τελικο μεγεθος.......

richtaris

Well-Known Member
27 Ιουλίου 2015
52
108
36
εχω δει τα ετοιμα και θα το φτιαξω καπως αντιστοιχα...ευχαριστω για την απαντηση!!