Γερμανικοί Ποιμενικοί και Δυσπλασία

ICE

Well-Known Member
9 Νοεμβρίου 2010
6.410
421
ΑΘΗΝΑ
Εδω και 3 μηνες ειμαι στην Αθηνα και εχω ''γυρισει'' πολυ και με τα ποδια και με το όχημα. Ειχα την ευκαιρια να δω απο κοντα πολλα σκυλια διαφορων φυλων και εμφανισης, θα σταθω ομως σε ενα θλιβερο συμπερασμα: Εχω δει δεκαδες Γ.Π σκυλια πανεμορφα απο εμφανιση, σκυλια με τριχωμα σαν μεταξι, μορφολογικα απο οσο μπορω να κρινω τυπικα, αλλα σε μερικες περιπτωσεις καποια απο αυτα να σέρνουν στην κυριολεξια τα πισω ποδια, ενω σε άλλες να κινουνται εμφανως ανορθοδοξα λογω σοβαρου ανατομικου ελλατωματος...

Το πραγματικα εντυπωσιακο και θλιβερο ειναι το πολυ μεγαλο ποσοστο αυτων των σκυλιων με δυσπλαστικα προβληματα επι του συνολου. Δυστυχως πολλοι ιδιοκτητες δεν εχουν ιδεα του τι αντιμετωπιζει ο σκυλος τους, αλλοι θεωρουν οτι χτυπησε καποια στιγμη και κουτσαινει, άλλοι εχουν παρει γνωμες γιατρων οι οποιοι τους ειπαν οτι οφειλεται στην γρηγορη αναπτυξη, και άλλοι οτι ''ετσι ειναι αυτα''...

BiggBilly

Well-Known Member
28 Μαϊου 2010
4.237
407
Γλυφάδα
ICE, διάβασε την υπογραφή μου.
Αυτός που το είπε αυτό αυτή την στιγμή πιθανόν να μας βρίζει...

matilda

Well-Known Member
16 Ιουλίου 2007
1.431
1.022
Τι αραγε να προκαλεσε ομως αυτην την πλειοψηφια των "αναπηρων" δειγματων την συγκεκριμενης φυλης? Η εκτεταμενη εκτροφη, η κακη εκτροφη, η εμμονη στις αναλογιες χωρις να λαμβανεται υποψη η υγεια? 'Η μηπως το ιδιο προτυπο χωλαινει εξαρχης μιας και θελει εναν σκυλο που η σπονδυλικη του στηλη εχει αρκετη κλιση και ολο το βαρος πεφτει στα πισω ποδια.

Προσωπικα ανεκαθεν το θεωρουσα ανατομικο ατοπημα. Ειναι και ο λογος που ειχα αποφασισει οτι ποτε δεν θα παρω Γ.Π. εκτος και αν υπαρξει αναθεωρηση του προτυπου...

BiggBilly

Well-Known Member
28 Μαϊου 2010
4.237
407
Γλυφάδα
"Ενα πράγμα μόνο σας ζητώ: Προσέξτε να παραμείνει το σκυλί μου εργασιακό σκυλί, γιατί έχω ιδρώσει όλη μου την ζωή για αυτόν τον στόχο" -Max von Stephanitz

Απο την στιγμή που ο Γ.ποιμενικός έγινε "pet" και πλέον η εκτροφή του περνά περισσότερο απο της εκθέσης μορφολογίας δεν μου κάνει εντύπωση ο σκύλος να "χαλάει". Το αστείο είναι ότι αν πάτε σε έκθεση σκυλί όπως το όριζε ο Stephanitz θα πάρεις ένα "καλο" και εως εκεί... είναι πολύ περίεργο το θέμα.

l.Kyveli

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2011
15.877
8.094
Προσωπικα ανεκαθεν το θεωρουσα ανατομικο ατοπημα. Ειναι και ο λογος που ειχα αποφασισει οτι ποτε δεν θα παρω Γ.Π. εκτος και αν υπαρξει αναθεωρηση του προτυπου...
Είναι ο λόγος που μια από τις πιο δυνατές και γοητευτικές φυλές που υπάρχουν δεν μου αρέσουν πια. Δεν μπορούσα να το εκφράσω τόσο ωραία όπως το είπες και δεν έλεγα ποτέ τίποτα γιατί δεν ήθελα να ακουστεί άσχημα, άλλα συμφωνώ απόλυτα μαζί σου.

BiggBilly

Well-Known Member
28 Μαϊου 2010
4.237
407
Γλυφάδα
Υπάρχουν εκτροφείς που φτιάχνουν ωραία σκυλιά.
Όποιος θέλει τους βρίσκει. Αρκεί να ξέρεις που να ψάξεις.

vagelis_ras

Well-Known Member
5 Αυγούστου 2011
2.405
458
53
Για όλα τα δεινά αυτής της υπέροχης φυλής φταίνε αποκλειστικά οι εκτροφείς και οι φορείς (βλέπε ΚΟΕ FCI SV κτλπ ).
Μπροστά στο εύκολο κέρδος θυσιαστήκαν τα πάντα και δεν εννοώ μόνο το κέρδος της πώλησης .
Όταν διαπίστωσαν ότι είναι πολλά τα λεφτά τότε όλοι άρχισαν να ειδικεύονται στην εκτροφή , μόνο που όλο αυτό απαιτούσε καλό μάρκετινγκ και έκθεση σε διοργανώσεις.
Ρωτάω λοιπόν ;
Τι είναι ποιο εύκολο , να ετοιμάσεις ένα σκυλί για εργασία ή ένα σκύλο που να γυροφέρνει σε ένα στίβο επιδεικνύοντας το σωματότυπο -φαινότυπο ;
Και απαντώ στον εαυτό μου .
Είναι ποιο εύκολο να ετοιμάσεις σκυλιά για αυτό που λένε ‘’μορφολογία ‘’ (λιγότερος κόπος εκπαίδευσης και μάλιστα αρχίζεις να εκτίθεσαι σε διοργανώσεις με σκοπό την αναγνωρισημότητα με κουτάβια από 3 μηνών)
Μοιραία λοιπόν όλοι έκαναν focus στην εικόνα και όχι στα χαρίσματα , θέσπισαν κανόνες και διαστασολόγειο προτύπου .
Το έφεραν από ‘δω το έφεραν από κει και το εξέλιξαν έτσι όπως συνέφερε τη γενικότερη και ειδικότερη ομάδα διαχειριστών του εμπορικότερου σκύλου στον κόσμο.
Έτσι φτάσαμε στο σήμερα που ακόμα και ο ποιο τυπικός εκτροφέας τη στιγμή που θα δεχτεί την πρώτη δήλωση ενδιαφέροντος από έναν εν δυνάμει ΄΄ πελάτη ΄΄ , θέτει το εξής πρώτο τρίπτυχο ερωτήσεων << θες πετ , μορφολογικό ή εργασιακό >> το τρίτο ερώτημα όχι απαραίτητα.
Δυστυχώς ακόμα και αυτός ο ιδεολόγος και λάτρης της φυλής ξέχασε μπροστά στο κέρδος ότι ο γερμανικός ποιμενικός ήταν ένα σκυλί και όχι τρία.
Η δυσπλασία σε ένα ΓΠ είναι δεδομένη και απλά βαθμονομείτε , ποιος φτεει για αυτό ;
Σίγουρα δεν φταίει ο κάθε ιδιοκτήτης.
Φταίνε όλοι αυτοί που εντέχνως εξέλιξαν το υπέροχο αυτό ζώο και μάλιστα με τις ευλογιές και τις κατευθύνσεις των υπευθύνων.
Κατά την ταπεινή μου άποψη ακόμα και ο ποιο σωστός εκτροφέας αυτής της φυλής έχει μεγάλο μέρος ευθύνης.
Ελπίζω και εύχομαι κάποτε να βρεθούν οι ιδεολόγοι με ψυχικά αποθέματα και να βγάλουν το γερμανικό ποιμενικό από τη γυάλα της βιτρίνας.

Με εκτίμηση
Ένας άσχετος που γνώρισε –αγάπησε και αγαπά τα Γερμανικά ποιμενικά
Ε.Ρασπίτσος

DORIS

Well-Known Member
17 Δεκεμβρίου 2010
1.215
261
38
παιδια συμφωνω με ολα αυτα αλλα μηπως πρεπει και εμεις να κανουμε κατι για ολα αυτα
οπως μπουκοταρουμε τα πετ σοπς να μπουκοταρουμε και τις φυλες αυτες ή τουλαχιστον τους εκτροφεις

αν και σε μερικες φυλες δεν υπαρχει ουτε ενα σωστο δειγμα π.χ αγγλικο μπουλντογκ
εγω για παραδειγμα αρνουμε να παρω γ.π για ολο αυτο το background που υπαρχει τα τελευταια χρονια

ICE

Well-Known Member
9 Νοεμβρίου 2010
6.410
421
ΑΘΗΝΑ
vagelis_ras, ευχαριστουμε για τον κοπο σου να γραψεις με σαφη τροπο μια αποψη οπως και το μελος matilda. Γιατι οι Γ.Π ενω δεν ειναι και τα πιο βαρια και ταχεως αναπτυσομενα σκυλια βρεθηκαν με την πλατη στον τοιχο στον τομεα της δυσπλασιας;

Και αλλες φυλες ειναι εμπορικες και με πιο ''δυσμενεις'' προϋποθεσεις σωματικα, γιατι ο Γ.Π επαθε τοσο μεγαλη βλαβη; Λογω της μακραν μεγαλυτερης εμπορικοτητας και άρα επεκτασης του προβληματος;

vagelis_ras

Well-Known Member
5 Αυγούστου 2011
2.405
458
53
Δε μπορούν να γίνουν και πολλά πράγματα πλέον.
Δε μπορούν για δυο λόγους .
Ο πρώτος είναι ότι το πρόβλημα είναι σε παγκόσμιο επίπεδο και ο δεύτερος ότι η Ελλάδα σαν χώρα δεν κατέχει δα κάποιο σημαντικό κομμάτι στη παγκόσμια εκτροφή γερμανικού ποιμενικού
Για να μην αδικώ βέβαια μόνο τους εκτροφείς του γερμανικού ποιμενικού , θα πω πως και σε πολλές άλλες φυλές το κίνητρο της δημιουργίας ήταν καθαρά και μόνο η εμπορική εκμετάλλευση αδιαφορώντας για τα γενετικά προβλήματα των διασταυρώσεων

vagelis_ras

Well-Known Member
5 Αυγούστου 2011
2.405
458
53
vagelis_ras, ευχαριστουμε για τον κοπο σου να γραψεις με σαφη τροπο μια αποψη οπως και το μελος matilda. Γιατι οι Γ.Π ενω δεν ειναι και τα πιο βαρια και ταχεως αναπτυσομενα σκυλια βρεθηκαν με την πλατη στον τοιχο στον τομεα της δυσπλασιας;

Και αλλες φυλες ειναι εμπορικες και με πιο ''δυσμενεις'' προϋποθεσεις σωματικα, γιατι ο Γ.Π επαθε τοσο μεγαλη βλαβη; Λογω της μακραν μεγαλυτερης εμπορικοτητας και άρα επεκτασης του προβληματος;
Απλά φίλε Γιάννη ήταν μεγάλη η ζήτηση και έπρεπε να προλάβουμε τις παραγγελίες.
Ίσως αυτή να ήταν και η αιτία που δημιουργήθηκε και η ερώτηση pet η μορφολογικό?
Έτσι μπήκαμε στη μαζική παραγωγή χωρίς πολλά πολλά.

Δώσε σκύλους στο λαό

epial

Well-Known Member
24 Ιουλίου 2011
3.026
5.276
67
Aθήνα
Εγώ δεν πιστεύω ότι δημιουργήθηκε το πρόβλημα μόνο λόγω μεγάλης ζήτησης και βιαστικής εκτροφής.
Αντίθετα πιστεύω ότι η «τάση» αρχικά δημιουργήθηκε, για να γίνει το «προϊόν» ελκυστικότερο στο ευρύ κοινό ώστε να δημιουργηθεί η μεγάλη ζήτηση.
Μειώνοντας έτσι τον χαρακτήρα σε πιό ήπιο (που δεν έχει απόλυτη σχέση με το θέμα που συζητάμε), αλλά και δημιουργώντας ένα σκυλί που το σώμα του να δείχνει ότι είναι έτοιμο να εκτοξευτεί μπροστα ώστε να φαίνεται πλαστά επιθετικότερο (γιατί άρεσε αυτό το στύλ ενώ ταυτοχρόνως κάλυπτε κάπως και την ηπιότητα)

BiggBilly

Well-Known Member
28 Μαϊου 2010
4.237
407
Γλυφάδα
παιδια συμφωνω με ολα αυτα αλλα μηπως πρεπει και εμεις να κανουμε κατι για ολα αυτα
οπως μπουκοταρουμε τα πετ σοπς να μπουκοταρουμε και τις φυλες αυτες ή τουλαχιστον τους εκτροφεις

αν και σε μερικες φυλες δεν υπαρχει ουτε ενα σωστο δειγμα π.χ αγγλικο μπουλντογκ
εγω για παραδειγμα αρνουμε να παρω γ.π για ολο αυτο το background που υπαρχει τα τελευταια χρονια
Ή μπορεί να διαλέγουμε καλύτερα τους εκτροφείς. Για παράδειγμα το αγγλικό μπουλτόγκ που έδωσες. Γιατί κάποιος να πάρει αυτό και όχι ένα old type, ένα leovitt? Επειμένω ότι υπάρχουν καλά Γ.ποιμενικά απλά δεν σκίζουν σε εκθέσεις μορφολογίας.

TARA

Well-Known Member
30 Ιανουαρίου 2009
6.179
3.023
ΑΤΤΙΚΗ
επειδή το θέμα τιτλοφορείται ..''Γερμανικοί Ποιμενικοί και Δυσπλασία'' πρέπει να προσέξει κανείς να μη σκιαγραφεί άθελά του τη ψευδή εικόνα ότι κάθε Γερμανικό ποιμενικό που παρουσιάζει κλίση -έντονη ή μη-έχει πρόβλημα με δυσπλασία....
Η δυσπλασία όπως γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά είναι μια πάθηση απο την οποία υποφέρουν πολλές φυλές που μορφολογικά δεν έχουν καμία σχέση με τα γ/π.
Προσωπικά -χωρίς να έχω ασχοληθεί και πολύ- δεν γνωρίζω κάποια μελέτη που να τεκμηριώνει σοβαρά την συσχέτιση του ποσοστού εμφάνισης την δυσπλασίας με την κλίση στην ράχη του γ/π. Με προβλήματα στην σπονδυλική στήλη πιθανά ναι....αλλά με δυσπλασία όχι....

Πάντως το σίγουρο είναι ότι η νόσος εμφανίζεται και σε γ/π που δεν έχουν έντονη κλίση...

Τα παραπάνω δεν έχουν καμία σχέση με την προσωπική μου άποψη για την ποιότητα της εκτροφής των γ/π ή τις όποιες προτιμήσεις μου.....εξάλλου αυτές είναι ήδη γνωστές....:)!

• Like
Reactions: Aslan

mariosn

Well-Known Member
17 Αυγούστου 2010
249
2
Για όλα τα δεινά αυτής της υπέροχης φυλής φταίνε αποκλειστικά οι εκτροφείς και οι φορείς (βλέπε ΚΟΕ FCI SV κτλπ ).
και

Η δυσπλασία σε ένα ΓΠ είναι δεδομένη και απλά βαθμονομείτε , ποιος φτεει για αυτό ;
Σίγουρα δεν φταίει ο κάθε ιδιοκτήτης.
Φταίνε όλοι αυτοί που εντέχνως εξέλιξαν το υπέροχο αυτό ζώο και μάλιστα με τις ευλογιές και τις κατευθύνσεις των υπευθύνων.
Κατά την ταπεινή μου άποψη ακόμα και ο ποιο σωστός εκτροφέας αυτής της φυλής έχει μεγάλο μέρος ευθύνης.
Συμφωνώ φυσικά, απλά αυτό με κάνει να αναρωτιέμαι: όλοι εμείς εδώ που κατακεραυνώνουμε με ευκολία όταν κάποιος πάρει ένα σκύλο από μη εκτροφέα, δήθεν γιατί έτσι διασφαλίζεται κατά το δυνατόν για ασθένειες (έχω δει πολλές φορές στο φόρουμ να λένε κάποιο σε νέα μέλη που πήραν τον σκύλο τους από byb φράσεις του τύπου "αν σου εμφανίσει δυσπλασία μην απορείς μετά"κλπ), μήπως υπερβάλλουμε και κάνουμε λάθος (και εμένα ο ΓΠ μου εκτροφικός είναι). Γιατί τελικά απ,ό,τι φαίνεται, οι καθαρόαιμοι ΓΠ βρίθουν δυσπλασίας, οπότε ποια η εγγύηση (και μη μου πείτε για εξετάσεις γονέων, γιατί όλοι αυτοί οι ΓΠ που έχουν δυσπλασία κάποιου βαθμού, δεν είχαν όλοι τους γονείς δυσπλασικούς). Και την ερώτηση την γενικεύω και για άλλες φυλές: Θυμάμαι ότι ολόκληρη τοκετοομάδα bullmastif γνωστού εκτροφέα, βγήκε σχεδόν ολόκληρη με δυσπλασία (είχε αναφερθεί εκτενώς στο φορουμ). Έχω τελικά αρχίσει να αναθεωρώ τις απόψεις μου. Ο εκτροφικός σκύλος σου "εγγυάται" ότι μορφολογικά θα είναι κοντά σε αυτό που έχεις φανταστεί, ότι ζπό χαρακτήρα με λίγη τύχη θα είναι κοντά σε αυτό που σκέφτεσαι όταν φέρνεις στο νου σου την ράτσα αυτή, αλλά π.χ. για δυσπλασίες τελικά δεν "εγγυάται" (με την ήπια έννοια της λέξεως) τίποτα και δυστυχώς σε πολλές περιπτώσεις τελικά αποδεικνύεται και χειρότερο (εκτροφικοί ΓΠ γεμάτοι με δυσπλασίες και -τι ειρωνία- βραβεία εκθέσεων).

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.338
Μέλη
20.109
Νεότερο μέλος
DarthVader3