Παρακολουθωντας τα ζεστα θεματα των τελευταιων ημερων στο φορουμ, μερικα διασπαρτα συμπερασματα και προβληματισμοι μου πανω σε οσα εχω διαβασει, σε αντιπαραθεση και με ο,τι εγω ως απειρος (αλλα ενδιαφερομενος) δεν γνωριζω, ή εχω διαβασει κατα καιρους ακομα και εδω μεσα:
Λεγαμε να ψαχνουμε για τους σοβαρους εκτροφεις, που ασχολουνται, που κατεβαινουν σε εκθεσεις, που δουλευουν τα σκυλια τους, που ενδιαφερονται για το καλο της φυλης κτλ. Πλεον,αρκετοι και απο αυτους τους λιγους "σοβαρους" εκτροφεις φτιαχνουν μερικα σκυλια βιτρινα, για να ανεβαζουν τις τιμες. Τα σκυλια αυτα ειναι καμμενα, ή κολλημενα με μανικια, ή δουλευουν μονο με prey (ή δουλευουν και με ντιφενς τελικα, το ψαχνουμε να το βρουμε καπου στην πορεια), ή δεν εχουν τα νευρα, ή τα παραεχουν τα νευρα, ή ..., ή .... Να χαιδέψεις τους γονεις για να καταλαβεις αν το κουταβι θα βγει φυλακας, να μην χαϊδεψεις τους γονεις γιατι πρεπει να σηκωσουν το δεξι φρυδι μονο κατα το χαϊδεμα, αλλα οχι το αριστερο. Οι εκθεσεις ειναι σικέ. Τα pedigree απο κει που ηταν το βασικο αποδεικτικο καθαροαιμιας και μια σχετικη εξασφαλιση για το τι περιμενεις να δεις στο κουταβι στο μελλον, ε, δεν δειχνει και τιποτα ουσιαστικο. Οι τιτλοι εργασιας σε απειρες περιπτωσεις ειναι στα χαρτια. Τα μορφολογικα ολα ειναι μονο για τον καναπε(-ος). Τα εργασιακα ειναι ολα ικανα για τα παντα. Τα εργασιακα δεν ειναι ολα ικανα για τα παντα. Οι υπερπρωταθλητες σε ipo,ring κτλ, ειναι οτι πιο ισορροπημενο μπορεις να βρεις σε σκυλο. Τα σωστα σκυλια παιζουν σκιζουν στον στιβο, πανε μαζι σου για καφε,αλλα τρωνε και οποιον πρεπει γιατι σε μια βδομαδα τους γυριζεις και στον ανθρωπο και σου κανουν φυλαξη για πλακα. Οι υπερπρωταθλητες ειναι απομονωμενα και στρεσσαρισμενα (με την κακη την εννοια) σκυλια, κλεισμενα σε κλουβια ολη μερα και βλεπουν παντου μπαλακια. Τα μαλι ειναι οτι καλυτερο αν θες να ασχοληθεις, ταυτοχρονα ειναι και οτι χειροτερο, γιατι πρεπει να εχεις την εμπειρια και την ικανοτητα να διακρινεις την παραμικροελαχιστη πτυχη του χαρακτηρα του σκυλου οταν πας να διαλεξεις γεννα και κουταβι. Οχι, τα γπ ειναι τα καλυτερα γιατι ειναι πιο ισορροπημενα. Τα παλια γπ , οχι τα νεα. Ή μαλλον οχι, τα μαυρα. Όχι, τα γκρι. Οχι, τα μαστιφια ειναι τα καλυτερα για φυλαξη γιατι το εχουν μεσα τους. Οχι, τα βουνισια ειναι τα καλυτερα για προστασια, γιατι τρωνε ολον τον κοσμο ανεξαρτητως.
Και αλλα τοσα που μου διαφευγουν.
Παραλληλα βεβαια, βγαινουν και στην επιφανεια προσωπικες κοντρες και κολληματα καποιων πανω σε συγκεκριμενες αποψεις ή συγκεκριμενα ατομα...καποιοι λενε την αποψη τους, αλλοι απλα σχολιαζουν τις αποψεις των αλλων, χωρις να λενε κατι ουσιαστικο πανω στην συζητηση, ή χωρις να ξερουν καν σε τι αναφερεται αυτος τον οποιο κρινουν...
Ειμαι απο αυτους που σε καθε νεο μελος που μπαινει εδω μεσα θεωρω σωστο να του θεσω προβληματισμους, να του παρουσιασω τα προβληματα που μπορει να εχει η συμβιωση με εναν σκυλο, να του επισημανω οτι πρεπει να ψαχτει για να καταληξει σε τι σκυλο πρεπει να παρει και απο που να τον παρει. Αντε, αν ο αλλος θελει να παρει απλα ενα pet, πες οτι κουτσα στραβα θα καταληξει σε μια αποδεκτη επιλογη (που και παλι υπαρχουν ενα σωρο αντιρρησεις).
Αν θελει ομως καποιος να κανει και κατι παραπανω με τον σκυλο του (φυλαξη,εργασια/αθλημα πειτε το οπως θελετε) ,πλεον ειλικρινα εχω πειστει οτι ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ να πετυχει τον σκυλο που πρεπει για να ειναι ολοι χαρουμενοι. Μιλαμε για πιθανοτητες 1/1.000.000, πρεπει να μπουν ολοι οι πλανητες σε μια ευθεια...Οπως και να χει, ειτε το σκυλι θα του βγει ανικανο, ειτε ο ιδιοκτητης θα βγει ανικανος για το σκυλι...
Και ολες αυτες οι αναλυσεις, ενω τα σκυλια που υπαρχουν στην Ελλαδα και αφορουν σε τετοιες πρωχό περιπτωσεις ειναι ποσα;;; Οι ιδιοκτητες που μπορουν να φτασουν τα σκυλια σε τετοια επιπεδα ειναι ποσοι;;;;
Εγω διαβασα πχ για (μονο) 3 ελληνικες συμμετοχες που θα λαβουν μερος στο παγκοσμιο πρωταθλημα εργασιας...ΤΡΕΙΣ...
μηπως τελικα ολες αυτες οι αναλυσεις ειναι καπως too much και δεν αγγιζουν καθολου την συντριπτικη πλειοψηφια των ιδιοκτητων,τις ικανοτητες αλλα και τις απαιτησεις αυτων;
Εκτος και αν εσεις που συμμετεχετε σε αυτα τα θεματα, εχετε οντως τα σκυλια-διαμαντια (με την πραγματικη εννοια, οχι ειρωνικα)ή τις τοσες γνωσεις και οι ενδιαφερομενοι θα φτασουν και αυτοι σε αντιστοιχα επιπεδα συμβιωσης/εργασιας/εκπαιδευσης με τους σκυλους τους...μηπως η τοση αναλυση καπου χανει την ουσια της;
υγ. το post μου δεν απευθυνεται σε καποιον προσωπικα και σε καμια περιπτωση δεν ειναι μομφη ή ειρωνια για κανενα μελος που εχει καταθεσει την αποψη του, ασχετως αν την θεωρω σωστη ή λαθος. Απλα οντως εχω χασει τη μπαλα και προσπαθω να καταλαβω,στραβος ειναι ο γυαλος ή εγω στραβα αρμενιζω; νιωθω οτι το να καταληξεις με τον σωστο σκυλο, ειναι πρακτικα αδυνατο...πιο ευκολα βρισκεις εναν ψυλλο στα αχυρα, παρα τον σκυλο που θες...