ΔΕΜΟΔΗΚΤΙΚΗ ΨΩΡΑ

GRDANE

Well-Known Member
7 Σεπτεμβρίου 2007
6.927
5.315
patra
grdane.blogspot.com
πριν αρχισουμε να σταυρωνουμε και να λιβανιζουμε ας βαλουμε τα πραματα σε μια σειρα...

καταρχην τι ηλικια εχει το κουταβι και πιο ακριβως ειναι το προβλημα του?
ειναι κατα τον κτηνιατρο δεμοδηκωση εντοπισμενη η γενικευμενη?

η γενικευμενη δεμοδηκωση ειναι 100% κληρονομικη
η εντοπισμενη δεμοδηκωση μπορει να ειναι κληρονομικη μπορει και οχι....

το ακαρεο της δεμοδηκωσης μεταφερεται απο την μητερα στα κουταβια κατα την περιοδο της γαλουχιας...
ολα τα σκυλια μεταφερουν το ακαρεο της δεμοδηκωσης ανεξαιρετως...
αυτο το οποιο ειναι κληρονομικο ειναι το αδυναμο ανοσοποιητικο με αποτελεσμα να μην μπορει να παλεψει το κουταβι και να εμφανιζεται η ασθενεια....
μπορει ομως ενα κουταβι καποια στιγμη ειτε λογω ενος απλου πυρετου ειτε μιας καποιας αλλης ασθενειας να εμφανισει χαμηλο ανοσοποιητικο με αποτελεσμα να μπορεσει να αναπτυχθει η ασθενεια ανεξαρτητως κληρονομικοτητας...
μπορουμε να καταλαβουμε η εμφανιση της δεμοδηκωσης αν ειναι κληρονομικη η οχι αν προσεξουμε την ιαση του κουταβιου ( για την εντοπισμενη παντα δεμοδηκωση...)
αν θεραπευτει απλα μονη της ειτε με απλες πλυσεις η την χρηση αμπουλας ( παραδειγμα η advocate που αναφερθηκε...) τοτε σημαινει οτι το ανοσοποιητικο του σκυλου μπορει να καταπολεμησει την ασθενεια και δεν εγκειται στην κληρονομικη της μορφη...
αν ομως δεν θεραπευεται ευκολα και χρειαστει και αντιβιωσεις κλπ τοτε ολα συνηγορουν οτι το ανοσοποιητικο του σκυλου δεν μπορει να θεραπευσει απο μονο του την ασθενεια και ειναι κληρονομικης φυσης...
η κληρονομικοτητα λοιπον πρεπει να καταλαβουμε οτι εγκειται στο ανοσοποιητικο του σκυλου κι οχι στα ακαρεα της δεμοδηκωσης οπου ολα τα κουταβια ανεξαιρετως σε ολες τις φυλες μεταφερονται απο την μητερα στα κουταβια

επιστρεφοντας λοιπον στο φιλο μας που ξεκινησε το θεμα θα ηθελα πρωτα να ρωτησω...
τι εχει το κουταβι του ...
γενικευμενη η εντοπισμενη δεμοδηκωση
και τι αγωγη εχει ακολουθησει μεχρι στιγμης και τα αποτελεσματα αυτης...

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.971
20.403
Πέτρο, σωστά όσα λες, εννοείται. Αλλά...είναι απάντηση εκτροφέα αυτή;
...το 90% των γερμανικων εχουν αυτο το προβλημα...
Η δική σου από πάνω, είναι σωστή απάντηση.

GRDANE

Well-Known Member
7 Σεπτεμβρίου 2007
6.927
5.315
patra
grdane.blogspot.com
μαρεκο.. απλα το μου ειπες, σου ειπε, του ειπα...
δεν με καλυπτουν πλεον...
πολλες φορες τα ιδια τα δικα μου λεγομενα και γραπτα ακομα... παραφραζονται και μεταφερονται διαφορετικα...
δεν ημουν παρων σε καμμια συζητηση...
για το θεμα του εκτροφεα... θα το συζητησουμε πολυ ευχαριστως αλλα πρωτα να δουμε το θεμα της κληρονομικοτητας....
ουτε ξερω ουτε με ενδιαφερει να καλυψω κανεναν αλλωστε...

sea-mol

Well-Known Member
18 Μαρτίου 2011
6.883
8.847
Πρέβεζα
GrDane μπερδεύτηκα
Το ακάρεο λες υπάρχει σε όλους τους σκύλους.
Κληρονομικό είναι το πρόβλημα του ανοσοποιητικού.
Σε τι διαφέρει η γενικευμένη από την εντοπισμένη όσο αφορά στο ανοσοποιητικό, και σε τι διαφέρει η εντοπισμένη από ένα σκυλί που δεν την εμφανίζει καθόλου (αλλά και αυτό προφανώς το κουβαλάει όπως λες)

sea-mol

Well-Known Member
18 Μαρτίου 2011
6.883
8.847
Πρέβεζα
Εγώ από τα όσα διάβασα και παρακαλώ κάποιον να με διορθώσει:
-Το ακάρεο υπάρχει στην πλειονότητα των σκύλων, και είναι ενταγμένο στην φυσιολογική συμπεριφορά του δέρματος-τριχώματος τρώγοντας νεκρά κύτταρα.
-Τα κουτάβια το παίρνουν από την μάνα τους κατά τον θηλασμό ενώ παράλληλα αναπτύσσουν ήδη την πρώτη εβδομάδα τα αντίστοιχα αντισώματα που επίσης παίρνουν από την μάνα τους.
-Η μάχη με το ακάρεο αφήνει "καμμένη γη", και μπορεί να συμβεί όταν κατά την ανάπτυξη το ανοσοποιητικό σύστημα του σκύλου εξελίσσεται, αδυνατίζει, δυναμώνει υπέρμετρα, κατατροπώνει απειλές...φαντάζεται απειλές, κλπ. Είναι η συνηθέστερη περίπτωση της "νεανικής" δεμοδήκωσης, και ένδειξη φυσιολογικής συμπεριφοράς είναι το να επανέλθει το κουτάβι χωρίς αγωγή, πράγμα που καλό είναι να το δοκιμάζει όποιος σκέφτεται να χρησιμοποιήσει τον σκύλο για αναπαραγωγή.
Είναι αυτό που λέει ο GrDane εντοπισμένη δεμοδήκωση.
-Η γενικευμένη δεμοδήκωση, συμβαίνει σε όλες τις ηλικίες και όταν εμφανίζεται σε ενήλικο σκύλο, μιλάμε για αυτοάνοσο, καθώς το ανοσοποιητικό παθαίνει κοκομπλόκο καταστρέφοντας δέρμα, σε μια προσπάθεια να καταστείλει ένα ακάρεο που βρίσκεται εκεί για να κάνει μια δουλειά.
-Πολύ πιο εύκολα τα ξεσπάσματα σε θηλυκό σκύλο, καθώς λόγω των οίστρων το ανοσοποιητικό κάνει τσαλίμια.
-Τα αυτοάνοσα του δέρματος, αν και κληρονομούμενα, δεν έχει αποδειχτεί ότι είναι φυλοσύνδετα.
-Είναι προφανές ότι το "η σκύλα το δίνει στα κουτάβια"(λόγω γαλουχίας) μαζί με το "οι σκύλες το παρουσιάζουν συνήθως" (λόγω οιστρικού κύκλου) έχει δημιουργήσει μια σύγχυση που οδηγεί στο ότι "είναι κληρονομικό αυτοάνοσο φυλοσύνδετο απ την μάνα στις κόρες".
Θα ήθελα λίγο πιο συγκεκριμένες απαντήσεις εκτροφέων, για να μην επιτείνω την σύγχυση, και ειδικά της Alexia, καθώς είδα ότι το παρουσιάζουν αρκετά τα westie και είμαι σίγουρος ότι το έχει ψάξει.

Συμπεράσματα δικά μου: δεν θεωρώ κακό ή ανήθικο εκτροφέα κάποιον που θα εμφανίσει τυχόν κουτάβι του εντοπισμένη δεμοδήκωση.
Σαφώς και θα προτιμήσω βέβαια κάποιον που τα σκυλιά του είναι "ταύροι" από μικρά και δεν έχω κάθε δύο μήνες να αγχώνομαι για άλλο πράγμα!
Ακόμα καλύτερα θα προτιμήσω ημίαιμο ή primitive φυλή! :cool:

Last edited:

GRDANE

Well-Known Member
7 Σεπτεμβρίου 2007
6.927
5.315
patra
grdane.blogspot.com
δεν ηθελα να επεκταθω παραπανω σχετικα με την ασθενεια... ακριβως γιατι περισσοτερο μπερδεμα δημιουργειται...
με απλα λογια...
σε ολα τα σκυλια υπαρχεουν τα ακαρεα της δεμοδηκωσης...
αυτα σε ενα συγκεκριμμενο αριθμο δεν δημιουργουν κανενα προβλημα αντιθετα χρειαζονται στο δερμα του σκυλου..
το ανοσοποιητικο του σκυλου φροντιζει ωστε ο συγκεκριμμενος αριθμος ακαρεων.. ( δεν θυμαμαι ουτε με ενδιαφερει το νουμερο...) να μην υπερβαινει... το φυσιολογικο θαλεγα....
οταν το συγκεκριμμενο νουμερο ξεπερναει κατα πολυ τα φυσιολογικα ορια δημιουργουνται εκτασεις προσβεβλημμενες στο δερμα... μεγαλες εκτασεις = γενικευμενη, μικρες εκδηλωσεις σε σημεια = εντοπισμενη... αυτα σε απλα λογια προσπαθωντας απλουστευοντας να μην χασουμε το νοημα

οσο για το φυλοσυνδετο κλπ... απο την στιγμη που μιλαμε για κληρονομικοτητα ανοσοποιητικου δεν θα εβγαζα εκτος μονο τα θηλυκα σε κληρονμικα προβληματα.... αν και παλι υπονοιες υπαρχουν οτι τα αντισωματα τα μεταφερει επισης μεσω γαλακτος... αρα αφορα την μητερα...

Alexia

Well-Known Member
10 Ιουνίου 2008
6.350
202
66
Brussels
dolceconspirito.com
Demodex (canis, injai, cornei) ανήκει στην φυσιολογική χλωρίδα του δέρματος και βρίσκεται στα θυλάκια τριχών και στους σμηγματογόνους αδένες.

Το παράσιτο μεταδίδεται από μητέρα σε κουτάβια με άμεση επαφή.

Οι σκύλοι που νοσούν έχουν μεγαλύτερο αριθμό παρασίτων.

Τα αίτια:

• πρόβλημα με το ανοσοποιητικό σύστημα
είτε εκ γενετής: κληρονομικό πρόβλημα με την λειτουργία των Τ-λεμφοκυττάρων
είτε επίκτητο: φαρμακευτική αγωγή, λοίμωξη, χρόνια νοσήματα, ...

• ενδοκρινολογικό: εφηβεία. οίστρος, εγκυμοσύνη, πρόβλημα με το θυρεοειδή

Εκτροφή
Δεν βάζεις στην αναπαραγωγή σκύλους που νόσησαν σαν κουτάβια. Εγώ θα απέκλεια όλη την τοκετοομάδα και τους γονείς. Σίγουρα όμως πρέπει να αποσύρονται οι γεννήτορες που δίνουν συχνά κουτάβια με δεμοδηκωση.

Soniaan

Active Member
1 Ιουλίου 2015
42
7
28
Γειά σας!!Η σκυλίτσα μου μετά απο ξύσμα που πήρε ο κτηνίατρος εχει δεμοδηκτική ψώρα.Ο κτηνίατρος μας είπε να πάρουμε χάπι bravecto.Το ερωτημά μου είναι εάν κάποιος απο εσάς γνωρίζει πόσο καιρό θα κάνει το χάπι να δράσει γιατί εντάξει 2 μέρες έχουμε πάρει το χάπι αλλά ακόμη ξύνεται.

GRDANE

Well-Known Member
7 Σεπτεμβρίου 2007
6.927
5.315
patra
grdane.blogspot.com
το bravecto to συστηνουν και ειναι αποτελεσματικο
η συγκεκριμμενη ασθενεια απο μονη της θελει πολύ χρονο για τελική ίαση
υπομονη...
τι ηλικια εχει η σκυλιτσα σου???

• Like
Reactions: Soniaan

Tri

Well-Known Member
15 Μαρτίου 2016
1.201
3.141
36
Γειά σας!!Η σκυλίτσα μου μετά απο ξύσμα που πήρε ο κτηνίατρος εχει δεμοδηκτική ψώρα.Ο κτηνίατρος μας είπε να πάρουμε χάπι bravecto.Το ερωτημά μου είναι εάν κάποιος απο εσάς γνωρίζει πόσο καιρό θα κάνει το χάπι να δράσει γιατί εντάξει 2 μέρες έχουμε πάρει το χάπι αλλά ακόμη ξύνεται.
Μέσα στον πρώτο μήνα, αν θυμάμαι καλά, είχα δει αποτέλεσμα στο τρίχωμα του σκύλου μου.
Τώρα βρισκόμαστε στο τέταρτο χάπι Bravecto και το τρίχωμά του βελτιώνεται συνεχώς.
ΥΓ: Πάντως, εκτός από Bravecto, ο σκυλάκος μου έπαιρνε και άλλο ένα χάπι για κάποιες εβδομάδες, το όνομα του οποίου δεν θυμάμαι τώρα, ενώ συνεχίζει να λαμβάνει πολυβιταμίνες και να κάνει μπάνιο με ειδικό σαμπουάν.

• Like

Soniaan

Active Member
1 Ιουλίου 2015
42
7
28
Είναι 1.5 χρονών!Ο κτηνίατρος δεν μου είπε να πάρω κάτι άλλο,τον ρώτησα αν θα περάσει με ένα χάπι και μου είπε Ναι αλλά καλό είναι να πάρω και τους επόμενους μήνες Γιατί δυστυχώς κολλουσαμε συχνά ψύλλους και με αμπουλα advantix και vectra.Η Σόνια φανταστείτε από μικρή ξυνεται έντονα και τώρα έκανε στο δέρμα της κενά μόνο σε ένα σημείο. Έλεγα σε μια παλιά κτηνίατρο το σκυλί κάτι έχει,μου έλεγε το δέρμα της είναι λαμπερό έχει ψυχολογικά και σε αυτόν που έχω τώρα όταν πήγα να της κάνω στείρωση του είπα ξυνεται συνέχεια και μου είπε φαίνεται υγιές το τρίχωμα και το καταλάβαμε από τα κενά που έκανε στο τρίχωμα της.Τι να κάνω υπομονή και εγώ και αυτή σας ευχαριστώ!!!

Soniaan

Active Member
1 Ιουλίου 2015
42
7
28
Δυστυχώς δεν την έχω πάρει από εκτροφέα αλλά από έναν ιδιώτη!Λάθος μου μεγάλο γιατί δεν ήξερα τότε πόσα προβλήματα μπορεί να έχει ένας σκυλος ήμουν και ανυπόμονη γιατί μετά από χρόνια οι γονείς μου με άφησαν να έχω σκύλο δεν έκανα υπομονή.Για αυτό της έκανα και στείρωση για να μην ξαναεκανα το ίδιο λάθος.

• Like
Reactions: Asmodeus

Asmodeus

Well-Known Member
17 Ιανουαρίου 2012
1.469
1.618
Κοιτα στη δικια μου δεν πηρα ξυσμα ουτε ειχε εντονο προβλημα , ειχε λιγη φαγουρα και ελαχιστη αραιωση γυρω απο τα ματια ο γιατρος μου ειπε βαλε 2-3 advocate και θα περασει οπου και περασε. Δηλαδη μπορει να μην ηταν καν δεμοδηκωση απλα αναφερω σαν επιπλεον μετρο την αμπουλα advocate (στη δικια μου ισως ηταν απο ελαφρια αλεργια στο κοτοπουλο διοτι σταματησε η φαγουρα και σκληρυναν τα κοπρανα μολις αλλαξα τη ξηρα με κοτοπουλο σε ξηρα με παπια)

Soniaan

Active Member
1 Ιουλίου 2015
42
7
28
Ναι μπορεί να μην έχει και μακάρι η σκυλίτσα σου.Εμείς με το ξύσιμο είχαμε πρόβλημα μήνες όταν καθόταν μόνη Της μετά από παιχνίδι βόλτα φαί πρωινό ξύπνημα είχαμε και ξύσιμο.

• Like
Reactions: Asmodeus

Asmodeus

Well-Known Member
17 Ιανουαρίου 2012
1.469
1.618
Καμια σχεση εμενα ειχε ενα λεπτο σα δακτυλιδι γυρω απο τα ματια μια φωτο απο την ημερα που εβαλε τη 1η αμπουλα

Attachments

• Like

Orilis

Well-Known Member
3 Μαρτίου 2011
7.881
6.979
Πάτρα
Καλά, δεν το είπα μόνο για εσένα, για όλους τους είπα, ως υπενθύμιση.
Κι εσύ δεν θα ήταν άσχημα να ενημερωνες αυτόν που στην έδωσε, αν έχετε κρατήσει επαφές, και να του πεις ότι είναι κάτι που μεταφέρεται από τη μάνα στα κουτάβια, μπας και σταματήσει να ζευγαρώνει τη δόλια τη μάνα. Σιγά μη σταματήσει δηλαδή, αλλά ποτέ δεν ξέρεις...
Έπαθες, αλλά (ευτυχώς) έμαθες. Ενημέρωσε κι άλλους, όποτε μπορείς.

Περαστικά στο κορίτσι σου!