Δάγκωμα φιδιού


asli

Well-Known Member
8 Φεβρουαρίου 2008
557
1
47
Θεσ/νικη-Αγ.Τριαδα
aslihan.gr
ζητώ συγνώμη αν υπάρχει ανάλογη ερώτηση αλλά απο οσο έψαξα δεν ειδα :-k

τι γίνετε τώρα το καλοκαίρι με τα φίδια, τι γίνετε σε περίπτωση δαγκώματος

απο δηλητηριώδες φίδι?
 


vaso

Well-Known Member
23 Ιανουαρίου 2008
1.197
1
Θεσσαλονίκη
Μακριά από μας πάντα..

Υποθέτω αμέσως στον κτηνίατρο και αν είμαστε μακρια κορτιζόνη και αμέσως στον κτηνίατρο..

Θα μας πει και η εγκυκλοπαίδεια-Rottie ! :D :D
 




vaso

Well-Known Member
23 Ιανουαρίου 2008
1.197
1
Θεσσαλονίκη
Δε θα αρχίσει αμέσως να έχει συμπτώματα το ζωο??Ξέρω γω..

Άρα προσθέτουμε στην ερώτηση και πώς καταλαβαίνουμε το τσίμπημα του φιδιού..
 


Alexandra

Well-Known Member
29 Ιανουαρίου 2008
794
1
Athens
Με Googling βρήκα τα ακόλουθα:

ΤΣΙΜΠΗΜΑ ΦΙΔΙΟΥ

Να ειπωθεί αρχικά ότι ο πολυδύναμος αντιοφικός ορρός δεν κυκλοφορεί πλέον. Εξάλλου ήταν δύσχρηστος, καθώς ήθελε ψύξη, αλλά και υπεύθυνος για αλλεργίες σε ανθρώπους και ζώα.

Έτσι, κάνουμε στο ζώο υποστηρικτική αγωγή, το βοηθάμε δηλαδή να ξεπεράσει το σοκ και την τοξίνωση που του προκαλεί το δηλητήριο.

Αρχικά, εντοπίζουμε το σημείο του δαγκώματος. Εάν είναι δυνατόν, δένουμε ένα αιμοστατικό λάστιχο περίπου πέντε εκατοστά πάνω από το σημείο του δαγκώματος. Με ένα νυστέρι χαράζουμε τη γύρω περιοχή, προσέχοντας να μην κόψουμε αρτηρίες, φλέβες, τένοντες κ.λπ. Μια καλή εναλλακτική λύση είναι το τρύπημα γύρω από το δάγκωμα με μια Βελόνα από το φαρμακείο μας.

Παρασκευάζουμε το διάλυμα της κορτιζόνης σύμφωνα με τις οδηγίες της κατασκευάστριας εταιρείας και κάνουμε την ένεση ενδομυϊκά ή ενδοφλέβια.

Η ενδοφλέβια ένεση είναι πιο αποτελεσματική, αλλά είναι πιο δύσκολο να γίνει από μη εκπαιδευμένο άτομο.

Πέραν αυτού, χορηγούμε διουρητικά, ενώ κάθε είκοσι λεπτά λύνουμε την αιμοστατική ταινία, αφήνουμε ένα με δύο λεπτά να κυκλοφορήσει το αίμα και ξαναδένουμε 5-6 εκατοστά πιο ψηλά από το προηγούμενο δέσιμο. Τέλος, πηγαίνουμε το σκύλο στο κοντινότερο κτηνιατρείο και αναφέρουμε στο γιατρό τι ακριβώς του έχουμε χορηγήσει.

Φάρμακα - Δόσεις:

ΚΟΡΤΙΖΟΝΟΥΧΑ: Solu-medrol η Solucortef των 500 mg, όλο ενδομυϊκά ή ενδοφλέβια

ΔΙΟΥΡΗΤΙΚΑ: Lasix inj 20mg/2ml μια ή δύο φύσιγγες ενδομυϊκά

Βασίλης Ι Βενιός
Κτηνίατρος

Πηγή: ΚΣΑΘ περιοδικό Κυνηγώντας
 


Alexandra

Well-Known Member
29 Ιανουαρίου 2008
794
1
Athens
Τώρα επειδή τα παραπάνω δε μου φαίνονται πολύ απλά, βρήκα και αυτό.

Δάγκωμα φιδιού: Το ζώο σας όταν τσιμπηθεί βγάζει μια έντονη κραυγή πόνου. Συνήθως στο σημείο του δαγκώματος, διακρίνονται τα ίχνη (αποτυπώματα) από τους κυνόδοντες του φιδιού. Το αίμα που τρέχει είναι ελάχιστο, όμως η περιοχή αρχίζει να πρήζεται (οίδημα) και το πρήξιμο να επεκτείνεται. Τα συνηθισμένα σημεία δαγκώματος εντοπίζονται στο πρόσωπο, στον λαιμό και στα πόδια.

Αντιμετώπιση: Ξεπλύνετε καλά την πληγή με οξυζενέ και κάνε μία ένεση κορτιζόνης υποδόρια ή ενδομυϊκά. (Ανάλογη είναι η αγωγή σε τσιμπήματα εντόμων όπως σκορπιοί, μέλισσες, σφήκες).

Γράφει ο Γιώργος Ι. Ρόζος: κτηνίατρος

Πηγή: http://www.alfa-omega.gr/protesvoithiesskylou.htm
 


ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.688
23
ATHENS
Πολύ χρήσιμες πληροφορίες παιδιά! Μπράβο!
Ρίξτε μια ματιά και σε αυτό το θεμα:
Το φαρμακείο των διακοπών

Πάντως η χρήση κορτικοστεροειδών θέλει μεγάλη προσοχή. Συζητήστε με τον γιατρό σας σχετικά με την δοσολογια, διότι πρέπει να χορηγούνται στη μικρότερη αποτελεσματική δόση.
 


elle

Well-Known Member
28 Φεβρουαρίου 2008
223
0
Αλεξανδρούπολη
Σήμερα είχαμε την πρώτη μας συνάντηση με φίδι...

Στη βόλτα μας και ενώ γυρνούσαμε στο αυτοκίνητο βλέπω τη Βίρμα να στέκετε ακίνητη και να γαυγίζει σε κάτι στα χόρτα.

Επειδή σε εκείνο το σημείο συναντάμε συνέχεια χελώνες και όταν είναι μικρή και δεν χωράει στο στόμα της της γαυγίζει, πλησίασα χαλαρά γελώντας και φωναζα στη Βίρμα "ασε ήσυχη επιτέλους την καημένη τη χελώνα " .

Πλησιάζοντας άκουσα το σφύριγμα και πάγωσα και αμέσως της φώναξα όχι και φύγε και ευτυχώς η ζουζούνα μου με άκουσε και απομακρυνθηκε αλλα όχι εντελώς, στο δευτερο σφύριγμα την είχα βουτήξει και την τραβούσα παραπέρα..

Απο την ταραχή μου μη τη δαγκώσει και παρά το γεγονόςτο ότι είμουν στο 1 μέτρο απο αυτό δεν πρόλαβα να το δώ καλά αλλα απο το λίγο που είδα δεν πρέπει να ήταν οχιά. Ηταν κουλουριασμένο και πολύ χοντρό και το χρώμα του ήταν πράσινο (σαν χακί μου φάνηκε εκείνη την ώρα).Το κεφάλι δεν μπόρεσα να το δώ γιατι όταν έκανα να το ξαναπλησιάσω για να το δώ καλύτερα ήρθε και η γουρούνα μαζί και έτσι έφυγα..

Οταν πήρα το αυτοκίνητο πήγα να το ξαναδώ αλλα είχε φύγει οπότε θα μείνω με την απορία για το τί ήταν...

Ευτυχώς που δε μας δάγκωσε..
 


nikos_x

Well-Known Member
31 Μαρτίου 2008
2.117
11
...
Aν ηταν πρασινο κ χοντρο ειναι δραγκωλιά.
εχω συναντησει και οχια κ δραγκωλια στη βολτα...εκεινα εφυγαν μακρυα μας αλλα εγω ειχα φτασει 300 μετρα παραπερα σε χρονο dt αγκαλια με τη Χιονα!!!:eek:
 


keyman

Well-Known Member
18 Ιουλίου 2007
1.010
1
ΑΘΗΝΑ
www.keyman.gr
Στο πάρκο Τρίτση τις προηγούμενες μέρες είχαν στήσει περίπτερο ενημερωτικό για τα φίδια που συνανταμε στον Ελλαδικό χώρο.Αυτά που έλεγαν πραγματικά με εξέπληξαν και με καθησύχασαν.Ελεγαν λοιπόν πως στην Ελλάδα το μόνο επικίνδυνο φίδι είναι η Οχιά και πως οποιοδήποτε άλλου είδους φίδι σε δαγκώσει είναι οκ!Η οχιά πάλι θα επιτεθεί μόνο αν πλησιάσεις στα 50εκ.,διαφορετικά δεν επιτίθεται.Αν τώρα έχεις την ατυχία να σε δαγκώσει έχεις περίπου 12-24 ώρες για να πας στο νοσοκομείο(για αντιοφικό ορό),βέβαια όσο γρηγορότερα τόσο το καλύτερο,απλά ο πανικός δεν χρειάζεται διότι υπάρχει χρόνος αρκετός.Επίσης ένα ελαφρύ σφίξιμο του μέλους με ένα κορδονάκι δεν κάνει κακό,απλά να μην είναι πολύ σφιχτό και σταματήσει τελείως η κυκλοφορία του αίματος.Άλλοι θεωρούν πως ακόμα και ένα χαλαρό δέσιμο κάνει κακό διότι το δηλητήριο κινείται μέσω της λεμφικής κυρίως κυκλοφορίας και η περίδεση, ειδικά αν είναι και ίσχαιμη (δηλαδή με συνοδό απόφραξη των αρτηριών), μπορεί να προκαλέσει μεγάλη ζημιά.

άρα είμαστε τυχεροί που ζούμε σε μια χώρα που δεν υπάρχουν δηλητηριώδη φίδια που σε σκοτώνουν στο μισάωρο μετά το δάγκωμα:eek:ή ακόμα και στο πεντάλεπτο.



Η οχιά αναγνωρίζεται από τα σχιστά μάτια, τη χαρακτηριστική ζιγκ ζαγκ ταινία στην πλάτη, τη μικρή προεξοχή στην άκρη της μύτης, το τριγωνικό κεφάλι και τα σημάδια που αφήνει στην περιοχή του δαγκώματος (δύο ή και τρεις τρύπες).


 


nikos_x

Well-Known Member
31 Μαρτίου 2008
2.117
11
...
ειναι σιγουρα η ελληνικη οχια αυτη στι φωτο???...κατι μ λεει οτι ειναι ''ξενη''...
η δικια μας ειναι πιο απλη...δεν εχει το κερατο αυτο στη φωτο...:confused:
 




xritaki

Well-Known Member
7 Ιουνίου 2008
1.724
1
Ειχαμε μαθημα στη σχολη για φιδια και θυμαμαι ο καθηγητης ειχε πει οτι για να καταλαβεις αν το φιδι που σε τσιμπησε ειναι δηλητηριωδες πρεπει να εχει δυο μικα τσιμπηματακια -οπως ειπε και ο keyman-που αντιστοιχουν στα δοντια πο ειναι υπευθυνα για το δηλητηριο.. Τα μη δηλητηριωδη φιδια αφηνουν αποτυπωμα σα μασελα.. ενω αν θυμαμαι σωστα εινι και αυτα που εχουν δηλητηριο σε πισω δοντια αλλα δεν ειναι θανατηφορο -αλλεργιογονο ομως φανταζομαι μπορει να ειναι- αυτα νομιζω αφηνοθν μαζι με τα δυο τσιμπηματακια και δυο γραμμμεσ σα να συρανε τα δοντια πρωτα η τσιμπηματακι και μασελιτσα.. δε θυμαμαι ακριβως.. αρα βασικα ανησυχειτε μονο στην πρωτη περιπρτωση..
 


kango1

Well-Known Member
27 Σεπτεμβρίου 2007
11.313
16
ATHENS
Παιδια προσοχη αν πατε καμπινγ εχουν συμβει πολλα σε καμπινγκ δαγκωματα σε σκυλια απο φιδια..
 
Last edited:


xritaki

Well-Known Member
7 Ιουνίου 2008
1.724
1
τα σκυλακια τα αφηνετε εξω στο καμπινγκ το βραδυ? αν ναι ισχυει οτι υπαρχει κατι σαν ειδικο σκοινι που βαζεις γυρω απο τη σκηνη και διωχνει τα φιδια?
 


kango1

Well-Known Member
27 Σεπτεμβρίου 2007
11.313
16
ATHENS
Για τα φίδια βάζεις θειάφι..αλλα είναι επικίνδυνο να μην τα γλείψει το σκυλί..,κάποια καμπινγκ βάζουν από μονα τους..

Εγώ τον δικό μου τον βάζω σε ένα ειδικό χώρισμα που έχει η σκηνη.
Δεν τον αφηνω με τιποτα μονο του εξω..
 


dolph26

Active Member
1 Ιανουαρίου 2008
43
0
αθηνα
το θειαφι δε κανει τοσο καλη δουλεια οσο νομιζουμε.εμεις ειχαμε βαλει περιμετρικα του κηπου και της αυλης εξωτερικα αλλα δε πετυχαμε κατι.ο μπρουνο συνεχεια εχει μανια με τις σαυρες το εχει βρει σα παιχνιδι τις κυνηγαει συνεχεια με αποτελεσμα να εχει ενα τετ-α-τετ με το φιδι ευτυχως εκεινη την ωρα ηταν μπροστα ο πατερας μου και του φωναξε και απομακρυνθηκε.μεχρις ωτου να φερουν πραγματα να το πιασουν ειχε απομακρυνθει εφαγαν το κοσμο να το βρουν αλλα αφαντο...μετα απο λιγη ωρα ο μπρουνο το ξαναβρηκε και αναγκαστικα το σκοτωσαν.
οποτε μετα βεβαιωτητος σας λεω οτι αυτο το κερατο μπροστα το εχουν και στην ελλαδα οι οχιες.
παντως απο τοτε ο μπρουνο τσεκαρει τα συγκεκριμενα σημεια παντα πρωι βραδυ σταματαει και τα μυριζει αχορταγα οπως και το φτυαρι που σκοτωσαν το φιδι μετα το μυριζε ασταματητα.ειχε φαγωθει.
 


kotsidas

Well-Known Member
16 Ιουνίου 2008
381
13
το θειαφι δε κανει τοσο καλη δουλεια οσο νομιζουμε
Τετοια να μου λες να χαιρομαι.:(:(:(Και εγω που νομιζα οτι δουλευει και μου ειχε φυγει το αγχος.Το κυνηγι της σαυρας ειναι και δικη μας αγαπημενη απασχοληση και το γαμοτο ειναι οτι εγω το εμαθα στο σκυλο να τις κυνηγαει μεσα στο σπιτι γιατι μου ειχαν καταχεσει τους τοιχους.Με εφτιαξες βραδιατικα.Κατι αλλο δοκιμασμενο που να δουλευει ξερει κανεις;
 


TARA

Well-Known Member
30 Ιανουαρίου 2009
6.168
2.985
ΑΤΤΙΚΗ
συζητώντας με τον κτηνίατρο, μου είπε ότι όσο αφορά το δάγκωμα του φιδιού η κορτιζόνη κάνει πολύ λίγα πράγματα. Θα πρέπει να γίνει στο σκυλί αντιοφικός ορός.
Απο μια έρευνα που έκανα έμαθα ότι ο αντιοφικός ορός χορηγείται μόνο απο τα νοσοκομεία σε ήδη πάσχοντες-ανθρώπους ή με αίτηση απο την Νομαρχία(???)
Ξέρει κανείς τίποτα περισσότερο?
 


Xotikouli

Well-Known Member
24 Δεκεμβρίου 2006
4.974
630
Athens
σε ήδη πάσχοντες-ανθρώπους ή με αίτηση απο την Νομαρχία(???)
Εγώ δεν ξέρω τίποτα περισσότερο, αλλά προσπαθώ να καταλάβω... :confused:
Δηλαδή ο μόνος τρόπος να αποκτήσεις πρόσβαση είναι να σε έχει ήδη τσιμπήσει φίδι και έτσι όπως είσαι μέσα στον πανικό, δαγκωμένος, να πας να κάνεις μια... αίτηση να συνέλθεις? :shock::paja1:

Καλά αν είσαι σκύλος, δεν το συζητάω... Είναι που τα σκυλιά δεν μπορούν να κάνουν αιτήσεις, αλλιώς φαντάζομαι θα τα εξυπηρετούσαν άμεσα :p:(