Διαδικασία καταγγελίας για κακοποίηση σκύλου


vrmode

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2006
8.103
10.055
Athens
Κατά καιρούς έχει γραφτεί σε διάφορα θέματα, αλλά είπα μήπως τυποποιούσαμε τη διαδικασία εδώ, για να την έχουμε πρόχειρη, κάπως σαν εγχειρίδιο.

Αφορμή 2 περιστατικά στην περιοχή Γέρακα:

1. Σκύλος μικρόσωμος εξαθλιωμένος, μόνιμα δεμένος σε άθλια κατασκευή/σπιτάκι "για να μην τρώει τα αυγά από τις κότες". Μάθαμε παρεμπιπτόντως ότι η ιδιοκτήτρια έχει φάει ήδη καταγγελία στο παρελθόν και έφαγε πρόστιμο 300 Ευρώ αλλά μυαλό δεν βάζει.

2. Ακριβώς παραδίπλα σε άλλο σπίτι: Σκύλα που τριγυρνούσε αποστεωμένη σε άθλια κατάσταση και που θεωρούσαμε αδέσποτη, έχει γεννήσει πρόσφατα και 8 κουτάβια. "Ανήκει" σε σπίτι. Συνάδελφοι που την τάιζαν, έκαναν νύξη στην "ιδιοκτήτρια" ότι θα βοηθήσουν να δοθούν τα κουτάβια και έκτοτε σκύλα και κουτάβια άφαντη. Επειδή η ιδιοκτήτρια ανέφερε ότι έχει κάπου μια αποθήκη με καμια 10αριά άλλα σκυλιά εκεί για φύλαξη (!), εικάζουμε μήπως έχει πάει εκεί τη σκύλα και τα κουτάβια. Προς το παρόν μία συνάδελφος θα "την πάρει με το καλό" μπας και μάθουμε που έχει πάει η σκύλα, με τη δικαιολογία ότι υπάρχει ενδιαφερόμενος για κουτάβι και θέλει να τα δει.

Και στις 2 περιπτώσεις είπαμε να κάνουμε καταγγελία (3 άτομα μέχρι στιγμής) - η 2η περίπτωση βέβαια θέλει τακτ, μέχρι να εντοπιστούν τα σκυλιά.

  • Πάμε (δημοτική ή άλλη) αστυνομία ή τηλεφωνούμε εκεί και καταγγέλουμε; Ανώνυμα ή επώνυμα;
  • Φωνάζουμε και κάποιον από τοπική φιλοζωϊκή;
  • Τραβάμε φωτογραφίες;
  • Τι και με ποια σειρά;
 


nfeel

Well-Known Member
7 Οκτωβρίου 2011
1.491
514
UK
Τηλέφωνο στη Γ.Α.Δ.Α για καταγγελία,όπου έχουν μια παραπάνω ενημέρωση και ευαισθητοποίηση στα θέματα κακοποίησης ζώων.Συνήθως,λόγο άγνοιας τα περισσότερα Α.Τ. θεωρούν λαθεμένα τις περιπτώσεις της παθητικής κακοποίησης ως ήσσονος σημασίας και τα υποβαθμίζουν ως περιστατικά.

Η παθητική κακοποίηση (μόνιμο δέσιμο κλπ)είναι αυτεπάγγελτο που σημαίνει ότι μπορούν να επέμβουν.

Από εκεί κ πέρα μπορείτε να επικοινωνήσετε κ με την εισαγγελία πρωτοδικών αθηνών,ζητάτε να μιλήσετε με το γραφείο της αρμόδιας εισαγγελέας για την κακοποίηση ζώων και να πάρετε οδηγίες πως να κινηθείτε.Λόγο του αυξημένου όγκου των καταγγελιών που έχει να αντιμετωπίσει η εισαγγελία συνήθως παίρνουμε το A.T.,εκτώς κ αν πρόκειται για ιδιαίτερα σοβαρή περίπτωση!
 
  • Like
Reactions: Mariosgs








nfeel

Well-Known Member
7 Οκτωβρίου 2011
1.491
514
UK
Γενικά αυτό είναι δουλειά της αστυνομίας.Να επιβεβαιώσει δηλαδή την εγκυρότητα η μη μιας καταγγελίας.Αλλά επειδή είναι κάπως δύσκολο όντως να βεβαιωθεί τέτοιου είδους αμέλεια,χρειάζεται και η αρωγή της φιλοζωικής κοινότητας(φωτογραφίες πχ).

Επίσης επειδή συνήθως οι ιδιοκτήτες έχουν παντελή άγνοια,θεωρούν το δέσιμο ως κάτι φυσιολογικό και δεν είναι σπάνιο να το παραδέχονται κ οι ίδιοι.
Πχ "το δένω στο βαρέλι για να το προστατεύω από τις καιρικές συνθήκες και να χώνεται μέσα στην τρύπα" η "το δένω για να μη τρώει τα αυγά από τις κότες" κλπ

Σε κάθε περίπτωση η αμέλεια και το μόνιμο δέσιμο εμπίπτουν στο νόμο 4039/12 για παθητική κ ενεργητική κακοποίηση ζώου.
 


ghelly

Well-Known Member
17 Απριλίου 2012
11.220
5.730
Πάτρα
Προ ημερών, αφου μιλησα πρωτα με τη φιλοζωική, λόγω επαγγελματος βρήκα τα στοιχεια ιδιοκτητη, πήρα τον ιδιο και τον ενημερωσα για την καταγγελια. Στο πρώτο τηλ μας ελεγε οτι το γιορκι το εχει μονιμα στον ακάλυπτο για να τον φυλάει απο κλέφτες (!) και αν θελουμε να το παρουμε -γιατι δεν το βάζει στο σπιτι- να του δώσουμε 500 ευρώ γιατι εχει κάνει τα "εμβολια και τα κολπα του". Του εξηγησα ότι ακόμα και αυτό αφού δεν εχει τσιπ ειναι παράνομο και μου απαντησε οκ φέρε την αστυνομια. Η αστυνομια του εκανε συστάσεις (ευγενικότατα και πολύ συνεργάσιμα μαζι μας τα παιδιά στο Τμημα) και το σκυλι μπήκε στο σπιτι.... Πλέον παρακολοθουμε την εξέλιξη γιατι αν ξαναβγει εξω μονιμα το γιορκι εχουμε ηδη ετοιμη αναφορά και αίτημα κατάσχεσης για εισαγγελέα. Μόλις ηρεμησουν τα πράγματα ομως, εχουμε συνεννοηθεί με τη φιλοζωικη, να τον ξαναπαρω τηλ και με ηρεμο τρόπο να δούμε αν προτιθεται να δώσει το σκυλι.

Σε γενικές γραμμές, αν δεν σε καθυστερήσει η αστυνομια, ειναι γρηγορη διαδικασία, ώσπου να απομακρύνεις σκυλο που κακοποιείται. Απο κει και πέρα ειναι και θεμα δικαστικών αρχών για την κυριότητα του σκύλου.
 


vrmode

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2006
8.103
10.055
Athens
Άσχημα νέα για τη 2η περίπτωση. Η σκύλα μάνα και τα κουτάβια πήγαν "εκδορομή" - κάπου τα χει ξαμολύσει.
Εδώ μπορεί να κάνει κανείς κάτι? Μπορούμε να καταγγείλουμε ότι υπήρχαν και τα εξαφάνισε?
 


st3li0s

Well-Known Member
26 Αυγούστου 2009
8.560
2.741
Θεσ/νίκη
Ναι, ΑΝ βρεθεί η σκύλα μακριά από τον τόπο του ιδιοκτήτη και ΑΝ έχει microchip επάνω της!
 
Last edited:






Στατιστικά Forum

Θέματα
33.103
Μηνύματα
895.594
Μέλη
19.914
Νεότερο μέλος
nicksugar3