Δυσπλασία αγκώνα


ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.688
23
ATHENS
Παρατηρώντας προσεκτικά το βάδισμα του σκύλου μου εδώ και περίπου ένα μήνα διαπίστωσα πως όταν ήταν για αρκετή ώρα ξαπλωμένος και σηκώνονταν απότομα, κούτσαινε ανεπαίσθητα και μετά από λίγο σταματούσε και βάδιζε φυσιολογικά. Το πρόβλημα ήταν στα μπροστινά πόδια και ήμουν σχεδόν σίγουρη πως πρόκειται για οστεοχονδρωση, μιας που το βασικό σύμπτωμα της είναι η παύση της χωλότητας όταν ζεσταίνεται η άρθρωση.

Ο άντρας μου με θεώρησε υπερβολική διότι γνωρίζει πως είμαι υποχόνδρια στα θέματα υγείας του σκύλου. Εκείνος δεν είχε προσέξει τίποτα και η αλήθεια είναι πως το σκυλί δεν φαίνονταν να έχει κανένα πρόβλημα.
Παρόλα αυτά, για να μου φύγει η ιδέα πέρασα το σκύλο από κόσκινο. Οι ακτινογραφίες με δικαίωσαν.
Πρώιμη μορφή δυσπλασίας και στους 2 αγκώνες. Πολύ συνηθισμένη παλαιότερα στα Rottweiler, η οποία έχει περιοριστεί σημαντικά λόγω της επιλεκτικής εκτροφής. Η ακτινογραφία δείχνει καθαρά το πρόβλημα στον δεξί αγκώνα.





Αυτό το σημείο δεν θα έπρεπε να προεξέχει κάνοντας «ράμφος» αλλά θα έπρεπε να ακολουθεί ομαλά την υπόλοιπη άρθρωση. Το γεγονός ότι προεξέχει αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα να μην αντέξει το σημείο αυτο τις πιέσεις και να σπάσει δημιουργωντας φλεγμονή και απίστευτο πόνο στο ζώο.

Σε αυτή την περίπτωση το χειρουργείο θεωρείται επιβεβλημένο. Στην δική μας περίπτωση, ευτυχώς, όχι (ακόμα). Το πρόβλημα θα το ελέγχουμε συχνά και εφ’ όρου ζωής θα παίρνει σκευάσματα χονδροϊτίνης- γλυκοζαμίνης. Από αυριο θα τον αρχισω με Seraquin και βλέπουμε.

Ηθικό δίδαγμα. Εάν θέλετε να ταλαιπωρείστε και εσείς και ο σκύλος σας με χειρουργεία, φάρμακα, εξετάσεις και να υποβάλετε τον εαυτό σας σε διαδικασία απίστευτης ψυχικής οδύνης βλέποντας το ζώο σας να υποφέρει από πόνους, χωλότητα, καρδιά, δερματικά προβλήματα κ.α, ΠΑΡΤΕ ΣΚΥΛΟ ΑΠΟ ΒΥΒ.

Θα εκτιμούσα αφάνταστα την γνώμη των κτηνίατρων της παρέας μας και όσων έχουν να που κάτι ουσιαστικό σχετικά με τη δυσπλασία αγκώνα (χωρίς περιττά σχόλια περί περαστικών κτλ)
Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
 


denis

Well-Known Member
25 Απριλίου 2007
8.820
12
Athens
www.rottweiler-greece.net
Δεν είναι λίγο - δυστυχώς - για την ηλικία του ...

Χρειάζεται σκευάσματα - ναι - αλλά η δυσπλασία αγκώνα δεν ρίχνει έυκολα κάτω το rott - δεν προλαβαίνει θα έλεγα ...

Χρειάζεται ήπια άσκηση χωρίς άλματα ΑΠΟ ψηλά και κατέβασμα σκάλας καθημερινά ...

Τα περαστικά αυτονόητα αλλά και ανούσια στην συγκεκριμένη περίπτωση ...
 


galazia

Well-Known Member
3 Ιουνίου 2008
98
0
σας ειπαν οτι πρεπει να ελλατωθει και η ασκηση?
δεν ξερω κατι σχετικο,αλλα δεν γινεται να μην πω περαστικα.
 


ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.688
23
ATHENS
Η άσκηση όχι. Μόνο τα άλματα.
Η διατροφή και ο συχνός έλεγχος βάρους παίζει επίσης σημαντικό ρόλο. Όχι ασβέστιο και κατανάλωση μεγάλης ποσότητας πρωτεΐνης και λίπους.
 


galazia

Well-Known Member
3 Ιουνίου 2008
98
0
εαν δηλαδη εσυ εισαι τυπικοτατη σε αυτα που σου ειπαν,υπαρχει περιπτωση να μεινει και ως εχει ,η εστω να χειροτερεψει πολυ λιγο για ολη του την ζωη?
 


ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.688
23
ATHENS
Κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί με σιγουριά τίποτα. Προς το παρόν, συνεχίζουμε κανονικά την καθημερινή μας ρουτίνα, χωρίς ιδιαίτερες αλλαγές.
 


Chloe

Well-Known Member
14 Δεκεμβρίου 2006
8.324
30
42
Αθήνα
prigipissa-straydog.blogspot.com
Δε θα σου πω περαστικά, μόνο ότι χαίρομαι που το ανακαλύψατε εγκαίρως!
Είμαι βέβαιη ότι ο Ίγκι θα περάσει μια χαρά ζωή, χωρίς πόνους με μια "μαμά" σαν εσένα.
Οι γνώσεις μου για τη δυσπλασία είναι περιορισμένες. Δύο πράγματα που πιθανόν να σου διαφεύγουν (αν και μάλλον όχι):

- Καλύτερα όχι απότομες εναλλαγές θερμοκρασίας
- Να τον πηγαίνεις για μπάνιο στη θάλασσα! Θα του κάνει πολύ καλό!
 


kango1

Well-Known Member
27 Σεπτεμβρίου 2007
11.313
16
ATHENS
Οx!!!κατερίνα!!!:oops: :oops:
Eπειδή δεν κατάλαβα ακριβώς τι είναι αυτό ..,αλλα ότι δεν είναι κάτι το πολύ ανησυχητικό το μονο που με πειράζει είναι γιατί φαντάζομαι την ταραχή που θα έπαθες αρχικά...
Δεν μπορώ να μην σου πω περαστικά..!!!Αλλα είμαι σίγουρη ότι ο iggy με μια μαμά σαν και σένα και τέτοιους φίλους ανάμεσα λάτρεις και γνωστες τις φυλης δεν θα πάθει τίποτα..
Περαστικά και ελπίζω να μην στεναχωρηθηκες..γιατι ολα θα πανε καλα!! :p :p
 


nikos_x

Well-Known Member
31 Μαρτίου 2008
2.117
11
...
Εγω ειδα οτι προκειται για τον Ιγκυ,στην αρχη ανησυχησα ,μετα ειδα δεν ειναι πολυ σημαντικο+εχει μανα την Κατερινα!θα το περασει απο κοσκινο το σκυλι και δεν θα εχει κανεναν προβλημα!(εγω εχω πει οτι με τρομαζει πολλες φορες με αυτα π γραφει και το ποσο ψαχμενη ειναι :shock: )
 


ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.688
23
ATHENS
Παιδιά, ευχαριστώ πολύ για την συμπαράσταση, αλλά όπως έγραψα στο πρώτο μου post θα ήθελα τα σχόλια σε αυτό το νήμα να ανήκουν σε γνώστες του θέματος και να αφορούν τη δυσπλασία του αγκώνα.

Το να γεμίσουμε 15 σελίδες με σχόλια για την «μαμά του Iggy» είναι πολύ γλυκό, αλλά δεν προσφέρει τίποτα σε όσους θέλουμε να μάθουμε λίγα πράγματα παραπάνω σχετικά με το πρόβλημα. :wink: :D

Θα παρακαλούσα να γίνει σεβαστή η επιθυμία μου από όλους και τα σχόλια που θα ακολουθήσουν να είναι απολύτως σχετικά με το θεμα και να ανήκουν σε γνώστες του προβλήματος ή ανθρώπους που έχουν παρόμοιες εμπειρίες και θα ηθελαν να τις μοιραστούν μαζι μας.


Κάποιες δημοσιεύσεις από το παρόν νήμα, μεταφέρθηκαν εδώ: Εξετάσεις δυσπλασίας αγκώνα
 
Last edited by a moderator:


FrenchieFan

Well-Known Member
26 Ιουλίου 2006
5.000
1.506
Athens
www.frenchieworld.de.vu
Απ οτι καταλαβα, ο Iggy ναι μεν εχει δυσπλασια, αλλα δεν εχει παθει ακομα FCP (Fragmented Coronoid Process )- αλλα βαδιζει προς τα κει!

Σιγουρα με MSM, σκευασματα Chondroitinis/Glucosaminis μπορεις να προλαβεις/επιβραδυνεις καποιες καταστασεις- αλλα και οταν συμβει, υπαρχει χειρουργειο, για να ανακουφηστει ο σκυλακος απο τους πονους, τις φλεγμονες και τα οποια προβληματα, το οποιο θα πρεπει να γινεται συντομα, για την αποφυγη αρθροτικων αλλοιωσεων.

Εγω στην θεση σου θα κοιτουσα τα ανθρωπινα σκευασματα με μεμονομενα τα συστατικα.
Ειναι πιο υψηλα στην δοσολογια, πιο "καθαρα" απο τα κτινιατρικα και ετσι και αρκετα πιο οικονομια (μιας και το κοστους τους ειναι ετσι και αλλιως αρκετα υψηλος).
Οι συνηστομενες δοσολογιες ειναι στα 0,3-0,4 g MSM/ kg και 0,15-0,2 g Glucosamin Hcl /kg
 


ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.688
23
ATHENS
Ακριβώς! FCP ή αλλιώς κάταγμα της έσω κορωνοειδούς απόφυσης της ωλένης. Η πίεση προκαλεί μικρορωγμες και κάποια στιγμή σπάσιμο του οστού κάτω από τον αρθρικό χόνδρο της απόφυσης.
Eυτυχώς στην περίπτωση μας δεν έχει συμβεί ακόμα, όποτε θα το παλέψουμε όσο γίνεται με σκευάσματα χονδροϊτίνης- γλυκοζαμίνης.

FrenchieFan said:
Εγώ στην θέση σου θα κοιτουσα τα ανθρωπινα σκευασματα με μεμονομενα τα συστατικα
Μεμονωμένα? Δηλαδή?

Frenchie, ήθελα να σε ρωτήσω και κάτι άλλο. Θυμάμαι πως κάποια λαχανικά στην BARF δεν ενδείκνυνται για περιπτώσεις προβλημάτων με τα οστά.
Ποια είναι αυτά?
 


FrenchieFan

Well-Known Member
26 Ιουλίου 2006
5.000
1.506
Athens
www.frenchieworld.de.vu
Μεμονωμένα? Δηλαδή?
Δηλ- οχι κατι σαν το Canosan, Caniviton, Luposan ( δεν ξερω πια απο αυτα κυκλοφορουν στην ελλαδα και με πια ονομασια!)- αλλα
καθαρα Chondroitini/Glucosamini , MSM και Perna Caniliculus.
Πολυ καλο σε αυτες της περιπτοσεις εχει αποδειχτει και το Vermiculite σε D6, αλλα αυτο μονο απο Ολλανδια-Γερμανια μαλλον.

κάποια λαχανικά στην BARF δεν ενδείκνυνται για περιπτώσεις προβλημάτων με τα οστά.
Ποια είναι αυτά?
Γενικος ολα τα αμυλουχα δημιτριακα και λαχανικα.
Πατατες και τετια.
 


ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.688
23
ATHENS
Τα αμυλούχα… Μάλιστα! Ευχαριστώ Frenchie, θα το προσέξω!

Ο λόγος που διάλεξα το Seraquin μεταξύ των υπολοίπων είναι πως εκτός από χονδροϊτίνη και γλυκοζαμίνη περιέχει φυσικά αντιοξειδωτικά. Επιπλέον είναι σε μασωμενα δισκία, που σημαίνει πως το σκυλί μπορεί να τα μασήσει μαζί με την τροφή και όχι σε κάψουλες που η κατάποση τους, λόγω της ζελατίνης, είναι δύσκολη.

Περιττό να σας πως γύρισα πάνω από 10 φαρμακεία και κανείς δεν μπορούσε να μου το φέρει. :evil:
Τελικά μπόρεσα και το παρήγγειλα σε κεντρικό φαρμακείο του Πειραιά και μου είπαν ότι θα μου το φέρουν το απόγευμα.

Ο Dasty μου πρότεινε το Cortaflex, που απ’ ότι είδα βγαίνει για ανθρώπους, σκύλους, γάτες και άλογα. Θα ψάξω να μάθω και γι’ αυτό (βασικά εάν μπορώ να το βρω στην Αθήνα) και θα αποφασίσω. Προς το παρόν τον ξεκινάω με Seraquin και βλέπουμε….
 


keyman

Well-Known Member
18 Ιουλίου 2007
1.010
1
ΑΘΗΝΑ
www.keyman.gr
denis said:
Χρειάζεται ήπια άσκηση χωρίς άλματα ΑΠΟ ψηλά και κατέβασμα σκάλας καθημερινά ...
εννοεις να μην κατεβαινει σκαλια?ή το αντίθετο?

Και επίσης θα ήθελα να ρωτήσω αν είναι 100%κληρονομική πάθηση ή μπορεί και να προκλήθηκε από άλλους παράγοντες(πχ.υπερβολική άσκηση,άλματα,ανεβοκατέβασμα σκάλας,μεγάλο σωματικό βάρος,πτώση-ατύχημα κα)???
 




FrenchieFan

Well-Known Member
26 Ιουλίου 2006
5.000
1.506
Athens
www.frenchieworld.de.vu
Chloe said:
Είναι γενετική και κληρονομική πάθηση. Ακόμα και στην τελειότερη γέννα μπορεί να εμφανίσει ένα κουτάβι δυσπλασία ωστόσο...
Ομως, εχουν εξαλειψει ή περιορισει στο ελαχιστο αυτην την παθηση με αυστηρο αποκλεισμο απο την εκτροφη των πασχωντων ζωων, - σε χωρες οπου γινεται υποχρεωτηκη εξεταση βεβαια- στα πλαισια εξετασεων καταλληλοτητας εκτροφης !
(σε αντιθεση με την δυσπλασια του ισχυου, που ειναι καπος πιο πολυπλοκη η κληρονομικοτητα)
 


dolph26

Active Member
1 Ιανουαρίου 2008
43
0
αθηνα
σιγουρα ο σκυλος πρεπει να κανει ακτινογραφιες για να διαπυστωθει το αν εχει δυσπλασια.
1)αυτο που θελω να μαθω ειναι αν υπαρχουν καποιες ενδειξεις που να μας βοηθουν στο να καταλαβουμε αν εχει η θα αποκτησει δυσπλασια, οπως αυτη στη περιπτωση της κατερινας.
ο δικος μου σκυλος οταν ξαπλωνει πολυ ωρα αναλογα σε ποιο πισω ποδι δεξι η αριστερο εχει ριξει το βαρος καποιες φορες σπανιες μεν αλλα υπαρκτες οταν σηκωνεται στα δυο πρωτα του βηματα κουτσαινει το ποδι το αντιστοιχο που ειχε πλακωμενο.αυτο δεν ειναι φυσιολογικο?νομιζα οτι ωφειλεται σε μουδιασμα του σημειου απο μη καλη αιματωση του σωματος λογο της πιεσης που δεχεται.
--απο εκει και περα παμε στο μετα.διαπυστωνεται η δυσπλασια...προφανως υπαρχουν πολλα ειδη και βαθμοι...

2)τα φαρμακα αυτα βοηθουν...προλαμβανουν επιδιορθωνουν ...επιβραδυνουν την εξελιξη...τι ακριβως κανουν?ποια η ακριβης λειτουργια τους (σιγουρα το περιστατικο και η στιγμη χορηγιας του θα παιζουν ρολο)ομως αν μπορει καποιος ας μας εξηγησει τι ακριβως πετυχαινουμε.
3)τελος η επεμβαση ποτε κρινεται απαραιτητη και αν αποκαθιστα πληρως το προβλημα και σε ολες τις περιπτωσεις...δηλαδη μετα εχει φυσιολογικη ζωη μπορει να τρεξει να παιξει...η απλα σταματαμε το προβλημα και πρεπει εφορου ζωης να προσεχουμε.
ελπιζω καποιος να απαντησει μια και ακομη ειδικος δε φανηκε... και να ενδιαφερουν και αλλους τα ερωτηματα.
κατερινα επισης αν μπορεις να μας αναφερεις κοστος και δοσολογιες των φαρμακων που θα χορηγησεις....
ευχαριστω και συγνωμη για το μεγαλο ποστ.(ευτυχως που εχω και την frenchie και με βοηθαει


:oops: να ναι καλα)
 


ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.688
23
ATHENS
dolph26 said:
ο δικος μου σκυλος οταν ξαπλωνει πολυ ωρα αναλογα σε ποιο πισω ποδι δεξι η αριστερο εχει ριξει το βαρος καποιες φορες σπανιες μεν αλλα υπαρκτες οταν σηκωνεται στα δυο πρωτα του βηματα κουτσαινει το ποδι το αντιστοιχο που ειχε πλακωμενο.αυτο δεν ειναι φυσιολογικο?νομιζα οτι ωφειλεται σε μουδιασμα του σημειου απο μη καλη αιματωση του σωματος λογο της πιεσης που δεχεται.
--απο εκει και περα παμε στο μετα.διαπυστωνεται η δυσπλασια...προφανως υπαρχουν πολλα ειδη και βαθμοι...
Αυτό που περιγράφεις δεν έχει καμία σχέση με την δυσπλασία του αγκώνα. Εάν ο σκύλος σου έχει δυσπλασία ισχίου, μόνο η ακτινογραφία θα δείξει το μέγεθος του προβλήματος.

dolph26 said:
2)τα φαρμακα αυτα βοηθουν...προλαμβανουν επιδιορθωνουν ...επιβραδυνουν την εξελιξη...τι ακριβως κανουν?ποια η ακριβης λειτουργια τους (σιγουρα το περιστατικο και η στιγμη χορηγιας του θα παιζουν ρολο)ομως αν μπορει καποιος ας μας εξηγησει τι ακριβως πετυχαινουμε.
Η Θειική Γλυκοζαμίνη και η Θειική Χονδροϊτίνη είναι φυσικές ουσίες, που συμβάλλουν στη διατήρηση της δομής και υγείας των χόνδρων. Δεν θεραπεύουν το πρόβλημα, αλλά ανάλογα με την περίπτωση, μειώνουν τον πόνο και να επιβραδύνουν τις εκφυλιστικές αλλοιώσεις των χόνδρων. Επίσης έχει παρατηρηθεί πως έχουν αντιφλεγμονώδη δράση

dolph26 said:
3)τελος η επεμβαση ποτε κρινεται απαραιτητη και αν αποκαθιστα πληρως το προβλημα και σε ολες τις περιπτωσεις...δηλαδη μετα εχει φυσιολογικη ζωη μπορει να τρεξει να παιξει...η απλα σταματαμε το προβλημα και πρεπει εφορου ζωης να προσεχουμε
Εξαρτάται την περίπτωση, το μέγεθος του προβλήματος, την έγκαιρη αντιμετώπιση του, τις δευτερογενείς εκφυλιστικές αλλοιώσεις, το βάρος του ζώου, την προσοχή που πρέπει να δείξει ο ιδιοκτήτης κατά την ανάρρωση του ζώου (πρέπει να περιοριστεί η δραστηριότητα του σκύλου για 6 εβδομάδες τουλάχιστον) και πολλά άλλα.

dolph26 said:
κατερινα επισης αν μπορεις να μας αναφερεις κοστος και δοσολογιες των φαρμακων που θα χορηγησεις....
Το Seraquin κοστιζει 45 ευρώ και η ημερήσια δόση εξαρτάται από το βάρος του σκύλου. Στην περίπτωση του σκύλου μου η δοσολογία είναι 2 χάπια το πρωί και 2 το βράδυ (για αρχή)
 


denis

Well-Known Member
25 Απριλίου 2007
8.820
12
Athens
www.rottweiler-greece.net
Να μην κατεβαίνει σκάλα, για δυσπλασία αγκώνα ...

Τώρα - η βάση είναι κληρονομική αλλά μία δυσπλασία μπορεί να επιβαρινθεί ΠΑΡΑ πολύ από τον τρόπο ζωής - το βάρος - την διατροφή κλπ κλπ και από μίας κλίμακας που δεν θα επηρέαζε την χζωή του σκύλου και δεν θα αξιολογούταν κάν μέχρι και στην εκτροφή, να γίνει τεράστιο πρόβλημα ...