Δυσπλασια,μπαινω αμεσως στο ψαχνο.
Ακομα δεν γνωριζει κανεις απο τι προκαλειτε,πολλοι λενε οτι ειναι κατα ενα ποσοστο (ποσο?δεν γνωριζει κανεις,απλα γονεις με δυσπλασια δινουν κουταβια με δυσπλασια,με τι ποσοστο δυσπλασιας ομως και σε ποιο βαθμο το εχουν αυτοι οι γονεις?μουνγκα))κληρονομικο,μια ερευνα που εγινε ομως σε εναν πλυθησμο 100 Μποξερ εδειξε οτι 100 σκυλια ελευθερα δυσπλασιας εδωσαν 15% κουταβια με δυσπλασια,εβγαλαν λοιπον το συμπερασμα οτι και το περιβαλον,και ο τροπος ζωης ενος σκυλου επηρεαζουν,χωρις ομως να μας λενε τι ακριβως εννοουν,δηλαδη τι βλαπτει και τι κανει καλο.
Επιτρεπουν οι συλλογοι σκυλους με Α,Β,C,βαθμο δυσπλασιας να ζευγαρωσουν,και κανεις δεν ξερει τι ποσοστο δυσπλασιας δινουν αυτα τα σκυλια στα κουταβια τους,οποτε δεν μπορει να δωσει καμια εξεταση εγγυηση για δυσπλασια,δεν γινετε.
Οταν παραπανω ομως βλεπετε οτι με 0 δυσπλασια βγαινει 15%,μπορειτε να σκεφτειτε τι θα βγει με δυσπλασια βαθμου C που επιτρεπετε.
Οποτε ερχομαστε και στο περιβαλον τον τροπο διατροφης,και τον τροπο ζωης του καθε σκυλου,που κατα την δικη μου γνωμη επηρεαζει πολυ περισσοτερο απο την κληρονομικοτητα,ειναι κατι σαν τον καρκινο,σαν να βγαινει και να λεει καποιος "δεν εχω καρκινο καρδια φαλακρα ζαχαρο κ.τ.λ. οποτε ουτε τα παιδια μου θα εχουν"μπορει να πει καποιος κατι τετοιο?
Και αν εχει καποιος απαγορευεται να κανει παιδια?
Ακομη ο βαθμος δυσπλασιας οριζετε με Α,Β κ.τ.λ. η 0,1,2,κ.τ.λ.η Α+,Β+κ.τ.λ και πολλους αλλους χαρακτηρισμους,αυτο μπερδευει γιατι αραγε?
Οι εξετασεις που γινονται ειναι προληπτικες,ενα σκυλι με καθολου μπορει να βγαλει κουταβια με δυσπλασια.
Ενα σκυλι με Β η C ειναι στην τυχη επιτρεπεται ομως η αναπαραγωγη.
Οι εξετασεις δεν ειναι καθαρες,με μεγαλη προσπαθεια των γιατρων,σου λεει ο γιατρος οτι μπορει να υπαρξει προβλημα,αν ομως ενας γιατρος δει εναν σκυλο 5-6 χρονων να τρεχει σαν πυραυλος,να πηδαει 1,80απο σταση,και γενικα σκελετικα να ειναι τοπ τοτε ξερει σιγουρα οτι δεν ανηκει σε κατηγορια B η C,παντα ομως μπορει να βγαλει κουταβια με προβλημα οπως ειπα και παραπανω.
Στην Γερμανια παραδεχτηκαν,μετα απο πιεσεις για την συχνη παρουσια δυσπλασιας σε ορισμενες ρατσες,και γενικα προβληματων υγειας,οτι για πολλα χρονια(30 περιπου)παραποιουσαν ακτινογραφιες με φιλτρα,με κουνημα,κ.τ.λ.
Και ζευγαρωναν σκυλους με δυσπλασια και αλλα προβληματα υγειας,σε μεγαλο βαθμο,εγω γνωριζω πολλα που γινονται απο πολλους αλλα δεν μπορω να τα αποδειξω,υπαρχουν σκυλια που τα βλεπω και ξερω απο που προερχονται και εχουν αλλα πετιγκρι,ενα μπαχαλο.
Η υγεια και οι εκθεσεις δεν εχουν καμια σχεση με την αναπαραγωγη,υπαρχουν αλλα τεστ(συλλογων π.χ)δηλαδη μπορει ενα αρρωστο σκυλι να βγει και τσαμπιον(αυτα για τις δηλωσεις οτι δεν παω σε εκθεσεις,τις οποιες θεωρω πιο πολυ δημοσειες σχεσεις,και ανοδου του Ιμαιτζ του καθε εκτροφειου.
Και ρωταω,θελεις ενα σκυλι και πας σε εναν εκτροφεα,θα δεις το σκυλι τον εκτροφεα θα μαθεις για την ρατσα,στανταρ κ.τ.λ.και θα παρεις κοπια των πετιγκρι και θα ψαξεις να βρεις τους παππουδες γιαγιαδες και ολους τους συγγενεις,αδερφια ξαδερφια,αν δεν το κανεις αυτο,κανενας γιατρος και καμια εξεταση δεν θα μειωσουν το ρισκο,ολα αυτα εφοσον δεις τον σκυλο και γνωριζεις την ρατσα,και δεις ποια ειναι η σχεση σκυλων και εκτροφεα ολα τα αλλα ειναι θεωρια.
Ξεχασα να συμπληρωσω οτι κανενας κορυφαιος εκτροφεας δεν εχει βγαλει(δημοσιως τουλαχιστο)κουταβια με μεγαλο προβλημα δυσπλασιας,
απαντηση-αποφευγει η δυσπλασια αυτα τα σκυλια?τα επωνυμα?
Γιατι στο τεστ με τα 100 μποξερ βγηκε ενα 15%?και σε αυτους κανενα?
Εγω σαν Νεστος Ριβερ ομως πληρωνω στους νεους ιδιοκτητες των κουταβιων μου,το ποσο των εξετασεων για τις επισημες ακτινες με αποτελεσματα,απο τον 15 μηνα της ζωης τους,εγω προσωπικα δεν τις κανω γιατι μου ειναι πολυ να κατεβω Αθηνα,και γιατι δεν τις υπολογιζω.
Δινω ομως μεγαλο βαρος στο περιβαλον και στον τροπο ζωης των σκυλων μου.