Δυσπλασια και Εξετασεις-Μυθοι και Αληθειες..γυρω απο τις προληπτικες εξετασεις

omarock

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2009
2.836
7
Δραμα
Η Δυσπλασια οπως και αλλες κληρονομικες ασθενειες ειναι εδω,και βλαπτουν σοβαρα την υγεια του σκυλου.

katerina k.

Well-Known Member
11 Σεπτεμβρίου 2009
6.204
13
Κηφισιά
Προσωπικά πιστεύω ότι όλοι οι σκύλοι θα έπρεπε να κάνουν εξετάσεις για δυσπλασία...άσχετα αν θα έιναι επίσημες η ανεπίσημες...
Δεν γνωρίζω όλες τις λεπτομέρειες για τη δυσπλασία , όπως άλλοι εδω μέσα, αυτό που ξέρω όμως είναι ότι πολλοί εκτροφείς ζυγαρώνουν σκύλες με C με αρσενικούς με Α...υποθέτωντας ότι τα κουτάβια θα είναι οκ...θα έιναι όμως?????
Πριν κάποια χρόνια υπήρχε ένας ιδιοκτήτης Golden ο οποίος κατέβαζε στις εκθέσεις μία θηλυκιά με ΦΑΝΕΡΟ πρόβλημα δυσπλασίας...η σκύλα σχεδόν κούτσαινε μέσα στο στοίβο...και υπήρξε κριτής ο οποίος της έιχε δώσει κια RCAC...(αν είναι δυνατόν)...
Αυτη η σκύλα ζευγάρωσε...μάλιστα...ζευγάρωσε και ο γιός της κατέβαινε σε εκθέσεις...
Ο ΚΟΕ,κανονικά δεν θα έπρεπε να απαγορεύει να κατεβαίνουν σε εκθέσεις σκυλιά που δεν έιναι ελεγμενα για τις κληρονομικές παθήσεις της φυλής τους???

omarock

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2009
2.836
7
Δραμα
Θα ξεκινησω αυτο το θεμα,γιατι οταν μου πετανε ορισμενοι μπουμερανγκ τους επιστρεφω τουβλα,δεν ειναι απολογια,απο ποτε πρεπει καποιος εκτροφεας να απολογειτε στην καθε Γαλαζια,ακομη και για τις τιμες του(εδω θα παρακαλεσω αν το διαβαζουν τα μελη Θεοφιλος και Στελιος να γραψουν ποιες ειναι οι τιμες των κουταβιων μου,παλαιων και νεων,ποια τιμη τους εδωσα οταν με πηραν τηλεφωνο,αλλα και αν τους παρεπεμψα σε συναδερφους του εξωτερικου,δινοντας τους διευθυνσεις εκτροφειων),θα γραψω ορισμενα πραγματα οχι γιατι με πειραζει ο χαρακτηρισμος ΒΥΒ αλλα ο τροπος που το εννοει(σαν βρισια)και να μην παει το πεταμα λασπης προς εμενα εδω και ενα χρονο χαμενο,ελπιζω επισης να βρηκατε οσοι μπηκατε στην σελιδα της FCI το εκτροφειο μας με την ονομασια Nestosriver(of).
συνεχιζω...

omarock

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2009
2.836
7
Δραμα
Δυσπλασια,μπαινω αμεσως στο ψαχνο.
Ακομα δεν γνωριζει κανεις απο τι προκαλειτε,πολλοι λενε οτι ειναι κατα ενα ποσοστο (ποσο?δεν γνωριζει κανεις,απλα γονεις με δυσπλασια δινουν κουταβια με δυσπλασια,με τι ποσοστο δυσπλασιας ομως και σε ποιο βαθμο το εχουν αυτοι οι γονεις?μουνγκα))κληρονομικο,μια ερευνα που εγινε ομως σε εναν πλυθησμο 100 Μποξερ εδειξε οτι 100 σκυλια ελευθερα δυσπλασιας εδωσαν 15% κουταβια με δυσπλασια,εβγαλαν λοιπον το συμπερασμα οτι και το περιβαλον,και ο τροπος ζωης ενος σκυλου επηρεαζουν,χωρις ομως να μας λενε τι ακριβως εννοουν,δηλαδη τι βλαπτει και τι κανει καλο.
Επιτρεπουν οι συλλογοι σκυλους με Α,Β,C,βαθμο δυσπλασιας να ζευγαρωσουν,και κανεις δεν ξερει τι ποσοστο δυσπλασιας δινουν αυτα τα σκυλια στα κουταβια τους,οποτε δεν μπορει να δωσει καμια εξεταση εγγυηση για δυσπλασια,δεν γινετε.
Οταν παραπανω ομως βλεπετε οτι με 0 δυσπλασια βγαινει 15%,μπορειτε να σκεφτειτε τι θα βγει με δυσπλασια βαθμου C που επιτρεπετε.
Οποτε ερχομαστε και στο περιβαλον τον τροπο διατροφης,και τον τροπο ζωης του καθε σκυλου,που κατα την δικη μου γνωμη επηρεαζει πολυ περισσοτερο απο την κληρονομικοτητα,ειναι κατι σαν τον καρκινο,σαν να βγαινει και να λεει καποιος "δεν εχω καρκινο καρδια φαλακρα ζαχαρο κ.τ.λ. οποτε ουτε τα παιδια μου θα εχουν"μπορει να πει καποιος κατι τετοιο?
Και αν εχει καποιος απαγορευεται να κανει παιδια?
Ακομη ο βαθμος δυσπλασιας οριζετε με Α,Β κ.τ.λ. η 0,1,2,κ.τ.λ.η Α+,Β+κ.τ.λ και πολλους αλλους χαρακτηρισμους,αυτο μπερδευει γιατι αραγε?
Οι εξετασεις που γινονται ειναι προληπτικες,ενα σκυλι με καθολου μπορει να βγαλει κουταβια με δυσπλασια.
Ενα σκυλι με Β η C ειναι στην τυχη επιτρεπεται ομως η αναπαραγωγη.
Οι εξετασεις δεν ειναι καθαρες,με μεγαλη προσπαθεια των γιατρων,σου λεει ο γιατρος οτι μπορει να υπαρξει προβλημα,αν ομως ενας γιατρος δει εναν σκυλο 5-6 χρονων να τρεχει σαν πυραυλος,να πηδαει 1,80απο σταση,και γενικα σκελετικα να ειναι τοπ τοτε ξερει σιγουρα οτι δεν ανηκει σε κατηγορια B η C,παντα ομως μπορει να βγαλει κουταβια με προβλημα οπως ειπα και παραπανω.
Στην Γερμανια παραδεχτηκαν,μετα απο πιεσεις για την συχνη παρουσια δυσπλασιας σε ορισμενες ρατσες,και γενικα προβληματων υγειας,οτι για πολλα χρονια(30 περιπου)παραποιουσαν ακτινογραφιες με φιλτρα,με κουνημα,κ.τ.λ.
Και ζευγαρωναν σκυλους με δυσπλασια και αλλα προβληματα υγειας,σε μεγαλο βαθμο,εγω γνωριζω πολλα που γινονται απο πολλους αλλα δεν μπορω να τα αποδειξω,υπαρχουν σκυλια που τα βλεπω και ξερω απο που προερχονται και εχουν αλλα πετιγκρι,ενα μπαχαλο.
Η υγεια και οι εκθεσεις δεν εχουν καμια σχεση με την αναπαραγωγη,υπαρχουν αλλα τεστ(συλλογων π.χ)δηλαδη μπορει ενα αρρωστο σκυλι να βγει και τσαμπιον(αυτα για τις δηλωσεις οτι δεν παω σε εκθεσεις,τις οποιες θεωρω πιο πολυ δημοσειες σχεσεις,και ανοδου του Ιμαιτζ του καθε εκτροφειου.
Και ρωταω,θελεις ενα σκυλι και πας σε εναν εκτροφεα,θα δεις το σκυλι τον εκτροφεα θα μαθεις για την ρατσα,στανταρ κ.τ.λ.και θα παρεις κοπια των πετιγκρι και θα ψαξεις να βρεις τους παππουδες γιαγιαδες και ολους τους συγγενεις,αδερφια ξαδερφια,αν δεν το κανεις αυτο,κανενας γιατρος και καμια εξεταση δεν θα μειωσουν το ρισκο,ολα αυτα εφοσον δεις τον σκυλο και γνωριζεις την ρατσα,και δεις ποια ειναι η σχεση σκυλων και εκτροφεα ολα τα αλλα ειναι θεωρια.
Ξεχασα να συμπληρωσω οτι κανενας κορυφαιος εκτροφεας δεν εχει βγαλει(δημοσιως τουλαχιστο)κουταβια με μεγαλο προβλημα δυσπλασιας,
απαντηση-αποφευγει η δυσπλασια αυτα τα σκυλια?τα επωνυμα?
Γιατι στο τεστ με τα 100 μποξερ βγηκε ενα 15%?και σε αυτους κανενα?
Εγω σαν Νεστος Ριβερ ομως πληρωνω στους νεους ιδιοκτητες των κουταβιων μου,το ποσο των εξετασεων για τις επισημες ακτινες με αποτελεσματα,απο τον 15 μηνα της ζωης τους,εγω προσωπικα δεν τις κανω γιατι μου ειναι πολυ να κατεβω Αθηνα,και γιατι δεν τις υπολογιζω.
Δινω ομως μεγαλο βαρος στο περιβαλον και στον τροπο ζωης των σκυλων μου.

katerina k.

Well-Known Member
11 Σεπτεμβρίου 2009
6.204
13
Κηφισιά
Τα boxer ήταν όλα Α? Οι γονείς τους? Οι παππούδες και γιαγιάδες?
Και το ρωτάω αυτό γιατί η δυσπλασία είναι πολύ πιθανό να "πηδήξει" μία γενιά..και να πάει στην επόμενη...

Falko

Well-Known Member
19 Σεπτεμβρίου 2007
552
0
Χαλκιδικη
www.rottweilers-gr.com
Το θεμα δυσπλασια ειναι κατι που εχω αναφερθει πολλες φορες και απλα στο τελος καταληξαμε να μαλωσαμε ολοι με ολους στο rott subforum.
θεωρω οτι ναι ειναι κληρονομικη αρρωστια αλλα και εχει σχεση με την ζωη του σκυλου..
Προσωπικα εξεταζω ολα τα σκυλια μου επισημα στο Βελγραδι για ισχυα και αγκωνες και εχω σφραγιδα και χαρτι FCI.
Αναπαραγωγη βαζω Α και Β στα ισχεια και 0 και 1 στους αγκωνες..
Απο την στιγμη ομως που δεν ειναι υποχρεωτικο στην Ελλαδα απλα γινετε χαμος..δυστιχως.

foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
19
Καταρχήν είναι δεδομένο ότι υπάρχει κληρονομική συσχέτιση της δυσπλασίας.

Από κει και πέρα, κανένας σοβαρός άνθρωπος με βασικές απλά, γνωσεις βιολογίας δεν θα τολμήσει να πεί ότι από γονείς ελέυθερους δυσπλασίας τα κουτάβια έχουν μηδενικό ρίσκο δυσπλασίας!
Όποιος το κάνει είναι ψεύτης!

Παρόλα αυτά, ένας σκύλος με προγόνους ελεύθερους δυσπλασίας, είδικά όσο πίσω πηγαίνουν αυτοί, έχει σημαντικά μικρότερες πιθανότητες να εμφανίσει!

Το περιβάλλον παίζει ρόλο σε αρκετές παθήσεις, λιγότερο ή περισσότερο, κανείς δεν το έχει αρνηθεί ούτε αυτό!Και γι αυτό, στην συγκεκριμένη πάθηση που αναφερόμαστε,γίνονται οι συμβουλές για να μην γλυστράει, για να μην το ένα, να μην το άλλο!

Η παρουσίαση των αποτελεσμάτων των εξετάσεων, αν είναι Α,Β, C ή 1, 2, 3 ή δεν ξέρω πως, είναι απλά διαδικαστικό κι όποιος μπερδεύεται αλλά ενδιαφέρει να μάθει, ψάχνοντας μπορεί!

Από κει και πέρα για την επιλογή του εκτροφέα και του σκύλου, έχουμε γράψει άπειρες φορές, είναι και sticky, το πως πρέπει να γίνει αυτή!

Εγώ πάντως, ειδικά σε σταθεροποιημένη φυλή, δεν θα έπαιρνα ποτέ σκύλο από εκτροφέα που δεν μπορεί να μου παρουσιάσει επίσημα εγγραφα εξετάσεων υγείας και pedigree σε βάθος γενεών, όπως και να έβλεπα τα σκυλιά του!

Θεωρητικό σενάριο...ο σκύλος που τρέχει και πηδάει και κάνει και ράνει την ημέρα που θα έρθω στο έκτροφείο να τον δω μπορεί να του έχουν δωθεί μερικά ωραία παυσίπονα, να έχει γίνει μια πολύ ωραία ενδαρθρική εγχυση στεροειδών και να τρέχει σαν να μην υποφέρει καθόλου!
Γιατί να εμπιστευτώ κάποιον τον εκτροφέα απλά έτσι;

Εγώ πάντως ήλπιζα ότι θα αναφερθεις σε δεδομένα κι όχι γενικά και θεωρητικά για πειραγμένες ακτινογραφίες....:(

Last edited:

foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
19
Να μας πει, έχει συμβεί αυτό κι αυτό κι όχι γενικά έχω ακούσει κι έχω μάθει!

Δεν θεωρώ απίθανο ότι μπορεί να έχουν συμβεί ή εξακολουθουν να συμβαίνουν αλλά με γενικότητες απλά τους παίρνει όλους η μπάλα και βγαίνουν συμπεράσματα του στυλ δεν χρειάζονται εξετάσεις αφού όλα είναι διαβλητά!

broutos

Member
23 Δεκεμβρίου 2009
24
0
συμφωνω απολυτα με τον φοιβο,τυγχανει να ειμαι και ιατρος η δυσπλασια εινια μια 100% κληρονομικη ασθενεια η οποια φυσικακαι επηρεαζεται απο τισ συνθηκες ζωης,ολεσ οι ρατσες μπορουν να εχουν προβλημα,οσο πιο υγιεις εινια οι προγονοι τοσο πιο μικρες ειναι οι πιθανοτητεσ να εχει ο σκυλος μας προβλημα οχι ομως καμμια πιθανοτητα οπως ανεφερθηκαν τα μποξερ,αλλα χωρις πιστοποιητικακαι ελεγχους δεν ειναι ευκολο να πεισεις καποιον για την υγεια και την κληρονομικοτητα των σκυλων εδω δεν πειθομαστε ευκολα και μετα τα χαρτια λεμε οτι υπαρχουν απατεωνες φανταστειτε....

fotis1960

Well-Known Member
4 Μαρτίου 2008
365
68
ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ-ΚΟΡΙΝΘΟΣ
Καλησπερα και Καλη Χρονια

Πολυ ενδιαφεροντα ολα αυτα που λετε,αφου εχετε και καποια εμπειρια και γνωσεις παρα πανω απο πολλους.
Αφου λοιπον οι εξετασεις και τα πετιγκρι,δεν εξασφαλιζουν ενα "απολυτα"υγειες απο κληρονομικες ασθενειες και ελλατωματα κουταβι,
Γιατι να "σκασω" ενα τσουβαλι ευρα σε εκροφεα,
και να μην παρω το κουταβι που γουσταρω απο γεννα ιδιωτη, Β.Υ.Β.η οπως αλλιως λεγεται με λιγοτερα χρηματα;
Και μη μου πειτε οτι χωρις πετιγκρι(γνησιο η μαϊμουδιαρικο),δεν εχω δικαιωμα να συμετεχω σε εκθεσεις,γιατι δεν με ενδιαφερει,οπως και τους περισσοτερους υποψηφιους ιδιοκτητες
Η οτι απο εκτροφεα εχεις δικαιωμα "αλλαγης"
σαν να ειναι στενες παντοφλες,γιατι ειναι δωρο αδωρο,καθως οταν βγαινει το προβλημα,εχει αναπτυχθει αμοιβαιο αισθημα,που κανει τον χωρισμο αδυνατο.
Ευχαριστω και περιμενω τεκμηριωμενες απαντησεις

omarock

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2009
2.836
7
Δραμα
Μα αυτα ειναι δεδομενα,ενας πλυθυσμος απο 100 μποξερ,σημαινει απο γονεις ελευθερους δυσπλασιας,αδερφια ξαδερφια κ.τ.λ.
και παλι βγαινει δυσπλασια,αυτο σημαινει οτι μ@λακιες γονεων παιδευουσι τεκνα,και η ιστορια παει πολυ πισω,εκει που υπηρχε και σε ορισμενες ρατσες ακομη υπαρχει η κονομα.
Και τελικα ο καθενας κανει οτι θελει,εσυ Φοιβο και πλαστες να ειναι αρκει να υπαρχουν?
Ποια παυσιπονα?πιστευεις πραγματικα οτι υπαρχει παυσιπονο,που θα το παρει σκυλος 65 κιλων 7 χρονων με δυσπλασια και θα πηδαει 1,80 απο σταση?το πιστευεις πραγματικα αυτο?
και θα σου πω γιατι,ειναι πιο ευκολο να δειξης πλαστες εξετασεις σε εναν ασχετο αγοραστη απο το να δωσεις παυσιπονα.
και θα το κανει για να πουλησει κουταβι?
Γιατι νομιζω οτι δεν το πιστευεις?
Ειδες σε θεμα με εκτροφεα εδω στο φορουμ τι εγινε?ο ενας ελεγε γιατι κανεις τις εξετασεις εξω γιατι το ενα σκυλι εδω και το αλλο εκει?εγω δεν ξερω τι εγινε και ουτε με ενδιαφερει,εμεις ειμαστε ερασιτεχνες,σκεψου τι κανουν οι επαγγελματιες,σε μια αλλη ερευνα που εγινε στην Ελβετια σε 3.749 σκυλους εδειξε οτι 33% των σκυλων σημερα εχουν δυσπλασια Β βαθμου,25% Α,27%C και 11% D(1995)αυτα(εγω λεω ο τροπος ζωης των σκυλων στην Ευρωπη φταιει για αυτο),καινουριες ερευνες επισης εδειξαν οτι τα κυνηγοσκυλα και τα εργασιακα Χασκυ δεν παρουσιαζουν σχεδον καθολου το φαινομενο,λογω κινησης,και οτι και η διατροφη παιζει μεγαλο ρολο,οι πλουσιες σε πρωτεινες τροφες που επιταχυνουν την αναπτυξη των ετσι κι αλλιως γρηγορα αναπτυσομενων μεγαλοσωμων σκυλων,βλαπτουν τις αρθρωσεις,οπως και η πολυ ασκηση μεχρι τον 10ο μηνα(καποτε ρωτησε εδω καποιος,Ηλια?ολοι οι μεγαλοι εκτροφεις που κρατανε ενα κουταβι για να γυμναζεται το καλο τους κουταβι ειναι λαθος?ο Ηλιας απανταει ΝΑΙ).
Για εμενα το περιβαλον,και ο τροπος ζωης και διατροφης των σκυλων μου ειναι το Α και το Ω,το εχω πει πολλες φορες.
Παμε παρακατω,αλλες ερευνες εδειξαν οτι μπορει ενας εκτροφεας να μην παιδευει εναν επιβητορα καθολου και να ζει ο σκυλος με δυσπλασια η οποια δεν φαινετε ουτε σε ακτινογραφιες,αλλα την δινει παρακατω στα κουταβια του τα οποια αν παιδευτουν λιγο θα δειξουν απο πολυ νωρις το προβλημα.
Αυτο σημαινει οτι ο Δαιμωνας που ειναι 7,5 χρονων και τρεχει σαν εφηβος δεν εχει δυσπλασια,και αυτο ειναι 100%,με την κινητικοτητα που εχει και τις αποστασεις που καλυπτει σε βουνο,οπως και τα σαλτα που κανει στα ρεματα,θα ειχε δειξη πονο,και ολα αυτα εφοσον ολοι λενε οτι ενα σκυλι δειχνη απο τον 6 εως τον 15 μηνα αν εχει δυσπλασια,θα την δειξη εκτος και αν δεν ασκειτε οποτε ειναι η φθορα μικρη και δεν υπαρχει πονος.

omarock

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2009
2.836
7
Δραμα
Φωτης,ψαξε την ρατσα που σε ενδιαφερει,μαθε την καλα ομως,δες τους γονεις,μαθε για τους παππουδες,κοιτα εκτροφεις και ΒΥΒ,και γιατι οχι αν εκτιμησεις οτι τα σκυλια του ενος ειναι καλυτερα απο του αλλου η οτι ο ΒΥΒ σου κανει πιο πολυ,δεν σε απαγορευει κανενας να παρεις σκυλο απο εκει που εσυ θελεις,ο καθενας αποφασιζει οπως νομιζει αυτος.

Alexia

Well-Known Member
10 Ιουνίου 2008
6.350
202
66
Brussels
dolceconspirito.com
συμφωνω απολυτα με τον φοιβο,τυγχανει να ειμαι και ιατρος η δυσπλασια εινια μια 100% κληρονομικη ασθενεια η οποια φυσικακαι επηρεαζεται απο τισ συνθηκες ζωης
Η δυσπλασία είναι πολυγονιδιακή και πολυπαραγοντική.

Προκαλείται από έναν συνδυασμό γενετικών και περιβαλλοντικών (60%) παραγόντων. Μη γενετικοί παράγοντες είναι lifestyle (διατροφή, ω3, παχυσαρκία, κατοικία, στρες, ...), περιβάλλον και ασθένειες η τραύματα.

http://research.vet.upenn.edu/pennhip/HipDysplasia/Introduction/tabid/3337/Default.aspx

omarock

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2009
2.836
7
Δραμα
Αν ηταν οι εξετασεις απαραιτητες θα ειχαν γινει ειδη υποχρεωτικες,ορισμενοι συλλογοι της εκαναν,αλλα για τα ματια αφου και με D(το οποιο ειναι ισως F η E η και χειροτερο με τις παραποιησης που γινονται)μπορεις να ζευγαρωσεις.
Ο φοιβος θελει να του πω εγινε αυτο και εκεινο,το να βγαινει ο συλλογος Ροτβαιλερ και να δηλωνει οτι επι 30 χρονια(ποσα κουταβια αραγε?)γινοταν πλαστογραφειες ακτινογραφιων δεν του λεει τιποτα.
Το ιδιο και ο συλλογος Γ.Π,και ολα μα ολα ειναι θεωριες,κανενας δεν ξερει το ποσοστο κληρονομικοτητας,κανενας την επιροη περιβαλοντος,ουτε και διατροφης,απλα γινονται ακομα ερευνες και στατιστικες,ολα ομως δειχνουν προς την πολυ κλειστη εκτροφη,αιμομιξια δηλαδη.
Ποια ειναι ομως η πραγματικη αξια των εξετασεων?ποια ειναι η δυναμη τους?ειναι η δυσπλασια το Α και το Ω?
Οταν θα σκασει καμια βομβα με τα πετιγκρι(την περιμενω πως και πως)θα πεσουν ολοι απο τα συνεφα,και λεω οτι και με το DNA ακομη,και αν αρχισουν να γινονται υποχρεωτικες οι εξετασεις του,θα παρει 50-100 χρονια για να ξεκαθαρισει το τοπιο.
Και τελος δεν εχει ακομη βρεθει το γονιδιο που ειναι υπευθινο για την δυσπλασια,αυτο λεει πολλα.

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Διαβαζοντας ως καινουριος αρκετα αναλογα θεματα κατά καιρους και τωρα αυτό, εμενα μου δημιουργειται μια αμφιβολια και καχυποψια για ό,τι αφορα την εκτροφη.
Τελικα είναι βρωμικη μπίζνα?

Ακουμε για πλαστα χαρτιά, πλαστα πεντιγκρι, πλαστες ακτινες και γνωματευσεις, βαφη τριχωματος, παυσιπονα, κριτες που μεροληπτούν λογω γνωριμιας ή συμφεροντος και πολλα άλλα.

Τελικα όμως καποιον πρεπει να εμπιστευτουμε. Είναι ο εκτροφεας η απολυτη και ασφαλης λυση ή είναι απλά καλυτερη λυση από τον byb και το πετ σοπ?
Πού θα βρω τον εμπιστο και ηθικο εκτροφέα? Γιατι είμαι σιγουρος ότι υπαρχουν πολλοι σωστοι.
Άμα είναι να δωσω 1000+ από τα ομορφα λεφτουδακια μου, θελω να ειμαι σιγουρος!

st3li0s

Well-Known Member
26 Αυγούστου 2009
8.560
2.744
Θεσ/νίκη
Χμμμ πολυ ενδιαφερον θεμα!

Θα μιλησω και εγω για το αλλο κομματι του πλεον ιδιοκτητη μεγαλοσωμης φυλης,αυτη του Γερμανικου Ποιμενικου...εχοντας κουταβι και ειμαι ακριβως στην περιοδο που πρεπει να προσεχω!

Περα του οτι το μυαλο μου απο τις παααααρα πολλες αυτες αποψεις και συζητησεις μου εχει δημιουργησει κομπλεξ στην καθημερινοτητα μου οσον αφορα κυριως την ασκηση!Μερικες φορες με αυτα που λετε εσεις οι εκτροφεις και οι κτηνιατροι ασκειται "ψυχολογικη πιεση" θελοντας και μη γιατι αντι να φερουμε εμεις οι ιδιοκτητες σωστες συμπεριφορες στην ασκηση του κουταβιου αποτυχανουμε με το αγχος που μας εχετε δημιουργησει και καταληγουμε σε τραγικα λαθη!Ααα οχι να μην τρεχει πολυ,αααα οχι να μην ανεβαινει σκαλες,αααα οχι να μην πηδαει πολυ!Δεν κατηγορω κανεναν,συζητηση να κανουμε απλως παρουσιαζω(οπως παντα) μια αλλη οπτικη γωνια!Αυτο ετσι σαν παρενθεση!

Να φανταστειτε προσωπικα εχω τοσο πολυ "τρομοκρατηθει" που αν και ειναι 4 μηνων οταν βγαινουμε βολτα η στο σκυλοπαρκο εχω συνεχεια στο νου μου να μην τρεξει πολυ ωρα μαζι με τα αλλα σκυλια,να μην το ενα,να μην το αλλο...!Εχω καταντησει να κραταω και χρονο στο ποσο παιζει και ασκειται!Το ξερω οτι ολα αυτα ειναι κατανοητο οτι δεν θα γινουν στην υπερβολη!

Συμφωνω παρ'ολα αυτα με τον omarock και εγω δινω πολυ μεγαλο ποσοστο στο περιβαλλον και στο τροπο που ζει ο σκυλος καθως και στην διατροφη του!

Ακουω τοσο καιρο για δυσπλασιες και χανομαστε στα γραπτα των εκτροφεων που ποσταρουν παρουσιαζοντας ποσοστα δυσπλασιας σε σκυλια κτλ κτλ!Εγω θελω να μπειτε στο πρακτικο κομματι,στο καθε μερα!Μιας και παρουσιασε ο Φοιβος πριν μια αποψη που μου εφυγε το κεφαλι,οτι δηλαδη υπαρχει πιθανοτητα να χορηγουνται φαρμακα στο ζωο οταν παμε εμεις να το δουμε αμφισβητοντας ετσι ακομα και το...pedigree και την αξιοπιστια του εκτροφεα θελω να πειτε για το κομματι του τροπου ζωης αυτων των σκυλων!Πως πρεπει να αντιμετωπιζουμε την καθε βολτα,την ασκηση του στην βολτα αφου ειναι τοσος μεγαλος παραγοντας!Περα του τι δεν πρεπει να κανουμε μεσα στο σπιτι(γυαλιστερα πατωματα,γλιστριματα κτλ) να πουμε καθαρα για την βολτα!

Εγω πλεον εχω καταληξει σε καθε βολτα να τον αφηνω να κανει οτι θελει,μα θα τρεξει,μα θα πηδηξει οταν θα παιζει με αλλα σκυλια,μα θα ερθει λαχανιασμενος πισω σε μενα ζητωντας μου νερο και θα ξαπλωσει τεζα κατω!Αλλωστε το καλυτερο κουταβι δεν ειναι το κουρασμενο κουταβι?Ετσι δεν λεμε?Επισης μιλωντας με τον εκτροφεα μου,μου ειπε οτι να τον αφηνω να εκτονωνεται οσο θελει αυτος οχι παραπανω,χωρις υπερβολες!Οσο ειναι το ανεκτο για αυτον!

Τελος να πω για ακομη μια φορα οτι δεν εχω τιποτα με αυτα που λετε και κανετε μια χαρα την δουλεια σας!Ωφειλω ομως σαν ιδιοκτητης που ψαχνετε να πω καποια πραγματα μη γνωριζοντας παραπανω πραγματα περι δυσπλασιας παρα μονο αυτα που πρεπει για να μου δωσουν το πρασινο φως να αποκτησω σκυλο!

Ευχαριστω!

GEORGEROTWEILER

Well-Known Member
23 Νοεμβρίου 2009
278
0
μενω θεσσαλονικη(τριλοφο)
για εμενα (που ειμαι τελειως ασχετος και καθως ανημερωτος που ο σκυλος μου δεν εχει εκτροφεα..)οσο ποιο πολυ ψαχνεις και εισαι τρομοκρατημενος με κατι τοσο χειροτερα κανεις τα πραγματα..τα σκυλια απο την φυση τους γνωριζουν πολλα περισσοτερα απο εμας..πχ..οταν ενωσ σκυλιου ποναει η κοιλια τρωει χωρτα σωστα??οχι ομως ολα..αρα ο σκυλος ξερει να προστατευει απο μονος του τον εαυτο του..οποτε θα τρεξει οσο θελει..θα πηδηξει οσο θελει..θα λαχανιασει οσο θελει..παργαγοντας για εμενα περα απο το δεντρο τπυ σκυλου που ειναι πολυ βασικο ειναι η υγρασια..(που ακομα και στους ανθρωπους δημιουργει προβλημα..)

οποτε αν εμπιστευεσε τον εκτροφεα που διαλεξες εμπιστευεσε και τα χαρτια του! με μια 'καλη' και τον σκυλο ελευθερο να επιλεγει αυτος την ασκηση του..και με λιγη τυχη..ολα ειναι οκ!

foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
19
Σαφώς και υπάρχουν ισχυρά παυσίπονα που θα κάνουν τον πιο χάλια σκύλο να συμπεριφέρεται σαν υγιέστατο κουτάβι!Εδώ υπάρχουν παυσίπονα που επιτρέπουν σε αθλητές με κατεστραμένες τελειως αρθρώσεις να βγάζουν ολόκληρους αγώνες χωρίς να το πάρουν χαμπάρι....

Βέβαια μόλις περάσει η δράση τους το ζωντανό θα βιώσει αφόρητους πόνους....

Όχι δεν μου αρκουν απλά οι ακτινογραφίες, ακόμη κι αν είναι πλαστές, αλλά δεν μπορώ να δεχθώ ότι το συμπέρασμα που μπορεί να βγάλει κάποιος είναι αφού μπορεί κάποιες να είναι πλαστές δεν υπάρχειο λόγος να βγαίνουν!

Το συμπερασμα θα πρεπει να είναι ότι πρέπει να ελεγχθεί η διαδικασία ωστε να γίνει πραγματικά αδιάβλητη!

Δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει την αξία τους, εφόσον γίνονται σωστά!