Μα όταν μου λένε "ό,τι πληρώνεις παίρνεις" τί περιμένεις να καταλάβω ότι εννοούνε;
Η αγορά είναι ελεύθερη να κοστολογήσει ο κάθε κτηνίατρος τη δουλειά του όσο γουστάρει, δε διαφωνώ.
Μη μου λέτε όμως ότι το κόστος ενός τέτοιου χειρουργείου ανεβαίνει στα ύψη λόγω "ανταλλακτικών".
Και όπως ο κάθε κτηνίατρος δικαιούται να κοστολογήσει τη δουλειά του όπως θέλει, κι εγώ δικαιούμαι να βγαίνω και να λέω ότι το έχουνε παραχέσει.
Δυστυχώς τα "ανταλλακτικά", είτε πρόκειται για άνθρωπο είτε για σκύλο είναι πανάκριβα διότι είναι φτιαγμένα από ειδικά υλικά για εγχείριση που δεν οξειδώνονται και που δεν θα τα αποβάλει ο οργανισμός.
Απαντώ καθυστερημένα διότι μόλις τώρα άρχισα να διαβάζω και να ενημερώνομαι σοβαρά περί δυσπλασίας αφού το Μουφάκι μου διαγνώστηκε μόλις με αυτήν. Ευτυχώς η δικιά του είναι ελαφράς μορφής και δε χρειάζεται εγχείριση, τουλάχιστον για την ώρα. Όμως η τιμή των 6.000 ευρώ που αναφέρθηκε είναι κανονικότατη τιμή για Αμερική (που είναι και ντόπια τα υλικά απ' όσο ξέρω) και δεν ξέρω αν είναι δυνατόν να πάει κανείς σε πανεπιστημιακό νοσοκομείο να την κάνει εδώ. Εγώ αποφάσισα ότι έτσι και το Μουφ τη χρειαστεί θα το πάω στο Μιζούρι που έχει το καλύτερο ορθοπεδικό κτηνιατρικό της χώρας. Εν τω μεταξύ θα αρχίσω να κάνω παρέα με περισσότερους συναδέλφους κτηνιάτρους για καλό και για κακό.
Τώρα για την αποκατάσταση, σας αντιγράφω τα όσα μου στείλανε από το σωστικό όμιλο όταν τους έγραψα ότι το Μουφ έχει δυσπλασία:
We had one dog in rescue--her name is Tekie who at the age of 9 months was so terribly dysplastic that she couldn't walk a straight line. We did the FHO surgery on her where the surgeon literally takes the head of the femur off and the muscles created with scar tissue perfect hips, etc. If you saw Tekie today, you'd never in a million years believe that she is missing part of both rear leg bones. She jumps, runs, swims and does everything that her aussie brother does without any problems.
Επομένως η αποκατάσταση είναι δυνατή. Τώρα βέβαια ο σκύλος δε θα βγει πρωταθλητής κόσμου στο agility, αλλά τουλάχιστον θα μπορεί να ζει χωρίς πόνο.
Είναι όντως ακριβή εγχείριση αλλά σίγουρα φτηνότερη από αν την έκανε άνθρωπος (ξέρω έναν που έπρεπε να την κάνει και έφαγε τρεις μήνες νοσοκομείο στη Γερμανία). Επίσης είναι καλό να γνωρίζουμε όλοι μας τι ρίσκα παίρνουμε με σκυλιά που είναι επιρρεπή προς δυσπλασία και δεν προέρχονται από κανονικό εκτροφέα αλλά από πετ σοπ ή ΒΥΒ. Και το Μουφ υποπτεύομαι ότι από ΒΥΒ προέρχεται, όμως το πήρα από καταφύγιο ως πρώην αδέσποτο και πήρα το ρίσκο να μην ξέρω από πού κρατούσε η σκούφια του. Το μόνο που κάπως μου παρείχε κάποιες εγγυήσεις ότι δε θα ήταν τρομερά δυσπλαστικό ήταν ότι ήταν ενήλικος (2 χρονών) χωρίς εμφανή προβλήματα, οπότε ήξερα ότι η δυσπλασία, αν υπήρχε, θα ήταν περιορισμένη. Όπως και είναι. Τώρα του δίνω τα χάπια του για να περιορίσω τη ζημιά και για το μέλλον θα δούμε. Σκεφτόμουν να ξεκινήσω κάποια κατάθεση, ή να βάζω κάποια λεφτά στην άκρη για καλό και για κακό από τώρα. Βέβαια νομίζω ότι εδώ μπορώ να τα βγάλω από τους φόρους διότι έχω φορολογικές απαλλαγές αφού πήρα πρώην αδέσποτο, π.χ. όλα του τα πρώτα έξοδα και την εκπαίδευσή του τα έβγαλα από τους φόρους μου. Χώρια οι εκπτώσεις....