Εγκύκλιος Μ.Φ. 3111.10/1/93/20-05-93


dimitris_s2k

Well-Known Member
23 Δεκεμβρίου 2011
1.022
192
56
Athens / Marussi
www.facebook.com
Καλημέρα,

πριν από αρκετές μέρες είχα απευθυνθεί στο ΥΠΕΝ και είχα ζητήσει την περίφημη αυτή εγκύκλιο που αναφέρεται στην 'Κυκλοφορία ζώων και λούσιμο αυτών σε χώρους λουομένων'.

Το Υπουργείο και συγκεκριμένα το Γραφείο Εξυπηρέτησης Πολιτών με παρέπεμψε στη Διεύθυνση Λιμενικής Αστυνομίας απόπου με πληροφόρησαν για την νέα ενημερωμένη έκδοση της Εγκυκλίου Μ.Φ. 2119.4/03/06/16-06-2006, την οποία και μου απέστειλαν!

Προσπαθώ όμως να την επισυνάψω ως αρχείο εδώ (pdf) αλλά δεν μαφήνει καθότι ζητάει μέγεθος τόσο μικρό που δεν γίνεται! Κάποια υπόδειξη ώστε να τα καταφέρω?
 
Last edited:


mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.652
19.886
Άρθρο 230, παραγρ. Ζ Γενικού Κανονισμού Λιμένων (ΦΕΚ 912/11-10-99): "Απαγορεύεται η κυκλοφορία ζώων και το λούσιμο αυτών σε χώρους λουομένων"

Εγκύκλιος Μ.Φ. 3111.10/1/93/20-05-93 της Διεύθυνσης Λιμενικής Αστυνομίας του ΥΠΕΝ: "Προς πληρέστερη κατονόηση των προαναφερομένων, σύμφωνα με την υπ' αριθμ. πρωτ. Μ.Φ. 2119.4/3/06/16-06-2006 εγκύκλιο της Υπηρεσίας μας η ύπαρξη λουομένων σε μία θαλάσσια περιοχή αποτελεί απαραίτητη προυπόθεση για τον χαρακτηρισμό της περιοχής αυτής ως χώρου λουομένων και την ως εκ τούτου, εφαρμογή της απαγορευσης της ως άνω διάταξης για τον χώρο αυτό. Στην περίπτωση κατά την οποία σε μία τοποθεσία ή παραλία (στην οποία δεν παρευρίσκονται την δεδομένη χρονική στιγμή λουόμενοι) κυκλοφορεί ιδιοκτήτης ζώου μαζί με αυτό ή ο εν λόγω προβαίνει στο λούσιμο του ζώου, τότε ο ιδιοκτήτης δεν διαπράτει παράβαση. Εαν όμως στην ίδια τοποθεσία καταφθάσουν λουόμενοι, τότε ο ιδιοκτήτης οφείλει είτε να το απομακρύνει από την τοποθεσία αυτή, είτε να το διατηρήσει ασφαλισμένο σε απόσταση από τους λουόμενους τέτοια που να μην παρενοχλούνται αυτοί προκειμένου να μην διαπράτει την ανωτέρω παράβαση"
Από αυτό το θέμα.
 


Natassa

Well-Known Member
10 Ιανουαρίου 2008
4.700
172
Αθήνα
www.petphoto.gr
Διευκρινίζει σε πόση απόσταση χρειάζεται να βρισκόμαστε από τους λουόμενους ώστε να μην παραβαίνουμε το νόμο; (σε περίπτωση που υπάρχουν κόλποι με πολύ μικρές παραλίες πχ)
 


dimitris_s2k

Well-Known Member
23 Δεκεμβρίου 2011
1.022
192
56
Athens / Marussi
www.facebook.com
Μαρία καλημέρα,

το θέμα που λες το έχω ξεψαχνίσει και να πω την αλήθεια έχω μπερδευτεί ακόμα περισσότερο διαβάζοντας το. Γιαυτό αποφάσισα να βρω κάθε Νόμο και κάθε Εγκύκλιο για να βγάλω ασφαλές συμπέρασμα και να ξέρω τι μου γίνεται. Ψάχνοντας πληροφορίες στο ιντερνετ διάβασα πολλά, αλλά διαπίστωσα ότι τις περισσότερες φορές δεν υπάρχει πιστή αντιγραφή του τι λέει ο Νόμος ή η κάθε εγκύκλιος και ότι ερμηνεύεται κάθε φορά κατά βούληση...

Η εγκύκλιος λοιπόν αυτή λέει ξεκάθαρα ότι απαγορεύεται ΚΑΙ η κυκλοφορία και το λούσιμο (μπάνιο κοινώς) του ζώου σε χώρους λουομένων! Και όπως σωστά αναφέρεις και συ Μαρία με την παράθεση που έκανες αν υπάρχει και ένας άνθρωπος που κάνει μπάνιο σε κάποια παραλία τότε αυτή είναι περιοχή λουομένων! Αρα βάση της Εγκυκλίου αυτής εγώ με τον σκύλο μου δεν μπορώ να πάω σε καμία παραλία αν υπάρχει έστω και ένας ένθρωπος που κάνει μπάνιο! Αν δεν υπάρχει κανένας, τότε μπορώ αλλά σε περίπτωση που έρθει κάποιος πρέπει να πάρω τα μέτρα που αναφέρονται στην Εγκύκλιο...

Η εγκύκλιος αυτή όμως δεν έρχεται σε αντίθεση με τον Νόμο που λέει οτι τα ζώα μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα σε οποιοδήποτε υπαίθριο χώρο (άρα και παραλία) αρκεί ο συνοδός του ζώου να τηρεί τις υποχρεώσεις του βάση του άρθρου 5 του Ν. 4039/2012? Τι υπερισχύει λοιπόν? Μέχρι που είναι η δικαιοδοσία της Λιμενικής Αστυνομίας? Κάπου διάβασα ότι για το Λιμενικό οι αρμοδιότητες που έχει ξεκινάνε από την θάλασσα και ότι δεν έχει καμία δικαιοδοσία στην Ξηρά! Όμως το κάπου διάβασα προσωπικά δεν με καλύπτει, θέλω συγκεκριμένη γραπτή απάντηση από Αρμόδια Υπηρεσία του Κράτους.

Το θέμα Σκύλος & Παραλία έχει δύο κεφάλαια για μένα. Το ένα είναι η παρουσία του σκύλου στην παραλία (όχι μέσα στη θάλασσα) και το άλλο είναι το λούσιμο του σκύλου, κοινώς το μπανάκι του! Όλα αυτά που ρωτάω τα έθεσα γραπτώς στη Διεύθυνση Λιμενικής Αστυνομίας και αναμένω απαντήσεις... Επίσης έχω ζητήσει και το ΦΕΚ 912 (άρθρο 230) το οποίο άκουσον άκουσον δεν μπορούν να μου το δώσουν γιατί κάθε Λιμενική Αστυνομία έχει το δικό της (λες και το ΦΕΚ είναι Εγκύκλιος) και θα πρέπει να το αναζητώ στην αντίστοιχη Λιμενική αρχή της παραλίας που βρίσκομαι!!!! Αυτή ήταν η απάντηση όταν ζήτησα το ΦΕΚ αυτό!

Ζήτησα διευκρινήσεις σχετικά με το πως ορίζεται μια παραλία ερημική ή απομακρυσμένη, αυτό που αναφέρει η Νατάσα για την ασφαλή απόσταση από λουόμενους και διάφορα άλλα...

Έκτοτε έχουν περάσει 4 μέρες και ακόμα απάντηση... Υποψιάζομαι με το μπάχαλο του Νομοθέτη δε θα πάρω απάντηση τελικά...
 
Last edited:


l.Kyveli

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2011
15.642
7.753
Πέρσυ η λιμενική αστυνομία στην Τήνο μου είχε απαντήσει ακριβώς αυτό που λέει Εγκύκλιος Μ.Φ. 3111.10/1/93/20-05-93.

Μακάρι Δημήτρη να καταφέρεις να βρεις και επιπλέον διευκρινήσεις, αν και νομίζω ότι αυτό ισχύει προς το παρόν.
 


l.Kyveli

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2011
15.642
7.753
Και να προσθέσω κάτι, δηλαδή ουσιαστικά βάσει αυτού εάν είμαστε σε μια παραλία και υπάρχει ένας λουόμενος ο οποίος δεν θέλει να κολυμπήσιε ο σκύλος μας οφείλουμε να τον πάρουμε και να φύγουμε και ας μην υπάρχει κανείς αλλος εκεί. Πολύ λογικό....
 


dimitris_s2k

Well-Known Member
23 Δεκεμβρίου 2011
1.022
192
56
Athens / Marussi
www.facebook.com
Η αίσθηση που έχω αποκομίσει εγώ αλλά που θέλει επιβεβαίωση είναι οτι μπορώ να είμαι με το σκύλο μου σε οποιαδήποτε παραλία που έχει λουόμενους αρκεί να είναι δεμένος, σε απόσταση από τους λουόμενους και βέβαια τηρώντας τις υποχρεώσεις μου (αποκομιδή περιττωμάτων, βιβλιάριο υγείας κλπ άρθρου 5). Καμία εγκύκλιος Λιμενικής Αστυνομίας δεν μπορεί να είναι υπεράνω του Νόμου εφόσον είμαι με το σκύλο μου στην ξηρά και το λέω αυτό γιατί η εγκύκλιος λέει ξεκάθαρα οτι απαγορεύεται και η κυκλοφορία σε χώρους λουομένων.

ΔΕΝ μπορώ να βάλω το σκύλο μου μέσα στη θάλασσα εφόσον υπαρχουν λουόμενοι γύρω μου. Μόνο στην περίπτωση που είμαι μόνος μου εντελώς σε μια παραλία (δεν παιζει ρόλο αν είναι ερημική ή όχι) μπορώ να βάλω το σκύλο στη θάλασσα. Αν εν τω μεταξύ έρθει εστω και ένας για άνθρωπος εκεί που είμαι πρέπει να βγάλω τον σκύλο από τη θάλασσα και να τον ασφαλίσω κατάλληλα ώστε να μην παρενοχλεί τους λουόμενους! Ότι ισχυει δλδ σε αυτά που ανέφερα στην προηγούμενη παράγραφο για την κυκλοφορία στην ξηρά!

Δεν είμαι δικηγόρος αλλά εγώ έτσι ερμηνεύω το Νόμο και την εγκύκλιο! Θα ήθελα να είχα και το ΦΕΚ 912 να το διάβαζα προσεκτικά... Δεν μπορώ να καταλάβω πολλά πράγματα σχετικά με το νομοθέτη πάντως, όπως για παράδειγμα γιατί ένας εμβολιασμένος σκύλος δεν μπορεί να μπαίνει κανονικά στη θάλασσα όπως ένας άνθρωπος, γιατί υπάρχουν τόσα παραθυράκια με διαφορετικές ερμηνείες από διαφορετικές υπηρεσίες, θα ήθελα να ψάξω να δω τι ισχύει στην Ευρωπαική Νομοθεσία και αν αυτή υπερισχύει της Ελληνικής...

Είναι απίστευτο πάντως τι προβλέπουν οι νόμοι μας αλλά τίποτα δεν εφαρμόζεται σε αυτή τη χώρα! Ακόμα και για τις ρακέτες που παίζουν κάποιοι στην παραλία υπάρχει νόμος που καθορίζει που επιτρέπεται το παιχνίδι και κάτω από ποιες προυποθέσεις και τρέχα γύρευε δλδ... Απλά δεν καταλαβαίνω την εμμονή ορισμένων ανθρώπων με το μπάνιο του σκύλου στη θάλασσα...
 




GRDANE

Well-Known Member
7 Σεπτεμβρίου 2007
6.815
5.047
patra
grdane.blogspot.com
Καλα κατα την γνωμη μου έχεις κατανοήσει τον νόμο...
το φεκ 912.... τι το θελεις.. το γκουγκλαρα το βρηκα... αλλα δεν αναφερει τιποτα.....
 


Louna mou

Well-Known Member
3 Δεκεμβρίου 2010
1.966
5
Πειραιάς
Δυστυχώς το Λιμενικό δεν είναι υπεύθυνο μόνο για ότι συμβαίνει στη θάλασσα αλλά και ό.τι γίνεται σε κάποια συγκεκριμένη απόσταση απο αυτήν .
Άρα σκυλιά ούτε στις ακτές !!!!
Αν είναι δυνατόν !
 


l.Kyveli

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2011
15.642
7.753
Δημήτρη έτσι ακριβώς όπως τα λες είναι, τι νόημα έχει όμως να έχω τον σκύλο μου δεμένο στην παραλία; Δεν θα τον πάρω καθόλου υπό αυτές τις συνθηκες.
Αλλά ο νόμος νομίζω είναι σαφής οπότε σε περίπτωση που πάρουμε το σκύλο μας για μπάνιο και υπάρχει έστω και ένας που να ενοχληθεί και μας κάνει ιστορίες είμαστε παράνομοι..
 
Last edited:


dimitris_s2k

Well-Known Member
23 Δεκεμβρίου 2011
1.022
192
56
Athens / Marussi
www.facebook.com
Δυστυχώς το Λιμενικό δεν είναι υπεύθυνο μόνο για ότι συμβαίνει στη θάλασσα αλλά και ό.τι γίνεται σε κάποια συγκεκριμένη απόσταση απο αυτήν .
Άρα σκυλιά ούτε στις ακτές !!!!
Αν είναι δυνατόν !
Δεν είναι έτσι ακριβώς! Οι αρμοδιότητες του Λιμενικού αφορουν όλο το θαλλάσιο χώρο, τους λιμένες και τις χερσαίες ζώνες αυτού, τα πλοία και τα πάσης πλωτά ναυπηγήματα όπως οι ένοιες αυτές καθορίζονται στις ισχύουσες διατάξεις. ΟΧΙ σε παραλίες εκτός και αν τελούνται σε αυτές κατασκευές που έχουν σχέση με λιμένα... Αυτοί είναι οι τόποι αρμοδιότητας του Λιμενικού όπως καθορίζονται από το Νόμο!

Αν για παράδειγμα εγω στην παραλία για κάποιο λόγο διακπλητιστώ με κάποιον επειδή ας πουμε πχ τα παιδάκια του τρέχουν και πετάνε άμμο καθώς παίζουν και με ενοχλούν, αυτό είναι θέμα Αστυνομίας. Αν όμως δω ότι μια παρέα φευγει από την παραλία και αφήνει πίσω της σκουπίδια τότε αυτο είναι θέμα Λιμενικού γιατι τα σκουπίδια με βάση το μέγιστο εύρος κύματος που καθορίζεται, μπορει να μολύνουν το θαλάσσιο χώρο και η μόλυνση του θαλάσσιου χώρου είναι στην αρμοδιότητα της Λιμενικής Αστυνομίας...

Άρα η εγκύκλιος δεν είναι υπεράνω του νόμου όταν αφορά περιοχή όπου δεν έχει αρμοδιότητα το Λιμενικο, δλδ την παραλία, έχει ισχύ όμως όταν προβαίνουμε σε λούσιμο του σκύλου, δλδ μπάνιο στο θαλάσσιο χώρο...
 


dimitris_s2k

Well-Known Member
23 Δεκεμβρίου 2011
1.022
192
56
Athens / Marussi
www.facebook.com
Δημήτρη έτσι ακριβώς όπως τα λες είναι, τι νόημα έχει όμως να έχω τον σκύλο μου δεμένο στην παραλία; Δεν θα τον πάρω καθόλου υπό αυτές τις συνθηκες.
Αλλά ο νόμος νομίζω είναι σαφής οπότε σε περίπτωση που πάρουμε το σκύλο μας για μπάνιο και υπάρχει έστω και ένας που να ενοχληθεί και μας κάνει ιστορίες είμαστε παράνομοι..
Ακριβώς έτσι Κυβέλη! Είναι απορίας άξιο πάντως ενώ έχει αποδειχθει επιστημονικά ότι ένας εμβολιασμένος σκύλος δεν μπορει με κανέναν τρόπο να μολύνει κάποιον συναανθρωπο μας όταν κολυμπάει στη θάλασσα δίπλα μαζί του, για ποιό λόγο έχουμε ακόμα τέτοιους αναχρονιστικούς και ξεπερασμένους νόμους.

Στην Κυπρο πάντως το κράτος καθορίζει κάθε χρόνο με κάποια επιτροπή τις παραλίες που μπορούν ελευθερα τα σκυλια να κολυμπάνε με τους ανθρώπους! Το επόμενο που θέλω να ψάξω είναι τι συμβαίνει με αυτο το θέμα σε άλλες Ευρωπαικές χώρες και τι γίνεται με την Ευρωπαική νομοθεσία και αν είναι υπεράνω της Ελληνικης εφόσον ως χώρα ανήκουμε στην Ευρωπαική Ένωση...
 


dimitris_s2k

Well-Known Member
23 Δεκεμβρίου 2011
1.022
192
56
Athens / Marussi
www.facebook.com
Καλα κατα την γνωμη μου έχεις κατανοήσει τον νόμο...
το φεκ 912.... τι το θελεις.. το γκουγκλαρα το βρηκα... αλλα δεν αναφερει τιποτα.....
Μπορείς σε παρακαλώ να μου στείελεις το λινκ ή να μου το στείλεις με e-mail?
 


FrenchieFan

Well-Known Member
26 Ιουλίου 2006
5.000
1.506
Athens
www.frenchieworld.de.vu
Το επόμενο που θέλω να ψάξω είναι τι συμβαίνει με αυτο το θέμα σε άλλες Ευρωπαικές χώρες και τι γίνεται με την Ευρωπαική νομοθεσία και αν είναι υπεράνω της Ελληνικης εφόσον ως χώρα ανήκουμε στην Ευρωπαική Ένωση...
Στην γερμανια υπαρχουν ΣΙΓΟΥΡΑ κομματια παραλιας που οριζονται σαν "Hundestrand". Δηλάδη "σκυλοπαραλια". Εκει μπορουν να τρεχουν ελευθερα, να κανουν μπανιο και ολα τα καλα. Οι ιδιοκτητες οστοσο ειναι υποχρεομενοι να μαζευουν τα κοπρανα ( συνηθος υπαρχουν "Συσκευες" με δωρεαν σακκουλες- και γουβα σκουπιδιων απο κατω!).

Εδω υπαρχει "λιστα":
http://www.hundestraende.de/Hundestraende/Hundestrand-Deutschland.html
 
Last edited:


giouli4

Well-Known Member
27 Μαρτίου 2012
398
0
στην Γερμανία όπως το είπες στην Ελλάδα είμαστε.................εγώ πάντως κοιτάω να πηγαίνω σε παραλίες που να μην έχει πολύ κοσμο και πηγαίνω τέρμα άκρη ώστε να μην υπάρχει κάποιος σε κοντινή απόσταση.την τελευταία φορά όμως ήρθε μια παρέα και κάθησε δίπλα μας.ολόκληρη παραλία εκεί δίπλα ήρθαν!ε δεν θα σηκωθώ και θα φύγω!να πηγαίνανε πιο πέρα τόσο μέρος είχε!αν και δεν είχαν πρόβλημα.μπέρδεμα είναι πάντως αν μπλέξεις με κανέναν τρελό!ζήτω που καήκαμε μετά!
 


FrenchieFan

Well-Known Member
26 Ιουλίου 2006
5.000
1.506
Athens
www.frenchieworld.de.vu
Ειδικα στο Βολο/Πηλιο προτιμαμε παντα παραλιες, οπου κανουν ελευθερο καμπινγκ και καθομαστε κοντα τους! Επειδη παντου απαγορευεται- σιγα μην κουνησουν να φωναξουν λίμενικο η οτιδηποτε αλλο!
 






dimitris_s2k

Well-Known Member
23 Δεκεμβρίου 2011
1.022
192
56
Athens / Marussi
www.facebook.com
Πάντως ρε παιδιά δεν μπορώ να καταλάβω πως σε όλα σχεδόν τα σαιτ στο διαδίκτυο γράφουν το παρακάτω κείμενο και από που βγαίνει αυτό το συμπέρασμα διαβάζοντας την εγκυλκλιο...

"Ωστόσο υπάρχει ένα διακριτικό παραθυράκι για κείνους που δεν θέλουν να στερήσουν τη δροσιά και τη άσκηση του θαλάσσιου μπάνιου στο σκύλο τους.
Η εγκύκλιος Μ.Φ. 3111.10/1/93/20-05-93 της Διεύθυνσης Λιμενικής Αστυνομίας του ΥΠΕΝ διευκρινίζει πως η παραπάνω απαγόρευση δεν περιλαμβάνει απομακρυσμένες τοποθεσίες ακόμα κι αν εκεί συχνάζουν λουόμενοι."

Μιλάμε για παραπληροφόρηση! Γιαυτό θέλω να διαβάζω τον κάθε Νόμο, ΦΕΚ και εγκύκλιο σε πρωτότυπη μορφή και όχι όπως τον ερμηνεύει ο καθένας...