Εκτροφή για το καλό της φυλής-Τι σημαίνει;


takisft

Well-Known Member
24 Ιουνίου 2011
4.817
5.037
Αθήνα
Αποφεύγεις ακόμα και να πεις γιατί φεύγεις?
Του φευγάτου η μάνα....
Εγώ επιλέγω πότε, που και σε ποιον μιλάω...

ΥΓ. Εκτός από την κυριολεξία των λέξεων υπάρχει και ο μεταφορικός λόγος...
 
  • Like
Reactions: Elli


johnk

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2010
10.176
5.601
ΑΘΗΝΑ
Ευχαριστώ για την απάντηση, DjSoukis, αλλα δεν μιλάω για πολύ υψηλά κριτήρια, πολύ υψηλή απόδοση σε κάτι πολύ συγκεκριμένο, μάλλον για γενικά κριτήρια σε βασικά πράγματα...
Αν θα πάμε να πιάσουμε τα minimum φυσιολογικά (σε χρόνους, ύψη, βάρη, κλπ.) θα μένουν απ' έξω μόνο οι ανάπηροι σκύλοι ίσως...:) ...
Φίλε, DjSoukis, "άστο σε μένα"... να το πω "παραστατικά"...:)

Φίλε μου Piou, να σου το απαντήσω με ένα παράδειγμα προσωπικό...

Πριν κάποιο χρονικό διάστημα, είχα παραστεί σε μιά έκθεση του ΚΟΕ... σαν επισκέπτης...
Και ένα μέλος του φόρουμ, ειδικότερα ο pouf, ήταν εκθέτης...
Κάποια στιγμή έπρεπε να "τρέξει" μιά σκύλα του και μου εμπιστεύτηκε (πολύ αισιόδοξος άνθρωπος, βλέπεις!:LOL:) να κρατήσω την άλλη σκύλα του, όσο εκείνος ήταν στο στίβο...

...και, όπως ήταν φυσικό, η (ειρηνικότατη, ήρεμη, απόλυτα ισορροπημένη!) σκύλα που κρατούσα, είδε τον "μπαμπά" της και "αποφάσισε" ότι θέλει να πάει κοντά του !!!
Και άρχισε, με απόλυτα ήρεμο και αργό βήμα να περπατάει και να μετακινεί τα 90 κιλά μου, χωρίς πλάκα...;)

Υ.Γ. Ήθελε, πιστεύεις, φοβερές γνώσεις να καταλάβω για πoιο λόγο είχε εκτραφεί η φυλή αυτού του σκυλιού? Ήθελε, πιστεύεις, φοβερές γνώσεις κυνολογίας, για να καταλάβω (με κλειστά μάτια) ότι κρατούσα ένα Newfoundland???:cool:
 






DjSoukis

Banned
Banned
8 Ιουνίου 2006
1.998
743
@Yorkaddict

Νομίζω κανείς από τους συμμετέχοντες δεν έχει απέχθεια για εκθέσεις ή πρότυπα (δεν έχω σκοπό να παραστήσω τον δικηγόρο των υπολοίπων, απλά έτσι υποψιάζομαι). Με τον ιδεατό σκοπό των εκθέσεων κανείς μας δεν θα είχε αντίρρηση ή απέχθεια. Το ίδιο και με τα πρότυπα.

Υπάρχουν πρότυπα που δεν περιγράφουν ένα υγιή ή λειτουργικό σκύλο και ακόμα περισσότερα που είναι ασαφή και αφήνουν χώρο για διάφορες ερμηνείες. Ακόμα και αλλαγές σε πρότυπα έχουν γίνει που είναι προς το χειρότερο. Άρα και αυτά θέλουν επανεξέταση.

Το ότι επιβραβεύονται σκύλοι με λάθη ή με ένα υπερτυπικό χαρακτηριστικό, θα λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά και θα βρει και μιμητές. Επίσης, θα εκπαιδεύσει ένα κοινό και εκτροφείς πως αυτό είναι το "καλό" (αφού επιβραβεύεται).

Το καλό πολλών φυλών δεν περνά μέσα από τις εκθέσεις μορφολογίας του σήμερα και δεν μιλώ μόνο για την Ελλάδα.
 


Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.445
12.860
Aθήνα
Νομίζω - μπορεί να κάνω και λάθος - πως πολλοί δεν γνωρίζουν ούτε το ιδεατό. Και δεν το λέω υποτιμητικά, αλλά με πολύ σεβασμό στους συνομιλητές μου.

Επίσης σε πολλές φυλές η επιβράβευση προσώπων και όχι σκύλων και ακόμα χειρότερα προσώπων με σκύλους που φέρουν τραγικά λάθη (ανάλογα τη φυλή), περνάει εντελώς λάθος μηνύματα.
Το θέμα είναι πόσο πιστός είσαι στον στόχο σου και πόσο σέβεσαι τη φυλή που υπηρετείς ώστε να μην θαμπωθείς από την "τάση" και τις ουρές πίσω από τον "σούπερ ντούπερ" επιβήτορα.
 
  • Like
Reactions: sea-mol


east49

Well-Known Member
6 Δεκεμβρίου 2012
3.743
5.061
Νομίζω - μπορεί να κάνω και λάθος - πως πολλοί δεν γνωρίζουν ούτε το ιδεατό. Και δεν το λέω υποτιμητικά, αλλά με πολύ σεβασμό στους συνομιλητές μου.

Επίσης σε πολλές φυλές η επιβράβευση προσώπων και όχι σκύλων και ακόμα χειρότερα προσώπων με σκύλους που φέρουν τραγικά λάθη (ανάλογα τη φυλή), περνάει εντελώς λάθος μηνύματα.
.
Θα μου επιτρεψεις να πω οτι το ιδεατο δεν ειναι μονο αυτο που περιγραφεται σε 100γραμμες οπως ειναι ο ορισμος του προτυπου!
Το ιδεατο πηγαζει μεσα απο την γενικοτερη γνωση για την φυλη, την ιστορια της, την χρηστικοτητα/χρησιμοτητα της κ τους σκοπους που το μορφολογικο προτυπο καλειται να εξυπηρετισει!

Οταν καποιος κρινει με αριστη μεν γνωση του προτυπου αλλα χωρις γνωση της φυλης, δεν μπορει παρα να αξιολογησει λαθος τα εκαστοτε ελαττωματα του καθε σκυλου που εχει μπροστα του......
 
  • Like
Reactions: TARA


Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.445
12.860
Aθήνα
Συμφωνώ απόλυτα East. :)
Δεν αναφέρθηκα όμως στο ιδεατό του προτύπου, αλλά στον ιδεατό κόσμο των εκθέσεων.
 


DjSoukis

Banned
Banned
8 Ιουνίου 2006
1.998
743
Δεν είναι μόνο θέμα "πίστης"...

Υπάρχουν και πρακτικά θέματα, όπως το οικονομικό π.χ. Πόσες φορές να ξοδέψεις 100-200-300 ευρώ για να πάρεις μια κριτική για πέταμα και φυσικά καμία διάκριση;

Πρακτικό θέμα είναι και η διάθεση των κουταβιών σου όταν θα έχεις στα χέρια σου κρίσεις για πέταμα και ο υποψήφιος ιδιοκτήτης θα βλέπει 10 ράφια κύπελλα στον έναν και τίποτα στον άλλο;

Πως θα πείσεις ότι τα σκυλιά που έχεις είναι τα "σωστά" όταν σε όλες τις φωτογραφίες φιγουράρουν τα "λάθος";

Γιατί απλά να μην είσαι κάποιος που λέει μπαρούφες και πάει να καλύψει την ανικανότητα του ή την απατεωνιά του;

Δεν είναι εύκολο να είσαι "καλαμιά"...:)

Μπορείς βέβαια να έχεις "ένα δικό σου κοινό", να πείσεις κάποιους και να υπάρχεις αλλά δεν θα επηρεάσεις πολύ τα πράγματα. Ξαναλέω όμως πως είναι ένα χόμπι και αν θες συμμετέχεις...και όπως θες.
 


Piou

Well-Known Member
13 Απριλίου 2014
315
277
Θεσσαλονίκη
Ευχαριστώ για την εξήγηση, φίλε JohnK, και συγχώρησέ μου τις ενδεχομένως αφελείς ερωτήσεις, αλλά θα καταλάβαινες με κλειστά μάτια αν αυτό που σε τραβάει είναι Newfoundland ή Αγίου Βερνάρδου ; Οι διαφορές στο μορφολογικό πρότυπο αυτών των δύο, για παράδειγμα, εκφράζονται σε κάποια λειτουργική διαφορά, σε κάποιες διαφορετικές ικανότητες, ή είναι μόνο διακοσμητικές ;
 


east49

Well-Known Member
6 Δεκεμβρίου 2012
3.743
5.061
Συμφωνώ απόλυτα East. :)
Δεν αναφέρθηκα όμως στο ιδεατό του προτύπου, αλλά στον ιδεατό κόσμο των εκθέσεων.
Ο ιδεατος κοσμος των εκθεσεων λοιπον θα απαρτιζοτανε ΜΟΝΟ απο κριτες που θα ειχανε ιδια (αριστη) γνωση της φυλης κ ιδια του μορφολογικου προτυπου που καλουνται να κρινουνε!!!!
Αλλιως με μονο την γνωση του μορφολογικου προτυπου οδηγουνται (η δημιουργουν??) σε μονοπατια οπως αυτα της ανοχης λογο τασεων μοδας......
 


Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.445
12.860
Aθήνα
Υπάρχουν κριτές και κριτές. Κάποιοι θέλεις πολύ να κρίνουν τον σκύλο σου γιατί έχουν άριστη γνώση της φυλής σου και έχει σημασία η άποψή τους, κάποιοι άλλοι απλά θα σε αφήσουν αδιάφορο. Εξαρτάται. Αλλοι κυνηγάνε κρίση από σπεσιαλίστες και άλλοι τους αποφεύγουν όπως ο διάολος το λιβάνι.

Επίσης στις εκθέσεις μορφολογίας κρίνεται η μορφολογία και ένα μέρος του ταμπεραμέντου - όσο μπορεί να διακρίνει ο κριτής αυτά τα 4-5 λεπτά που είσαι στον στίβο.
Δεν θα αναπαράξει τον σκύλο σου ο κριτής όμως. Εσύ είσαι ο εκτροφέας, εσύ οφείλεις να πράξεις το σωστό.
 
  • Like
Reactions: Alexia and TARA




d-friend

Well-Known Member
23 Φεβρουαρίου 2014
905
2.550
42
Αθήνα, Παγκράτι
Αν μου επιτρέπεται, η πασιφανής και σοκαριστική, μορφολογική τουλάχιστον, "εκφύλιση" που έχουν υποστεί λίγο πολύ οι περισσότερες φυλές μέσα στα 100 τελευταία χρόνια και που τόσο με σόκαρε μόλις είδα το link του Reinmeister, υποθέτω ότι είναι μοιραία παρενέργεια της κατηγοριοποίησης σε ράτσες και τις όλης κυνολογικής μορφολογικής προσέγγισης .

Όταν για παράδειγμα στα μορφολογικά χαρακτηριστικά του προτύπου μιας φυλής σε αναφορά με το οποίο κρίνεται και αξιολογείται το κάθε πλασματάκι στις εκθέσεις, αναφέρετε η πλακουτσωτή μουσούδα, είναι λογικό κι αναμενόμενο με την πάροδο του χρόνου αυτό το χαρακτηριστικό να ενταθεί, αφού τα καθαρόαιμα της φυλής με τη λιγότερο πλακουτσωτή μουσούδα μοιραία εκτοπίζονται από την αναπαραγωγή, που στοχεύει σε "τελειότερα" και "εντυπωσιακότερα" και κατά συνέπεια "εκθεσιακότερα" αποτελέσματα, που με τη σειρά τους θα έχουν περισσότερες πιθανότητες να γίνουν γεννήτορες.

Η ανθρώπινη "διαστροφή" του ντιζάιν εξορισμού αποστρέφεται το μέτριο, το κοινότυπο, το απροσδιόριστο.. Για έναν ντιζάινερ ζητούμενο, είναι ο προσωπικός χαρακτήρας, η απόκλιση από το κανονικό-συνηθισμένο, η μορφολογική γενναία διαφοροποίηση ως ταυτότητα του προϊόντος. Η μορφολογική μετριοπάθεια ή απροσδιοριστία είναι ο "εχθρός", ενώ η "καθαρότητα-σαφήνεια" μιας σύνθεσης με συγκεκριμένες τολμηρές (σε μέγεθος και βαθμό ώστε να είναι ξεκάθαρες) αποκλίσεις και από το συνηθισμένο, από το κοινότυπο, η μεγέθυνση της ιδιαιτερότητας, είναι το βασικό μέλημα ενός ντιζάινερ. Έτσι το μεγάλο θα γίνει μεγαλύτερο, το μικρό μικρότερο, το φουντωτό φουντωτότερο, το πλακουτσωτό πλακουτσερότερο κλπ.

Ονόμασα το ντιζάιν "διαστροφή" καταχρηστικά, με την έννοια που ολόκληρος ο πολιτισμός είναι γέννημα της ανθρώπινης διατροφής (ως απόκλιση από τη φύση). Με τους όρους της φύσης για παράδειγμα, αποτελεί διαστροφή του ανθρώπου η δημιουργία, η ύπαρξη και η χρησιμοποίηση της τουαλέτας ως αντικείμενο που προορίζεται για την αφόδευση. Επί της ουσίας όμως για τον άνθρωπο αυτό είναι πολιτισμός, και σίγουρα δεν απειλή ή προσβάλλει με κάποιον τρόπο τη φύση. Αυτό που αποδεικνύεται, όμως, επί της ουσίας διεστραμμένο, με τη λογική της παντελούς έλλειψης σεβασμού προς τη φύση και τη ζημίωση αυτής από τον άνθρωπο, είναι να συμπεριφέρεται εδώ και δεκαετίες σε ένα ολόκληρο είδος σαν να ήταν άψυχο αντικείμενο σχεδιασμού.

Πρόκειται απλά για επιλεκτική εκτροφή, που όπως και να το κάνουμε ακούγεται σχετικά ήπια παρέμβαση στη φυσική διαδικασία. Θα μπορούσαμε να την ονομάσουμε "παθητική ευγονική", σε αντίθεση με την απευθείας γενετική παρέμβαση που θα ονόμαζα "ενεργητική ευγονική". Ο μόνος λόγος, όμως, που πιστεύω ότι δεν έγινε τόσο επιθετικά τόσα χρόνια, ήταν η απουσία της δυνατότητας. Αργά η γρήγορα θα έρθει στο φώς και αυτό. Καλώς η κακώς ο άνθρωπος ως είδος θέλει να κάνει πράγματα στη φύση, απλά, επειδή "μπορεί". Θέλει να δοκιμάσει και να εξαντλήσει τις δυνατότητές του απέναντι της, προτού αναλογιστεί τις συνέπειες. Στην προκειμένη περίπτωση μάλλον, πριν 100 χρόνια, δεν μπορούσε καν να τις φανταστεί.

Την επιλεκτική εκτροφή την εφάρμοσε σε όλα τα προς εκμετάλλευση είδη, όπως τα βοοειδή.. Βλέπε supercows για περισσότερο κρέας.. αλλά μόνο στα σκυλιά ξέφυγε τόσο, και αυτό, επειδή εστίασε τόσο πολύ στη μορφή τους, ως αντικείμενο προς σχεδιασμό, έκθεση, αξιολόγηση και πώληση. Και φυσικά ένα αντικείμενο ντιζάιν όσο εξεζητημένο μορφολογικά και να είναι, δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει πρόβλημα υγείας. Ούπς.. δυσάρεστη έκπληξη! Η κατά τα άλλα θεμιτή σχεδιαστική εμμονή στη μορφολογική διαφοροποίηση (ως ταυτοποίηση) της κάθε φυλής διαφοροποιεί ανάλογα και τα τεχνικά χαρακτηριστικά αυτού του υπό «σχεδιασμού» ζωντανού οργανισμού, που έχει ως αποτέλεσμα λειτουργικά σφάλματα, η αλλιώς σοβαρά προβλήματα υγείας.

Με την ίδια διαστροφή ο άνθρωπος αντιμετωπίζει και τον εαυτό του στην εποχή μας. Θέλει τα λευκά λευκότερα! Τα δόντια να φωσφορίζουν στο σκοτάδι.. αν γίνεται και ημιδιαφανή.. θα τα πληρώσουν όσο όσο.. Ποιος θα επέλεγε για νύφη και μελλοντική μητέρα των παιδιών του κάποια που τα δόντια της δεν είναι τουλάχιστον ένα τόνο πιο λευκά από το νυφικό! Είμαι σίγουρος ότι πολλές γυναίκες το έχουν σκεφτεί. Δεν είναι αυτό επιλεκτική αυτό-εκτροφή, έστω και βασισμένη στην απάτη; Πρόσφατα στην έκθεση άκουσα για μαύρα σκυλιά που τα βάφουν για να είναι πιο μαύρα και να διακριθούν, σύμφωνα με το πρότυπο της φυλής! Οι αδύνατες θέλουν να γίνουν πιο λεπτές (βλέπε μάστιγα ανορεξίας).. Οι ξανθές να το ανοίξουν λίγο ακόμα και κάθε φορά.. όπως η Μενεγάκη που από καστανή έγινε πλατινέ ξανθιά. Ή που θα είσαι κατάξανθη ή που δε θα είσαι σου λέει! Σκληρός ο ανταγωνισμός τη σήμερον ημέρα! Πως θα γίνεις η βασίλισσα κοτζάμ πρωινής ζώνης! Αν θες να είσαι ξανθιά, τουλάχιστον βάλε τα δυνατά σου να γίνεις η πιο ξανθιά από όλες!).

Ο απόλυτος στόχος είναι ο καθένας να διακριθεί για την κατηγορία που παίζει εμφανισιακά! Για να μην αναφερθούμε στους σφίχτιδες που λιώνουν στα γυμναστήρια γεμάτοι απογοήτευση, επειδή οι προδιαγραφές του διπλανού τους για γάμπα είναι ανώτερες! Μέχρι που χώνουν το εμφύτευμα και ησυχάζουν! Άσε τη μαζική πρόσθεση ή αφαίρεση στήθους των γυναικών, σύμφωνα, πάντα, με το πρότυπο της φυλής! Όταν η εμφάνιση έχει γίνει αντικείμενο ενασχόλησης-χόμπι και μάλιστα με τόσες επιλογές και δυνατότητες .. λογικό είναι να θέτεις κάθε φορά και υψηλότερο στόχο στο δρόμο της κατάκτησης της «τελειότητας» για την κατηγορία σου.. Ακόμα και χοντρές θέλουν να γίνουν χοντρότερες εκουσίως για να γραφτούν στο ρεκόρ γκίνες! Αυτός δεν είναι ο ορισμός της διαστροφής; Και στην Αρχαία Ελλάδα θαύμαζαν και λάτρευαν το κάλλος και την εξωτερική τελειότητα, αλλά εκεί υπήρχε κι ένα «νους υγιής εν σώματι υγιεί».

Αμφιβάλλω κατά πόσο αποδοτικά θα μπορέσει ένας εκτροφέας σήμερα να βελτιώσει εκ των υστέρων κάποιες εκφυλισμένες ράτσες, μετά από τη 100αετή συστηματική καταδίκη σε αφανισμό των πιο μέτριων μορφολογικά καθαρόαιμων της φυλής, χωρίς να αναγκαστεί να προβεί σε προσμίξεις με άλλες φυλές για το κάθε υπό βελτίωση χαρακτηριστικό. Στο μεταξύ βέβαια έχει ακμάσει η γενετική, οπότε υποθετικά, θα μπορούσαν να γίνουν πιο στοχευμένα και αποδοτικά οι επιθυμητές γονιδιακές μεταλλάξεις. Απομονώνουμε πχ το γονίδιο της πιο μακριάς μουσούδας από το γερμανικό ποιμενικό και το επιστρατεύουμε για να αναβαθμίσουμε το bug.. Το κακό είναι ότι ακόμα δεν έχουν εξαντλήσει τις δυνατότητες ελέγχου της φύσης που ανέφερα παραπάνω.

Καλώς η κακώς τη γνωρίζουμε απ’ την όψη (όπως στον εθνικό ύμνο) την κάθε -εκφυλισμένη πλέον- φυλή, και εκεί μένουμε για 100 χρόνια τώρα στα πλαίσια της συστηματοποιημένης κυνοφιλίας-κυνολογίας. Είναι δύσκολο τόσο για τους ανυποψίαστους αγοραστές, όσο και για τους πιο υποψιασμένους εκτροφείς να αλλάξουν αυτή τη νοοτροπία και να δώσουν προτεραιότητα στην υγεία.. αφού ακόμα και σε αυτό το σενάριο θα δημιουργούντο σκυλιά που φαινομενικά θα απέκλιναν από το, κακώς εννοούμενο πλέον, σύγχρονο, πρότυπο της φυλής.

Παράδειγμα το Bull Terrier. Άντε και ο εκτροφέας το «διόρθωνε» φέρνοντάς το πιο κοντά στην αρχική του δομή-λειτουργία (όπως λέμε μορφή-υγεία). Ποιος κριτής θα το αξιολογούσε θετικά, και ποιος συνειδητοποιημένος πελάτης θα ήθελε να σκάσει 1000 ευρώ για ένα απόγονο που δε θα μοιάζει σαν τον εκφυλισμένο αλλά καθιερωμένο-αναγνωρισμένο παππού του; Θα το έβλεπαν σαν να παίρνεις το ντεμοντέ πλέον i-phone1 αντί για το i-phone6! Όλοι μας θα παραδεχτούμε ότι κολλάμε με την εικόνα.. κολλάμε στην εικόνα.. είναι ο πολιτισμός μας αυτός.. έχουμε μεγαλώσει έτσι.. θέλουμε το καθαρόαιμο και για την εικόνα του.. και σε αυτό επένδυσε όλη η εκτροφή τόσα χρόνια. Είναι κάτι που αλλάζει εύκολα; Το ίδιο τους το είδος μπορούν να το προστατεύσουν οι άνθρωποι από την κακοποίηση της διαστροφής τους ώστε να σώσουν και τα σκυλιά;

Λέγεται στους επίδοξους σκυλογονιούς ότι τα σκυλιά δεν είναι λούτρινα, για να καταλάβουν τις ευθύνες που συνεπάγεται η απόκτηση ενός σκύλου. Αυτή είναι η φράση κλειδί.. Αυτό που διαφοροποιεί τα πραγματικά σκυλιά από τα λούτρινα δεν είναι μόνο ότι κάνουν κακά τους και τσίσα.. Η βασικότερη διαφορά τους, την οποία θα πρέπει να εμπεδώσουν κριτές, εκτροφείς και αγοραστές, είναι ότι τα πραγματικά σκυλιά δεν είναι αντικείμενα σχεδιασμού όπως είναι τα λούτρινα, αλλά έμβια όντα που πρέπει να διατηρηθούν υγιή στη ζωή ως είδος, κάνοντας τις ανάλογες παραχωρήσεις στις μορφολογικές απαιτήσεις τους.
 


Elli

Well-Known Member
11 Σεπτεμβρίου 2009
3.885
193
49
Αθήνα
Στην απορία μου δεν απάντησε κανένας προφανώς γιατί δεν ήταν σεντόνι,,,
 
  • Like
Reactions: d-friend


DjSoukis

Banned
Banned
8 Ιουνίου 2006
1.998
743
@Elli

Συγνώμη από μέρους μου!...:)

Το τι είναι για εμένα "καλό" για μια φυλή το έγραψα στις προηγούμενες δημοσιεύσεις.

Για το παράδειγμα του σκύλου σου τώρα που έβαλες. Όπως έγραψες, είναι κάκιστης εκτροφής (δε το ξέρω αλλά εμπιστεύομαι την γνώμη σου). Άρα, ο εκτροφέας του ή ο τρόπος εκτροφής του δεν είχε αυτά που γράφουμε "στο μυαλό του". Τα χαρακτηριστικά που ο σκύλος τελικά "έβγαλε" εσένα σου αρέσουν, ταίριαζαν με εσένα και ζείτε μαζί μια χαρά (και ίσως αυτό να σημαίνει ότι ένα καλής εκτροφής Jack Russell Terrier να μη σου ταίριαζε). Θα μπορούσε όμως εσύ να έψαχνες χαρακτηριστικά του Jack Russell Terrier που ο σκυλάκος (λόγω εκτροφής) δε θα μπορούσε να δώσει οπότε και δεν θα σε κάλυπτε. Ακόμα χειρότερα, η κάκιστη εκτροφή του θα μπορούσε να τον ταλαιπωρεί με ασθένειες ή δυσμορφίες που θα έκαναν την ζωή του δύσκολη και σύντομη.

Ένας άνθρωπος που απλά θέλει ένα σκύλο που να έχει κάποια βασικά χαρακτηριστικά (π.χ. να είναι μικρόσωμο και "να έχει και άσπρο") μπορεί να καλυφθεί και από ένα αδεσποτάκι ημίαιμο. Κάτι που προτείνω πάντα σε όσους δεν έχουν ιδιαίτερο κόλλημα με μία φυλή (και όχι αυτούς που λένε "Είμαι ανάμεσα σε Cane Corso, Jack Russell και Labrador τι μου προτείνεται;").
 
  • Like
Reactions: mareco and d-friend


ISKENDER

Well-Known Member
28 Ιουνίου 2013
1.986
6.021
SALONIKI
Ιδεατά πρότυπα, ιδεατοί κανονισμοί, ιδεατές εκθεσεις, ιδεατή
κυνοφιλια, ιδεατή εκτροφή.

Καλά τα ιδεατά και ολοι συμφωνούν.Τι γίνεται ομως στην πραγματικότητα;


Σκυλιά που κοντύνανε, σκυλιά που μακρύνανε, σκυλιά που χάςανε την μούρη τους, σκυλιά, που δεν μπορούν να αναπνεύσουν, σκυλιά
που δεν μπορούν να περπατήσουν ή που περπατάνε σαν κουνέλια,
σκυλιά που βάλανε το κεφάλι τους στην μόρσα για να μικρύνει,
Corco που πάθαινε λαμπρατόρίαση, σκυλιά που μακρύνανε τα
πετσιά τους, σκυλιά που έχασαν την τρίχα τους, οι κυνηγοί πρεπει
να φυλάξουν και οι φυλακές να λαμπρατοριάσουν, εργασίες που
θυμίζουν τσίρκο, στρατιωτική υπακοή, βασική υπακοή σε στυλ
πλέιμομπίλ κλουβιά,φοβίες, χαμένοι χαρακτήρες σε κοιτάζει στα
ματιά και ειναι σαν σου λέει: ποιος είμαι και τι κάνω;

Και ο νικητής των εκθέσεων; Ο ΠΡΟΚΡΟΥΣΤΗΣ


ΥΓ: επεμβαινεις...επεμβαινεις....επεμβαινεις......
μ´ έκανες ΜΠΑΛΑΚΙ τένις.......
 




d-friend

Well-Known Member
23 Φεβρουαρίου 2014
905
2.550
42
Αθήνα, Παγκράτι
Και ο νικητής των εκθέσεων; Ο ΠΡΟΚΡΟΥΣΤΗΣ

ΥΓ: επεμβαινεις...επεμβαινεις....επεμβαινεις......
μ´ έκανες ΜΠΑΛΑΚΙ τένις.......
Μου έπεσε λίγο βαριά η συσσωρευμένη αγανάκτηση, αλλά το ελάφρυνες με πολύ ωραίο στυλ στο τέλος. :D
 


johnk

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2010
10.176
5.601
ΑΘΗΝΑ
1. Ευχαριστώ για την εξήγηση, φίλε JohnK, και συγχώρησέ μου τις ενδεχομένως αφελείς ερωτήσεις...

2. ...θα καταλάβαινες με κλειστά μάτια αν αυτό που σε τραβάει είναι Newfoundland ή Αγίου Βερνάρδου;

3. ...Οι διαφορές στο μορφολογικό πρότυπο αυτών των δύο, για παράδειγμα, εκφράζονται σε κάποια λειτουργική διαφορά, σε κάποιες διαφορετικές ικανότητες, ή είναι μόνο διακοσμητικές ;
1. Δεν υπάρχουν ποτέ αφελείς ερωτήσεις...:)

2. Ναι...
Κάτω από τις ίδιες ακριβώς συνθήκες, το Αγίου Βερνάρδου θα με είχε πετάξει "χαρούμενα" κάτω, προσπαθώντας να πάει στον "μπαμπά" του...
Το Newfoundland, από την άλλη, ΘΑ πήγαινε στον "μπαμπά" του, προσέχοντας να ΜΗΝ με ρίξει κάτω...

3. Βεβαίως... πολύ χοντρικά:
Το Αγίου Βερνάρδου εκτράφηκε και "θριάμβευσε" σε Αλπικό περιβάλλον... χρειαζόταν τη δύναμή του στα βουνά...
Το Newfoundlanf εκτράφηκε και "θριάμβευσε" σε Ωκεάνιο περιβάλλον... (σχεδόν κυριολεκτικά) μέσα στο νερό...
Επίσης... το τρίχωμα που "φοράνε" τα δύο σκυλιά είναι διαφορετικό: Το ένα είναι σαν "μπουφάν χιονιού"... το άλλο είναι σαν "στολή κατάδυσης"... σημαντική διαφορά!

...και όχι αυτούς που λένε "Είμαι ανάμεσα σε Cane Corso, Jack Russell και Labrador τι μου προτείνετε;"
Το φόρουμ είναι γεμάτο από παρόμοιες αναζητήσεις...
Αυτοί ακριβώς οι άνθρωποι είναι που χρειάζονται (επειγόντως) ενημέρωση, για να μην πω "επιμόρφωση", για το τι σημαίνει σκύλος (σαν είδος)...
 
Last edited by a moderator:
  • Like
Reactions: milou LGD and Piou


Στατιστικά Forum

Θέματα
33.118
Μηνύματα
895.870
Μέλη
19.929
Νεότερο μέλος
mariamaraki