Εκτροφειο Ντοπερμαν

ΣΠΥΡΟΣ.Κ

Well-Known Member
10 Μαρτίου 2011
110
5
39
Χαιδαρι-Αττικησ
Καλημερα σε ολουσ ενδιαφερομαι για την αποκτηση ενοσ κουταβιου ντοπερμαν.Εψαξα λιγο στο internet αλα δεν βρηκα κατι.Ενδιαφερομαι για ενα ποιοτικο κουταβι και το τελειταιο που θα κοιταγα θα ηταν τα χρηματα.Βεβαια θελω και την υποστηριξει του εκτροφαια.

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.911
20.311
Το avatar σου, δείχνει να έχεις άποψη, πως θα βρεις αυτό που ψάχνεις o_O
Που ακριβώς δυσκολεύεσαι στην αναζήτηση;

Eroe

Well-Known Member
16 Νοεμβρίου 2017
1.444
2.759
Θεσ/νικη
Γνωρίζεις για τα κληρονομικα προβληματα υγειας που πληττουν αυτην την (κατα τ αλλα εξαιρετικη) φυλη; Το πρωτο που πρεπει να κοιτας ειναι αυτο και οχι τα υπολοιπα.
Αν τα λεφτα δεν ειναι προβλημα, μπορεις να στραφεις κατευθειαν στα γερμανικα και αυστριακα εκτροφεια οπως π.χ. https://m.facebook.com/monjames.dobermannkennel/
Παραδειγμα λεω τωρα.
Στην Ελλαδα δυσκολα θα συναντησεις εξωνυχιστικο ψαξιμο της υγειας. Οι λεξεις DNA test για τους περισσοτερους εδω ειναι κατι απο τουρκικες σειρες οταν ο πατερας αμφιβαλλει αν το παιδι ειναι δικο του. Δεν εχω συναντησει ακομα ελληνα εκτροφεα που να ειχε κανει πραγματι ΤΑ ΠΑΝΤΑ για να ειναι σωστος σε ολα που αφορανε τις εξετασεις και την υγεια.
Μπορει και να υπαρχουν, βεβαια.
Αλλα οσο πιο επιβαρημενη ειναι η φυλη τοσο μεγαλυτερη προσοχη θελει.

Απο κει και περα, το θεμα ειναι να σε εγκρινει ο εκτροφεας ως ανθρωπο απο ολες τις πλευρες καταλληλο να γινει αφεντικο ενος απο τα κουταβια του. Αλλιως τα λεφτα δεν θα σε βοηθησουν :)

Vanessa99

Well-Known Member
28 Ιανουαρίου 2017
250
282
Έχεις γερμανικό ποιμενικό (αγαπημένη ράτσα:love::love: )
Είχες ποστάρει για Βελγικό Γκρενενταλ, μετά για εκτροφείο alaskan malamute και τώρα Doberman. Καθαρά από περιέργεια, πως κατέληξες στο ντομπερμαν? Μιας και έχω την εντύπωση ότι μαλαμουτ και ντομπερμαν διαφέρουν αρκετά σαν χαρακτηρες
Από εκεί και πέρα, προφανώς γνωρίζεις το σωστό τρόπο απόκτησης, εκτροφείο (ή κανένα αδεσποτάκι αν βρεις?)
Δε γνωρίζω αν γίνεται κάποια έκθεση σύντομα, αλλά αν ναι, θα μπορούσες να πας να δεις αν κατεβαίνει κάποιο εκτροφείο με τα σκυλιά του

vrmode

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2006
8.596
10.987
Athens
Γνωρίζεις για τα κληρονομικα προβληματα υγειας που πληττουν αυτην την (κατα τ αλλα εξαιρετικη) φυλη; Το πρωτο που πρεπει να κοιτας ειναι αυτο και οχι τα υπολοιπα.
Αν τα λεφτα δεν ειναι προβλημα, μπορεις να στραφεις κατευθειαν στα γερμανικα και αυστριακα εκτροφεια οπως π.χ. https://m.facebook.com/monjames.dobermannkennel/
Παραδειγμα λεω τωρα.
Στην Ελλαδα δυσκολα θα συναντησεις εξωνυχιστικο ψαξιμο της υγειας. Οι λεξεις DNA test για τους περισσοτερους εδω ειναι κατι απο τουρκικες σειρες οταν ο πατερας αμφιβαλλει αν το παιδι ειναι δικο του. Δεν εχω συναντησει ακομα ελληνα εκτροφεα που να ειχε κανει πραγματι ΤΑ ΠΑΝΤΑ για να ειναι σωστος σε ολα που αφορανε τις εξετασεις και την υγεια.
Μπορει και να υπαρχουν, βεβαια.
Αλλα οσο πιο επιβαρημενη ειναι η φυλη τοσο μεγαλυτερη προσοχη θελει.

Απο κει και περα, το θεμα ειναι να σε εγκρινει ο εκτροφεας ως ανθρωπο απο ολες τις πλευρες καταλληλο να γινει αφεντικο ενος απο τα κουταβια του. Αλλιως τα λεφτα δεν θα σε βοηθησουν :)
Ακριβώς αυτό, εδώ και μια πρώτη λίστα με ασθένειες: http://dobermanblog.com/doberman-genetic-diseases/
Εκτός από τις γνωστές και πολυφορεμένες όπως καρκίνοι, καρδιοπάθειες, δυσπλασία κλπ. τα ντόπερμαν διαπρέπουν σε μια σοβαρή ασθένεια με μεγάλα ποσοστά θνησιμότητας σε μικρή ηλικία την vWD, όπου το 50% (αλλού έχω βρει και 70%) των ντοπ είναι φορείς ενώ η διασταύρωση μεταξύ τους μπορεί να δώσει ασθενείς. Πολύ θα ήθελα να μάθω αν γίνεται test για την vWD κατά την εκτροφή.

• Like
Reactions: Eroe

Eroe

Well-Known Member
16 Νοεμβρίου 2017
1.444
2.759
Θεσ/νικη
Ακριβώς αυτό, εδώ και μια πρώτη λίστα με ασθένειες: http://dobermanblog.com/doberman-genetic-diseases/
Εκτός από τις γνωστές και πολυφορεμένες όπως καρκίνοι, καρδιοπάθειες, δυσπλασία κλπ. τα ντόπερμαν διαπρέπουν σε μια σοβαρή ασθένεια με μεγάλα ποσοστά θνησιμότητας σε μικρή ηλικία την vWD, όπου το 50% (αλλού έχω βρει και 70%) των ντοπ είναι φορείς ενώ η διασταύρωση μεταξύ τους μπορεί να δώσει ασθενείς. Πολύ θα ήθελα να μάθω αν γίνεται test για την vWD κατά την εκτροφή.
Υπαρχει dna test για νοσο von Willebrand, το ποσοι το κανουν ειναι ερωτημα. Εδω νομιζω κανεις

• Like
Reactions: vrmode

vrmode

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2006
8.596
10.987
Athens
Υπαρχει dna test για νοσο von Willebrand, το ποσοι το κανουν ειναι ερωτημα. Εδω νομιζω κανεις
Test υπάρχει, ο σκύλος βγαίνει clear, φορέας ή ασθενής. Στην εκτροφή όμως βάζουν λέει και φορείς γιατί αλλιώς πρέπει να αποκλείσουν τα μισά και βάλε ντομπ από την αναππαραγωή. Τώρα άμα εσύ βρεις μια μέρα το σκύλο σου νεκρό στο σπίτι από ακατάσχετη αιμορραγία επειδή έγδαρε το νυχι του, ...χεστήκαμε στην εκτροφή.

ΣΠΥΡΟΣ.Κ

Well-Known Member
10 Μαρτίου 2011
110
5
39
Χαιδαρι-Αττικησ
Έχεις γερμανικό ποιμενικό (αγαπημένη ράτσα:love::love: )
Είχες ποστάρει για Βελγικό Γκρενενταλ, μετά για εκτροφείο alaskan malamute και τώρα Doberman. Καθαρά από περιέργεια, πως κατέληξες στο ντομπερμαν? Μιας και έχω την εντύπωση ότι μαλαμουτ και ντομπερμαν διαφέρουν αρκετά σαν χαρακτηρες
Από εκεί και πέρα, προφανώς γνωρίζεις το σωστό τρόπο απόκτησης, εκτροφείο (ή κανένα αδεσποτάκι αν βρεις?)
Δε γνωρίζω αν γίνεται κάποια έκθεση σύντομα, αλλά αν ναι, θα μπορούσες να πας να δεις αν κατεβαίνει κάποιο εκτροφείο με τα σκυλιά του
Καλησπέρα. Το Γερμανικό ποιμενικό μας έφυγε από ασθένεια στο συκώτι πριν από ένα μήνα. Ακόμα να ησυχάσουμε. Τουλάχιστον ξεκουράστηκε αυτό. Ξανά είχα ντόπερμαν από εκτροφείο black trace. Όποτε γνωρίζω τη ράτσα κατά κάποιο τρόπο

• Like
Reactions: Konmac

Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.467
12.902
Aθήνα
Test υπάρχει, ο σκύλος βγαίνει clear, φορέας ή ασθενής. Στην εκτροφή όμως βάζουν λέει και φορείς γιατί αλλιώς πρέπει να αποκλείσουν τα μισά και βάλε ντομπ από την αναππαραγωή. Τώρα άμα εσύ βρεις μια μέρα το σκύλο σου νεκρό στο σπίτι από ακατάσχετη αιμορραγία επειδή έγδαρε το νυχι του, ...χεστήκαμε στην εκτροφή.
Βάζεις φορέα αν ξέρεις να διαχειριστείς έναν φορέα και αν φυσικά ενδιαφέρθηκες να μάθεις αν είναι φορέας ή όχι. Για να εκφραστεί η ασθένεια, πρέπει να ζευγαρωσουν δύο φορείς.

Ζευγαρωνοντας έναν φορέα με έναν "καθαρό", ενδέχεται να παρεις απογόνους που και αυτοί είναι φορείς, όπως όμως και απογόνους "καθαρούς".
Για αυτήν την νέα καθαρή γενιά τους βάζεις, προσπαθώντας παράλληλα να διατηρήσεις την όποια ποικιλομορφία υπάρχει ακόμα στην φυλή.
Αν τους έβγαζες εντελώς από την αναπαραγωγή θα έμεναν πολύ λίγοι σκύλοι και συνεπώς θα αυξάνονταν το ποσοστό ενδογαμιας της ίδιας της φυλής.

vrmode

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2006
8.596
10.987
Athens
Βάζεις φορέα αν ξέρεις να διαχειριστείς έναν φορέα και αν φυσικά ενδιαφέρθηκες να μάθεις αν είναι φορέας ή όχι. Για να εκφραστεί η ασθένεια, πρέπει να ζευγαρωσουν δύο φορείς.

Ζευγαρωνοντας έναν φορέα με έναν "καθαρό", ενδέχεται να παρεις απογόνους που και αυτοί είναι φορείς, όπως όμως και απογόνους "καθαρούς".
Για αυτήν την νέα καθαρή γενιά τους βάζεις, προσπαθώντας παράλληλα να διατηρήσεις την όποια ποικιλομορφία υπάρχει ακόμα στην φυλή.
Αν τους έβγαζες εντελώς από την αναπαραγωγή θα έμεναν πολύ λίγοι σκύλοι και συνεπώς θα αυξάνονταν το ποσοστό ενδογαμιας της ίδιας της φυλής.
Είμαι περίεργη να μάθω πόσοι και ποιοι εκτροφείς τσεκάρουν αν βάζουν 1 φορέα, ή 2 φορείς ή 2 καθαρούς - εν πάσει περιπτώσει, αν ξέρουν τι βάζουν. Μάλλον θα εκπλαγούμε όλοι δυσάρεστα - αλλά είμαστε ανοιχτοί και στις ευχάριστες εκπλήξεις, εδώ βγήκαμε και από τα μνημόνια.

Η συγκεκριμένη ασθένεια δεν είναι παιχνίδι και δεν είναι πρακτικά διαχειρίσιμη - ο σκύλος είναι εκ προοιμίου μελλοθάνατος, πολλά διάβαζα ότι φτάνουν μέχρι το πρώτο έτος ηλικίας μόνο. Και όλα τα λεφτά του κόσμου να έχεις, δεν έχεις εναλλακτικές όπως π.χ. στις δυσπλασίες, όπου αν έχεις χρήμα έχεις εναλλακτική.

Όταν έχεις φτάσει σε μια φυλή στο να διαλέγεις αν θα παράξεις από δείγματα τουλάχιστον κατά 50% προβληματικά ή καθόλου σκυλιά είναι θέμα. Το οποίο προφανώς δεν θα θέσουν ποτέ οι επαγγελματίες της κυνολογίας (και όχι κυνοφιλίας), εκτός αν το γυρίσουν και εκτρέφουν καναρίνια.

• Like
Reactions: greko11 and Eroe

Eroe

Well-Known Member
16 Νοεμβρίου 2017
1.444
2.759
Θεσ/νικη
Κατ'εμε, οταν εχεις μια φυλη σακατεμενη, δεν πειραματιζεσαι για να βγαλεις καποτε, ισως, κατι. Ή βαζεις στην αναπαραγωγη μονο αυτα τα ελαχιστα υγιη σκυλια κι ας ο πληθυσμος της φυλης μειωθει κατα 90%, η δεν την εκτρεφεις απλα και το γυριζεις στα καναρινια οπως λεει κι η @vrmode
Δεν υπαρχει το "ζευγαρωνω φορεα με καθαρο, γεννιουνται 10 σκυλια που με λαθος ζευγαρωμα θα γεννησουν σακατηδες και 3 καθαρα, και τα εχω καλα με τον εαυτο μου γιατι να, το εκανα εξυπνα, εχοντας στο νου μου την μακροχρονια προοπτικη βελτιωσης".
Σκατα κι αποσκατα. Η μακροχρονια προοπτικη της φυλης θα ειναι αυτα τα αμετρητα σακατεμενα, και οχι αυτα τα ελαχιστα καθαρα.

• Like
Reactions: greko11 and vrmode

TARA

Well-Known Member
30 Ιανουαρίου 2009
6.178
3.020
ΑΤΤΙΚΗ
Κατά την γνώμη μου , διατυπώνονται αρκετά απόλυτες απόψεις…..
Αν ακολουθήσουμε την συλλογιστική που προτείνει να βγουν έξω από την εκτροφή τα σκυλιά που είναι φορείς….(σκυλιά που σημειωτέων δεν είναι άρρωστα και που πιθανά κάποια να διαθέτουν πολύ σημαντικά εκτροφικά χαρακτηριστικά ) πως μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι ο υπόλοιπος εναπομένων πληθυσμός είναι απόλυτα άξιος αναπαραγωγής;

Μπορούμε, από την στιγμή που υπάρχει ο γονιδιακός έλεγχος της νόσου που μας επιτρέπει να γνωρίζουμε ποιος είναι φορέας και ποιος όχι έχοντας έτσι τον έλεγχο της υγείας των κουταβιών άρα και την δυνατότητα μελλοντικά να εξαλείψουμε την νόσο, να πάρουμε την ευθύνη να προτείνουμε λύσεις της λογικής…. ’’ας μειωθεί ο πληθυσμός κατά 90% ...'' ;Άρα ας εκτραφεί το 10% ;
Δυστυχώς με αυτά τα ποσοστά δεν γίνεται εκτροφή. Θα προκύψουν άλλα προβλήματα...
Έχουμε το δικαίωμα να προτείνουμε ουσιαστικά να εξαφανιστεί η φυλή;

Ανησυχούμε επίσης για το αν υπάρχει εκτροφέας που ελέγχει τους γεννήτορες, και με την υπόθεση ότι δεν υπάρχει , προτείνεται η λύση του να βγουν οι φορείς έξω από την εκτροφή......

Μα αυτός ο ίδιος που θα έχει την συνείδηση να ζευγαρώσει αποκλειστικά και μόνο σκυλιά που δεν είναι φορείς της νόσου , θα έχει και την συνείδηση να ζευγαρώσει φορέα με ΜΗ φορέα και να κρατήσει για εκτροφή τα ‘’καθαρά’’…

Τελικά και μιας και η εκτροφή βασίζεται σε ένα πολύ μεγάλο μέρος στην ηθική-όλων των εμπλεκόμενων μερών (εκτροφέων, ιατρών, αγοραστών κλπ. ) μήπως αντί να προτείνουμε ως πανάκεια την -στην πράξη κατάργηση των φυλών, να συνεχίζουμε να επενδύουμε στην ενημέρωση και στην δημιουργία της αντίληψης που να βοηθά την υγιή επιβίωση των φυλών που στο κάτω κάτω κάποιοι άνθρωποι συνεχίζουν να αγαπούν;

Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.467
12.902
Aθήνα
Βάσω, δεν ξέρω ονόματα, αριθμούς και ποσοστά.
Απλά αναφέρω τον τρόπο διαχείρισης σκύλων που είναι φορεις μιας κληρονομικής ασθένειας που υπάρχει dna test.

Ή βαζεις στην αναπαραγωγη μονο αυτα τα ελαχιστα υγιη σκυλια κι ας ο πληθυσμος της φυλης μειωθει κατα 90%, η δεν την εκτρεφεις απλα
Δεν είναι τόσο απλό, ειδικά όταν μιλάμε για μια κλειστή δεξαμενή που ήδη έχει χάσει ποικιλομορφία. Όσο μειώνεται ο πληθυσμός της, τόσο αυξάνεις το ποσοστό ενδογαμιας (coi) σε επίπεδο φυλής. Αυξάνοντας το ποσοστό ενδογαμιας, αυξάνεις τις πιθανότητες ομοζυγωτιας, κάτι που αυξάνει τις πιθανότητες να βρεθούν στον ίδιο οργανισμό 2 ίδια υποτελή (που δεν θες) και να εκφραστούν σαν μια χ, ψ ασθένεια.
Θυμίζω πως πάνω από το 70% των κληρονομικών παθήσεων οφείλονται σε υποτελή γονίδια.

Σκύλοι "καθαροί" σε 5, 10 ασθένειες, που προερχονται από μια ήδη μολυσμένη και κλειστή δεξαμενή, είναι εντελώς ουτοπικο να τους θεωρήσουμε "υγιής" και πάνω σε αυτούς να "πατήσουν" οι νέες γενιές της φυλής. Κανεις δεν ξέρει τι κουβαλάνε, πέρα από όσες ασθένειες γνωρίζουμε σε ποια γονίδια οφείλονται και υπάρχει dna test να βρεις τους φορείς. Για όλες τις υπόλοιπες ασθένειες που αποτελούν την συντριπτική πλειοψηφία, έχουμε μαύρα μεσάνυχτα.

Eroe

Well-Known Member
16 Νοεμβρίου 2017
1.444
2.759
Θεσ/νικη
>>Κανεις δεν ξέρει τι κουβαλάνε, πέρα από όσες ασθένειες γνωρίζουμε σε ποια γονίδια οφείλονται και υπάρχει dna test να βρεις τους φορείς.

Εξακολουθω να πιστευω οτι ειναι επικινδυνη αποψη η οποια οδηγει τους εκτροφεις στο να μην κανουν το DNA τεστ, ακριβο ειναι αφου και ποιος ξερει τι αλλα ανεξερευνητα κουβαλανε.
Οι ασθενειες που καλυπτονται απο τα συγχρονα τεστ ειναι πανω απο 70 και πολλες απο αυτες ειναι θανασιμες. Αυτο λοιπον πρεπει να γινει υποχρεωτικο, ασχετα τι μεσανυχτα η μεσημερια εχουμε για τα υπολοιπα.

Και ναι, εξακολουθω να πιστευω οτι υπαρχουν καταδικασμενες φυλες, την εκτροφη των οποιων δεν μπορει να δικαιολογησει απο την ηθικη πλευρα τιποτα απολυτως. Τα γαλλικα, τα αγγλικα, τα μαστινο ναπολετανο, τα ντομπ κλπ.
Με αυτες τις προσπαθειες και επενδυσεις θα ηταν πιο οφελιμο να σωσουμε τον ελληνικο ποιμενικο και οσες γηγενεις φυλες εχει η καθε χωρα.
Αλλα ελπιζω να μην μας καταντησουν και τον ΕΠ σακατεμενο εκθεσιακο μπιχλιμπιδι

ptf

Well-Known Member
2 Ιουλίου 2009
2.051
1.810
59
ΑΘΗΝΑ
@Eroe Ο ελληνικός ποιμενικός μακάρι να γλυτώσει από τους διασώστες.
Στα υπόλοιπα θα συμφωνήσω με Yorkaddict και Tara.

• Like
Reactions: Hammer

vrmode

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2006
8.596
10.987
Athens
Κατανοητό τα περί κλειστής δεξαμενής αλλά εγώ μια φορά ντόπερμαν από γέννα φορέας + φορέας για το καλό της διαιώνισης της φυλής δεν θα έπαιρνα.

Και θα συμφωνήσω με @Eroe: Η λογική "Ε δεν γίνεται και αλλιώς γιατί θα εξαφανιστεί η φυλή" δίνει άλλοθι στον εκτροφέα να μου δώσει αυτή την απάντηση όταν θα πάω να του ζητήσω vWD test. Και άλλα αντίστοιχα test.

Επίσης είναι και μια λογική που στην ουσία αφήνει ανοιχτές πόρτες παντού σε όλες τις φυλές και σε όλες τις παθήσεις: Μήπως τελικά δεν έχει νόημα όλος ο ντόρος για τις εξετάσεις σε ασθένειες? Αν πας να περιορίσεις την Χ σου δημιουργούνται άλλες τόσες. Γιατί χτυπιόμαστε ότι το ντόπερμαν της κυρα-Κούλας που ζευγάρωσε με το ντόπερμαν του κύριου Μάκη θα βγάλει ντε και καλά ζαβά κουτάβια? Και πως είμαστε σίγουροι ότι θα είναι πιο ζαβά από τα εκτροφικά ντοπ αφού κατά πάσα πιθανότητα φέρουν λιγότερη ενδογαμία από τα εκτροφικά? Και ναι μεν όταν θα ρωτήσω την κυρία Κούλα αν έχει vWD test θα με κοιτάξει σαν χάνος, αν ρωτήσω τον εκτροφέα θα με κοιτάξει με λύπηση αλλά στο δια ταύτα το ίδιο αποτέλεσμα δεν θα έχω?

Hammer

Well-Known Member
7 Ιουλίου 2017
1.468
2.711
@Eroe Ο ελληνικός ποιμενικός μακάρι να γλυτώσει από τους διασώστες.
Δεν το εχω ψαξει με τους διασωστες, φανταζομαι οτι λες για τον οφεπ, μπορει να κανω και λαθος βεβαια, αλλα γιατι το λες αυτο;
Θεωρεις οτι κανουν ζημια στην "φυλη";
Φυλη εντος εισαγωγικων γιατι απ απ οτι καταλαβαινω τα σκυλια αυτα παντα αναπαραγονταν "ελευθερα" και με καθαρα εργασιακα κριτηρια, δηλαδη οι παλιοι δεν εκαναν ελεγχομενη αναπαραγωγη(με εναν επιβητορα), παλι μπορει να κανω λαθος, αλλα αφηναν την φυση να επιλεξει(φυση εκτος εισαγωγικων).
Ειναι λιγο μπερδεμα η κατασταση με τον Ελληνικο ποιμενικο γενικως, αλλα και στα θεματα που υπαρχουν εδω στο φορουμ.
Καταλαβαινω οτι το εχεις ψαξει, οπως και αλλα μελη @sea-mol, αν ανοιγατε ενα θεμα(οταν εχετε τον χρονο και την ορεξη) με τις εμπειριες και τις αποψεις σας θα ηταν πολυ ενδιαφερον πραγματικα.

• Like
Reactions: Eroe

Eroe

Well-Known Member
16 Νοεμβρίου 2017
1.444
2.759
Θεσ/νικη
Στη γηγενη φυλη μεχρι να χημηξουν επανω της οι κυριοι με τις εκθεσεις και καινουργιες μορφολογιες το προβλημα ειναι το μπασταρδεμα, οχι η καθαροαιμια.
Γιατι πρωτον πολλες φορες ζευγαρωνουν χωρις ελεγχο και δευτερον ο καθε κυρ μητσος θελει να δει τι θα γινει αν διασταυρωσει το επ του με το καυκασου του γειτονα.
Παλια, οταν ηταν αδιανοητο να συναντησες σε ορεινο χωριο σκυλο απ την αλλη ακρη της γης, αυτο το θεμα δεν υπηρχε. Τωρα υπαρχει.
Ετσι και στη φυλη μου, αφενος ζευγαρωνει με τα αδεσποτα, αφετερου γινονται αμετρητα "πειραματα" απο τους ντοπιους κυνηγους. Εδω ειναι που η εκτροφη χρησιμευει πραγματι, αρκει να μη θυσιαζει την υγεια και τις ικανοτητες της φυλης στο βωμο της εκθεσιακης "μορφολογιας" (μη χεσω).

Στις "επισημες" φυλες το προβλημα ειναι ακριβως το αντιθετο. Οχι το μπασταρδεμα, η καθαροαιμια τις καταστρεφει.

Dimi_21

Well-Known Member
5 Μαρτίου 2013
1.629
1.952
Δεν υπάρχει ντόπερμαν...Άλλη μια φυλή που οι Εκθεσεις οι εκτροφείς και φυσικά οι αγοραστές εκαναν ότι μπορούσαν.

ΥΓ Για το πως ήταν παλια δεν έχω εμπειρία live, έχω ακούσει.Αν ήταν αλήθεια όσα έλεγαν δεν υπάρχει πια.
Αν ήταν ψεμματα δεν υπήρχε ποτέ....

tasos malinoua

Well-Known Member
21 Οκτωβρίου 2012
3.822
8.565
Δεν υπάρχει ντόπερμαν...Άλλη μια φυλή που οι Εκθεσεις οι εκτροφείς και φυσικά οι αγοραστές εκαναν ότι μπορούσαν.

ΥΓ Για το πως ήταν παλια δεν έχω εμπειρία live, έχω ακούσει.Αν ήταν αλήθεια όσα έλεγαν δεν υπάρχει πια.
Αν ήταν ψεμματα δεν υπήρχε ποτέ....
εχω στην ακρη απο τα κρινοδαχτυλα μου μια απαντηση που ειδα/διαβασα/μου ειπαν απο εκτροφεα ντοπ τελευταια που δειχνει ποσο Μ ..... μπορει να ειναι αλλα θα κρατηθω.
τοσο κακια για αλλες ρατσες για να καλυψουν τις μαλακιες με τα ντοπ ουτε σε γπ μορφολογικο vs γπ εργασιακο.
επισης,δεν αλλαζουν τα σκλια,οι ανθρωποι αλλαζουν.ε;