Προτεινόμενη αντιμετώπιση είναι να συμμετέχουμε σε μια συζήτηση (εφόσον θέλουμε) και να γράφουμε την άποψη μας, γνώμη μας, συμβουλή μας ή παρατήρηση μας χωρίς αυτό να έχει σχέση με το "ποιος το έγραψε" αλλά με το "τι έγραψε".
Στη συνέχεια, μπορούμε να κατανοήσουμε αν θέλουμε να έχουμε διάλογο με τον "x" συνομιλητή μας και σε τι επίπεδο.
Επίσης, σημαντικό είναι όταν γράφουμε κάτι να μην είναι "προσωπικό", δηλαδή να μην απευθύνεται σε αυτόν, τον ένα, που έχει αρχίσει ένα θέμα ή μας έχεις "τσιγκλίσει" η θέση του και τα σχόλια του. Να απαντάμε ξέροντας πως αυτά που γράφουμε θα διαβαστούν από πολλούς και σε διαφορετικές χρονικές στιγμές, έτσι καλό θα ήταν να είναι χρήσιμα και να αποτυπώνουν την άποψη μας "διαχρονικά" και όχι μεμονωμένα.
Δεν μας ενδιαφέρει η αλήθεια ή το ψέμα στα λεγόμενα κάποιου, ούτε αν αυτός είναι κάποιος άλλος. Το μόνο που πρέπει να ενδιαφέρει είναι αν εμείς έχουμε κάτι χρήσιμο και ουσιαστικό να γράψουμε ώστε να βοηθήσουμε τον ίδιο και όλους όσους θα διαβάσουν το θέμα στο μέλλον. Επίσης, να εκθέσουμε την άποψη μας σε ένα θέμα και να μείνει ώστε να διαβαστεί από όσους διαβάσουν το θέμα στο μέλλον και όχι να χαρακτηρίσουμε και να εμπλακούμε σε "κόντρα" και "διένεξη" με το συγκεκριμένο άτομο.
Τα trolls μπορεί να είναι και χρήσιμα έτσι, διότι αρχίζουν συζητήσεις και θέματα στα οποία γράφονται αξιόλογα πράγματα (ή μπορεί να γραφτούν) τα οποία να είναι διαχρονικά χρήσιμα και ενδιαφέροντα. Αυτό, βέβαια, μόνο αν αντιμετωπιστούν σωστά.
Κατά τα άλλα, οποιαδήποτε συμπεριφορά απροκάλυπτου trolling θα πρέπει να αναφέρεται (report) στην διαχείριση προς περαιτέρω έλεγχο.
Αυτά, σαν ένας "μικρός οδηγός" για την "αναγκαστική" συμβίωση με τα internet trolls...