Ελληνικός Ποιμενικός - Ένστικτο Φύλαξης


ΟΡΘΟΣ

Well-Known Member
12 Ιουλίου 2011
264
0
Αττική
Έχω την άποψη ότι ο Ελληνικός Ποιμενικός διαθέτει ισχυρότερο από τις περισσότερες ράτσες ένστικτο φύλαξης. Αυτό το ένστικτο πιστεύω ότι εκδηλώνεται «πηγαία», πιθανώς εξ’ αιτίας των του ρόλου που επί χιλιάδες χρόνια – μέχρι σήμερα (τονίζω) έχει και ο οποίος βρίσκεται στο DNA του. Σε αυτό το πλαίσιο, η δεξιότητά του να φυλά τον χώρο του εκδηλώνεται σαν αποτέλεσμα των ορμέφυτών του. Άλλες ράτσες σκυλιών - φυλάκων που συναντάμε σήμερα έχουν απολέσει μέρος των ενστίκτων τους με αποτέλεσμα να απαιτείται εκπαίδευση για να τα ωθήσει στο ζητούμενο, την φύλαξη. Αντίθετα, στην περίπτωση του Ελληνικού Ποιμενικού καταβάλλεται προσπάθεια για την κοινωνικοποίησή του, προκειμένου να περιορίσει την «μονοδιάστατη» - αυστηρή αντίληψη που έχει για την φύλαξη και να γίνει περισσότερο δεκτικός σε κοινωνικές συναναστροφές.
 


Grifos

Well-Known Member
16 Απριλίου 2011
3.697
316
Δωδεκάνησα
''Έχει ισχυρό ένστικτο φύλαξης''
είναι μια αδιαμφισβήτητη, ισχυρή πρόταση που μπορεί ν' αναλυθεί απ' τους περισσότερους λάτρεις της φυλής.

''Το ένστικτο φύλαξης του είναι ισχυρότερο από...''
είναι μια φράση που δεν ευσταθεί, πολύ αδύναμη. Υπάρχουν τόσες απόψεις, τόσες φυλές (450 περίπου στο σύνολο), δεν είναι μεν όλοι φύλακες αλλά μια μεγάλη μερίδα είναι κυρίως φύλακες. Κι εσύ γράφεις είναι ισχυρότερος από άλλες φυλές. Και μπαίνω εγώ που έχω δει το Ροτβάιλερ της κοπέλας μου εν δράσει και γράφω όχι δεν είναι, γιατί το Ροτ έτσι και αλλιώς. Μα εκτός απ' τις φυλές υπάρχουν και ημίαιμα με πολύ ισχυρά ένστικτα φύλαξης και καλό είναι να μην τα λησμονούμε και αυτά, αλλά επίσης όπως εσύ είσαι ένας και μοναδικός και κάθε σκύλος αποτελεί μια ξεχωριστή μονάδα.

Μόνος μου μπορώ να σου γράψω ένα κάρο ιστορίες που θα υποστηρίζουν τη δική μου τοποθέτηση, τη δική μου άποψη για το ποιός σκύλος έχει το ισχυρότερο ένστικτο φύλαξης. Σε δεκαπέντε είκοσι διακόσιες σελίδες, σε ένα, δύο, πενήντα χρόνια θα είμαστε δυο χούφταλα που θα υποστηρίζουμε ο καθένας το δικό του.

Τί είναι λοιπόν αυτό που κάνει το ένστικτο του ΕΠ τόσο ισχυρό, ποιά τα γνωρίσματα του; Και εννοώ αυτά που εσύ παρατηρείς απ' την τριβή μαζί τους. Ποιά τα περιστατικά που μπορείς και θέλεις να μοιραστείς μαζί μας που πέραν πάσης αμφισβήτησης δηλώνουν πως το ισχυρότερο ένστικτο φύλαξης το έχει ο ΕΠ; Πείσε με. Θεώρησε με τελείως άσχετο και πείσε με. Σε βεβαιώ είμαι πολύ δύσκολος ιδιώτης-ερασιτέχνης-κριτής. Αλλά υπάρχουν τόσοι εκεί έξω που μπροστά τους θα ήμουν γραφικός κι αστείος.

Μα υπάρχουν και κάτι άλλοι, τα ακατάλληλα χέρια για να έχουν οποιδήποτε σκύλο, πόσο μάλιστα ένα τέτοιο σκύλο που προσμένουν τον τέλειο φύλακα για την υστεροφημία τους, για τα τριπάκια τους, για τα κομπλεξάκια τους και φίλε μου Ορθέ με την ισχυρή λογική σου (δε σε ειρωνεύομαι στο εγγυώμαι αυτό) πολλοί απ' αυτούς έχουν ''καλά σπίτια'', ανήκουν σε ''καλές οικογένειες''. Μα αυτή η διάδοση που τόσο πολύ διακαώς επιθυμείς μήπως τελικά οδηγήσει σε ένα ακόμα αδιέξοδο; Στην εμπορευματοποίηση μιας φυλής που πρέπει να είναι ξεχωριστή; Όπως έπρεπε να παραμείνουν ξεχωριστά και τα Ροτβάιλερ και τα Λυκόσκυλα και τα Σαμογιέντ και όλες οι άλλες φυλές που θυσιάστηκαν όχι στα χρήματα, αυτή είναι η αφελής κατάληξη των πολλών, μα σε μια αρχική ευγενική ιδέα, αυτή της διάδοσης, του σκύλου ως ζώο συντροφιάς, ως εργάτη, ως βοηθού, ως όλα τα παραπάνω μαζί.
 
Last edited:


foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
18
To ζήτημα για εμένα δεν είναι ποια φυλή έχει το ισχυρότερο ένστικτο φύλαξης....δεν πιστεύω ότι μπορεί να γίνει μια τέτοια γενίκευση αφού ακόμα και μέσα στην κάθε φυλή την ίδια υπάρχουν τεράστιες διακυμάνσεις στην ικανότητα έκφρασης αυτού, καί κάθε άλλου, ενστίκτου!

Αυτό που διαφοροποιεί τους ορεινούς ποιμενικούς, με αποκορύφωμα, ίσως τις Ελληνικές φυλές, είναι η αυτονομία και η ανεξαρτησία τους!

Η εκπαίδευση που γίνεται στις άλλες φυλές στοχεύσει κατά βάση στην εκπαίδευση της σωστής χρήσης τους σώματός τους και κυρίως στον επαρκή έλεγχο της ικανότητάς τους αυτής από τον ιδιοκτήτη τους!Εξάλλου και σε αυτές το πρώτο βήμα είναι η κοινωνικοποίηση!

Αυτή λοιπόν ή αυτονομία και η δυσκολία στον έλεγχο των LGD είναι αυτό που τους διαφοροποιεί από τις υπόλοιπες φυλές φύλαξης!

Με αυτά τα δεδομένα, αν και λατρεύω αυτές τις φυλές, θεωρώ ότι για τον μέσο άνθρωπο που αποζητάει έναν ικανό σκύλο φύλακα, ένας σκύλος μιας περισσότερο ανθρωποκεντρικής κι εκπαιδεύσιμης στην φύλαξη φυλής είναι προτιμηταία!

Δεν πειράζει αν οι Ορεινοί δεν διαδωθούν....καλύτερα να μείνουν στα χέρια αυτών που γνωρίζουν κι αναγνωρίζουν τις ανάγκες και τα χαρακτηριστικά τους....
Αν και ήδη έχουν αρχίσει να γίνονται της μόδας ως οι υπέρτατοι φύλακες-μαντρόσκυλα-εξοχικόσκυλα....κι άλλα άντίστοιχα.....
 
  • Like
Reactions: Pepev50


ΟΡΘΟΣ

Well-Known Member
12 Ιουλίου 2011
264
0
Αττική
Τοποθετήθηκες πολύ ουσιαστικά φίλε Grifo και εκφράζεις, στην παράγραφο περί εμπορευματικοποίησης, και τις δικές μου ανησυχίες. Εδώ βέβαια χρειάζεται να κάνουμε μία υποχώρηση. Εκείνη που έκαναν πολύ παλαιότερα όλοι όσοι διέδωσαν άλλες φυλές όπως τα ροτ. Πιστεύω ότι η διάδοση του Ελληνικού Ποιμενικού περνά μέσα από τα σπίτια. Αλλιώς κινδυνεύει να χαθεί και να μιγαδοποιηθεί. Το στοίχημα είναι να μπορέσει κατά το δυνατόν να διατηρήσει τα προαναφερόμενα ένστικτα, και η μεθοδολογία με την οποία θα επιτευχθεί αυτό. Μία ενέργεια που σκοπεύω να κάνω είναι να δώσω ένα σκυλάκι από την γέννα που έρχεται στον βοσκό, με την συμφωνία να μπορέσω να πάρω ένα άλλο πίσω αργότερα, ή θα κάνω κάποια παρόμοια συμφωνία (π.χ. συνεισφοράς στην τροφή του). Και η Ήρα, η σκύλα μου, είναι ένα τέτοιο σκυλί. Η γιαγιά της, η οποία σημειωτέον ήταν περιβόητη για την αγριάδα της, ζούσε στην πόλη, αλλά η μητέρα της επέστρεψε στο βουνό. Η Ήρα είναι ένα εξαιρετικά κοινωνικό ζώο, πιθανώς επειδή την «κουβαλούσαμε» από μικρή μαζί μας στις διακοπές και περνάει αρκετό χρόνο μέσα στο σπίτι.
Πάντως, ακόμη και η Ήρα είναι καταπληκτική φύλακας. Τα Ποιμενικά καταλαμβάνουν στρατηγικές θέσεις στον χώρο και ακροβολίζονται για να φυλάνε πιο αποτελεσματικά.
Θα ήθελα επίσης να παρουσιάσω δύο παραδείγματα που δείχνουν το πόσο κοντά βρίσκονται αυτά τα σκυλιά στον πρόγονό τους, τον λύκο και γιατί λέμε ότι είναι κάπως πρωτόγονα με ισχυρά ένστικτα:
1. Όταν τα ταΐζω περιμένουν ξαπλωμένα σε αναμονή σε απόσταση 30-50 μέτρων να αφήσω το πιάτο τους και μόνο όταν απομακρυνθώ πλησιάζουν για να φάνε. Η συμπεριφορά με παραπέμπει στην αγέλη, που ο κυρίαρχος λύκος τρώει πρώτος και μόνο όταν χορτάσει ακολουθούν οι άλλοι
2. Όταν τα τρέχω με παρέα, σε δασικούς δρόμους, αναλόγως με το πόσο κοντά έρχεται ο συναθλητής μου, τόσο κοντά έρχεται και ο Ποιμενικός. Ισαπέχει δηλαδή από τον λύκο δεξιά του όσο και από τον λύκο αριστερά του, σε έναν σχηματισμό επιτιθέμενης αγέλης
Θα θυμηθώ και άλλα ενδιαφέροντα παραδείγματα, τα οποία κατά την γνώμη μου πιστοποιούν την ισχύ των αρχέγονων ενστίκτων τους.
 


Christosp

Well-Known Member
25 Απριλίου 2011
822
6
ΑΙΓΑΛΕΩ . ΑΓ.ΒΑΡΒΑΡΑ
T
Δεν πειράζει αν οι Ορεινοί δεν διαδωθούν....καλύτερα να μείνουν στα χέρια αυτών που γνωρίζουν κι αναγνωρίζουν τις ανάγκες και τα χαρακτηριστικά τους....
Αν και ήδη έχουν αρχίσει να γίνονται της μόδας ως οι υπέρτατοι φύλακες-μαντρόσκυλα-εξοχικόσκυλα....κι άλλα άντίστοιχα.....
Δυστυχώς όμως βλέπουμε να υπάρχουν αρκετά σκυλιά τέτοια σε άσχετους ανθρώπους που δεν μπορούν να τα διαχειριστούν εγώ προσωπικά ξέρω 2 ΙΜΟ
 


lawrence-gr

Well-Known Member
2 Σεπτεμβρίου 2008
6.510
749
Ξεσσαλονικη!!!
εγω νομιζω πως μπερδευουμε λιγακι τα πραγματα κ τσουβαλιαζουμε κ την φυλαξη κ τα σκυλια γενικα κ θα συμφωνησω με γριφο κ φοιβο.κανεις δεν αμφισβητει τον ε.π,ισα ισα,αλλα....φρενο.μην αδικουμε τοσους κ τοσους εξαιρετικους φυλακες.
 


agathe

Well-Known Member
27 Ιανουαρίου 2011
3.265
114
Σπέτσες
Και να κάνω και μια αφελή ερώτηση...
Όταν λέμε "φύλαξη"...εννοούμε να σε προειδοποιήσει σε επικείμενο κίνδυνο? Να γαβγίσει? Να γρυλίσει? Να αρπάξει? Να δαγκώσει? Να ακινητοποιήσει? Τι?
Να έχει "μέσα" του και το κριτήριο....ποιός είναι ο κίνδυνος?
Να "φυλάει" άκριτα? (με ότι συμπεριλαμβάνει η λέξη "φυλάει")

Γιατί...για παράδειγμα...η Ρούνη μου (γκόλντεν)...όταν έρχεται άγνωστος στο σπίτι....χαλάει τον κόσμο...(προφανώς και δεν θα επιτεθεί - υποθέτω - , αλλά...προειδοποιεί...)

Άρα...ναι...., αγαπάμε ελληνικά ποιμενικά, τα θεωρούμε (όσοι) κορυφαία, ....αλλά μην τα κάνουμε όλα ίσιωμα...(νομίζω...)
Καλό είναι να κρατάμε ένα μέτρο σε όλα...να μην είμαστε των άκρων στις απόψεις μας...
 


sea-mol

Well-Known Member
18 Μαρτίου 2011
6.882
8.847
Πρέβεζα
Η ερώτηση επίσης...μετά την τοποθέτηση της Αγάθης, είναι: ποιός ο λόγος να πάρει κανείς ΕΠ, ή άλλη φυλή με ένστικτα φύλαξης πέρα από το γαύγισμα, αν τον θέλει για φύλαξη συναγερμού σε κατοικία?
Αν δηλαδή ακολουθούσαμε την εξαιρετική προτροπή του Grifos, να κρύβαμε ονόματα και φωτό, και να διαλέγαμε σκυλί από τον χαρακτήρα του...πόσοι και για ποιόν λόγο θα έπαιρναν ένα σκύλο ανεξάρτητο, σχετικά απρόβλεπτο, κυριαρχικό και που εννοεί την φύλαξη με την απόλυτη έννοια, για να μείνει με την οικογένεια σε διαμέρισμα?
 


agathe

Well-Known Member
27 Ιανουαρίου 2011
3.265
114
Σπέτσες
Και...να συμπληρώσω την πρώτη μου ερώτηση...
Τι εννοούμε ...κίνδυνο??
Ή από τι "πρέπει" να "μας" φυλάξει?
 


ΟΡΘΟΣ

Well-Known Member
12 Ιουλίου 2011
264
0
Αττική
Φίλοι, να απαντήσω στα ανωτέρω:
1. Ο φύλακας δεν είναι μόνο αλάρμ, με ότι αυτό συνεπάγεται...
2. Πράγματι, κάποιος επιπόλαιος θα μπορούσε μόνο να πάρει ένα σκυλί οποιαδήποτε ράτσας με ανεπτυγμένα ένστικτα φύλαξης για να μένει με την οικογένεια μέσα στο διαμέρισμα και έχω ακούσει για αρκετές περιπτώσεις που έχουν μεγάλα και κυριαρχικά ζώα μέσα σε διαμερίσματα. Δεν ξέρω βέβαια εάν πρόκειται για οικογένειες ή "εργένηδες", αυτό που ξέρω όμως είναι ότι τρομοκρατούν συγκεκριμένες περιοχές. Επίσης, όπως γνωρίζετε πολλοί περίεργοι, εξωθούν τα ζώα σε επιθετική συμπεριφορά.
3. Να μας φυλάξει από ορισμένους δυνητικούς εισβολείς και όχι βέβαια από το οργανωμένο έγκλημα
 


agathe

Well-Known Member
27 Ιανουαρίου 2011
3.265
114
Σπέτσες
Δηλαδή...
1) Εκτός από..αλάρμ..."σε κόβει ΚΑΙ κομματάκια"?
2) Δεν θεωρώ επιπόλαιο κάποιον που θέλει σκύλο με ένστικτο φύλαξης (ανεπτυγμένο σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό), ο οποίος μένει με την οικογένεια σε διαμέρισμα. Στο χέρι του είναι να κάνει τον σκύλο "σωστό" και να ζήσει αρμονικά. Ισορροπίες χρειάζονται και όχι υπερβολές...Και αυτούς που ονομάζεις περίεργους, που εξωθούν τα ζώα σε επιθετική συμπεριφορά ή αρέσκονται στο να τρομοκρατούν περιοχές (αν και δεν το καταλαβαίνω αυτό), προσωπικά τους ονομάζω...επιεικώς...ηλίθιους.
3) Εισβολέας μπορεί να θεωρηθεί και ο ...ταχυδρόμος, ας πούμε...???
 


ΟΡΘΟΣ

Well-Known Member
12 Ιουλίου 2011
264
0
Αττική
Απάντηση:
1. Πιθανώς να επιτεθεί
2. Α) Έχεις ακούσει την έκφραση «σαν θηρίο στο κλουβί»; Γιατί δεν ισχύει το ίδιο και για ένα λύκο; Υπάρχει διαβάθμιση. Όσο πιο ελεύθερη η κατάσταση στην οποία βρίσκεται το είδος, τόσο περισσότερη προσαρμογή, χρόνος και συνθήκες, χρειάζεται. Οι άλλες ράτσες προσαρμόστηκαν σταδιακά. Ο Ε.Π. δεν έχει συνηθίσει. Τουλάχιστον ακόμη. Εγώ το βλέπω σαν αιχμαλωσία. Β) Αφήνουν ελεύθερα επιθετικά σκυλιά τα οποία κακοποιούν κάποια άλλα και συμφωνώ με τον επιεική χαρακτηρισμό
3. Εξαρτάται από το σκυλί
 


kokoni

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
10.349
97
16
earth
φίλε Ορθός
γνωρίζεις απο φύλαξη?
και πόσα σκυλια άλλων φυλών έχεις γνωρίσει?

κατανοητό και πολύ γλυκό να λατρεύεις την φυλή σου και τα σκυλιά σου
αλλά θα συμφωνήσω με άλλους προλαλλίσαντες ότι τσουβαλιάζεις και ισοπεδώνεις

υπάρχουν φυλάξεις και φυλάξεις
και ανάλογα την φύλαξη που εννοεί ο καθένας υπάρχουν και φυλές που ο Ελληνικός Ποιμενικός δεν συγκρίνεται καν μαζί τους
φυλές ας πούμε έντονα ανθρωποκεντρικές και πολύ εκπαιδεύσιμες
που θα ακινητοποιήσουν εισβολέα με "κρύο αίμα" και θα τον αφήσουν κατευθείαν αν τους το πείς
που θα συλλάβουν ληστή τσάντας (χωρίς να τον στείλουν στην εντατική)
που θα σταματήσουν όχλο απο γενικευμένη σύρραξη χωρίς να στείλουν κανέναν ούτε καν για ράμματα
κλπ κλπ κλπ

καλοί οι τσομπάνηδές μας (με τους περισσότερους που γνωρίζω είμαστε πρώτοι φίλοι και με πανε πολύ,πλήν μίας(ξέρει αυτή ποιά είναι) ) αλλά δεν είναι και η πανάκεια του σκύλου φύλακα
 


agathe

Well-Known Member
27 Ιανουαρίου 2011
3.265
114
Σπέτσες
Ανταπάντηση...
1) Προφανώς...

2) α)Το καταλαβαίνω απόλυτα ότι ένας ε.π., στις ιδανικότερες των συνθηκών, χρειάζεται ΚΑΙ χώρο...(φαντάζομαι όλοι το ίδιο θέλουμε...). ΟΜΩΣ...αν του παρέχεται η απαιτούμενη εκτόνωση ημερησίως, αν βγαίνει μεγάλες βόλτες...κλπ κλπ??? Είναι σαν να μου λες ότι κι ένα γιόρκι (τυχαίο παράδειγμα) ή (αν δεν θέλεις μικρόσωμο) ένα γκόλντεν (που έχω), αν την βγάζει όλη μέρα μέσα στο σπίτι, χωρίς να κάνει τίποτε, δεν θα κάνει σαν "θηρίο στο κλουβί"? Επαναλαμβάνω και τονίζω ότι είτε έχεις μικρό είτε μεγάλο σκύλο, το ιδανικό είναι να έχεις χώώώώώρο...και εννοείται να εκτονώνεις το σκύλο σου όχι μόνο σωματικά, αλλά και πνευματικά...
β) Μάστιγα...αλλά δε φταίνε τα σκυλιά...

3) Συμφωνώ, αλλά...άντε πες το στον...ταχυδρόμο...(να κάνουμε και λίγο χιούμορ...είναι και η ώρα περασμένη....:D)
 


kokoni

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
10.349
97
16
earth
και βέβαια τα ρότι ή τα ντοπερμαν ή τα γερμανικά ποιμενικά κλπ δεν εκπαιδεύονται ΓΙΑ να φυλάξουν
φυλάνε έτσι κι αλλιώς
κουτάβι ρότι να ρίξεις αξαφνα πέτρα δίπλα του γυρνάει και γρυλίζει με την τρίχα κάγκελο

η εκπαίδευση είναι για να μάθει σενάρια εισβολής / για να φυλάξει σε συνεργασία μαζί μας / για να μην αποτελειώσει τον εισβολέα κλπ
 


agathe

Well-Known Member
27 Ιανουαρίου 2011
3.265
114
Σπέτσες
Το θέμα είναι πιστεύω, ότι, όσο κι αν είμαστε (ο καθένας από εμάς) λάτρεις κάποιας συγκεκριμένης φυλής (όποιας), να μην είμαστε ισοπεδωτικοί ως προς τις υπόλοιπες, όσον αφορά σε όλα ή σε κάποια χαρακτηριστικά τους...
 




kokoni

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
10.349
97
16
earth
κι εγω πιστεύω ότι το ιδανικό κατοικίδιο είναι μόνο το κοκόνι
αλλά κρατιεμαι ......δεν το λέω..........:lol:
 


ΟΡΘΟΣ

Well-Known Member
12 Ιουλίου 2011
264
0
Αττική
Σε καμία περίπτωση δεν θέλω να ισοπεδώσω τις άλλες ράτσες και πιθανώς να θεωρηθεί ότι υπερβάλω, γιατί αναφέρομαι κυρίως σε ένα «σκληρό» πρότυπο,Ε.Π., κάτι το οποίο συνηθίζεται σε τέτοιες συζητήσεις. Πιστεύω λοιπόν ότι είναι ικανότατοι φύλακες, ότι ο κόσμος δεν τους έχει γνωρίσει, πως έχουν σχετικά «άσχημο» όνομα το οποίο μπορεί και πρέπει να αλλάξει προκειμένου να μπουν στα σπίτια αντί για «εισαγόμενους», υπέροχους κατά τα άλλα σκύλους. Εξάλλου, δεν είναι όλοι οι Ε.Π. ούτε κυριαρχικοί, ούτε υπερπροστατευτικοί, είναι και πανέξυπνοι, πολύ περισσότερο από ότι είναι οι άλλες ράτσες κατά τη γνώμη μου.
 


lawrence-gr

Well-Known Member
2 Σεπτεμβρίου 2008
6.510
749
Ξεσσαλονικη!!!
δεν χρειαζεται να πεις τιποτα φιλε!!!!ειναι γνωστο!!!!τωρα μενει να κυκλοφορησεις κ τυρογαλο με σημα το κοκονι κ ειμαστε κομπλε!