Καλησπέρα!
Να ξεκινήσω λέγοντας ότι εγώ προσωπικά πιστεύω ότι τα σκυλιά που συζητάμε, ακόμη και στις απαρχές της εξέλιξής τους, στην καλύτερη έχουν κάτι λίγο μέσα τους από τα αρχαία Ελληνικά σκυλιά, αλλά δεν είναι σε καμία περίπτωση άμεσοι και κοντινοί συγγενείς τους!
Ακόμα και στα πλαίσια των μύθων λέγεται ότι ο Μ.Αλέξανδρος έφερε μαζί του σκυλιά από την Ασία, λέγεται ότι ένα τέτοιο ήταν κι ο Περίττας, που ζευγαρώθηκαν αργότερα με ντόπια, κτλ, κτλ.....
Από την εποχή της Αρχαίας ελλάδας έχουν συμβεί τόσα κι έχουν υπάρξει συνθήκες και οι συγκυρίες που έφεραν φυλές και σκυλιά που έμπλεξαν με ντόπια και ξένα και τελικά προέκειψαν κάποιες φυλές που η γεωγραφική απομόνωση οδήγησε τελικά στην σταθεροποιήσή κι εξελίξή τους στην χώρα μας!
Οι καλύτερες πηγές που μπορούν να μας δώσουν κάποιες πληροφορίες για την μορφολογία και τον χαρακτήρα των σκυλιών της αρχαιότητας είναι κάποια κείμενα και κάποιες περιγραφές που υπάρχουν από συγγραφείς, παρά κάποιες καλλιτεχνικές αναπαραστάσεις που μπορεί να γίνονται.....ποιητική αδεία!
Κάποια στιγμή, που θα είμαι Αθήνα, αν θέλετε μπορώ να παραθέσω κάποια λίγα αποσπάσματα που έχω βρει και περιέχουν τέτοιες περιγραφές!
Ίσως η Sara που κατέχει πολύ περισσότερο την αρχαία Ελληνική γραμματεία, να μπορεί να παραθέσει περισσότερα κείμενα!
Για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις, δεν λέω ότι τα LGD της χώρας μας είναι σύγχρονα δημιουργήματα, έχουν αρκετούς αιώνες ιστορίας πίσω τους!
Συνεχίζοντας λοιπόν στο θέμα, κι απαντώντας, εν μέρη και στον φίλο Grifos, η απόσταση που απομακρύνονται τα σκυλιά από το κοπάδι εξαρτάται από την φυλή!
Δηλαδή, κάποια έχουν πολύ στενή περιοχή φύλαξης, όπως πχ τα Ισπανικά Μαστίφ που θεωρούνται ότι είναι αυτά που απομακρύνονται λιγότερο, κι άλλα έχουν ευρύτατη, όπως κάποιες Ασιατικές Ποιμενικές φυλές!
Οι Ελληνικές φυλές είναι κάπου στην μέση με τους τυπικούς Μολοσσούς να θεωρώ από προσωπικές παρατηρήσεις ότι έχουν βραχύτερη των τυπικών Ε.Π.!
ΕΠίσης, στην Ελλάδα, γενικότερα μέσω των ποιμενικών οι βοσκοί δεν είχαν ως μέλημά τους την εξολόθρευση των λύκων, αλλά αποκλειστικά την προστασία των κοπαδιών!Σκυλιά που απομακρύνονται από το κοπάδι κυνηγώντας εισβολείς, κινδυνεύουν άμεσα να τραυματιστούν ή να σκοτωθούν, οπότε και να μην μπορεί τελικά να προστατευθεί σωστά το κοπάδι!Άρα και να είναι ουσιαστικά άχρηστα σκυλιά!
Χαρακτηριστικό είναι ότι σε αντίθεση με άλλες χώρες, εδώ από καμία νομαδική ποιμενική φυλή δεν χρησιμοποιούνται ευρέως προσωνύμια που να περιγράφουν τα σκυλιά ως "λυκοκτόνους", όπως πχ γίνεται στην ρωσία όπου το volkodav είναι σχεδόν συνώνυμο του τσοπανόσκυλου!
Και πάλι, στο παραπάνω δεν υπονοώ ότι δεν θα συμπλακούν αν χρειαστεί να προστατευθεί το κοπάδι!Γνωρίζω αρκετά σκυλιά που φέρουν τραύματα από συμπλοκές και με λύκους και με αρκούδες....και με ανθρώπους!
Πηγές, εννοώαναφορές, reference.
Κυρίως ρωτάω εάν υπάρχει κάποια σχετική ενδιαφέρουσα βιβλιογραφία ή ακόμη και sites που μου συστήνεις.
Σχετικά με την ερώτησή σου φίλε ΟΡΘΟΣ, για βιβλιογραφία, υπάρχουν κάποια συγγράματα, άλλα άλλης ποιότητας, σχετικά με διάφορους ορεινούς ποιμενικούς και την εργασια τους, αλλά δεν έχει πέσει στην αντίληψή μου κάποιο Ελληνικό βιβλίο, για τις Ελληνικές φυλές, πέρα από κάποιες περιγραφικές κυρίως αναφορές σε λαογραφικά κείμενα για Σαρακατσανους και Βλάχους!
Να διευκρινίσω ότι αναφέρομαι περισσότερο σε αυτά τα δύο φύλα, όχι λόγω κάποιας εμπάθειας προς άλλα νομαδικά ποιμενικά φύλα, αλλά γιατί μελέτησα και μελετώ τα σκυλιά αυτά στις περιοχές της κεντρικής και βόρειας Πίνδου που συναντώνται κατά βάση αυτά τα δύο φύλα!
Τέλος,αναφορικά με την «καραμπίνα του βοσκού», νομίζω πως δεν ήταν ακριβώς έτσι πριν50 χρόνια και πως υπήρχε και κάποιο «δίκαιο», το οποίο κανόνιζε αυτά ταζητήματα.[/FONT][/SIZE]
Τέλος, ένα ακόμα σχολιάκι, δυστυχώς, πριν από 50 περίπου χρόνια είναι ίσως η χειρότερη περίοδος στην χώρα μας για τους ορεινούς ποιμενικούς!
Ο εκσυγχρονισμός των μεθόδων κτηνοτροφίας, κλειστές, οριζόντιες, κτλ και η ευρύτερη χρήση της....καραμπίνας....απέναντι στους λύκους όμως αυτή την φορά, ήταν η αρχή του τέλους!Τα σκυλιά παραγκωνίστηκαν, μπλέχτηκαν με κυνηγόσκυλα, κι άλλα ανίκανα στην σωστή προστασία του κοπαδιού, δημιουργώντας έτσι έναν φαύλο κύκλο απαξίωσης και περιθωριοποίησης των ποιμενικών
Και για όσους κατάφεραν να φτάσουν μέχρι εδώ και δεν βαρέθηκαν, συγνώμη για άλλο ένα σεντόνι.....